Как се смъква кръвно за кратко време?

Здравейте,

Майка ми от вчера е вдигнала кръвно и го поддържа сравнително високо. Била е на лекар за профилактични изследвания и лекарката и е измерила 180/110. Тук трябва да се знае, че майка ми се притеснява много от лекари и това почти със сигурност е повлияло.

Проблемът е, че и в момента го вдигна 170/95. Баща ми и дава да пие валериан и валидол, а аз и давам витаминен и минерален комплекс + рибено масло и я хидратирам от снощи.

В момента не изпитва никакви симптоми, освен лека замаяност.

Ще съм ви благодарен за всякаква информация.

Благодаря!

Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 20.07.11 11:21.

20.07.11
11:26
#1

А не е ли по-добре да се установят причините за високото кръвно, а не как да го свалиш бързо.

20.07.11
11:28
#2

А лекарката просто я е прегледала , без да и каже нищо? Има си хапчета за тая работа които помагат. Миналата година през големите жеги и аз бях вдигнал кръвно. Да и изпишат нещо , а ти и спри солта аз така се оправих.

Причината ми е ясна - нездравословен начин на живот.

Лекарката и е дала хапче, а изследванията и са добри, както и кардиограмата. Съвсем леко завишен холестерол и кръвна захар, но захарта е по-висока, защото преди изследването е пила кафе със захар.

Освен дългосрочното лечение - здравословен начин на живот, е важно да смъкне сегашното. Не върви да си седи с високо кръвно. В момента си потапя краката във вряла вода. Рецепти, с които не съм запознат. Затова търся още мнения.

20.07.11
11:34
#4

Сладкото сваля кръвното.
Също така чай от Маточина(Билката укрепва нервната система и действа седативно и спазмолитично. Оказва положителен ефект при сърдечна невроза, мигрена, безсъние, нервна и полова свръхвъзбуда, неврастения. Благоприятно е действието на маточината и при сърдечни заболявания, тъй като помага за преодоляване на умората, съдейства за прекратяване на тахикардия и болки в областта на сърцето. При приемане на препарати с маточина се забавя дишането, изчезват ритъмните смущения и се понижава кръвното налягане.)

Маточината я има във всяка аптека. Нека на всеки 1-2 часа да пие от чая. Маточината се препоръчва и за смущения в съня. Също така и валериана би трябвало да помага.

Мнението беше редактирано от Dimzata на 20.07.11 11:42.

20.07.11
11:35
#5

ако искаш дай малко история - начин на живот, килограми и т.н.
Като цяло за момента трябва с медикаменти да го смъкне.
Аз бях със 140 (като ми го мери лекар 150 :) ).
Смъкнах го като смъкнах килограми - сигурно и мазнини. Кръвното ми беше високо въпреки, че всеки ден спортувах. Просто трябваше да смъкна и яко кардио - тичане.

Всъщност - сетих се нещо важно - повечето жени от поколението на нашите майки търсят бабин лек тип Шлемник байкалски, киснене във вода и т.н. - а причината, както каза е ясно - ядем боклуци, не спортуваме, не се движим! Ама за съжаление и лекарите правят същото - пушат,пият и са с наднормено тегло, и съответно дават хапчета само. Скоро четох, как автора на програмата 5х5 отишъл на лекар, измерили му кръвното и пулса - лекаря казал “40 пулс, това е страхотно! И другите ви показатели са отлични! Какво спортувате!” - “Вдигане на тежести.” и лекаря “Вдигането на тежести е вредно!”, а самия лекар е бил пушач и с наднормено тегло! Точка.

Мнението беше редактирано от entwickler на 20.07.11 11:40.

Близо 50 годишна е, 17х см. и 54-55кг. Пие, пуши, не спортува. Има излишни мазнини, но няма проблем със затлъстяването.

Благодаря за съветите. Отивам да купя Маточина.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 20.07.11 11:37.

20.07.11
11:44
#7

http://www.blitz.bg/article/5653 Ако не си тръгнал виж и тази статия.

