mTOR ефект. Що е то?

12.07.11
17:13

Тъй като не видях нито една статия на тази тема в големите фитнес форуми (че дори и тук), реших да напиша нещо по въпроса от това което съм чел.

mTOR или Mammalian Target of Rapamycin е описан като един от най-мощните механизми на анаболните и протеин-синтезиращите процеси в човешкото тяло. Активира се при прием на т. нар. BCAA (верижно разклонени амино киселини) в съотношение около 4:1:1 (Левцин:Валин:Изолевцин), като някои билдъри взимат различни пропорции, съответно да засилят ефекта. Това което всъщност прави mTOR (което и нас ни интересува най-много)  е голяма пролин-насочена серин-треонин протеин киназа, която отговаря за широк спектър физиологични и метаболитни функции в няколко типа клетки, включително адипоцитите (мастните клетки) и миоцитите (мускулните клетки). mTOR е отговорен и за хипертрофията (увеличението в размерите на мускулните клетки, например), за синтезата на протеин и за тъканната морфогенеза. Именно заради това от доста време усилено се търсят субстанции, които да регулират действието му. (източник СилаБг)

Wiki: mTOR

До тук с бомащините. Дори нез нам какво означават повечето неща описани по-горе.

Ето нещо от личен опит:

От известно време взимам Modern BCAA на USP Labs, които са в съотношение 8:1:1 и този ефект е многократно усилен.
Взимам го преди и след тренировка (преди 2 лъжички, след 1). Чувствам се като надрусан. Все едно си жегнал една голяма линия амфетамин и отиваш да скачаш на парти. Прилива на енергия наистина е много голям. Цял ден си изпълнен с енергия, не чувстваш и капка умора, дори след тежка силова тренировка.
Ако пък се комбинира и с креатин, тогава ще усетите експлозивната сила на Хълк.

Целта ми е не да хваля даден продукт, но да провокирам мнения от хора изпитали mTOR.

Има ли такива?

Аз пия модерн бцаа по 20 грама на ден и освен по-бързо възстановяване не усещам прилив на еуфория. Ефекта на БЦАА-то въобще не е такъв и да ти кажа, не е от него. Някакви други добавки приемаш ли?

12.07.11
17:27

да, креатин монохидрат.
На мен така ми действа - еуфорично и енергично. Може би защото пия за първи път от този препарат.

12.07.11
23:40

Първо - това не е препарат,
второ - няма начин да усещаш “еуфория” от БЦАА, всичко е на психическа основа, това е плацебо и все пак - няма лошо, в крайна сметка всичко е в главите ни. А това за мТОР - няма нужда да се опитваш да търсиш буквално ефектите на някакви написани неща, които са толкова дълбоко в организма ни, че съм сигурен , че и човекът, който го е писал, едва ли знае за какво точно става въпрос :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1