Преля ли чашата с родното здравеопазване

Прескочи до:

казано от Nikola Pavlov на 02.12.11, 09:38:

Прав си, нямам вече розови очила и наистина работя, за да го подобря, ама трябва и гражданска позиция.

Докато ние съсловието променяме положението, ти давам сайта- www.pubmed.com има всичко научни основи, теории и практики на съвременната медицина. Мога да ти предоставя всичките си учебници и публикации- фасулска работа. Четеш, практикуваш и си велик доктор, ако аз мога- всеки го може. Няма да имаш проблеми с рентгенография и израждането на деца. С това масово настройване на обществото срещу съсловието- ще останат баячки и знахари, ама що ли да не ни лекуват, нали имат опит....ти би ли дал на на някоя врачка да лекува теб и семейството ти- едва ли. Значи къде е решението–

Не трябва да те топли, че имамем велики лекари, наистина не е твоя работа. Но докато заедно не променим и не изгоним отрепките от лекарското съсловие, всички велики лекари ще се избягали. Тогава или и ние трябва да се измъкнем от БГ или да пристъпим към варианта, който ти описах по горе. От нас зависи.

Ей тва лекарите големи принцески сте станали. Що бе моята професия да не е по лесна от твоята, мен някой да не ми дава под масата и да не ми подарява учебници да уча докато практикувам. Все обществото ви е виновно, все са ви селяни все не знам си какви глупости. Алоо обществото ли ви кара да идвате на работа когато си искате или обществото ви кара да лъжете като разпранин само да изкрънкате някой лев или обществото ви кара да нарушавате Хипократовата клетва още от момента в който я изкажете или обществото ви налива алкохола по време на дежурства.

Кво му има на обществото и хората ?!?! Плащаме си данъците, търпим ви глупостите и немърливоста, търпим ви дебелоочието, търпим ви това да ни искате пари кеш, като убиете някой щото в деня в който имал нужда от това за което ви се плаща вие не сте били на кеф не ви съдим, то па щото има как да ви осъдим, не ви разпваме на площада, ходим си купуваме лекарствата от аптеката която ни кажете абе ти какви пациенти искаш изобщо !?!
Мен ме проверяват другарю, ежедневно ежечасно, а закъснея за работа или пия биричка в обедната, а ще си търся работа,а  лекарите ......
А ти кво се жалваш като мома, че ти била трудна професията,  еми сам си си я избрал ние ли сме ти виновни !?!
И да определено не ме топли, че имаме велики лекари като няма кой да ми оперира сливицте.
И да определено си с розови очила или са затъмнени. Не е много умно е да говориш за медицината в Чалгария при положение, че си далеч от тия географски ширини.

02.12.11
19:41

@Nikola Pavlov
За съжаление, описаното в статията по-горе, съвсем не е промивка. Може да е кампания, но тези случаи не са измислица, съвсем не са и единствени.
Мои близки не са описани в статията. Мои близки или по-точно детето им, бе жертва на “фалшива операция” с външни белези и твърдения за протеза/имплант.
За щастие, историята е с “хепи енд”, благодарение на друг български лекар(потресен лекар), който си е свършил работата. Български лекар, имащ смелостта да пипне чужд пациент и да прегледа “работата” на “колегата” си.
Не ми отговаряй, а отговори на себе си: ти като практикуващ лекар в чужбина, а най-вече като човек...как би определил нещо подобно?

По-горе, недвусмислено подчертах, че съм критичен към клиентските/пациентски оплаквания, поради някои обективни причини.
Наясно сме, че лекарите срещат безброй ограничения за успешното практикуване. Не е нужно да ни го напомняш, защото не става въпрос за грешчици, грешка, груба небрежност или по-остър тон при общуване с пациенти, а за пълна свинщина.

Ето аз отстоявам моята гражданска позиция на лекар- да съм от добрите.

И така трябва да бъде. Поздравявам те, за което.

02.12.11
19:59

казано от 6th на 02.12.11, 19:41:

Ето аз отстоявам моята гражданска позиция на лекар- да съм от добрите.

И така трябва да бъде. Поздравявам те, за което.

Е да,отстоява. Обаче ако по тоя начин я отстоява,като просто се стреми да бъде един от най-добрите,то голяма храброст,голямо чудо. Аз очаквах,че ще влезе в конфликт със свои колеги,които не си изпълняват добросъвестно служебните задължения,да разкритикува допуснати груби грешки или лекарска безотговорност и немарливост.
А той отстоява своята “гражданска позиция” като просто се снишава на бюрото си. “да се снишим другари,докато мине бурята”както е казвал един бивш пръв партиен и държавен ръководител. Аз не виждам с такава позиция на мнозина от неговите колеги-лекари какво ще  се промени в здравеопазването на тая държава.