20.07.11
11:44
#8

http://www.bb-team.org/articles/3288_kravno-nalyagane#axzz1SYKqzwK0

Помня, че когато на дядо ми му откриха “старческия диабет” имаше високо кръвно. Това, което той направи е да намали пиенето и всичко се върна в границите. Той не пуши, но предполагам, че и цигарите оказват влияние, щом казваш, че майка ти пуши.

масаж на врата(принципно се прави масажна яка) и на тила - бавен, ритмичен и релаксиращ. предполагам и топъл компрес ще свърши работа, проблема е че сега е доста топло и без това.

виж как диша - плитко-дълбоко и бързо-бавно. бавно, диафрагмално/коремно и дълбоко би трябвало да помогне. всичко което правиш без предписание от лекар си е на твоя глава.

Цигарите оказват влияние, дам. Ще правя втори опит да я вкарам в правия път. Дано сега за разлика от първия вземе да ме послуша. Купих маточината, но статията на Анатоли видях чак сега. Имам и какао в нас. Нескуик. :) Ще и давам и от него.

ПС: мерси, Цецо. Няма да и давам лекарства. Такива чайчета обаче не пречат, а ако и утре не го е смъкнала ще я пращам по лекари.
ПС2: Какао май няма да и давам. Захарта покачва инсулина, а той води до задържане на натрий, съответно водна задръжка и високо кръвно. Ще мине без нескуик-а.

ПС3: Четох, четох и излиза, че няма кой знае какво да се направи.
- изключване на боклуците от менюто. Особено захарта. Проблем с инсулиновата чувствителност води и до проблем с кръвното.
- увеличаване на полезните мазнини
- прием на витамини и минерали
- спиране на цигарите
- спиране на алкохола
- намаляне на кофеина
- намаляне на солта
- намаляне на стреса

Общо взето, това е, което можем да направим в домашни условия.

Благодаря за съдействието. Ако още някой има мнение може да го сподели. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 20.07.11 12:38.

20.07.11
12:37
#11

Ако може:
1.Да спре/намали цигарите.
2.Да спре/намали солта.
3.Да спре/намали кафето.
4.Да включи някакво натоварване,ходене,бягане или каквото и допада повече.

Знам,че всичко това е ясно,но просто споделям от личен опит,и ако успее да изпълни тези неща,ще си смъкне кръвното не за момента а в дългосрочен план.
От половин година не пуша,кафе пия през ден два,сол не слагам допълнително на храната,която консумирам,започнах по-сериозно с фитнеса,отхвърлих 10-12 кг и съответно трайно намалих кръвното,което държах около 140/90.Сега съм 118 кг със 120/80 кръвно и 60 пулс,и продължавам да се чувствам все по-добре!

Напълно си прав, Jikata! :)

20.07.11
12:41
#13

Да,чак сега виждам ПС-3,но общо взето е това,което си разбрал и ти.
Успех със свалянето на кръвното!

DO
donsir

20.07.11
12:49
#14

Витамините и минералите трябва да са някакви стандартни.
Силен Б компелкс или много калций например не е за препоръчване.

Напълно стандартни са витамините и минералите. До 100% RDA са дозите. Майтапа настрана, но машинката за отчитане на кръвното в момента и на мен ми показва 150/85, но пък аз съм на двойна доза кафе.

ПС: Аз не съм го мерил правилно. Нарушил съм много принципи на правилното мерене. Сега си показва 120/75 средно от 3 измервания и 83 пулс.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 20.07.11 13:32.

20.07.11
14:29
#16

Кардио правиш ли?Пулса нещо е завишен,поне така ми се струва де!;)

Мнението беше редактирано от Jikata на 20.07.11 14:29.

Отскоро правя и кардио. Откакто тренирам пулса ми е паднал значително. Преди да започна да тренирам поддържах пулс от 90-95. Та, в тази насока се движа добре. Но да не обръщаме внимание на мен. Аз съм поел по правилния път. Темата е за друго.

20.07.11
17:52
#18

Привет. До това време вече кръвното налягане на майка ти трябва да се оправило вече?
Единственият начин да се свали БЪРЗО кръвното налягане е с медикаменти.
Какво е предписала лекарката на майка ти? И
ма медикаменти които повлияват артериалното налягане едва след като са приемани 10-15 дни, а има други които действат след няколко чака а пък трети след 20-30 минути.
Колкото до причините за повишеното артериално налягане - в около 90 процента от случаите не се открива причината, което не означава ,че не трябва да се търси нито пък означава,че пациентът не трябва да се лекува.

