03.09.11
14:07
Здравейте! Казвам се Теодора и съм на 26г. Да си призная малко ми е трудно да започна този дневник, разглеждайки дневниците на доста хора тук. Четейки за храните, които консумирате, направо ми се свива сърцето...Ако се храня с такава и в такива количества храна, няма да съм сред живите :( Но нека разкажа малко за себе си. С фитнес не съм се занимавала, като изключим единият месец преди две години, всъщност него не го смятам, наистина. Винаги съм си имала добре оформено тяло, а се храня с каквото ми се яде и по колкото ми се яде. Поддържах си 48-49кг. /с мерки 86/62/86см./ при сравнително стегнато тяло, без никакви лишения относно храната и без никакъв спорт. Когато забременях, преди 5г и половина, качих 29кг., от 47 станах 76кг., още в родилното “свалих” 9кг., а останалите 20 стопих за около година и няколко месеца, отново без спорт и диети. Но през пролетта на миналата година започнах да пия едни /хормонални/хапчета, поради което за 5 месеца качих цели 10кг, от 48, станах 58кг., и на всичкото отгоре бях по- скоро подута, коремът ми се превърна в балон, наред с което 80% от познатите ми ме обявиха за бременна!!! Естествено се появиха и гадните паласки. Не можех да продължавам да живея в този ужас, при положение, че намалих страшно много количеството храна, което поемах /спрях дори и хлябът/, а продължавах да си качвам килцата....и реших да прекратя приема на въпросните таблетки /приемах ги 5-6 месеца/. Ето, че и резултатът съвсем не закъсня- лека полека започнах да свалям, отново без спорт и лишения, та така сега съм 53.5, но с все още сланинки по бедрата, корема и ханша /най- вече в областта на корема/. Та..взех решение да започна да спортувам, е в лека форма- като за начало. От четири дни тичам сутрин на гладно /трудно, но успявам на празен стомах/, общо 1 час тичане заедно с почивките между 6-те обиколки. Ще ме питате за храната...Не знам как издържате..аз лично без хляб не мога, и не преувеличавам, въобще даже, просто организмът си го търси, поне при мен е така. Да не говорим, че огладнявам през два часа, не знам дали е нормално, но е факт! Ако не се нахраня обилно, ми причернява, появява се страхотно главоболие, и ставам хипер раздразнителна и дори неадекватна + кръвното ми пада още повече, не стига, че е 80/60. И още сутрин се събуждам като вълк :( Положителното в случая е, че не си падам по сладкото,въобще не ме блазни, нямам идея кое точно му намирате за вкусно...
Целите ми не са свързани с теглото, искам да стопя сланинките, а за релеф вече може да говорим по-нататък. Но пък четейки из форума, стигам до извода, че сякаш едното е резултат от другото- мазнините се преобрауват в мускул..
Очаквам вашите помпетентни съвети, въпрек и, че ще ми е трудно /да не казвам невъзможно/ да започна хранителен режим без хляб и майонеза....плаче ми се, като гледам вашите менюта :(
Между другото, страшно ми допаднаха упражненията със собствено тегло, гледам, че доста момичета ги практикуват :)
Приятна събота на всички :) :)
Добре дошла :)
Каква беше причината да ти изпишат хормонални хапчета? Аз също съм против тях, и качените кг. са само един от ужасните им ефекти (dull).
Филийки с майонеза казваш хихи - може би ти се дояждат такива неща, защото не хапваш достатъчно белтъчини и полезни мазнини, в резултат на което тялото ти е практически гладно? (И аз обичам филийки с майонеза между другото, но не се бях сещала скоро да си правя :D)
Не мисля, че е добра идея да тичаш всеки ден, и то толкова дълго. Аз съм ЗА упражненията със собствено тегло, може чат-пат да тичаш интервално. А ако са ти приятни и отпускащи дългите кросове - наслаждавай се, но не всеки ден :)
Мазнините в мускули не се преобразуват... за щастие :) Ако всичко е наред с храната, тренировките, както и на хормонално и емоционално ниво - мазнините се разкарват, и остават едни хубави мускулчета, на които да се радваме (sun)
Между другото, едно некомпетентно мнение, просто като ти чета поста и ми хрумват разни неща - ниско кръвно, чести пристъпи на (въглехидратно насочен) глад, натрупване на мазничко по корема, разни нови кг. в плюс... - изследвала ли си си щитовидната жлеза и инсулина?
Това е засега от мен :)
Добре заварила, Atom! Ти си първият, отговорил на моя пост- честито, печелиш филийка с майонеза :D
Хормоналните хапчета бяха изписани от гинеколог, досещаш се защо сами били изписани :) А щитовидната жлеза, не съм я изследвала, въпреки , че имах някакви съмнения, че може наистина да имам проблеми с някой от хормоните ми. но така и не отидох на ендокринолог. Между другото една приятелка страшно напълня, независимо от ужасяващите диетите, които прилагаше и фитнесът, който практикуваше по 2 часа на ден- все си стоеше така пълна. Та, тя отиде на преглед за щитовидна жлеза, при което становиха, че има проблеми с един от хормоните /откъдето съответно идва и проблемът с килограмите и напразното потене във фитнес залата/, но единственото лечение било операция. И така, тя се отказа от операцията...наред с това и с фитнеса...
Честно казано, все още не съм се решила да отида на ендокринолог, знам ли ги тия лекари, никаква вяра им нямам...
Вчера и днес почивам от тичането, утре продължавам.
