14.11.11
12:40
Няма да описвам всичките си тегоби, за да не се повтарям, а и да не ми напомнят за себе си. :) Започвам този дневник, най - вече заради необходимостта от насоки в тренировките ми, а и да не размивам старата си тема.
Днес навършвам моя първи месец във фитнеса. Тренировката ми, три пъти седмично, е цялостна (моля да ме извините, ако използвам кроманьонски изрази, но не съм запозната още с термини и наименования), най - общо казано: 10 минути кардио; упр. за крака (напр. разгъване 15 повторения, 3 серии с 35 кг. и т.н.); след това за горна част; за корем и накрая 30 - 40 мин. кардио. Когато не успявам физически да отида в залата, компенсирам с разни свалени програми вкъщи.
Хранене: кафе; ябълка към 14 -15ч.; 17 - 19 вечеря балансирана - белтъчини и въглехидрати. Забелязвам, че ако вечерята ми е само белтъчна на другия ден не издържам и не се чувствам добре. Имам един зареждащ ден в седмицата и един разтоварващ само на зеленчуци или плодове.
Резултати: от последния месец спадане на мерките с около 3-4см., но няма раздвижване в килограмите. Надявам се да е нормално, или не е?!
От тази седмица ще включвам дни само с кардио между дните във фитнеса и ще почивам само два дни.
Така, че днес - цялостна тренировка
Хранене до вечерта - ябълка; пиле със зеленчуци.
Темата беше редактирана от borbena jena на 31.01.13 13:51.
Ако искаш добри съвети ще трябва да запознаеш останалите със своите цели и размери до сега(височина и килограми).
Храненето,което е описано по-горе от разтоварващ ден ли е ?Ако не е така имаш доста да подобряваш храненето си.
Мнението беше редактирано от Biad__ на 14.11.11 13:44.
14.11.11
15:09
От юли до сега прилагам периодично гладуване (циклично хранене). Свалих 10 кг. по този начин плюс малко кардио.
168см./93кг.
Цел: Реплика на дъщеря ми: “Мамо, като оздравееш, нали пак ще се гоним и ще тичаме като преди?”
Та, това ми е целта...
Все още не я фиксирам в точни цифри и много благодаря на тези от вас, които ме възпряха да го правя.
Ще ме извиняваш, но с подобно заглавие на дневника, обричаш целите си на провал.
Първо и основно правило за да успееш в каквото и да е: формулирай мислите/желанията си по позитивен начин. :)
14.11.11
23:14
С тва хронично недояждане нема как да стане номера. За да тръгнеш напред трябва да изкараш тялото от режим “оцеляване”, демек повече храна, повече енерго-разход. С 500 калории на ден нема как да стане. :)
Пиша ти нещо, което работи, ти ако искаш следвай, ако не искаш карай си на ябълки и солети, аз че си галим плочките летото, а ти ще се чудиш защо на детето ти му е тъпо, като гледа как другите родители го носят на рамене, а ти не можеш да си дигнеш гъза от дивана.
Сутрин - 150-200 грама месо+50-60 грама сурови ядки+плод, 2-3 грама рибено масло
След 5-6 часа - 150-200 грама месо+салата
След още 5-6 часа - 150-200 грама месо+салата, 2-3 грама рибено масло
На всеки 6-7 ден след 18:00 ядеш квото си искаш и колкото си искаш.
Тренировките: многоставни упражнения, за предпочитане НИКАКВО кардио. Все повече се показва, че кардиото е пълна греда при свалянето на килограми. Свържи се с добър треньор, който да ти изготви програма и да почваш да се нагърмяваш. Накратко, със солети и крос-тренажор НЕМА ДА СТАНЕ! Щанги и месо ще свършат работата.
14.11.11
23:43
Margaritka, благодаря ти за включването. Заглавието е бъзик, никога не съм била по - мотивирана и позитивно настроена, от колкото сега.