В момента кръвното е що-годе добре. 135/75 средно. Единствения медикамент, който прие майка ми е “Нефидипин”. Баща ми изкара преди години инфаркт и го ползва за смъкване на кръвното. Иначе вече 3-ти път пие чая от маточина.

Майка ми не е отишла на лекар специално заради кръвното. Отишла е да си вземе резултатите от кръвните изследвания и за профилактичен преглед. Лекарката нищо не й е предписала, понеже майка ми й е обяснила, че много се панира, когато е в близост до лекари. Все пак лекарката и е дала някакво хапче и е казала да си почива идните дни и да си следи кръвното. Така и правим в момента.

Майка ми като цяло не страда от високо кръвно. Всъщност кръвното й винаги, когато сме го мерили е било по-ниско от на всички нас, но не прекалено ниско. Та, сегашното е просто моментен проблем и затова търся решение, което просто да я успокои.

Всъщност, когато са и взимали кръв отново са й мерили кръвното и е било 120/80. Та, не мисля, че е някакъв хроничен проблем, а че живее нездравословно е така. Предполагам, че може да се е дехидратирала по тия жеги, а и липсата на хранене (почти не яде) си е оказало ефект.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 20.07.11 18:06.

20.07.11
18:16
#20

Обичайният резултат при дехидратиране е спадане на кръвното налягане....... но важното е,че сега е добре
Все пак не е лоша идея да си го проследи за няколко дни с по 4-5 измервания дневно
Ако при това кръвното налягане е трайно над 140/90 или пък ако е трайно повишено с повече от 30% от обичайното - това си е артериална хипертония
Нифедипин е подходящ за бързо понижаване на артериалното налягане, като ако таблетата се сдъвче и се остави под езика резултата настъпва за минути
Дано всичко по-нататък да е ок

Да, нормализират се нещата и със сигурност ще държим под внимание налягането идните дни. За дехидратацията, медикамента и хроничното високо кръвно си прав. Тя не е дъвкала хапчето, каза, че е забравила, но...Благодаря за съдействието!

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 20.07.11 18:27.

Ivaylo Stefanov
Ivaylo Stefanov

20.07.11
18:35
#22

Начин за БЪРЗО смъкване е-да си облива краката със СТУДЕНА вода,а НЕ в топла,както е правила.

20.07.11
20:10
#23

Чесън - няколко скилидки на всяко ядене. Смъква кръвното почти моментално.
Освен това, ако е възможно - да стои на по-хладно място.

Идеално. Благодаря, Margaritka!

20.07.11
22:40
#25

Значи,аз от много лекари-специалисти съм слушал,че високото кръвно налягане не трябва да се смъква много бързо и за съвсем кратко време. Рискът от инфаркт е сериозно завишен. Свалянето трябва да стане плавно и постепенно.Мнението им беше,че резкият скок надолу може да бъде много по-опасен от задържането му за някое време.
Четох,пишеш “и я хидратирам от снощи”. Ако това значи,че и даваш големи количества вода според мен е грешка.Но нека се изкажат и специалистите тук. Повишеното количество течности повишава още повече кръвния обем и кръвното налягане. Някои от лекарствата срещу високо кръвно,диуретици и салуретици изхвърлят именно част от водата в организма и кръвното спада. А този,който е взел хапчето е добре да се върти около тоалета,защото ще му се наложи често да го посещава за уриниране. И да не стане беля иначе :)  Много хора с лека форма на хипертония я регулират дори само с една продължителна разходка.Разбира се не в сегашните жеги,а по принцип.

Не я тъпча с вода, но я карам да пие като за нормален човек в здравословните дози - 1-1.5л.

За съжаление подобрението е било само временно и от снощи и тази сутрин включително продължава да поддържа високо кръвно. Тази сутрин е било 150/90, което показва, че нещата не са както трябва. Та...днес ще ходи на лекар специално за това и ще видим какво ще го бъде.

