22.07.11
18:17
Здравейте, нова съм тук като потребител, но отдавна ви чета.
На въпроса: по принцип съм слабичка ии съм от тези, дето ядат сякакви глупости, а не качват.. Държа си 45-50 кг от години общо взето. Проблема е такъв, че когато реша да отслабвам - ръцете и краката ми стават като клечки за зъби, в лицето най-много свалям, съвсем се променям.. а талията и ханша просто си седят. Стягам и оформям краката, ръцете, корема, а талията и ханша са отвратителни, може би ако не бях слаба нямаше да изглежда толкова зле, но наистина е несаразмерно.. Просто ханша е широк и каквото и да правя си стои така.. Всички казват, че си е ген, структрура ( даже инструктор ми е казвал да не се надявам на промяна ), но аз съм тъпа и упорита и проължавам да се надявам, че може да има някакъв вариант. Ако знаете някакви специални храни или диети, както и упражнения - моля споделете ги.. Чета много, но никъде нищо конкретно само за ханш и талия..
И тъй, като съм пуснала тема да попитам и още нещо. Значи тренирала съм лека атлетика 6-7 години ( както и същевременно други спортове ) , от няколко вече не тренирам, но не съм спряла да бягам. Я в залата, я в парка, я на плажа - общо взето бягам си.. Не съм от най-стриктинте, но в последните месеци съм доста сериозна.. Обаче от 10-ина дни при бягане адски много ме боли корема, долу под пъка, по-скоро слабините. Една остра болка, все едно нещо ми тежи или съм вдигнала нещо тежко рязко. И не е от пренатоварване, убедена съм.. Стигна се до там, че вече и 15 минути не мога леко да бягам, толкова е ужасна болката. Преди никога не ми се е случвало и наистина не разбирам на какво се дължи. Дори не се наливам с вода преди и по време на бягане, да предположим че е от това.. Ако някой е имал същият проблем, нека сподели.. Мисля, че трябва да се обърна вече към лекар, но въпроса ми е към какъв точно? И дали ще ме приеме насериозно, след като никога не съм имала проблеми с корема - като предменструални болки и като цяло болки, киселини, язви и такива.. и след като тази болка се усеща само при бягане.
Благодаря на тези, които ме прочетоха и се извинявам, ако има такава тема, но потърсих и не отрких нищо, което да ми е полезно.
Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 22.07.11 18:18.
22.07.11
19:19
Проблем 1: Отношение към себе си - “аз съм тъпа и упорита” . Липса на самоуважение и правилна самооценка.
Проблем 2: Неинформираност - “Ако знаете някакви специални храни или диети, както и упражнения” “но никъде нищо конкретно само за ханш и талия..”
НЕ можеш да отслабнеш само в дадена област. Можеш да я тренираш и оформиш мускулатурата и, но изгарянето на мазнини или не се случва, или се случва навсякъде.
Проблем 3: Ниска култура на хранене - “по принцип съм слабичка ии съм от тези, дето ядат сякакви глупости, а не качват..”
Проблем 4: Злоупотреба с даден вид тренировка -” Обаче от 10-ина дни при бягане адски много ме боли корема, долу под пъка, по-скоро слабините. “
Преди известно време и аз тичах често. Тичах по 45 минути умерено темпо. Скоро обаче започна да се появява много неприятна болка около 1-2 часа след края на тренировката. Придружена от газове, подуване, къркорене. Как се оправих? Спрях тичането за известно време, след което започнах отново, но не тичам повече от 20-25 минути.
Проблем 5: Липса на силова тренировка. Силовите упражнения ще ти помогнат да изградиш красива мускулна маса, която ще те направи по-хармонична и съразмерна, а не просто слаба. Освен това, тя е “машина за горене на мазнини”, което в дългосрочен план ше ти е от полза. Така за да поддържаш форма, няма да се налага да тичаш толкова често, нито толкова дълго.
