Ръцете ми "гъбясват"!

02.09.11
18:11

Последните няколко дена ръцете ми изведнъж започнаха да гъбясват от най-простото миене на ръце! Ако измия нещо или се къпя и т.н. става още по-зле...
Преди никога не ми се е случвало, от какво може да е тази рязка промяна?

Знам, че това се получава по принцип от хлора във водата, но защо до момента не ми е влияел така, пък изведнъж стана толкова крайно?

02.09.11
23:15

Може ли да опишеш по-подробно как ти “гъбясват” ръцете?

От това, което си написал трудно се разбира какво точно имаш предвид.

DE

02.09.11
23:23

Предполагам му се напуква кожата и стават миниатюрни кръгченца :D

03.09.11
01:28

Не се напуква... Просто се сбръчква кожата отдолу на пръстите, върховете най-много. Как така не разбирате, това на всички хора се случва ако много киснеш във водата, да речем например във ваната или морето, басейна. Но става след повече време ако прекалиш, при мен в момента става адски бързо и не мога да разбера защо е??

03.09.11
09:06

Това не е гъбясване, а сбръчкване на кожата. :)

Случва се на всеки (както ти каза), няма причина да се притесняваш. Не мисля, че това би могло да е симптом на нещо.

И на мен доста ми се бръчка кожата на ръцете, дори побелява малко. Но това е от водата.
Никога не съм киснала във ваната и това винаги ми се е случвало, когато се къпя.

KY

03.09.11
18:04

Има едни известни триъгълници. За подържане на огъня това са: гориво, кислород и топлина/пламък. За развитие на гъбичките това са: влага, температура и киселинност (ниско рН). Та при къпане няма как ръцете ти да са на сухо. Телесната ти (на ръцете) темература трудно ще я подържаш ниска. Остава киселинността. Пробвай да ги миеш с преварена вода (не съдържаща бактерии) в която си разтворил сода за хляб (сода бикарбонат). Най-сигурно обаче си остава да се консултираш с кожен лекар.

Мнението беше редактирано от Krasimir Yolov на 03.09.11 18:27.

11.03.12
04:27

Здравей, аз имам същия проблем от 1 седмица. Никой не знае нищо. Мажа с някакви кремове  - Здраве и Атрикс. Търсих в нета има доста хора със същия проблем, но никъде няма решение и темата спира по едно време. Ти оправи ли се?

http://forum.rozali.com/viewtopic.php?t=2772&sid=73ab030a8272b00f9dd774ab52d1fbaa

http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=6907

http://www.pudriera.bg/f/viewtopic.php?p=213802&sid=355127571b074ca8bb72089a7b5ea588

http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=doctor&Number=1947615957

нищо

Привет, реших да пиша в тази тема въпреки че е доста стара.

Забелязах същото нещо и при мен - аз мисля че причината в моя случаи е алергия към лекарство което пих. Не знам дали е възможно така да се прояви. На 32 години съм, до сега не ми е известно да имам алергии към храни и напитки.  Единствената ми доказана алергия е към една ваксина която ми слагаха като бях малък.

Храня се с качествена храна като цяло, приемам и мултивитамини и рибено масло - като цяло не мисля че някакъв недостатък на елемент/витамини е причината поне при мен.

Какво стана - след прием на антибиотик при мен избухна силна реакция - уртикария(копривна треска - големи части от тялото са като опарени от коприва) по цялото тяло, комбинирана със силен сърбеж. Това цялото нещо отмина за около седмица, като приемах антихистаминов препарат. Остана обаче лек сърбеж по дланите и долната част на краката/петите. Около 2 седмици след първоначалната реакция започна да се случва и това с “гъбясалите” пръсти и длани. Отначало доста се стреснах - никога не съм имал проблем да си кисна под душа с часове и не съм имал подобни проблеми, но сега след един кратък душ от 5 минути ръцете ми бяха целите сбръчкани, особено лявата която направо имаше променена сетивност. Цялото нещо преминава за 20-30 минути след това.

Прочетох в нета за тея неща едно от възможните наименования на английски е Aquagenic Wrinkling of the Palms, на български май му казват аквагенна сирингеална акрокератодерма. Доста сложни думи и названия:).  Като цяло насоките са за дерматолог и алерголог.

Ако някой има по свежа информация по въпроса, моля да сподели:)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1