Дереджето ми е следствие от заболявания, едното автоимунно, което няма какво да се лъжем, не се получава от прекалено добро отношение към себе си. Така че, това лято измина в път обратно към мене си, примиряване, стискане на ръцете с кофтито ми аз, и сега двете заедно бъхтим и се потим:)))
Тедо, съгласявам се с теб. Ще премина на твоят режим, който не ми беше изобщо чужд преди няколко години, но когато си гипсирам стойностите на разните инсулини и простотии. До тогава съм така. И не, не ям солети. Ям толкова хубаво и качествено, че не мога да се позная. Децата и те намазват от нормална, сготвена, чиста и здравословна храна:))
Виж, за кардиото и многоставните тренировки - ето точно такива неща ми се ще да изчистя тук с ваша помощ. В пълно затъмнение съм, отвсякъде противоречива информация. Програмата ми е изготвена от треньор в залата, която посещавам...
15.11.11
09:38
казано от borbena jena на 14.11.11, 23:43:
В пълно затъмнение съм, отвсякъде противоречива информация.
Е, не попрочете ли тук...???
То стига да разгледаш 5-6 дневника и да си съставиш някакво меродавно мнение ;)
казано от borbena jena на 14.11.11, 23:43:
Програмата ми е изготвена от треньор в залата, която посещавам...
А това ми е любимия момент - тоя сорт малоумници колко народ за “осакатили”... ;)
15.11.11
15:27
Чета, аз, чета... Ако можеше с четене да става, до сега да съм смъкнала половината... :Р
Опитвам се да се съобразя със ситуацията, в която съм, със собствените си възможности, и с това, което ми предстои. Все си мисля, че не мога да се сравнявам с момичетата, които имат да смъкнат по 3 кила, и целят главно стягане и релеф. На мен ми предстоят минимум 30 килограма за изхвърляне. От друга страна, преди заболяванията си, винаги съм се движила много. Изминавах по 15-20 км. на ден, пеша; въртях велото вкъщи през уикендите, ходих и на фитнес около година... В този смисъл, си мисля, че малко кардио няма да ме убие. Говоря за вело около 30 минути интервално. Но не и както треньорът ме посъветва - сутрин и вечер по 40 минути... Просто усещам, че нямам сили и необходимост от това.
Така, че днес - 30 минути вело; храната предстои - ябълка, ядки, риба и малко картофи.
Не знам дали съм на тотално грешен път с тренировките, но се чувствам добре. Имам енергия, не ми става зле. Спя по - малко, а се наспивам добре. Забелязвам, че след деня - почивка, който е и зареждащ, не ми е изобщо приятно - усещам аномалии на кр. захар, но поне не са онези кошмарни прилошавания от преди. С две думи - когато направя някаква тренировка или поне малко раздвижване сутрин, на гладно; когато после не ям до следобяд, се чувствам супер. В останалите случаи - не.
15.11.11
15:38
казано от borbena jena на 15.11.11, 15:27:
Чета, аз, чета... Ако можеше с четене да става, до сега да съм смъкнала половината... :Р
С четене се събира база данни.
От тази база данни после вадиш сравнения, анализираш, пробваш...
16.11.11
14:01
Синът ми е болен и няма как да стигна до залата.
Вкъщи - малко вело, упр. със собствено тегло, упр. от програмите на Tracy Effinger. Пак е по - добре от нищо.
Храната тази седмица се налага да е еднообразна и няма да я описвам.
17.11.11
12:02
Днес в залата. Успях, в общи линии да изровя наименованията на нещата, които правя:))
10мин. кростренажор
Бедрено разгъване – 3х10 (30кг.)
Бедрено сгъване 3х10 (25кг.)
Аддуктор машина сгъване и разгъване– 5 х15 (35кг.)
Пек-дек – 3 х 15 (20кг.)
Вертикален скрипец – 3х 15 (25 кг.)
Бицепсово сгъване с надхват 5х15 (10кг.)
Трицепсово разгъване на скрипец 5 х 15 (15кг.)
Коремни преси на наклонена лежанка – 5х 20
Коремни, чрез повдигане на крака 3х15
Хиперекстензии
30мин. кростренажор
Най - зле е положението с коремните мускули. Храната ми е кофти тези дни и усещам, че нямам достатъчно сили, но идната седмица, ще се поправя.
Мнението беше редактирано от borbena jena на 17.11.11 12:03.
19.11.11
13:31
Вчера - зареждащ ден и почивка.