21.07.11
14:37
#27

Здравей, дано не ми се смееш, но във весника на баба “Трета възраст” има интересни неща, ще ти напиша няколко лесни бабини рецепти, ако искате пробвайте, нищо не губите, пък и са от натурални продукти :)

*200 гр. счукано пъпешово семе се вари в 2л. вода, докато течноста остане наполовина. Пие се 3 пъти на ден по 1 ракиена чашка.
*2 сушени смокини се слагат в чаша. Заливат се е чист ябълков оцет - да се покрият. Киснат 24 часа. След това се изяждат, а оцетът се изпива.
*В кофичка кисело мляко се нарязват на дребно чесън, листа от целина,магданос и краставица. Добавя се малко сол и се яде като предястие и по всяко време.
*1 ч. лъж. чубрица се вари в 1 л. вода 10-15 мин. Кисне 2 часа. Течноста се изпив за един ден на глътки.

Успех!

Благодаря за съвета, Лили! Ще го имам в предвид, но първо трябва да разбера какво е казала лекарката. :)

Да хвърля малко светлина като завършек на историята.

Вчера майка ми беше при лекарката. Лекарката й мери кръвното 190/110! Прибира се майка ми и си го мери с уреда за китка (знам, че не е много надежден), който показва 130/85. Меря си го аз 120/80. Мери го баща ми - 130/85. От вчера на обяд до сега майка ми не е вдигала кръвното над 120/80.

Извод 1 - уреда на лекарката е повреден.
Извод 2 - лекарката не мери правилно кръвното.
Извод 3 - майка изпитва истински ужас от лекари.

Лекарката измерва грешно кръвното на майка ми и тя се панира. На психическа основа започва да поддържа кръвното високо. След като достигаме до вероятните грешки, които са допускани, и че ако тя има при лекарката толкова високо кръвно, а в къщи няма, то и аз, брат ми и баща ми също трябва да сме хипертоници. След като се успокоява, кръвното отново се връща в нормалните си граници.

Ех, живот ли бе да го опишеш. :)

23.07.11
17:02
#30

казано от Тихомир Велев на 23.07.11, 14:06:

Извод 3 - майка изпитва истински ужас от лекари.

И аз така :D

казано от Тихомир Велев на 23.07.11, 14:06:

Лекарката измерва грешно кръвното на майка ми и тя се панира. На психическа основа започва да поддържа кръвното високо. След като достигаме до вероятните грешки, които са допускани, и че ако тя има при лекарката толкова високо кръвно, а в къщи няма, то и аз, брат ми и баща ми също трябва да сме хипертоници. След като се успокоява, кръвното отново се връща в нормалните си граници.

Нямаш представа на психическа основа какво е способен да си причини човек. :)

23.07.11
18:18
#31

90% от всички болести са на нервна основа, ако не и повече. ;)
Може да има някакви притеснения, които не споделя с теб и затова ти да се чудиш от какво може да е. Все пак нека пие от чая и другите неща. Както е известно билките не действат на момента, трябва време и са много добри за превенция и профилактика. ;)

AD
A D

24.07.11
02:38
#32

С бъбреците всичко наред ли е? Често те са причина за високо кръвно налягане.

Вече написах, че кръвното е нормализирано и по всичко личи, че е било на психическа основа. Няма проблеми с бъбреците, за които да знаем.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 24.07.11 09:21.

Препоръчани продукти
apple-placeholderarrowback-arrowbb-hexbb-lettersbeginner-wizardbodyweight-wizardbookmarkcalendar-foodcalendar-notescalendar-trainingGroupcartcheckoutclosecrossdiarydocumentdumbbell-wizardexpert-wizardfacebook-iconfacebookfemale-wizardfemalefootnotesforumgains-wizardghost-image-squareghost-imagegoogle+gym-wizardhabitinstagramleft-arrowlinkedinlogo-smallloss-wizardmailmaintain-wizardmale-wizardmaleman-placeholdermeasurementsmedium-wizardmessagesmy-bbnewsletterphotosplaceholderpollprofilereaction-greatreaction-negativereaction-neutralread-laterreadingright-arrowsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestarstoresubmit-arrowticktop-arrowtwitterTwitterwoman-placeholderyoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1