23.07.11
15:25
Някой може ли да ми обясни каква е връзката между солите (натриев хлорид и калиев хлорид), водата и фибрите с бъбречната активност при употребата на протеинови пудри? Четох, че те трябва да се регулират при повишена консумация на белтъци, за да не се натоварят бъбреците. Но в какви количества точно да се приемат - не знам.
25.07.11
09:36
Не трябва да се балансират само, когато има повишена консумация на белтъци. Калиево-натриевия баланс винаги трябва да е на ниво, дори и да приемаш по 30гр. протеин на ден.
Една от основните функции на калия и натрия в тялото е водния баланс. Натрия вкарва вода в клетките, а калия изкарва отпадъчните продукти от тях. Нещо като кръговрат. Ако приемаш повече натрий от необходимото и същевременно калия е недостатъчно се получава задържане на вода. Трупаш вода в клетките, а няма кой да изкара вредните вещества. Попринцип излишното количество натрий и калий се изхвърля с урината, та опасност от предозиране няма, но определено ще имаш проблеми с кръвното. Натрия вдига кръвното, калия го намалява.
При здрав човек, който не спортува не се препоръчва прием на повече от 2300мг. натрий на ден, но при спортистите и хората, които се потят много, дозата е завишена. Тези количества натрий се набавят изключително лесно. В 100гр. сирене например има 500мг. натрий.
Препоръчителните дози калий са 4700мг. на ден за здрав човек. При хора с нарушена бъбречна активност калия трябва да е ограничен, понеже нямат способността да изхвърлят излишъка с урината и може да настъпи предозиране (хиперкалемия), която е опасна.
Фибрите нямам идея каква роля играят. Попринцип ако фибрите са водно-разтворими поглъщат водата от храната и тази, която пием и затова при висок прием на водно-разтворими фибри трябва да се приема и достатъчно количество вода, за да не настъпи констипация (запек). Може би това е връзката им с водни баланс.
Мисля, че това е всичко. Накратко става въпрос за нормален флуиден баланс в тялото, като по този начин бъбреците функционират нормално. При нарушен баланс - бъбреците се товарят. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 25.07.11 09:40.
Изключително много ти благодаря!!
Само още 1 въпросче :). Скоро ще започна да приемам суроватката на ON (за първи път). Въпросът ми е дали трябва успоредно с това да увелича приема на калий и натрий (за водата е ясно), за да могат белтъците по-добре да се усвояват и да не навредят на бъбреците.
П.П. добре ще бъде, ако се напише една статия по въпроса. :)
Поздрави.
Мнението беше редактирано от Imam Ime на 25.07.11 15:46.
25.07.11
15:51
Приемът на суроватката няма отношение върху количествата на калия или натрия. Най-добре огледай менюто си и виж дали си набавяш достатъчно от двата минерала. Ако да - не ти трябва повече. Ако не - опитай да възстановиш баланса.
Между другото статия по въпроса има - Калиево-натриев баланс