Въпрос относно велоергометър след тренировка и степента на натоварване.

18.11.11
13:54

Здравейте,

Преди всичко се извинявам, ако има вече разглеждана тема по въпросите, които ще задам.

Бих искал да ми дадете съвет относно следното: не бях стъпвал във фитнес зала от около 6 месеца, поради възстановяване от операция от херния. Съответно за това време натрупах известно количество мазнини, които искам да премахна. От около 2 месеца спортувам - първоначално тичах и плувах (след консултация с доказан лекар), а отскоро вече влизам във фитнес-зала и тренирам по стандартна програма (3-4 пъти седмично, гърди, рамо, гръб и т.н.). Понеже нямам възможност да правя кардио навън, или да правя отделни тренировки само за кардио, се опитвам да включа следните упражнения преди и след основната тренировка: преди началото скачам на въже (въжето е с брояч, правя 2 серии по 500 скока), а след края на тренировката се качвам на велоергометъра за 30 мин. Програмата, която си пускам (електронен велоерг.), е тип “Interval” (мисля, че това беше) и степените се редуват ниски-високи, ниски-високи и т.н. (като “интервално кардио”). Обаче предложените степени от програмата са много ниски: от рода на 5-та, 6-та, максималната е 8-ма. Понеже съм тренирал карате дълги години имам що-годе здрави крака и си превключвам степените на 7-ма и 8-ма минимум, максималното натоварване ми е на 9-та (в пиковите точки на интервалите), а в края превключвам на 10-та, завършека е на 8-ма (разтоварване).Така че, питам:
1. Добре ли съм позиционирал двете упражнения (въже и велоергометър).

2. Времетраенето на велоергометъра добре ли е преценено (пояснявам, че се потя обилно към края на времето).

3. Правилно ли превключвам на по-високи степени на натоварване, след като съм преценил, че предложените степени са ми леки.

4. Не усещам умора и забързване на пулса (забързване има разбира се, но не е чак такова, че да се задъхвам като при спринтове и интензивно натоварване за кратко време). Усещам обаче “напомпване” в краката и то здраво напомпване. Включително това, че по средата на упражнението (15-тата минута) започвам да си се потя обилно и така докрая. От прочетената информация разбрах, че горе-долу това е “сценарият”, но все пак да попитам - така ли трябва да бъде?

Предварително ви благодаря за вниманието и ще прощавате, ако някъде използвам неправилна терминология или други грешки за “начинаещи”! :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1