млечна киселина

06.04.05
21:27

ако може някой да ми разясни всичко за нея, знам че е причина за болки в мускулите, но само до там  :?  ако може някой да ми обясни причината за появата, защо поражда болка, как да я предотвратим и т.н.
благодаря предварително  :D

накратко бих казал че колкото повече уморяваш мускула с толкова повече млечна киселина се изпълва тои,т.е. тва е мускулната треска,за да нямаш муск. треска не претренирваи

07.04.05
09:45

10x :D

07.04.05
10:01

Млечната киселина е един вид отпадъчен продукт, който се получава при работата на мускула. Неспособността на организма да я отведе от мускула води до нейното натрупване и причинява тъй наречената мускулна треска. Този проблем преминава до седмица (тялото лесно се адаптира да се справя с получените количества млечна киселина). За това спомагат по-честите натоварвания на мускулите, както и аеробните упражнения и практикуването на друг вид спорт.
За съжаление не е доказано еднозначно, че мускулната треска представлява единствено гореизложеното. Напоследък се приема, че микрораскъсванията в мускулната тъкан, които възникват при тренировки също така причиняват мускулна треска. За да не се отклонявам от темата, ще кажа, че ако мускулната треска се дължи на въпросния фактор, единственият “лек” е почивката  :wink:

SU

21.04.05
23:26

След свършване на серията разтривай мускула хубаво,това помага обикновенно.

21.04.05
23:31

ако нямам мускулна треска значи нищо на съм правил :P иначе има един пиниз да пиеш аспирин след тренировка но незнам до колко е ефикасен  8)

21.04.05
23:32

тва с аспирините и аз съм го чувал,ама не знам колко еефикасно,не ща и да пробвам,не ми се гълточи с хапчета за едното нищо,мускулната треска си отминава с времето,а с малко аеробни упражнения став още по-бързо.Все пак клин клин избива.

SU

22.04.05
08:28

Помага аспирина,защото се свързва с млечната киселина.

Да, но и помага защото е болкоуспокояващ.
В смисъл не е ясно колко лекува и колко облкчава. ДОсега при мен мускулната треска е траела 3-4 дни. Със и без аспирин, пак толкоз.

22.04.05
10:34

Не знам доколко е болкоуспокояващ аспирина, но пък разширява кръвоносните съдове и по този начин помага за по-бързото отстраняване на млечната киселина, която се образува при анаеробното разграждане на въглехидрати в мускулите.

22.04.05
17:23

[quote author=“Sully_Erna”]Помага аспирина,защото се свързва с млечната киселина.

и с риск да се изложа - четох в едно от списанията на нутрим  :roll:  че содата бикарбонат също оказва благоприятен ефект в борбата с високата концентрация на млечна киселина :D

22.04.05
19:46

[quote author=“6efa”]ако нямам мускулна треска значи нищо на съм правил :P иначе има един пиниз да пиеш аспирин след тренировка но незнам до колко е ефикасен  8)

Вчера вечерта след тренировка не ядох нищо и имам луда мускулна треска, това значи ли, че съм “направил нещо”? Според мен е точно обратното, прецакал съм тотално. Нали така. :)

Аз имам въпрос: Каква е физиологичната причина да се отделя тази млечна киселина? И може ли да се каже, че наличието й е вредно./знам, че е относително, но все пак/. Защото много хора тренират и нямат мускулна и имат резултати, тоест и без нея пак се расте, а с нея “вредно” ли е? /просто ми е интересно/

22.04.05
20:10

нещо ирония усещам не се заяждаи моля.всеки си има свой методики и разбирания “нали така” :)

22.04.05
20:17

[quote author=“6efa”]нещо ирония усещам не се заяждаи моля.всеки си има свой методики и разбирания “нали така” :)

Добронамерено е, просто исках да ти дам насока да помислиш върху разбирането си, защото на мен ми се вижда доста пагубно. Преценяй си...

22.04.05
20:29

добре  8) ае че стана много чат

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1