Днес - 40 мин. интервално кардио, разтоварващ ден.
Утре - почивка и хранене по правилата.
Извод за седмицата: Храната е много, много важна...:)
21.11.11
12:20
Днес тренировка в залата - същата е, но увеличих тежестите и намалих повторенията.
Храната ще бъде - плод, салата и месо на скара, съответно в 16 - 18 - 20ч.
Много ми е нужно да намеря специалист, разбиращ от комбинация на лекарства и добавки... Знам, че още е рано и не приемам абсолютно нищо, но дори за един L-Карнитин има коренно противоположни мнения, що се касае за здравословни проблеми като моите. Ендокринологът, когото помолих за съдействие в това отношение отсече, че което помага за отслабване е задължително вредно и никога няма да ми го препоръча... Хората, които ми препоръчват всякакви неща, нямат никаква представа от тези заболявания и така...
Хубава седмица на всички!
Нямаш никаква нужда от добавки.
Храни се качествено и тренирай с постоянство, резултатите ще дойдат.
21.11.11
19:09
Слушааам!:)
Макар, че много ще се радвам, ако някой ми даде карт бланш поне за едно карнитинче...:)))
21.11.11
20:49
Добреее, съгласявам сеее!:) Макар, че едно време, като свалях кила от първото раждане с едно карнитинче и всяка сутрин 30-тина етажа пеша направих чудеса от храброст:)) Но сега е друго. Няма да мрънкам повече. Ясно е, че нещата ще стават бавно при мен. Малко се притеснявам от това, че от както влязох в залата килограмите не мърдат изобщо. Иначе, се прибирам. Влязох си в едни стааари дрехи:))
Ще стисна зъби и няма да се жалвам. Все пак от деня, в който ми казаха, че ще си ходя цял живот като туловище и нищо няма да помогне, съм махнала 30 кг. И другите ще си идат:)
казано от borbena jena на 21.11.11, 20:49:
Малко се притеснявам от това, че от както влязох в залата килограмите не мърдат изобщо.
Килограмите не мърдат с ходенето до залата, а с това, което се случва докато си там :)
23.11.11
12:25
Не знам как да разбирам последния коментар. Мисля, че не съм човек, който иска просто да се залъгва, че прави нещо. Но пък може и така да се случва?!
Вчера - само ходене пеша. Храна - плод, салата, пилешко филе, кашкавал.
Днес:
10мин. кростренажор
Бедрено разгъване – 3х10 (40кг.)
Аддуктор машина сгъване и разгъване– 5 х15 (40кг.)
Вертикален скрипец – 3х 15 (25 кг.)
30мин. кростренажор
Храна - плод, салата, ядки, месо на скара.
Защо правиш упражнения за ръце, и то по 5 серии с толкова много повторения? Искаш големи бицепси ли? ;)
В същото време, защо нямаш упражнения за гърди, рамене, гръб?
Първите 3 упражнения всичките можеш да ги замениш доста по-успешно само с едно - клек. Или тяга. Или напади. Което и от тях да избереш, ще има по-голям ефект.
23.11.11
14:36
Ами прави ги тези упражнения, защото е с инструктор и той и е направил тази програма, и моята програма беше такава, когато за първи път влязох във фитнеса...
23.11.11
14:37
Ми щото следвам тази програма, която инструкторът ми направи. :)) Модифицирам я само, откъм тежести и повторения. Обаче, когато правя клекове и напади вкъщи, след това винаги имам мускулна треска. Мислех, че е така, защото си тежа сама на себе си доста, но явно не е само това.
Благодаря ти за мнението! Ще се оптимизирам...:)
П.П. Joyplovdiv, писали сме едновременно.
Мнението беше редактирано от borbena jena на 23.11.11 14:42.
казано от borbena jena на 23.11.11, 14:37:
Ми щото следвам тази програма, която инструкторът ми направи. :)) Модифицирам я само, откъм тежести и повторения. Обаче, когато правя клекове и напади вкъщи, след това винаги имам мускулна треска. Мислех, че е така, защото си тежа сама на себе си доста, но явно не е само това.
Благодаря ти за мнението! Ще се оптимизирам...:)П.П. Joyplovdiv, писали сме едновременно.
