Разделно хранене

05.11.11
22:50

От доста време забелязвам нещо при себе си, което доста силно потвърждава идеята за разделното хранене. Мога да смесвам големи количества белтъчни и мазни храни - например голяма мазна свинска пържола, яйца и заквасена сметана - без да имам никакви храносмилателни проблеми или усещане за обща тежест. Също така големите количества въглехидрат (например 200-250г паста, суров грамаж) изяждани без високо концентрирани белтъци, например до 30-40г месо за вкус, ми понасят много добре и постигат добър напомпващ ефект. Не мога да кажа същото обаче за ястия като пиле с ориз, пържола с хляб и тн. Просто при мен не се получава така, със сигурност не толкова добре, колкото когато ям разделно.

Това си е и донякъде научно обосновано, тъй като белтъчната и до някъде мазнинната консумация изисква кисела среда и съответните ензими активни в кисела среда, докато въглените обичат алкалната среда. Доколкото знам кисело и алкално активните храносмилателни ензими са склонни да се неутрализират взаимно, както и нервната система диктува преобладаващ синтез или на кисели, или на алкални ензими, но не и на двата вида едновременно. В резултат - прекалено много несмелни остатъци в дебелото черво, активна бактериална ферментация на тези остатъци и всички знаем какво следва. +това че въглехидратните остатъци в дебелото черво увличат вода от лигавицата и се получава диария.

Та въпросът ми е - има ли във форума други привърженици на разделното хранене и изобщо какви са ви наблюденията при смесването на различни видове храни.

Темата беше редактирана от Voyager на 05.11.11 22:52.

06.11.11
17:03

Много интересно и аз ще чакам включвания... Към автора: А това разделно хранене как ти се отразява върху тялото, имам предвив от към качване на маса, и ако може да опишеш един храноден. Благодаря предварително.

06.11.11
17:40

Нямам сериозни данни за покачване на маса, тъй като скоро не съм опитвал да го правя, засега тренирам за наваксване на дисбаланси по-скоро и затова рядко ми се случва да влизам в сериозен калориен излишък. Но съвсем скоро ми се очертава това и ще кажа.

Това което забелязвам със сигурност е: Абсолютна липса на подут корем, както и по-нисък % bodyfat. И докато второто допускам, че се влияе от повече фактори, първото съм убеден, че се дължи именно на стремежа ми доколкото мога да се храня разделно.

Примерен храноден, не спазвам режими:

1. 4 яйца, 100г сирене, 50г орехи
2. Сметанов десерт в кафето
3. Свинска пържола/ телешка кайма, 50г орехи, масло
4.200г Спагети с доматен сос, босилек, кайма и сирене за вкус /// ориз с песто /// домашен черен хляб с лютеница или песто
тренировка
5. Микс от бързи и бавни въглехидрати (сладко, ориз, хляб и тн)
6. 2 яйца, мръвка, заквасена сметана
7. ядки (орехи, кашу, бадеми), заквасена сметана

и тук-таме маслини. : )

Мнението беше редактирано от Voyager на 06.11.11 17:47.

06.11.11
22:01

добре звучи, благодаря

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1