05.11.11
22:50
От доста време забелязвам нещо при себе си, което доста силно потвърждава идеята за разделното хранене. Мога да смесвам големи количества белтъчни и мазни храни - например голяма мазна свинска пържола, яйца и заквасена сметана - без да имам никакви храносмилателни проблеми или усещане за обща тежест. Също така големите количества въглехидрат (например 200-250г паста, суров грамаж) изяждани без високо концентрирани белтъци, например до 30-40г месо за вкус, ми понасят много добре и постигат добър напомпващ ефект. Не мога да кажа същото обаче за ястия като пиле с ориз, пържола с хляб и тн. Просто при мен не се получава така, със сигурност не толкова добре, колкото когато ям разделно.
Това си е и донякъде научно обосновано, тъй като белтъчната и до някъде мазнинната консумация изисква кисела среда и съответните ензими активни в кисела среда, докато въглените обичат алкалната среда. Доколкото знам кисело и алкално активните храносмилателни ензими са склонни да се неутрализират взаимно, както и нервната система диктува преобладаващ синтез или на кисели, или на алкални ензими, но не и на двата вида едновременно. В резултат - прекалено много несмелни остатъци в дебелото черво, активна бактериална ферментация на тези остатъци и всички знаем какво следва. +това че въглехидратните остатъци в дебелото черво увличат вода от лигавицата и се получава диария.
Та въпросът ми е - има ли във форума други привърженици на разделното хранене и изобщо какви са ви наблюденията при смесването на различни видове храни.
Темата беше редактирана от Voyager на 05.11.11 22:52.
Много интересно и аз ще чакам включвания... Към автора: А това разделно хранене как ти се отразява върху тялото, имам предвив от към качване на маса, и ако може да опишеш един храноден. Благодаря предварително.
Нямам сериозни данни за покачване на маса, тъй като скоро не съм опитвал да го правя, засега тренирам за наваксване на дисбаланси по-скоро и затова рядко ми се случва да влизам в сериозен калориен излишък. Но съвсем скоро ми се очертава това и ще кажа.
Това което забелязвам със сигурност е: Абсолютна липса на подут корем, както и по-нисък % bodyfat. И докато второто допускам, че се влияе от повече фактори, първото съм убеден, че се дължи именно на стремежа ми доколкото мога да се храня разделно.
Примерен храноден, не спазвам режими:
1. 4 яйца, 100г сирене, 50г орехи
2. Сметанов десерт в кафето
3. Свинска пържола/ телешка кайма, 50г орехи, масло
4.200г Спагети с доматен сос, босилек, кайма и сирене за вкус /// ориз с песто /// домашен черен хляб с лютеница или песто
тренировка
5. Микс от бързи и бавни въглехидрати (сладко, ориз, хляб и тн)
6. 2 яйца, мръвка, заквасена сметана
7. ядки (орехи, кашу, бадеми), заквасена сметана
и тук-таме маслини. : )
Мнението беше редактирано от Voyager на 06.11.11 17:47.