А какво като имаш мускулна треска, това лошо ли е?
Прави клекове, напади , бг клек, тяга. Много по добре работят за тялото ти и за целите, които гониш. И аз бях с подобна програма като твоята и за 6 месеца ефекта беше леко тoнизиране.
Мнението беше редактирано от Rali на 23.11.11 16:12.
казано от borbena jena на 23.11.11, 12:25:
Не знам как да разбирам последния коментар.
Ето как:
казано от borbena jena на 23.11.11, 12:25:
Като гледам целите ти, това едва ли е най-подходящото, което можеш да свършиш в залата. Направо си е загуба на време...по-добре се виж с приятелки на кафе, или свърши някоя работа у дома. :)
Без да искам да звуча грубо, дневника напълно оправдава заглавието си. Допитай се по-добре до някой, който може наистина да ти помогне. :)
Мнението беше редактирано от Margi на 23.11.11 17:17.
Тотална загуба...а това с инструктурите...Мак Сим ти е написал.
На теб ти трябват комплексни движения, не изолирани...трябва ти интензивност...
Л-карнитина е добро решение, не са пари на вятъра...само да е качествен. Пари на вятъра са тези, които си дала за тренировъчната ти програма.
Тедо, ти какви съвети даваш на тази женичка бе моя...ти зачете ли от каква база тръгва...ръст/килограми...ти как си представяш нещата...
Цикличното е много удачен вариант за теб...като гледаш да си леко под калориите, които са ти нужни за деня(ако си изпадала в такива ребуси)...лек undereating режим ще е удачен за теб...
Напиши ми кои принципи от ЦХ следваш, колко са големи fast прозорците...
23.11.11
21:08
Rali, нищо лошо няма, разбира се. Но просто смятах, че не е редно. Много точно го описваш - след кардио или трениорвката вкъщи се чувствам страхотно, а след залата - наистина тонизирана просто...
Margaritka, сега те разбирам прекрасно. И благодаря за критиката.
slavko, денят ми протича в общи линии така:
7 - кафе (чисто)
8.30 - в залата или кардио вкъщи (съответно около час и половина, или 30-40 минути когато е само кардио)
15 - 16 - плод
17 - 19 храната, която описвам.
Благодаря много, че ми отделяте от времето си!:)
Щом тренираш сутрин, не е разумно да почваш да се храниш чак към 16ч.
Тия плодове ги изяж след тренировка...получава ти се точно това-лек Undereating през деня и вечерта основното хранене...в смисъл, това е удачно решение.
Протоколите на ЦХ за различни и позволяват модификации.
Глада да разбирам, че не те мъчи...и можеш в нетренировъчни дни да правиш по-дълги фаст прозорци...?
Ще ти отделяме, разбира се...ти имаш нужда...и е хубаво, че си го осъзнала...
Ама ми е чудно бре баси...защо се сещате да се грижите за телата си, когато вече ножа опре до кокала...а при теб това ОТДАВНА се е случило...168/93…GOD DAMNED IT GIRL…няма опавдания, стига с тия хормони-стрес, мъки и т.н., просто си се занемарила жестоко...ама жестоко!!!...няма оправдание за това...ти си жена все пак!!!
Който ти е казвал, че няма да се справиш-лекари, ендокринолози, шамани, ясновидки...на всичките по един среден пръст и давай да ти бистрим тренирането...
24.11.11
10:44
Аз само да вметна, че е малко грубичко това.
Вярно е, трябва як kick дето се вика, който да послужи за мотивация (дано така се приеме), но ако не познаваме човека от отрещната страна, може често това да изиграе лоша шега.
Случвало ми се е, в периодите когато и аз бях 94 кила сланина, да ме надъхват и обвиняват по подобен начин и аз... да задълбавам още повече, да мисля още повече, да се тормозя, да си повтарям, че аз съм си виновна и става една депресарска картинка.
Защото, вярвайте ми, понякога когато женските хормони си играят яката, сме безсилни.
Преди 5 години качих 10килограма за ЕДНА седмица, в следствие на хормони - факт. Лекарства, дисбаланс и объркване на системата. Надали съм изяла такова количество калории, или пък съм се залежала толкова.
