29.11.11
22:40
Здравейте.
Понеже помагам в една зала за фитнес и ми поискаха мнението за протеиновия бар какво да се набави и на кой фирми,но аз със добавки не сам употребявал много и незнам кой фирми са най-добри.
Ще ви бъда благодарен ако напишете най употребявани добавки нужни за този бар както и фирмите от който да ги набавя.
Засега съм замислил да искам аминокиселини(БЦАА и глутамин),креатин,L-carnitine и Фат бърнари,протеини(гайнери,казеин,соев и сурватачен,както и някои матрици) засега е това може би и азотни буустери.Ще ви бъда много благодарен ако ми препочате кой марки са най добри и какво още или какво не е необходимо от това което съм изброил.Фитнеса не е голям той е към спортен комплекс но се опитваме да го да развием.
гейнъра си е гейнър, а протеина - протеин ;)
според мен ще е добре да имате суроватка (концентрат, изолат и матрица(смес на концентрат и изолат)) и матрица. казеин и соев не ти трябват във фитнеса. аминокиселините - комбинирани, ВСАА, глутамин, л-карнетин. бърнари според мен не ти трябват. креатин и азотни бустъри .... не са задължителни, но може да ги добавите.
сега .... въпроса с производителите и конкретните продукти е много ... разтеглив - бих те посъветвал да се довериш на реномирани производители, като гледаш и финансовата страна на въпроса - няма смисъл от прекалено скъпи продукти
30.11.11
10:43
Не виждам смисъл от поддържането на наличности от няколко вида протеини - 95% от клиентите нямат общата култура да правят разлика между тях, а това ще означава излишни разходи за вас. За мен най-практично е да се разполага с не повече от 2 суроватъчни протеина - един качествен изолат и един продукт от среден клас (концентрат тип ширпотреба). Креатинът също е силно препоръчителен, като за него важи същото, както за протеина... затова поне като за начало - монохидрат. Ако прецените - може и някоя креатинова матрица, разбира се, но не повече от 1 вид. Аминокиселини - комплексни и (ако прецените, че имате възможност) ВСАА. Останалите мисля, че ще бъдат излишни, поне докато се уверите, че ще има кой да ги купува редовно. Гейнър - 1 продукт е достатъчен, за предпочитане някой по-качествен. Фет-бърнърът е рискована инвестиция, най-много някой L-карнитин. Азотните продукти са специфичен клас, но пък по моите наблюдения се продават добре. Повече от 2 азотни продукта ще са излишни, изберете някой от по-известните. Мисля, че ще е уместно да разполагате и с 1-2 вида протеинови десерти (един висок клас и един по-евтин, примерно). Във всички случаи, когато избирате продуктите, изхождайте от това какви са клиентите, защото не виждам смисъл да поддържате един богат набор продукти, от които 3/4 да залежават, защото почти никой не ги купува...
Кольо е прав, че огромна част от клиентите в залите нямат идея кое какво е, как се ползва и тнт. останалите знаят какво искат и в повечето случаи си го имат и си го носят. та в този ред на мисли, ако клиентите ви са повече тиинейджъри, слагай бустъри, креатин и тнт , но да са с шарени етикети ... поне так, където тренирам аз, има хора, които не знаят какво искат и ги карат по цвят - дай ми от синьото, розовото, зеленкото ... ;) :))))
BTW - гледай протеините и гейнъра да са с различни вкусове
Колегите горе добре са казали за подбора, но аз ще дам конкретни примери, които смятам, че ще ви бъдат наистина от полза и ще останете доволни вие и клиентите ви
Протеини - концентрат + матрица
1. Syntrax Whey shake (1 опаковка излиза около 60-70лв, дози ~73, препоръчителна цена 2лв за 1 доза на клиентите)
2. BSN Syntha 6 (1 опаковка излиза около 70-80лв, дози 53, препоръчителна цена 3лв за 1 доза на клиента)
Аминокиселини - хапчета на някой от изброените производители, може да се каже, че всички продукти ще ви свършат чудесна работа, цената можете да определите на доза/хапчета, според препоръчителния пример
1. Universal nutrition
2. Optimum nutrition
Азотен бустер(пред тренировъчен продукт)
1. BSN N.O. Xplode (1 опаковка излиза около 60лв, 50дози, препоръчителна цена 2лв или 2.50лв за 1 доза на клиента)
2. USPlabs JACK3d (1 опаковка илиза около 50лв, 45дози, препоръчителна цена 2лв или 2.50лв за 1 доза на клиента)
Смятам, че тези продукти за начало са достатъчни и ще вървят добре, след като се разработите и постигнете резултати можете да добавите още продукти. Надявам се до тогава да се запознаете с повечето продукти и мнението на клиентите си и да можете сами да правите избора на подходящи хранителни добавки за вашите нужди.
Успех :)