Започвам днешния ден с нескафе и две яйца + кисело мляко с една лъжица ленено семе + малко пъпеш /с една дума- глад/
За обяд ще е пица и някакъв плод.
Весела неделя! :)
Здравей и от мен.
Ще дам два примера, лицата ги познавам лично:
На 15г. тя е 70кг, яде каквото и падне, не е научена да се храни правилно или поне с мярка, маминото момиче трябва да е нахранено, изяжда по 2 гофрети с литър кола, плюс пакет чипс. На 22 тя тежи вече 75-80, казва си “Време е за диета”. Разглежда разните им там женски списания, гледа телевизия, консултира се с приятелки и открива ДИЕТАТА! Дали ще е на чай и ябълки, точкова, лунна, портокалова няма значение. Ето това е изцелението! След 2 седмици глад е свалила цели 10 кила. Връща се вкъщи и като види на мама баницата, бързо-бързо наваксва. Качва още няколко килца през следващите години След някоя друга година вече започват проблемите с кръвно, хормони, бъбреци...
Тя е на 22. Никога не е спазвала диети. Храни се без ограничения. Има Що годе добро тяло. Чувства се добре. Има проблеми с цикъла, но не ходи на гинеколог няколко години. На 25 си купува колица и до магазина ходи с нея. Спира всякакво движение и напълнява мъничко. Отива на гинеколог, той и изписва хапченца. Напълнява още повече - “От хормоните е”. Спира хапчетата - отслабва, но пак женските проблеми. И така в един омагьосан кръг. Докато преди година не я заведох на сила да тренираме заедно. В момента се чувства прекрасно, има си там разни малки проблеми, но нищо общо с преди! Постепенно се научи да се храни “правилно”. Пак си позволява доста “джънк”, но след това си го изгаря в залата.
Моята теория е, че чрез спорт и хранене може да се излекува почти всичко. Писнало ми е да слушам как всичко било на “хормонална основа”. Нашият организъм е направен да “работи” - да извършва някаква работа, мозъкът да мисли, мускулните влакна да се съкращават, мазнините да пазят топло и да дават енергия, жлезите да секретират хормони, които да стимулират нещо си и т.н. А когато не захранваме и не използваме този организъм правилно - той се поврежда и не работи оптимално добре.
Никой не може да ти помогне, ако ти не си помогнеш сама. Предлагам ти да седнеш за пет минути сама и да си помислиш хубаво, какво искаш да правиш със себе си. Как се виждаш за напред? Наистина ли здравето значи нещо за теб? Искаш ли да се превърнеш от постоянната клиентела на лаборатории и болници? Покачените килограми, може да са следствие от приетите от теб хормонални препарати, а може и да не са. Задължително отиди на ендрокринолог!
Спортувай! С тези бягания сутрин на гладно за сега са добре, но дано да издържиш да го правиш редовно, не за месец-два! Ако имаш проблем с мотивацията за спорт, препоръчвам ти да се запишеш на нещо групово или поне на фитнес. Така като си видиш картата поне ще ти стане малко съвестно и ще отидеш :) Винаги съм го казвал и ще продължавам да го твърдя, че на първо място трябва да е спорта, а след него диетата.
Хляба можеш да го намалиш в началото, вместо да го спираш напълно. Замени белия с пълнозърнест. Примерно една филия на ядене. След седмица - една филия през ядене и т.н.
Успех, и ако не знаеш - питай!
GreyKnight, благодаря за анализа ти, но неслучайно съм в този форум, а именно за да подобря начина си на живот, от който неизменна част са здравословното хранене и спорта...защото определено при мен те куцат, да не казвам, че ги няма въобще. Наясно съм, че никой не се е родил с наименованието М-р Мускул, всеки един от вас е тръгнал от нулата и с воля, постоянство и не на последно място- желание, е постигнал мечтаните резултати. А за “стегнатото тяло”....ами, не смятам, че тяло, което няма релеф, непременно се счита за отпуснато, виждала съм много такива, имам предвид нормално стегнато тяло /и при нормално тегло/, но без релеф- да, има такова..даже десетина, че и повече лично аз съм виждала. За килограмите като константа- не помня някъде в поста ми да съм споменавала, че гоня някаква конкретна цифра, напротив, килограмие не са от такова значение за мен, колкото добре изглеждащата фигура без паласки, например. За месото и зеленчуците- това са продукти, които винаги съм консумирала /наред с хляба :D/, всеки, ама всеки ден :)
Sarfaa, благодаря и за твоето включване :) Да, и аз познавам доста такива хора, за които разказа в поста си /мен не ме слагай в тяхната графа :)/. За съжаление има и такива, да, но хубавото, е че точно за тази цел има сайтове, форуми и т.н, където винаги могат да се намерят решения на проблеми от този сорт, само желание да има :) На ендокринолог ще отида още идната седмица, обещавам. А белият хляб ще заменя с пълнозърнест и обезателно ще отбележа отзивите :)
Днес:
08:30 - чаша гореща вода;
09:15 - 10:00 тичане;
10:30 - половин лимон
11:00 - кофичка кисело мляко с две лъжици овесени трици;
11:30 - две нескафета
13:00 - картофена супа с три филийки пълнозърнест хляб + един домат
14:00 - шепа лешници
16:30 - чепка бяло грозде + две смокини
18:30 - 20:00 разходка
20:15 - варен картоф + малко пресен карфиол + яйце и 1/2, овкусени със сусамено масло, две кисели краставички;
21:00 - порция печено пиле с три филийки пълнозърнест хляб + парченце топено сирене
Вода - около 1.5л за деня