Въпрос относно ВМ-НВД и преминаване от ВМ-НВД към РБД

21.11.11
22:05

Здравейте!

Преди време споделих свои притеснения относно прекалено отслабване и благодарение на точните отговори проблемът беше решен. Сега дилемата е доста по-малка.
Висок съм 174, 72 кг на 21 години. Април месец бях 96 кг, свалил съм уж 24 - към август бях същите килограми, но свалени бяха мазнини И мускулна маса. Сега обаче съм качил активно тегло и съм намалил още излишните сланини. До преди няколко дни се храних по РБД с известно количество намалени въглехидрати (но хапвах много плодове, позволявах си и мед особено сутрин) и т.н. Държах си калорийния прием на известен дефицит, вечер без въглехидрати (но примерно голяма салата) + белтъчини, гледах и да не се оливам с мазнините. Те пък идваха главно от масло и студенопресован зехтин. Хранех се по 5-6 пъти на ден. Чувствах се ок, понякога ми се хапваше повече, понякога нямах сили, затова и хапвах още. На практика чийт дни не ми бяха толкова нужни, нито зареждащи. Ходя на фитнес 1-2 пъти в седмицата, НО в домашни условия имам лост и правя много набирания, много коремни преси и много лицеви опори + много клекове и т.н. - гледам да тренирам колкото мога цялото тяло вкъщи, а на фитнес да оставя нещата, които не мога да тренирам у дома. Ходя толкова рядко, защото нямам много време, трябва да се учи, а и аз уча в Германия на немски и трябва да отделям повече време на четенето. Минах на ВМ-НВД преди няколко дни, защото:

1. Досадно е да ядеш на 3 часа, особено когато трябва да учиш - ядеш малко и мислиш за следващото ядене и съответно губиш ценна концентрация.
2. Искам малко разнообразие, не съм ял хубаво и мазничко от доста време, протеинът все идваше от пилешки гърди, риба тон или някаква шунка.
3. Искам да пробвам дали и с този режим мога да поддържам активното тегло и същевременно да намалям мазнините както досега.

Та, започнах, чувствам се добре, имам сила, концентриран съм. (въпреки, че един комшия отбеляза, че съм по-блед от преди и изглеждам някак си изморен) Ям 3 пъти в деня, някак си се нахранвам добре на трите хранения, но бих могъл да вкарам още едно. Плодове малко хапвам сега, примерно 1-2 мандарини или лимон. Сладко в момента не ме влече (но докато бях на рбд ме влечеше доста повече, затова и си вземах нещо на 4-5 дена) Държа на малък дефицит откъм калориите, за да продължавам да свалям мазнини. Та, ясно, правя каквото се изисква, НО ще се радвам ако имате коментар към казаното дотук за ВМ-НВД

Смяната от РБД на ВМ-НВД беше лесна, но по Коледа се връщам вкъщи и въпреки, че ще продължавам да спортувам с тежести (+ от време на време интервално кардио) ще ми се наложи да хапвам доста различни неща при различни хора и т.н. Смятам известно време преди да се прибера да мина пак на РБД, за да може стомахът ми отново да привикне с въглехидратите и да нямам ужасни болки, когато изведнъж се нахраня с празнични гозби. Та, ето ми ги въпросите:

Колко време преди да се прибера ще е добре да мина на РБД и как да направя навлизането в режима?  Да качвам полека лека въглехидратите? Какви точно въглехидрати (плодове, сложни пълнозърнести храни?) За сметка на мазното?

Ще се качат ли мазнини по време на този преход? А ще кача ли мазнини ако не правя никакъв преход?

Достатъчно ли ще е покрай празничните храни да влизам в калорийния си баланс за да поддържам теглото? Все пак храните ще са особено разнородни

Какви упражнения предлагате да се правят в този период?

Та, реших да съм малко по-изчерпателен откъм информация, за да има с какво да работите :) Целта е да задържа килограмите си през ваканцията.

Благодаря предварително!

22.11.11
08:16

Не съм човек ,от когото можеш да получив блестящи съвети,но ето моите предложения:

1.Относно храненето - помисли за перидочно гладуване.Много хора от форума го спазват и всички по мой наблюдения са доволни.С него можеш и да сваляш мазнини и качваш ММ едновременно и няма да се притесняваш от присъствието на въглехидрати и мазнини в едно хранене.

2.За тренировката по празниците - увеличи интензивноста и намали малко работните килограми.

22.11.11
16:19

Относно периодичното гладуване - смята ли се за гладуване ако се ядат салати без мазнина и т.н. ? (защото някои хора го водят като гладуване, поне съм чел на няколко места) Че ако съм си вкъщи и ме виждат, че някои дни не ям нищо няма да са много доволни, така и така нашите рядко ме виждат :)

22.11.11
16:21

Викаш като те виждат поне да ядеш а? :D

22.11.11
16:28

Абсолютно, иначе преяждането ще е най-малкият ми проблем :D

22.11.11
16:55

Зимата аз намерих решението за мен: ям сложни въглехидрати само след тренировка. Прости не ползвам. Само по 1-макс 2 плода на ден. Ако ти харесва, карай си на ВМ, не е нужно да се адаптираш специално, но просто не прекалявай. Например по празниците на масата има свински пържоли и тиквеник. Опитай само тиквеника с едно малко парче и наблегни на пържолите и салатата. Или помоли домакините да не ти сипват ориз или там гарнитура. Забелязала съм, че проблемът не идва от вида на храната, а от нейните количества. Недей да го мислиш чак толкова, просто обръщай повече внимание на други неща, отколкото на яденето и не смесвай много с алкохол.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1