11.08.11
19:54
1.обръщане-изтласкване прав(0.6 от собственото ти тегло)=>
2.тяга(1.5 собствено тегло)=>
3.бутане от лег(собствено тегло)=>
4.клек(собствено тегло)=>
5.набиране=>
6.кофички=>
Без почивка между тях!!!
25+ на всяко - отличен, 20-25 много добър, 15-20 добър.
има и една екстра-30 бърпита след кофичките...като засичаш времето на бърпитата...
11.08.11
20:29
Утре имам тренировка, но ако не забравя - ще го направя. Какво става обаче ако на едното направя 15, а на другото упражнение 26 ?
Всеки си пише какво е направил и коемнтираме...аз днес направих част от това и не съм НИКАК доволен...понеже не е целия комплекс, ще го постна само в дневника...
Но, това наистина е за много подготвени хора...вервайте ми!!!
Слави, това е на Сашо теста нали? По принцип той се занимава с бойни (и не само де) атлети, титулувани от европейски, световни (за олимпиада не съм сигурен) форуми. Наистина е тежко, и “обичайните” му тренировки са аналогични :). Резултатите ще са много интересни. Успех
Да...аз разбрах кой е той...и доста думи бих си върнал назад...ама е късно...а и като отида на Пловдив, ще се видим с него и ще говорим надлъж и на шир...
Иначе бих тренирал с кеф при такъв човек!!!
казано от slavko на 11.08.11, 21:50:
Иначе бих тренирал с кеф при такъв човек!!!
Не знам как го мериш ти кефа, но ако е в пот, бая кеф ще има, да знаеш :D
Не, сериозно - тренирането (дори и чат-пат) точно с този човек е едно от най-добрите неща, които човек може да направи за себе си. А теста е типичен, даже като четох първия пост за това си мислех и аз, пък то какво се оказа. (y)
Мнението беше редактирано от G33K на 11.08.11 21:57.
12.08.11
09:13
Без почивка, т.е. за 1. - 4. трябва да имаш 4 предварително подготвени щанги? Трудно, при нас няма толкова лостове. :)
Втори въпрос - набиранията какви трябва да са или няма конкретно изискване?
Мнението беше редактирано от Димитър Михайлов на 12.08.11 09:46.
Тъм, където тренирам има точно четири, ама трябва да съм сам в залата, за да го пробвам :D
12.08.11
09:46
Теста е доста труден, досега някои момчета са го покривали с между 16 и 25 на отделните движения когато са били във върхова форма.Аз успех да го покрия с 25 + на всичко само веднъж и то май скоро няма да мога пак (sweat)
Важен показател е пулса веднага след “кръга” и три минути след това, при положение, че сте в диапазона 15+ повторения на всяко от движенията.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 12.08.11 09:56.
Доста нерелеан ми се струва теста с 25+ повторения за стандартни фитнес любители. Определено, трябва доста добре развита и тренирана дихателна система. Доста е въпрос на аеробни възможности.
казано от slavko на 11.08.11, 19:54:
1.обръщане-изтласкване прав(0.6 от собственото ти тегло)=>
...
Прав? Т.е. Hang Power Clean?
12.08.11
11:32
казано от Калоян Я. на 12.08.11, 11:18:
Доста нерелеан ми се струва теста с 25+ повторения за стандартни фитнес любители. Определено, трябва доста добре развита и тренирана дихателна система. Доста е въпрос на аеробни възможности.
Теста е за напреднали атлети :)
Което не пречи на никой да го пробва по желание и от любопитство :)
12.08.11
11:55
казано от Димитър Михайлов на 12.08.11, 09:13:
Без почивка, т.е. за 1. - 4. трябва да имаш 4 предварително подготвени щанги?
Принципно е добре да са ти подготвени предварително щангите, но и да ползваш само една няма да загубиш кой знае какво време ако някой ти помогне и не се мотаеш умишлено :)
казано от Димитър Михайлов на 12.08.11, 09:13:
Втори въпрос - набиранията какви трябва да са или няма конкретно изискване?
Каквито са ти най-лесни.
12.08.11
12:11
Ще има много паднали в боя, но пък защо да не се пробва. :) Щом се допуска време да се разглоби едната щанга и се сглоби другата, става малко по-поносимо.
Да попитам и друго - правим ли разлика между напреднали и напреднали “натурални” атлети? Или по друг начин казано, какви са резултатите при напредналите любители?
12.08.11
12:28
казано от Димитър Михайлов на 12.08.11, 12:11:
Ще има много паднали в боя, но пък защо да не се пробва. :) Щом се допуска време да се разглоби едната щанга и се сглоби другата, става малко по-поносимо.
