14.08.11
12:28
Здравейте,
Ходя на фитнес от няколко дена с цел качване на килограми и мускули и имам няколко въпроса ,относно програмата ми :)
На 25 години съм,165 см височина и 47-48 кг.Приемам на ден по минимум 1800 калории,не се лишавам от нищо,но се старая да се храня чисто и здравословно,доколкото е възможно!Започнах да качвам ,но се омазних доста по корема и дупето и не съм съразмерна (на места имам за качване,на места за сваляне и така) !Да не пропусна и факта,че имам дете на 2 години,след бремеността за нула време си възстанових теглото,но съм доста отпусната като цяло (предимно дупето) Четох статии за фитнес програми,но честно казано се обърках тотално,тъй като и уредите все още не познавам,както и правилното изпълнение на упражненията...Имам възможност да посещавам залата 5 дни в седмицата,в които отделям макс по час за тренировка..До момента в общи линии си обикалям всички уреди и си правя по 3-4 серии на по-силно натоварване и така,нямам предварително измислени упражнения,адаптирам се.
Та въпросът ми е нужно ли е да загрявам с кростренажор или съответно да разгрявам с него след тренировката или да си карам само със силови тренировки и да избягвам кардиото?
Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 15.08.11 06:32.
14.08.11
12:51
Значи ако искаш да се изчистиш и да свалиш процента мазнини,най-добрия вариант е кардиото,кростренанжора не е лош,но като цяло е доста интензивен,но раздвижва цялото тяло понеже ползваш и ръцете,така че не е лошо преди да започнеш да тренираш силово да загрееш за 5-10 мин на тренанжора,за да вкараш организма в ритъм и да го подготвиш за натоварване,за разгрявка по-добре пътеката като постепенно намаляваш скоростта за да може да успокоиш тялото и да се забави метаболизма.Все пак кардиото е хубаво след силова тренировката когато си изчерпала гликогеновите депа и започва процеса на разрушаване на мастните клетки,тъй нареченето горене на мазнини :)
14.08.11
13:13
Благодаря ти за бързия отговор :)
загрявката преди тренировка е задължителна. може да включиш и различни разтягания и ротации в ставите. ако ще правиш кардио след тренировка 20-25 мин са достатъчни. след като искаш да качиш ММ заложи на базови упражнения като клек, тяга, лежанка, набирания/гребане. с времето ММ ще се увеличи, от там и метаболизма ще се забърза и лесно и неусетно мазнините ще намалеят.
14.08.11
14:27
Благодаря ти :) За сега наблягам на машините,защото са ми по-сигурни и по-удобни..По принцип съм водила доста заседнал начин на живот и ми е доста трудно да направя клек на този етап ( не е като да не съм пробвала,но се изгърбвам и ме е страх от контузии). Веднага щом се почувствам по-самоуверена ще наблегна на тренировките със свободните тежести.
не е задължително да ги правиш с големи тежести. отдели 1 тренировъчен ден само за тези упражнения. клека може да го правиш само със собствено тегло, а другите с леки дъмбели. в началото заложи на техниката и като свикнеш вдигай тежестите.
Аз бих препоръчала кардиото за тренировка на един много важен мускул: сърцето. Тренирайки сърцето, ще правиш неща от ежедневието с много по-голяма лекота. Тренировките с тежести също няма да те задъхват толкова. Няма да ти е проблем да катериш стъпала или баири, да бягаш след детето, както и да го разнасяш насам-натам. Така че аз съм ЗА кардиото, независимо от целите на силовите тренировки. Но за предпочитане е кардиото да е навън на свеж въздух (sun)
14.08.11
20:45
успех на всички.
Последно преди 6г. и аз доста се тормозих над този въпрос “да правя ли кардио, или не...”
Е правих, даже се радвам че правих, защото достигнах сама до отговора, че няма смисъл от него.
Само ми падна мускулната маса от него, мазнините си стояха и не станах много по-издръжлива.
А с тези уреди, които използваш, предвиждам и твоето бъдеще както на много голям процент от жените тук..