Слава богу,че лекарите извършили “грешки” не са оператори в атомна централа примерно. Питам се те ако могат да правят толкова много грешки,защо не признаем това право и на операторите в ядрените централи. Да грешат и те понякога. Е ще ни вдигнат във въздуха,ама карай. Случват се грешки. Човешко е да се греши.

Мнението беше редактирано от Миро на 02.12.11 19:59.

02.12.11
22:14

казано от Иван Шишманов на 02.12.11, 19:37:

А ти кво се жалваш като мома, че ти била трудна професията,  еми сам си си я избрал ние ли сме ти виновни !?!
И да определено не ме топли, че имаме велики лекари като няма кой да ми оперира сливицте.
И да определено си с розови очила или са затъмнени. Не е много умно е да говориш за медицината в Чалгария при положение, че си далеч от тия географски ширини.

Ако ми посочиш параграф, където се жалвам....ще съм ти благодарен, да и никъде не съм давал определения за селяния:), само да ти вметна. Нищо напротив, изгонете всички лекари от БГ или ги изгорете пред парламента, що пък не, за какво ли са ни. И не, не съм казал, че другите професии са по-лесни, не съм толкова умен и начетен да давам определения за други професии, така че айде не изопачавай написаното.
А за сливиците, ако голяма част от хората в БГ мислят като теб и поставят всички лекари под общ знаменател, скоро наистина няма да има кой да оперира сливици. Или почакай- извини ме, ти можеш със сигурност, защо ли се усъмних.
А, да...и ако си мислиш, че българите са добре дошли в чужбина и тукашните лекари ги чакат на червен килим- нека те събудя, такова нещо няма, просто да си наясно.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 02.12.11 22:15.

02.12.11
22:29

Специално към Миро:

Без да се оправдавам, никой не те е накарал да ми четеш постовете час, ако ги намираш за простотии. Възможно е да съм се изразил двусмислено, понеже съм 50% българин и имам втори майчин език, но поне се опитвам да пиша грамотно- мерси за забележката, взимам си поука и ще се старая да подобря.
Така, описаният от теб случай за момичето, в не знам си коя болница, на което и имало не знам си какво....не мисля, че имаш право да описваш лични истории, касаещи здравето на трети лица, без да си бил директен свидетел. Не казвам, че в БГ няма боклуци лекари, има и то много и съм го написал по-горе, но на теб ти е по-лесно да оплюеш и да се наложиш, вместо да прочетеш внимателно!
И още нещо няма такива неща като уредена държава, здравеопазването е хаос навсякъде в Европа и в САЩ (личен опит) просто хората спазват законите и си избират законодателите, които да им защитават национални интереси.
Не, не съм в Германия, макар да съм учил там и имам доста хабер какво се случва в БГ много добре.
Като трето, не съм тръгнал да давам акъл на никого, не съм нито толкова интелигентен, нито толкова опитен.Това, което казвам е, че нито ти, нито някой друг има право да нарочва ВСИЧКИ БГ лекари за глупаци и изроди. Народните мъдрости от рода на “Покрай сухото гори и суровото” нямат място в медицината.
Даде добър пример- за лекари боклуци- така е и съм го споменал многократно. Що ти, Миро обаче не спомена за онези лекари, които са спасили и толкова много човешки животи? Или ако на теб се наложи да ползваш медицинска помощ, ще идеш в Германия, за да се не си при българските изроди?

02.12.11
22:37

@ 6th

Абсолютно си прав за свинщината като определение и не съм го отрекъл, а дори съм подчертал в по-горен мой пост. Респект, за това, че подчерта, че все пак БЪЛГАРСКИ лекар е спасил пациента, който друг БГ лекарски боклук е подритнал.

Единственото, което се опитвам да кажа е, че не могат нито Миро, нито Иван да поставят всички лекари под знаменателя “боклуци и изроди”. Във всяка професия има утайка и не само в БГ. И повярвай ми, БГ пациенти не са добре дошли в чужбина, освен ако нямат много, ама много пари. Като цяло в Европа има огромен недостиг на лекари и медицински специалисти и се работи под огромен стрес и дълго време.Затова ДОБРИТЕ БГ лекари трябва да се пазят и да се уважават, за останалата утайка- също съм навит да бъдат изгонени с отнети права.
И съвсем не го казвам като колега към колеги, както спомех по-горе, аз също съм пациент и ползвам медицинска помощ, не съм Бог, за да се лекувам сам.