Е, като за начало бива и тези минимални паузи.Реално даже да се преместиш от стойките за клек до лежанката си иска време...:)Нали съм ги гледал как почват нарочна да си влачат краката като има кажа “днес - контролното...!”
казано от Димитър Михайлов на 12.08.11, 12:11:
Да попитам и друго - правим ли разлика между напреднали и напреднали “натурални” атлети? Или по друг начин казано, какви са резултатите при напредналите любители?
Нещо не разбирам май аз :
1.Разлика между натрениран с химия и натрениран без химия?
2.Разлика между целенасочено трениращ и трениращ просто за кеф?
12.08.11
12:37
Да, “химията” визирах.
Ясно, че тестът е за напреднали, но е хубаво да направим разлика и между напредналите. Например, такива с дълъг стаж, но на любителско ниво спрямо такива със състезателни амбиции, съответно подготовка. Предполагам, че втората група се тества с тази методика?
Петък, 12.08.2011
BW ~ 98-100 kg (суплементация, в това число и позволена - 0)
Hang Clean & Jerk @ 60 kg - 15 reps
Deadlift @ 150 kg - 15 reps
Bench Press @ 100 kg - 15 reps
Back Squat @ 100 kg - 15 reps
Pullups - 15 reps
Dips - 15 reps
————————-
30 Burpees - 03:20 min
————————-
Впечатления:
Както повечето комплекси, базирани на съотношения на собственото тегло и това на щангата, не се отчита факта, че с покачване на категорията, относителната сила спада. Един 70-80 кг атлет в прилична форма би покрил норматива доста по-лесно.
Тестът отнема по-малко време, отколкото изглежда на пръв поглед.
Разполагах с две щанги, без помощник за пазене и зареждане на дисковете. Две технологични прекъсвания за зареждане на щангата от обръщането към мъртвата тяга и от бенч пресата към клековете.
Постиженията спадат значително, сравнени със самостоятелно изпълнени упражнения със същата тежест. Държа да отбележа, че тези 15 повт на всяко движения не са точно отказ, просто бяха един праг, чието достигане си поставих за цел при този първи контролен тест. По 20 повт на обръщане и изтласкване, мъртва тяга, клек и кофички са напълно постижими. Не е съвсем сигурно за набиранията, защото предмишниците отнасят твърде много натоварване при първите две движения. При бенч пресата, отказът би бил около 17-18-то повт на тази тежест.
Най-трудни ми се сториха клековете, заради здравото задъхване. Не съм мерил пулс, но това определено не е най-тежкото натоварване на което съм се подлагал.
Аз се чудя по каква причина легът и клекът са с еднаква тежест - лично тегло. Някак не ми се струва логично, като се има предвид, че клекът ангажира по - голям брой мускулни групи...
12.08.11
14:18
казано от Димитър Михайлов на 12.08.11, 12:37:
Да, “химията” визирах.
Ясно, че тестът е за напреднали, но е хубаво да направим разлика и между напредналите. Например, такива с дълъг стаж, но на любителско ниво спрямо такива със състезателни амбиции, съответно подготовка. Предполагам, че втората група се тества с тази методика?
Да, по принцип този тест го ползвам за проверка на моментно състояние и по-точно на силова издръжливост на целенасочено трениращи.
Естествено, че ще има разлики между назобени и неназобени, между целенасочено трениращи и трениращи просто за кеф.Но при всички положения смятам, че показва моментно функционално състояние.
12.08.11
14:23
казано от Vic на 12.08.11, 13:49:
Петък, 12.08.2011
Както повечето комплекси, базирани на съотношения на собственото тегло и това на щангата, не се отчита факта, че с покачване на категорията, относителната сила спада. Един 70-80 кг атлет в прилична форма би покрил норматива доста по-лесно.
На 97 кг лично тегло съм го покривал с 25+, като съм смятал тежестите като 100 кг лично тегло.Досега никой от моите подопечни не го е покрил, въпреки, че като относителна сила всички са по-добре от мен.
Основната пречка е сърдечно-съдовата и силовата издръжливост - не, че им липсва, но...и за мен е непонятно.
12.08.11
14:25
казано от Инис на 12.08.11, 14:15:
Аз се чудя по каква причина легът и клекът са с еднаква тежест - лично тегло. Някак не ми се струва логично, като се има предвид, че клекът ангажира по - голям брой мускулни групи...
Логичното е, че при клека натоварването не е само тежестта на щангата и теглото на горната част на тялото.