А именно да спреш да тренираш скоро време, защото нищо няма да постигнеш и да продължиш със заседналия си начин на живот.
good luck
15.08.11
00:44
Благодаря на всички за отговорите :)
Как сложихте всичките тренировки и всичкото кардио под общ знаменател... ц ц ц , гледам валерката и той е писал, ама Кросфита пък ако не е кардио аз са нищЪ ! Много ясно , че на тея 48кг не ти е нужно кардио, едва ли има и какво да чистиш (мускули някакви )
Не мисля, че кросфита е кардио. Дългите комплекси с голям брой движения също не може да отнесем като, основно, кардио тренировка. Но е факт че във много от дневниците чета нещо от рода - “Кардио - кросфит комплекс (огромен брой бърпита и коремни преси) . Ако под кардио трябва да разбирам, дълга тренировка с цел да се измориш яко и да свалиш мазнини - ОК, но тренировка на кардиоваскуларната система представлява продължителна циклична дейност с цел подобряване на (тук не мога да създам хубава сентенция, ако имате предложения кажете) оросяването на мускулите с кръв, по-бързото изхвърляне на отпадъчните вещества от мускула. Дейностите са от рода, дълго колоездене, дълго бягане и т.н с ниска интензивност.
Разбира се в кросфита има такива елементи, да речем...10 К Бягане...в зависимост от нивото на атлета това може да подобри кардио-системата...като основна цел не е просто да се изпоти и да свали мазнини...като сложим и това че трябва да покрие и резултат...си трябват и други качества...
Не съм много “по темата”, но не е коректно да сложим “Кросфит и кардио” като еднакви понятия. Общо взето..ако искаш да сваляш мазнини....просто тренирай там...само силово, силово + кардио, кросфита е добър вариант в тоя случай : ))) Мазнинно-свалящия вариант на кросфит...изкривения през погледа на човека искащ просто да свали мазнини кросфит..нищо друго..Но това не е баш КРОСФИТ.
Бих посъветвал автора да се поинтересува от ефекта на силовите тренировки върху сърцето и въобще цялата кръвоносна система. Мadboy тренира доста силово и не прави кардио или много кросфит, но съм сигурен, че ако си направи изследвания ще разбере че не му и трябва :)
И все пак...нека не изключваме отново кардиото, като елемент от тренировката ни....както не бива да изключваме напълно и въглехидратите, мазнините, стромбата... ;) От всичко - по малко..
Поздрави на Мадбой...него ще го бия в Плевен... :)
15.08.11
12:04
Благодаря за инфото,ще се откажа от кардиото на този етап,само за 10 мин загрявка ще се качвам на кростренажора,че с тая мускулна треска няма как да се раздвижвам за в момента :)))
Приоритетно ми е покачване на мускулна маса и не ми се рискува да се получи обратният ефект.
Вчерашната тренировка на горната част на тялото беше пълен провал,не успях да поддържам упражненията с тежестите,с които тренирах преди 2 дена и трябваше да ги намаля!Малко се изсилих на вертикалният скрипец и после ми се получи ужасно режеща болка в главата и слепоочията!Някакви идеи да имате защо?
казано от Miyu на 15.08.11, 00:03:
Последно преди 6г. и аз доста се тормозих над този въпрос “да правя ли кардио, или не...”
Е правих, даже се радвам че правих, защото достигнах сама до отговора, че няма смисъл от него.
Само ми падна мускулната маса от него, мазнините си стояха и не станах много по-издръжлива.
Не съм съгласна, че от кардио пада мускулна маса. На мен ми се увеличи, най-вече краката, както и на корема (НЕ са сланина). А това, че мазнините на теб са ти останали, говори за непоследователност в хранене и тренировки. Това, че не си станала по-издържлива, също говори за непоследователност.
Така де, когато тръгнем да правим нещо, е хубаво да му дадем шанс то да се случи и най-вече да ни харесва. Това, че на някой не му харесва кардиото и го е зарязал набързо, не значи че няма резултат от него или е лошо.
В продължение на 1 месец, през ден тичах по 8км. без да спирам.
За храната не мога да коментирам, вече не помня, единственото което помня че ядях пилета, яйца и извара.
Тогава ( за период от 3г.) това беше информацията относно как да си набавям белтъка.
Бях последователна, както и сега просто с различен метод на трениране и информация.
15.08.11
12:16
Здравей,Анелия :)
Аз също съм на мнение,че от кардиото се получават мускули!Миналото лято ми се налагаше да ходя пеша по 2-3 км на ден и след лятото забелязох,че прасците и краката са се пооформили в положителният смисъл,но загубих доста тегло,именно защото не успявах да приемам нужните ми калории за деня.За това главно се притеснявам,да не върна от теглото си,вместо да го повиша :)
Ами тогава увеличаваш яденето. Но пак казвам: ако не ви е приятно, не се насилвайте с кардио. Аз само изтъкнах колко е приятно и леко да изтичаш едни стъпала без дори да се задъхаш. Но за това 15 тренировки са крайно недостатъчни (1 месец през ден).
15.08.11
12:52
Така е :) А някой знае ли защо като тренирам си напрягам главата и получавам болки в слепоочията ? :(