Обобщение: Промени отношението към себе си. Информирай се относно упражнения, видове тренировки, режими, хранене. Погрижи се за начина си на хранене. Намали тичането като продължителност и честота. Включи поне 2 силови тренировки седмично.
22.07.11
19:42
Toва тъпа и упорита беше лаф, т.е шега.
Аз написах, че не се пренатоварвам.. Искам да ти кажа, че не бягам всеки ден, по простата причина, че нямам тази физическа възможност.. Сега през 2-3 дни надвечер отивам да бягам в парка , умерено темпо, всичко ок, но почва да боли зверски.. А честно казано хич не искам да спирам да бягам, защото по този начин релаксирам и се презареждам. Сега като каза за подуване, газове, къркорене се сетих, че понякога и това го има.
Виж, явно не се изразих правилно или ти не ме разбра. Никъде не съм написала, че не правя силови упражнения или, че само бягам - нищо такова няма. Съчетавам ги и то вече няколко години, но въпроса е там, че всичко се стяга и променя, а само ханша НЕ.. И въпросът ми беше по-скоро възможно ли е наистина това да не може да се промени и да ми е такава самата структура и гена да надделява? Защото би следвало, когато ми се оформят бедрата, дупето и ханша заедно с тях, а това никога, ама никога не става?
Относно културата ми на хранене изобщо не е ниска, по простата причина, че още когато бях 2-3 клас трябваше да внимавам какво ям, кое колко процента има мазнини,въглехидрати и т.н. Просто имено, защото като по-малка доста се ограничавах, сега когато виждам, че не ми се трупа, а и си тренирам, си позволявам да хапвам нещо от черния списък ;p Не си мисли, че се тъпча като невидяла.. Спазвам си режим, макар и някога да го нарушавам.. ноо човек съм.
Благодаря за съветите :)
23.07.11
09:01
Съжалявам, ако не съм разбрала правилно.
Може би не честотата на тичане, а продължителността е проблем? По колко време бягаш?
Относно талията - пробвай странични наклони с тежест в тази ръка, в която посока се накланяш. Също така усуквания с тежести.
За дупето - когато си в седнало положение (у дома, в градския транспорт и т.н.) стягай мускулите на дупето сякаш хващаш монета (звучи забавно, но е ефективно). Ако имаш тежести за крака, опитай с тях ритници назад.
Радвам се, че храненето ти е на ниво, съжалявам, че не съм разбрала, но това “глупости” ме подведе.
Не мисля, че се тъпчеш, мисля това, което чета. А дали “нарушаваш” режима си, не е моя работа.
Няма защо, надявам се да съм била полезна.
23.07.11
12:03
Това за дупето не го знаех - мога да си го правя навсякъде и когато поискам, много полезно :)
Относно тичането - признавам, че по принцип обичам да бягам повече - около час, но никога съм нямала проблеми, на мен ми е приятно. Обаче в последно време бягам около 20-25 (когато не ме болеше толкова) и бързо ходене 2 км примерно, и отделно ходене пеша ( много обичам да се разхождам ).. Но, така или иначе смятам да отида на лекар да проверя какво става, после ще пиша, защото едва ли съм единствената с този проблем.
В youtube има едно клипче ‘10 минути для талии’ ( не мога да дам линк, сорка ) - от няколко дни правя упражненията ии смятам да продължа, дано да се получи.. Скоро ще пусна и аз дневник, да следя.
Още веднъж много благодаря, беше ми много полезна :))
23.07.11
21:43
Един час тичане е много. И аз в началото нямах проблеми, тичах си по 45 минути в продължение на година. Но и при мен така изведнъж започнаха проблемите. Препоръчвам ти да си починеш малко от тичането, продължавай със силовите тренировки, а кардио можеш да правиш карайки колело, плувайки или просто, както казваш, ходейки бързо.
Ако отидеш на лекар, сподели, моля те, какво е станало.
П.п.: И аз много обичам разходките. :)
Радвам се, че съм помогнала.
пОздрави