16.11.11
22:10
Здравейте ! Появи се кариес на предните ми зъби (малка черна дупка между двата зъба) . Наясно ми е , че ще има пломба и така въпроса ми е колко от цената на пломбата покрива здравната каса за лица ПОД 18 години . Вообще колко струва една пломба :? Мерси ;)
Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 16.11.11 22:12.
Здравейте ! Появи се кариес на предните ми зъби (малка черна дупка между двата зъба) . Наясно ми е , че ще има пломба и така въпроса ми е колко от цената на пломбата покрива здравната каса за лица ПОД 18 години . Вообще колко струва една пломба :? Мерси ;)
Ами преди 2-3 години май беше безплатно за лица под 18 г. в това число пломби и някои видове лечение. А при възрастни имаше право всеки на 2-3 пломби годишно,като плаща само потребителска такса или малко доплащаше. Вече забравих. Обаче за да се възползваш,трябва да отидеш навреме и да се налага поставяне само на пломба с малка допълнителна обработка. тоест пломбата се поставя веднага в същия ден и не се налагат няколко посещения за поставяне на скъпоструващо лекарство и едва тогава пломбата. Лечението на тъй наречения пулпит е една от най-скъпите дейности в зъболечението.
А това,което виждаш като нещо черно може и да не е кариес,а примерно зъбен камък който зъболекарите изчистват със специални инструменти. Може и кариес да е. Всеки пациент има право на 1-2 безплатни прегледа годишно за оглед и диагностика на зъбите. Сега в последната 1 година не знам има ли промени в условията за прегледи и зъболечение.
16.11.11
23:27
Мисля,че май лица под 18 години имат право на 1 пломба безплатно на година,но не съм сигурен.
Между 30 и 70 лв, ако е по-завъртяно и при по-зъболекар...винаги може да е и по-скъпо.
17.11.11
08:56
За безплатната пломба мисля, че имат право и лица над 18 год, но не съм сигурен.. ;)
имаш право на 3 безплатни пломби ако си под 18 години!!! ако си над не знам дали не се плащаше около 20тина лева понеже пак се използва здравната каса, но за над 18 години не съм 100% сигурен!
17.11.11
19:29
От 2007 година съм нямал проблеми със зъбите и не сам ходил от 18.10.2007 до сега . Утре съм си записал час и ще пиша какво е станало ;)
18.11.11
15:26
Днес ходих зъболекар. Имам право на 3 безплатни пломби , а заплащането беше само за прегледа 1,80 ;)
18.11.11
18:05
Не би трябвало да има такова заплащане,а да е 2.70лв потребителска такса,защото си минал по здравна каса,няма как имаше да има изобщо някъде безплатно “право”.Стоматологът е имал договор със здравна каса и дължиш 2.70 от скоро,заради увеличението на мин работна заплата,потребителска такса.Заплащането отново зависи в какво състояние е зъба - пулпит,мъдрец и прочие.Нямаш право на повече от 1 пулпит.За други подробности питай стоматолога си,аз не съм се интересувал почти.
18.11.11
18:15
Състоянието на зъба беше малък кариес ;) имам и касова бележка от прегледа
Мнението беше редактирано от ivan dimitrov на 18.11.11 18:16.