10.11.11
14:25
роблеЗдравейте. Пускам тази тема, за да прочета коментарите на тези, които са по-наясно и евентуално хората, които са имали подобни проблеми, а и за да успокоя себе си. Преди 2 дни напипах в слабините в ляво от половия член подутина, която първоначално реших че може да е ингвинална херния. Макар че не знам да съм генетично предразположен, тренирам от години, тоест съм физически във форма, вдигам с малки до умерени тежести и никога не вдигам прав , само от седнало и легнало положение/ клекове и тяга и т.н. не правя заради проблеми с кръста отпреди/. Не съм вдигал тежко наскоро и не съм се пренатоварвал. Въпросното подуване е като бучка дълбоко под кожата при ингвиналния канал, горе долу все едно топче с размери 1см на 1см, болезнено е при натискане, иначе почти не боли никога, ако не се пипа и доста трудно се забелязва на око ако ме погледне човек. Четох за симптомите на хернията, при мен е доста по-ралично, подуването не е меко, а твърдо, не се мърда и не се увеличава и не боли при кашляне и при напрягане на коремната мускулатура. За капак на всичко това установих, че имам леко завишена температура - 37.0 градуса, което допълнително накланя кантара в полза на някакво възпаление и подути лимфни възли, а не херния. Имам лекар в семейството, който обаче е с друга специалност, не е коремен хирург, той също предположи че става дума за лимфни възли след като ме прегледа и ги пипа. Въпреки това имам притеснения, чудя се дали да не отида на преглед, засега май ще изчакам 2-3 дни да видя дали ще има промяна, но пък други хора ме наплашиха че лимфните възли можели да стоят подути месеци и дори години наред... Който знае нещо по въпроса или е имал подобни преживявания, нека даде едно рамо и да ми напише нещо тук, не очаквам професионален съвет. За сега не съм решил да спирам тренировките, вчера тренирах, но без упражнения за корем именно поради горните съмнения. Благодаря Ви за вниманието :)
Здравей !
Преди година имах същия проблем.Както си тренирах (футбол),барнах се отдолу и усетих нещо като бучка,точно както ти го описваш.Ходих първо при личния лекар,че ми беше по-близо и ми каза,че няма нищо общо с херния и,че е от бръсненето.Усепокоих се,но все пак на другия ден ходих и на спортен лекар и той ми каза,че това е най-сигурния признак за неправилно (тоест голямо)натоварване.Преди да получа въпросните лимфни възли имах по 5-6 тренировки на седмица и отделно 2-3 пъти фитнес с клекове и тяги с максимални кила.Освен това,докторът ми каза,че и корема е започнал да се възпалява.И него го тренирха 3-4 пъти в седмицата тежко,до отказ.Седяха си 1-2 седмици подути 4-5 лимфни възела,аз продължих да си тренирам и започнах да усещам освен болки в долната част на корема и в адуктора,но беше леко.И след 2-3 седмици (продължавах да си тренирам така),вече ме болеше страшно много и корема и адуктора при всяко движение на крака,особено когато ги вдигах нагоре.Резултатът беше 2 месеца пълна почивка,заради доста тежко възпаление по адуктора и корема.
Тогава направих голяма глупост,първо с огромното претоварване и второ,че не спрях на време,а продължих.Не се доверявай на диагнози по интернет,а отиди на лекар.Това ми беше първият път,най-вероятно и последния,когато пиша нещо подобно във форум и не бъди сигурен,че твоя случей е като моя.Целта ми е да те успокоя и да ти кажа,че може да е МНОГО по-зле от твоето положение (щом нямаш болки..).Аз почивах 2 месеца,на тебе едва ли ще ти каже доктора и 1/5 от това време,но пак казвам-може и да е нещо друго.