Все пак не претендирам за академичност на теста - той е измислен за моите нужди :)
Безопасност, например. С настъпването на умората способността за съсредоточаване пада значително. При положение, че си направил 3 движения до отказ преди това, клекът със щанга равна на собставеното тегло си тежи предостатъчно. Клекът не ми е силно движение, но при нормални обстоятелства стигам 25+ повт на 100 кг, а сега - само 15.
казано от Мак Сим на 12.08.11, 14:23:
Петък, 12.08.2011
На 97 кг лично тегло съм го покривал с 25+, като съм смятал тежестите като 100 кг лично тегло.Досега никой от моите подопечни не го е покрил, въпреки, че като относителна сила всички са по-добре от мен.
Основната пречка е сърдечно-съдовата и силовата издръжливост - не, че им липсва, но...и за мен е непонятно.
Е, сега имам стимул 8-) .
Все пак, това което писах за силата и категорията си е валидно, явно ти си изключение и в завидна форма. На колко години си покрил комплекса за 25+?
12.08.11
14:35
Тъй като днешната тренировка е за крака и рамо, правих само лег, кофички и набирания.
Резултата:
Лег с 67.5кг - 17 повторения
Кофички - 26 повторения
Набирания - 15 повторения
Лежанката не беше до пълен отказ, защото нямаше кой да ме пази, но 20 никога няма да направя. Кофичките - не знам какво се смята за стриктно, но не съм мятал с крака, доколкото набиранията - първите 7 много добре, после да правя кипинг, защото ако бях продължил със стриктни - максимум 10. Доволен съм, какво да кажа :D
Тук да постваме само резултати от целия комплекс, безпредметно е да описваш част от теста или го прави в дневника си..!
Мнението беше редактирано от Vic на 12.08.11 14:46.
12.08.11
14:57
казано от Vic на 12.08.11, 14:31:
казано от Мак Сим на 12.08.11, 14:23:
Петък, 12.08.2011
Основната пречка е сърдечно-съдовата и силовата издръжливост - не, че им липсва, но...и за мен е непонятно.Е, сега имам стимул 8-) .
Все пак, това което писах за силата и категорията си е валидно, явно ти си изключение и в завидна форма. На колко години си покрил комплекса за 25+?
Принципно е валидно - аз още преди време бях писал на Слави, че под 90 кг лично тегло този тест не е чак толкова труден.
Покрих го тази година зимата(когато го съчиних) - на 35 и половина.Колкото до формата, не съм бил в завидна форма,а по-скоро в добра...:)
Мисля, че ти би трябвало до 2-3 месеца да го покриеш без проблеми.
казано от Мак Сим на 12.08.11, 14:25:
Логичното е, че при клека натоварването не е само тежестта на щангата и теглото на горната част на тялото.
Все пак не претендирам за академичност на теста - той е измислен за моите нужди :)
Аз и не обвинявам теста в липса на академичност, защото не съм академик : )...само казвам, че е доста по - лесно да направиш определена бройка на клек, отколкото на лег с една и съща щанга. Затова пък е логична подредбата на упражненията в случая...
И аз като Вик адмирирам формата ти.
Разбира се, прав си за умората и концентрацията по принцип, Вик.
Нямам за съжаление възможност да пробвам теста на този етап и теоретизирам само, но съм сигурна, че единственото, което бих направила без проблем, е клек 25 + броя с тежест = лично тегло, особено след лег. Защото се осигурява почивка на гърба и краката след тягата по време на лега, а клек с щанга с лично тегло по правило не е предизвикателство, дори и на тези бройки. Затова и попитах.
Извинявам се за разводняването на темата. Но ти ще я почистиш, ако прецениш : )
ЕДИТ:
@Мак Сим,
имам идея какво е натоварването в краката, когато събереш клек и тяга в една тренировка, защото аз така тренирам. Затова и ми допада подредбата на упражненията в твоя тест.
За лега определено си прав : )
Мнението беше редактирано от Инис на 12.08.11 15:30.
12.08.11
15:15
казано от Инис на 12.08.11, 15:08:
Аз се чудя ...само казвам, че е доста по - лесно да направиш определена бройка на клек, отколкото на лег с една и съща щанга. Затова пък е логична подредбата на упражненията в случая...
Принципно имаш право.
Де факто обаче, много хора забравят, че имат крака, но наблягат на лега :)
А и пак да вметна - сравни колко лицеви можеш и колко клека без тежест, сравни и натоварването след тяга, в краката... :)
Мнението беше редактирано от James Hinks на 12.08.11 15:15.
казано от Инис на 12.08.11, 15:08:
...
