21.07.11
00:00
Здравейте на всички. Преди точно 1 месец получих силен удар в бедрото нанесен с коляно по време на тренировка по футбол(от сега казвам, че до скоро се занимавах на по-високо ниво, но в момента аматьорския футбол е аутернатива понеже съм на 20 години и нямам така да го нарека нужните “контакти”). След няколко минути отново бях на крака и продължих, но след като се прибрах видях, че се заформя нещо хематом. Не се притесних особено, защото и друг път бях получавал малки хематоми и дори бях тренирал без проблем. Сложих му лед, мазах се с някакви билкови гелове каквито имах под ръка и спах. След това отидох на тренировката след обяд болката беше доста по намаляла, а бях пил и някакъв аналгин. Мазах се със загряващо, леда явно беше свършил работа, бях го сложил сравнително на време и така започнах втората си тренировка за деня като малко стречинга беше по-лек поне за мен заради “лекия оток”. В края на тренировката при едно по - рязко движение усетих силна болка в цялото бедро всякаш нещо се разтегна, но по-остра/силна и дълбока. Отидох на лекар и ми казаха, че било натъртено, че отока е нормален и че ще отшуми, но поисках за всеки случай да ме види лекар. Предпочетох хирурга в моята поликлиника, при които извадих и късмет да взема специално направление за ЯМР за частна клиника през БФС и без да чакам да мога да отида на другия ден да ми направят изследването. Отидох на другия ден в клиниката, но се наложи да чакам още ден защото нямаха свободни часове. Записах час и после на другия ден сутринта бях там, а резултата беше готов след обяд и това е следното заключение:
“Заключение: МР-данни за руптура на мускулни влакна на m.rectus femoris, m.vastus medialis, m.vastus intermedius и m.vastus lateralis . Хематом в субакутна фаза на развитието в m.vastus intermedius. Интра- и интермускулен едем на предната група мускули.”
Върнах се при същия хирург, който обаче не можеше да разчете добре ЯМР и се довери изцяло на заключението от клиниката. Видяха го и други хора от поликлиниката, които по принцип разчитат скенер/рентген и казаха, че освен големия хематом другото било “лесна работа” и, че с малко физиотерапия ще се оправят нещата. Хематомът обаче “беше” вече на 4-5-6 дни и хирурга реши, че е най-добре да ме прати в Пирогов. Там чрез брат ми влезнах при познат лекар, който ми предложи два варианта - 1 ви да премахнат оперативно и 2 рия да се опита с масажи лиотон и силното лекарство Аркоксия, ако все още не е късно. Реших да не бързам и след 4 дни имаше голямо подобрение от масажите с лиотон и противовъзпалителното лекарство и така кракъв ми си върна формата. Специалистът от Пирогов каза, че всичко върви добре и операция няма да се наложи, каза ми да продължа така и да отида след 10-12 дни отново. Аз обаче не можех да го чакам да се върне от море и след седмица вече бях при моя хирург в поликлиниката, който ми назначи физиотерапия, а състоянието ми беше далеч далеч по-добро от колкото след първите 5-7 дни на травмата. Изкарах 10 тина процедури и около още 14 дни в почивка и покои и всичко взе да си идва на мястото. След няма и месец си казах, че съм наред опитах и леко кросово тичане като не усетих болка. Правих леки и плавни напъни напред и насрани, защото усещах, че силата на бедрените ми мускули леко е отслабнала и като цяло бях свалил няколко килограма. Преди 2 дни за първи път потичах по - сериозно, но нямах проблем освен, че имах силна мускулна треска, дори се върнах на работа. Вчера обаче стъпих и пренесох тежестта на левия травмирания крак и изведнъж усетих онова разкъсване отново в горната част на бедрото, прибрах се и веднага сложих лед и мазах с лиотон и болката поотмина, днес бях на работа и на слизане от рейса болката се повтори при слизане. Притеснявам се, защото в диагнозата от ЯМР пише руптура - или скъсване на м.влакна, но от Пирогов ми казаха, че това едва ли е точно така след като погледнаха диска с резултатите и по-скоро хематома притиска едва ли не всичко в лявото ми бедро и няма нищо по-сериозно от остри разтежения. Искам да се обърна към съвет на лекар в края на тая седмица, ако болката не отшуми като ще гледам да внимавам да не правя рязки движения и няма да пробвам пак леки тичания, но имам въпрос дали на някои му се е случвало подобна травма? Дали някои знае добър спортен лекар/масажист/специалист към, който бих погъл да се обърна и евентуално някакъв контакт?
