10.07.11
16:23
Някой има ли си на идея кои плодове са натурално изсушени и при кои е добавена допълнителна захар. Наскоро останах потресен след като една продавачка ми каза, че към любимите ми фурми има добавена захар, та веднага си купих натурални, но те пък не ми харесват - имат вкус на сливи...
10.07.11
16:38
Взимай си пакетирани сушени плодове, чийто състав е изписан на опаковката и където не пише “захар, консервант”. Макар че сините сливи, които аз взимам имат някакъв консервант-все пак и те трябва да издържат.
Специално за фурмите са ми казвали, че по-светлите са подсладени с мед, а тъмните - със захар. Има такива, които се водят “пресни”, т.е. - несушени, които не са третитани с нищо (продават се в зелени кутии, нещо на арабски май пише). Намират се и т.нар. Medjool dates, които са смятани за най-качествените фурми, само че цената им е ок. 30 лв/кг (мен лично “леко” ме смути, при положение, че обикновено давам 6-7 лв за кг)
Иначе, доста от сушенте плодове се обработват с химикали, ако имаш възможност си ги купувай от био магазин (като естествено гледаш етикета, някои от био магазините си позволяват да предлагат и конвенционални стоки на по-високи цени).