Стави - пукане, щракане!

Реших да отворя тема, защото от месец и повече имам този проблем.Имам чувството , че не е много добре това да се случва.
Какво мислите по въпроса, защо се получава и дали е проблем?

Темата беше редактирана от Веселка Христова на 17.07.11 15:50.

17.07.11
15:31
#1

Предполагам имаш предвид пукане на стави, а не на кости :)
Може да има доста причини, и в зависимост от това, за кои точно стави става въпрос. Ако пукането е съпроводено с болки или някакъв сериозен дискомфорт, по-добре се допитай до ортопед.
Една от най-честите причини може да е липсата на достатъчно ставна течност, която е един вид смазочен материал. Ревизирай си храненето, физическата активност или си набави специализирани хранителни добавки.

ПП: Сега видях в дневника ти, че вземаш добавки за стави :) За сметка на това пък, храната ти ми изглежда изключително бедна на 1. мазнини 2. микронутриенти 3. като цяло е оскъдна и недостатъчна

Мнението беше редактирано от Margi на 17.07.11 15:39.

*Благодаря за отговора, Маргаритка :)

Да, не съм се изразила много правилно.
Купих си добавките след консултиране  с треньора .
И на него му правят впечатление тези звуци, който съпровождат тренировките ми.
Относно храната, на кое смяташ , че трябва да се наблегне в този случай?
Аз се храня така, защото просто това ми е вкусно, но ако трябва да включа нещо допълнително в тази връзка,
съм готова да го направя.

Поздрави

17.07.11
16:05
#3

Както ти писах горе, добави повечко мазнини (ленено масло, зехтин и др. растителни масла, за предпочитане - сурови), наблегни на разнообразното хранене.

17.07.11
18:03
#4

От глюкозамина и хондроитина нищо ли не усети? Още не познавам човек с впечатления от тази комбинация, чакам отзиви преди да я пробвам и аз.

Аз “пукам” от години и засега нямам проблеми. Изключение прави една пареща и въртяща се болка в рамото с която не се живее и се появяваше след много продължителни натоварвания, но не мисля, че има връзка. При мен след някои промени в храната и 6 софтгела омега-3 на ден спря изпукването в раменете. Левия лакът още изпуква здраво.
Имам и два пръста на лявата ръка, които направо кънтят и мога да си щракам непрекъснато с тях 24/7 :). Там проблема е сериозен и едва ли ще се оправи някога.

Обърнала ли си внимание на загрявката преди тренировка? Може да пробваш една по-продължителна и да видиш има ли промяна.

:)
Още не съм изпила цялата опаковка така, че не мога да кажа дали има подобрение.
А относно загрявката не съм се замисляла, откакто тренирам в новата зала никога не загрявам.
Понеже е съвсем близо до вкъщи и тренирам сутрин рано, събуждам се  и след 15 мин. тренирам.
Ще пробвам да загрявам...дано помогне.
Не усещам болка, но факта, че е толкова звучно ме притеснява.


:)

казано от вессс на 17.07.11, 20:39:

:)
А относно загрявката не съм се замисляла, откакто тренирам в новата зала никога не загрявам.

червен картон. особено след като е с треньор. липсата на загрявка е или от:
- лиспата на знание. т.е. треньора ти(ако ти се тренираш сама, то става въпрос за тебе) няма идея как да “загрява” в смисъла на подготовка на движението.
- липса на желание, защото е монотонно и скучно.
- меркантилна цел. ако трнеировката ти непременно трябва дасе впише в 1 час от началото до края си, то загрявката е най-често пропусканата част когато се тренира на конвеер.

продължителността на “силовата/основна част” трябва да е до 1 час(за мен около 40 минути е оптимално). 10-20 минути загрявка и 10-20 минути куулдаун може клиента да си ги прави сам или в група с другите.

липсата на ставна течност често се описва с тежест, трудно движение, ставите са ръждясали и се оправят след движение(съответно болят при обездвижване). подобни са и оплакванията от износени хрущяли. и за двете може да помогне глюкозамина, въпреки че няма установено мнение. някои проучвания показват че не е много ефективно, някои хора казват че в прилични количества има невероятен ефект.

пукането е най-често причинено от недобре движещи се една спрямо друга стави. проблема е че мускулите ти не държат ставата(костите) там където им е мястото. това се оправя с упражнения.