21.07.11
00:34
ЛС
21.07.11
01:52
Ами само да те попитам при скъсване бих ли могъл да ходя нормално? И да го свивам, защото аз сега понякога като съм отпочинал и съм го раздвижил масажирал почти до край мога да го хвана отзад като стречинг упражнение.
21.07.11
08:52
не разрбах въпроса ти.
21.07.11
21:01
Въпроса ми е защо са го разчели от клиниката, където ми правиха ЯМР като “руптура” като то не е изцяло скъсано или поне така се надявам и така го чувствам. Чувал съм, че при скъсан мускул движенията са почти невъзможни, а болката при опит за такива е неописуема.
21.07.11
21:16
руптура на мускулни влакна
т.е. имаш скъсани влакна. имай предвид че образната диагностика изисква много въображение, а повечето ЯМР скенери в българия са под всякаква критика и това не го твърдя аз.
21.07.11
21:32
Въпроса ми се състой именно в това дали не са просто разкъсани, а не скъсани, защото знам, че при скъсване варианта е само оперативна намеса и много болежки, а аз мога да го движа, но при някои определени движения се чувства болка. Иначе магнитния резонанс го правих в частна клиника, където се твърди, че всичко е последен писък или поне за България.
21.07.11
22:26
ако кажеш разкъсан мускул, това се разбира като “частично наранен.” скъсан мускул е “прекъснат на две.” в терминологията това по-скоро го няма, още повече че мускулните влакна не могат да се “разкъсват” а само се късат. говорим за част от мускула и може да не се оперира. лекарите са ти казали че проблема е хематома.
21.07.11
23:41
Утре заминавам за направление пак да ме види в понеделник същия хирург в Пирогов и да каже. Може и да си внушавам, но от няколко дни и двата крака ги чувствам изморени, слаби, пренатоварени. Възможно е заради това, че поднових преди тренировки прекалено прибързано и с голямо натоварване + това, че няколко дни съм по 8+ часа на работа на крак. Дано няма нищо друго, защото се уплаших в един форум за какви работи може да става дума като пълнене с вода в капачките и някакви ревматизми на млади години. Чудя се какво ще ми кажат в Пирогов и дали отново ще почна физиотерапия. Ти имаш ли някакви впечатления от кинезотейпинг тея лентите, които все по-често виждам на професионалните спортисти било то тенесисти,футболисти и т.н.
22.07.11
10:40
да, само че всичкото тиксо на света няма да ти помогне ако положението е тежко и ти не си даваш почивка.
успех.
05.12.16
13:57
Здравейте от мен. Не знам към кой да се обърна, но смятам, че тук може би е най-подходящото място да задам и въпросите си. Аз съм момиче с вродено рядко костно заболяване, което се характеризира с чупливост на костите. Лекувана съм многократно оперативно в ортопедията Горна Баня и благодарение на операциите и добрите лекари съм на крака.( това е доста рядко срещано предвид моето заболяване) Преди година ми направиха коигираща операция на бедрената кост и след дългото възстановяване бедрото се стабилизира,но за мой лош късмет преди 3 седмици паднах лошо и ударих същото проблемно бедро, при удара се изду и свързах отока със счупване на костта.След направена снимка за мой чист късмет или чудо , въпреки слабите ми кости, счупване нямаше, метала си беше на мястото всичко беше наред. Консултирах се с моя лекуващ лекар и той каза, че съм разкъсала мускулни влакна и да лежа.Имах силни болки надуваше се бедрото и получавах тежки спазми, но отминаха.След 3 седмици след травмата крака още ме боли и режи доста, не мога да се обръщам и някои движения са ми ограничени.Никога не съм получавала така травма, винаги или съм счупвала костта, или нищо не ми е ставало при удар.Притеснявам се и не знам дали ще се възстановя след тези скъсвания, а при мен ЯМР не може да се направи поради наличие на метали в костите. Ще Ви бъда благодарна, ако някой ми сподели колко време горе-долу се оправят тези влакна .Знам ,че е индивидуално , но все пак. Нищо не пия и не се мажа за болката, доста търпелив човек съм и май свикнах да ме боли. Моят професор каза, че това не било за операция , но все пак не знам дали е нормално да те боли още и колко време горе-долу продължават тези режещи болки. Благодаря Ви предварително
Мнението беше редактирано от Tina Ivanova на 06.12.16 15:52.
05.12.16
21:15
Здравей, Тина!
Както и ти самата отбелязваш в мнението си, това е много специфичен медицински казус.
За съжаление не сме медицински лица, а и форумът не е средата, която може да ти даде практическа полза по задаваните от теб въпроси.
Може би да се консултираш още веднъж с професора си, особено ако е минало повече време след първата консултация?
Най-искрено ти желая бързо и успешно възстановяване!