Иначе съгласна съм за лекарите - много често точно те задълбават проблема... И аз съм теглила на повечето пръста и сега си свиркам :)
24.11.11
11:00
А ве то можем до утре да редим критики...но това няма да промени програмата на трениране...в смисъл, че да е 55кг на 168 см да кажем - ок, става тва трениране...Тука е нужно цялостна реорганизация на всички видове двигателна активност, па след време - кеф ти така, кеф ти онака...
Грубичко викаш а...ми извинявам се, ще гледам да съм по-мекичък...
Аз досега, с който съм се занимавал(като напоследък гледам да е с все по-малко хора, защото ми писна от мрънкалници и мързели) е станал по-силен, по-издръжлив и е доволен от огледалото...не знам теб кой, какво ти е говорил и как ти е помагал...
10 килограма за една седмица...тук викаш само хормоните са виновни..БА, стига бе Рони, други момичета има ли с такива хормони, нека споделят...!!!
Иначе, аз спокойно се оттеглям и давам път на по-меките...с мекота и постоянното утре и всякаквите оправдания се стига не до 10 кила за седмица, не до 93 кила, ами до тотален психически и физически срив-перманентен...после върви си търси инспираторите...
Мнението беше редактирано от slavko на 24.11.11 11:18.
Съгласен съм със Славко. Това за хормоните при жените... хубаво може и да е така, не съм експерт в тази област. Ама за бога, дебели концлагеристи виждали ли сте (както се изрази по телевизията една диетоложка :) ) Едва ли на всичките хормоните им са били в ред а.
Така е хората са различни, едни качват лесно, други не им се лепи нищо. Но ако имаш желание и воля, но задължително в комбинация с правилен подход, всичко става.
Много и добри разсъждения.Виждам, че в темата са се вкючили знаещи и разбиращи хора и ако насочите усилията си да помогнете с тренировъчният план на борбена жена ще е супер.
Тя има мотивацията според мен, просто са и необходими съвети как и кога да тренира.
24.11.11
13:15
Аз като казвам, че заглавието на темата си е на място...:)))
Както писах и преди, съвсем осъзнато се докарват и болестите, и килата. Изобщо не си правя илюзии, че не съм допринесла качествено, методично и успешно за състоянието си. Пряко или косвено... Но депресията вече я разкарах. Сега е ред на борбеността. Така, че от мекост нямам нужда, в нито едно отношение:))))
Пръстът е налице, така че по същество:))
Това, което написах е примерен вариант, разбира се. Когато примря от глад, измествам плода по - рано. Някой път са 2 плода, или ядки... Вечер се стремя да се храня плавно и да се получи едно дълго, не натоварващо хранене, но когато усетя много силен глад, имам и втора вечеря. Напоследък не се случва. Както и се опитвам да пропускам въглехидрати, но се усещам леко замаяна на другия ден.
В дните с тренировка усещам най - малко глад. И не ми е проблем. Правя по един ден седмично само на плодове, като той е един от дните - почивка. Също и зареждащият ще го разкарам, докато не видя промяна в кантара. Сигурно прекалявам с него.
Днес - кардио. Ще прегледам упражненията за гръб, гърди и рамене и ще ги включа утре, на мястото на тези, които оплюхте:))
Храната - едно капучино до тук, после плод. Довечера: гювеч - месо, зеленчуци, картофи (малко).
:)
24.11.11
13:37
Много ми харесва отношението ти, ама много! :*
Много глад ми се струва- един цял ден, всеки ден цикличен глад, при това и неизбежното плато- първо от това, че ти доста отслабна, второ,че режима ти е един и същ, поразбутай малко нещата! Успех!
За храненето всичко изглежда наред...хубаво махаш зареждащия ден...на този етап не ти е нужен...
Остави ядките за седмица, че малко подуват и виж как ще се чувстваш без тях...ако си ОК, не ги яж...
Малко Омега 3 трябва да си вземеш и някакви храносмилателни ензими...
Напиши, какво мислиш да тренираш утре...
24.11.11
13:49
Тука е нужно цялостна реорганизация на всички видове двигателна активност, па след време - кеф ти така, кеф ти онака...
Мак сим,
какво имаш предвид? Мерси!