Много полезно, благодаря!
Не съм се замисляла никога над всички тези неща-относно липсата на загрявка, необходимостта и взаимовръзката й с пукането на ставите. Ще продължа да пия добавките и ще споделя какво се случва след време.

:) (sun)

18.07.11
11:04
#8

Защо е важно разгряването? - Ставната течност(смазката) почва да се произвежда от тялото, когато то извършва движение, не когато то е в покой. Особено веднага след сън, както е в твоя случай, е не просто желателно да се разгрее, ами дори задължително. След, като тялото е било в пълен покой да го хвърлиш веднага на силова тренировка е чисто мъчение. При разгрявката също може да изпукваш, но тогава няма да товариш ставите с допълнителна тежест и да създаваш предпоставка за тяхното износване.
Една от основните теории за пукането в ставите е, че в самата течност има малки “кухини”(балончета) с газ(азот, кислород и въглероден диоксид)  и когато ставата бива пооставяна във позиция на разширяване(примерно пукането на пръсти, когато ставите се поставят в неестествено за тях положение, под определен натиск), този газ се отделя, за да освободи място и се чува този пукащ звук.
Последните изследвания показват, че изпукването НЕ води до задълбочаване на проблема или по-сериозни проблеми със здравето, като артрит. То може да бъде причинено от физически или психически стрес, ставни травми, травми на сухожилията или мускулите. Проблем е, ако изпукването е съпроводено и от болка, но иначе няма място за притеснение.
Определено ти препоръчвам да приемаш повече омега 3 мастни киселини. При мен доста помагат за ставите.

Мнението беше редактирано от Dimzata на 18.07.11 11:06.

Супер разяснение...благодаря!

:)

Липсата на адекватен прием на вода също може да окаже ефект върху ставите. Водата в ставите действа като лубрикант.

Мила
Мила

19.07.11
08:41
#11

За да се усети действието на хранителните добавките за стави, трябва да се приемат по-продължително време(1 месец съвсем не е достатъчен).

24.10.11
22:38
#12

Здравейте, пускам темата по молба на брат ми .От една седмица се оплакжа от ппукане и щтракане в ставите (по точно раменете ) .Интересува го какво може да вземе , за да се подобри този проблем , без значение дали са лекарства или добавки ?

Здравейте. Искам да попитам нещо относно това щракане на ставите.
Аз съм на 32 г., но когато бях на 16г. ми щракаха ставите /в областта на таза/, доста звучно. Първоначално майка ми не ми обръщаше внимание, но веднъж чу щракането и ме попита какво е това, което се чува ............ и така отидохме в ИСУЛ - консултация - и ми каза, че липсва такава течност, която спомага за триенето между ставите - и ми направиха операция на единия крак, след 6 месеца и на другия. Доктора тогава ми каза, че ако не се направи - след време може да се получи триене на ставите и изхабяване на ставата и съотвенто - изкуствена. Болка не съм усещала - само щракате при всяка крачка, която правя.

Сега започнах да правя някакви  физ. натоварвяния и ме притесняваше момента, в който започнах да не започна пак да щракам. Причината е, че съм леко “напълняла”, а тогава лекаря ми беше казал, че килограмите също могат да доведат до силно триене между ставите. Дали могат да ми попречат упражненията които правя, или напротив?
Тук от коментарите ви разбрах, че всъщност при физ. активност се възпроизвежда тази течност. Някой ходил ли е на лекар за това, защото аз от тогава не съм правила консултация с ортопед.

Препоръчани продукти
apple-placeholderarrowback-arrowbb-hexbb-lettersbeginner-wizardbodyweight-wizardbookmarkcalendar-foodcalendar-notescalendar-trainingGroupcartcheckoutclosecrossdiarydocumentdumbbell-wizardexpert-wizardfacebook-iconfacebookfemale-wizardfemalefootnotesforum-blockforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-new-postforum-recommendforum-subscribeforumgains-wizardghost-image-squareghost-imagegoogle+gym-wizardhabitinstagramleft-arrowlinkedinlogo-smallloss-wizardmailmaintain-wizardmale-wizardmaleman-placeholdermeasurementsmedium-wizardmessagesmy-bbnewsletterphotosplaceholderpollprofilereaction-greatreaction-negativereaction-neutralread-laterreadingright-arrowsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestarstoresubmit-arrowticktop-arrowtwitterTwitterwoman-placeholderyoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1