05.09.11
15:32
Според вас на абсолютно всяко следващо повторение ли трябва да се вдишва/издишва? Защото понякога на мен въздуха ми стига и за 2 повторения, но не знам дали така е правилно? Ако трябва да дишам на всяко повторение, понякога имам чувството, че го правя насила (т.е. без да имам особено нужда да го правя).
05.09.11
16:51
“само мъртвите хора не дишат” - Винс Жиронда.
в зависимост от тежестта на урпажнението, може да варира от вдишване и издишване само в началната позиция през 4-6 движения за едно вдишване-издишване(тичане) до 4 вдишвания-издишвания за едно повторение(извхърляне с пудовка, въпреки че и там в зависимост от тежестта може да варира от 1 до 4 издишвания на повторение).
бъди малко по-конкретен.
“само мъртвите хора не дишат” - Винс Жиронда.
в зависимост от тежестта на урпажнението, може да варира от вдишване и издишване само в началната позиция през 4-6 движения за едно вдишване-издишване(тичане) до 4 вдишвания-издишвания за едно повторение(извхърляне с пудовка, въпреки че и там в зависимост от тежестта може да варира от 1 до 4 издишвания на повторение).бъди малко по-конкретен.
Разбира се. :)
Например при придърпване на долен скрипец с 60-70 кг тежест аз дишам на абсолютно всяко повторение (когато придърпвам ръкохватката към себе си издишвам и при отпускане вдишвам). По принцип по правило е така, но просто понякога мога да не дишам на следващото повторение но ако го направя, то е само защото така смятам, че е по-правилно. А и съм забелязал, че вдишвам/издишвам доста по-дълбоко и по-силно (като звук) от други хора в залата, та се зачудих дали бъркам нещо...
П.П. 20 години, 80 кг., стаж: 1 година и половина
Мнението беше редактирано от Imam Ime на 05.09.11 22:01.
По-скоро зависи от скоростта/тежестта, с която изпълняваш упражненията/движенията.
Пример 1 - правиш лицеви опори за бройка, тогава няма как на всяко повторение да вдишваш/издишваш.
Пример 2 - правиш клек с 90+ % от 1 RPM/ПМ тогава е нормално на всяко повторение да имаш вдишване/издишване.
Като правя клек с 90%+ по скоро докато съм в изправено положение ще вдишам 80-90% от въздуха който мога в корема,ще стегна и задържа,клякам,изправям се и издишвам чак като мина мъртвата точка на изправяне...
Не съм виждал щангист да вдишва и издишва
задържа се въздуха при по - тежките серии,все пак вътреабдоминалното налягане стабилизира цялото тяло.