24.11.11
14:08
Първо, че този сплит не е за нея. Тя иска да отслабне, а тренира така все едно е във форма и ще се дооформя.
Второ, никъде не се отчита, че тя е над 90 кг...и ако и праснем едни тяги и клекове(примерно) ставите ще понесат доста неприятно натоварване. Или да вземем клековете и нападите, които тя прави в къщи - същата работа.
Трето, кардиоглупостите - къде къде е по-добре 3 пъти в седмицата да прави по 4-5 часа разходка, по възможност в планината, отколкото тия вело-мело-крос-мрос...айде нема нужда. С разходката ще изгори много повече сланини и без да натоварва сърдечно съдовата система(щото май и тя не и е в ред).
горното е лично мнение и виждане :)
24.11.11
14:12
Моето мнение е :
1. Кръгова на машини в залата три пъти седмично.
2. Три пъти седмично хубава разходка сред природата. По възможност с някаква денивелация.
3. Л карнитин, щото със сигурност няма да и навреди на нищо.
4. Деня, в който почива - пълен глад, само на дестилирана вода.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 24.11.11 14:13.
24.11.11
15:42
Joyplovdiv, благодаря! :)
Мак Сим, това с планината в момента ми е напълно невъзможно, а цял живот, до преди това съм се поддържала главно така - планина, ходене, ходене, ходене... Но сега нямам вариант.
С пълния глад също. Кръвната ми захар принципно е ниска, и когато съм си правила подобни експерименти, резултатът не е бил хич добър. Когато се почувствам в по - голяма кондиция, ще пробвам пак, обещавам.
За Л - карнитина, именно четох в разни чужди сайтове (разбира се, тук всичко е в такова тотално затъмнение, че дори някои лекари забраняват категорично на хора с това заболяване да спортуват, защото стресирали жлезата...?!!?!), че се препоръчва при повишена функция на щит. жлеза, т.е. точно обратното на моето. Аз не виждам логика от това, което знам и лично съм изпитвала от Л - карнитина, нооо... Затова писах, че много ми е нужно да се консултирам с човек, който има информация и в двете посоки. Но дотогава ще карам само на собствени сили.
За утре планирам следното:
10мин. кростренажор
Бедрено разгъване – 3х10 (40кг.)
Клек с дъмбели (тук не знам колко кг. и колко повторения, но ще опитам)
Пек-дек
Придърпване на долен скрипец
Придърпване на вертикален скрипец с раменен и широк хват
30мин. кростренажор
Така добре ли е?
Мнението беше редактирано от borbena jena на 24.11.11 15:43.
28.11.11
19:32
Само да отбележа, че съм тук:). Имах малко здравословни проблеми тези дни. След серия изследвания, ЕКГ-та и пр., засега съм ок, категорично ми е разрешен фитнеса и всякакви натоварвания, така че продължавам напред!
След празниците, ще се опитам да си намеря треньор, който да ми изготви истинска и ефективна програма. До тогава ще наблягам на упражненията със собствено тегло, въпреки мускулната треска. И ще се радвам, ако ми кажете поне какво да Не правя в залата:)
07.12.11
10:43
Такааа... Признавам, че малко демотивиращо ми подейства осъзнаването, че не съм достатъчно ефективна в упражненията и изобщо в това, което правя. Наред с разни болести из семейството ми, миналата седмица изобщо не успях да отида в залата. Правих си разни неща вкъщи, но не беше същото. И изведнъж осъзнах, че залата вече ми липсва. Така, както се надъхвам там, както се раздавам на кардиото специално, не мога вкъщи. Освен това, като ми се съберат 2 дни без тренировка и започвам да умирам за сладко. Така, че имах и известни прегрешения в това отношение. Но се радвам, че поне нямат голямо отражение.
Днес бях в залата и се чувствам много хубаво. Правих си кардио, клекове и напади, вместо онези уреди за крака, наблегнах на гръб и не правих нищо за бицепси.:)))
Имам нужда да знам, че не е фатално ходенето ми там, макар и така лаишки, и няма да доведе до по - лоши резултати поне. Иначе, ако заседна вкъщи, докато се свържа с истински треньор, ще се върна назад...