Нямам за съжаление възможност да пробвам теста на този етап и теоретизирам само, но съм сигурна, че единственото, което бих направила без проблем, е клек 25 + броя с тежест = лично тегло, особено след лег. Защото се осигурява почивка на гърба и краката след тягата по време на лега, а клек с щанга с лично тегло по правило не е предизвикателство, дори и на тези бройки. Затова и попитах.
Както съм казвал и преди, не трия мнения със спортна насоченост, още по-малко, такива засягащи темата :).
Поли, на теория звучи добре, но на практика се получава доста различно. Бенч пресата след първите две движения въобще не е почивка. Въздухът определено не достига, а задната верига вече на два пъти е стигала до отказ (на обръщане & изтласкване и на тягата). Серията на лежанката свършва много бързо (~ 30 сек) и въобще нямаш време за възстановяване. На практика аз стигнах до вентилационен праг на клека, не толкова до мускулен фалит.
Допускам, че ще е важно и темпото на изпълнение на отделните повторения за по - голяма обективност и съпоставимост при измерване на резултатите.
При малка разлика в темпото без накъсване на серията, отказът ще настъпи на различен брой повторения, ако приемем, че тестваният атлет е достатъчно силен, за да прави 10+ повторения с указаните кг.
Иначе за разминаването между теоретичните постановки и практическото им превъплъщение не бих спорила : )
Мнението беше редактирано от Инис на 12.08.11 15:55.
казано от Инис на 12.08.11, 15:53:
Допускам, че ще е важно и темпото на изпълнение на отделните повторения за по - голяма обективност и съпоставимост при измерване на резултатите.
При малка разлика в темпото без накъсване на серията, отказът ще настъпи на различен брой повторения, ако приемем, че тестваният атлет е достатъчно силен, за да прави 10+ повторения с указаните кг.
Иначе за разминаването между теоретичните постановки и практическото им превъплъщение не бих спорила : )
Струва ми се, че единствените движения, на които можеш някак да забавиш темпото са обръщане и изтласкване (ако ти издържат предмишниците да виси щангата) и на клековете. На останалите не се получава :).
Пък и на практика излишното бавене май не подобрява резултата...
12.08.11
21:10
Обръщането и изтласкването може ли да се прави с дъмбели в чуков хват, ако техниката ни с щанга е лоша?
Днес го пробвах провалих се мизерно с 10 бройки на упражнение...но пък после направих още 1 кръг :D
казано от Vic на 12.08.11, 11:29:
Прав? Т.е. Hang Power Clean?
един от мойте хора ще го прави днес и го видях, та за протокола- Hang Power clean & press май е по принцип
24.09.11
20:29
BW: 87kg.
Hang Clean & Jerk @ 52.5 kg - 26 reps
Deadlift @ 130 kg - 15 reps
Bench Press @ 90 kg - 15 reps
Back Squat @ 90 kg - 26 reps
Pullups - 15 reps
Dips - 15 reps
————————-
Забравих да направя бърпитата!
Комплекса(теста) е много добър! Днес реших да се накажа с него и успях,защото снощи се напих доста добре:) Повторениятя само на лега ми бяха днес на макс.! До 1-1.5 месеца ще го покрия за отличен,ОБЕЩАВАМ !
26.09.11
08:49
казано от Ivaylo Stefanov на 24.09.11, 20:29:
BW: 87kg.
До 1-1.5 месеца ще го покрия за отличен,ОБЕЩАВАМ !
В края на октомври ще чакам рапорт ;)
27.04.12
09:49
Марине, кажи си...резултата :D
27.04.12
10:28
Правено на 27.04.2012г.
Да се запиша и аз за днес. Сутринта в 8 при Сашо. Само вметвам в (7.40 закуска овесени ядки има налог с последващи действия)
1.обръщане-изтласкване прав(0.6 от собственото ти тегло)=> 40 кг. =26
2.клек(собствено тегло)=> 65кг = 25
3.бутане от лег(собствено тегло)=> 60кг = 20
4.тяга(1.5 собствено тегло)=> 90кг = 20
Epic fail.(Причерня ми взе да ми се повдига и отиваше към припадане) Пулс за 10сек 35 след 3,4 мин 20 за 10 сек. След това продължих
5.кофички=> 33
6.набиране=> 20
7. подскоци (май американски)=>25
Без почивка между тях!!!
И пак причерняване и повдигане за повръщане. То направо си имах конвулсии за повръщане добре че беше Сашо да ми каже как да легна иначе да съм се омазал. И така сега съм като прероден. Леко съм разтегнал едната гърда.
Някъде може и да съм се объркал, че след 26 обръщане изхвърляне и тотален филм не помня нищо след това :)
Едит: Редакция Сашо
Мнението беше редактирано от Марин Маринов на 27.04.12 23:53.