02.12.11
22:53

казано от Nikola Pavlov на 02.12.11, 22:14:

А за сливиците, ако голяма част от хората в БГ мислят като теб и поставят всички лекари под общ знаменател, скоро наистина няма да има кой да оперира сливици. Или почакай- извини ме, ти можеш със сигурност, защо ли се усъмних.
А, да...и ако си мислиш, че българите са добре дошли в чужбина и тукашните лекари ги чакат на червен килим- нека те събудя, такова нещо няма, просто да си наясно.

Ето в това е проблемът на голяма част от сегашните български лекари (за разлика от някогашните през последните 100 години), това неадекватно поведение. Наглото и високомерно,предизвикателно отношение към обществото. Което ти самият демонстрираш и после питаш ЗАЩО? Затова защото. Има поговорка “каквото повикало,това се и обадило”. Докато продължава това презрително отношение към обикновените хора,проблемът няма да бъде разрешен. А проблемът не идва толкова от материалната база и заплащането. Проблемът е преди всичко в манталитета. Проблемът е поведенчески. Има някаква мания за богоизбраност,мания за величие и непогрешимост. Няма забелязана,усетена до този момент проявена самокритичност,като започнем от провинилите се лица и свършим със съсловната организация. Няма самокритика,няма анализи на произшествията,за да не се повтарят. Има едно презрение и ирония към останалите хора. Което и ти самият демонстрираш в момента. Назубрил си някакви фрази-клишета или колегите ти са ги набили в главата ти. И ги повтаряш на всеки втори-трети ред съвсем неуместно. Аз не смятам,че няма добри лекари в беге,обаче не те дърпат конците в съсловието ви. А точно тия другите. Реакциите ви са крайно неподходящи,особено като говорим за рязането на сливици,което ти иронизираш съвсем неуместно. В една цивилизована западна държава ще бъдеш принуден да се извиниш публично пред обществото. Иначе ще бъдеш тотално изолиран от същото това общество. За тая ирония (със случая с детето и сливиците) там където си сега,биха те смятали за дивак. А не за цивилизован човек от началото на 21 век. Още повече пък лекар,интелигентен (уж) и образован човек.
Проблемът у нас е в липсата на чуваемост,беззаконието и утвърдения вече навик всичко да се прикрива,замита и отрича. Просто така доникъде няма да стигнем. Нека лекарското съсловие да разбере това и проведе дълбоки реформи в своята област. Вие сами трябва да решите тоя проблем,ако искате да върнете репутацията си и доброто си име в обществото. А ако не ви пука за това какво става около вас,не се сърдете на хората,а погледнете първо себе си.

02.12.11
23:08

Към Миро:

Така, както аз съм заучил клишета и фрази, така и ти повтаряш едно и също неаргументирано мнение, базирано само на максимата- БГ лекарите са високомерни и нечовечни. Това, което си подчертал в поста ми означава, че нито ти, нито който и да е друг има право да поставя ЦЯЛОТО БГ лекарско съсловие под един знаменател, а само онези, които не си вършат работата. Но не, ти не спря да заклеймяваш всички и да подчертаваш колко се смятаме за богоизбрани. Айде просто следвашият път да цитираш целия ми пост, а не да вадиш отделни думи от контекста , ако е възможно?
И си прав за извинението, лично съм се карал с много БГ колеги, защото сам съм бил пациент в БГ и абсолютно подкрепям теорията ти, че в БГ никой не носи вина и всеки прави, каквото си поиска. Обаче аз лично НЕ се възприемам като лекар попадащ в тази група и ако обичаш не ме поставяй там, базирайки се на думите ми, извадени от КОНТЕКСТА от теб.

Още нещо, никога в практиката си не съм бил презрителен към колеги или други специалисти- нито в БГ, нито извън. Работя всеки ден рамо да рамо с физици, химици, биолози, медицински специалисти, икономисти и дори адвокати и никога, ама никога не съм подценявал или унизявал нечий труд или умения. КАКТО И МНОГО ДРУГИ МОИ БГ КОЛЕГИ НЕ ГО ПРАВЯТ!!!!!

А кой дърпа конците в съсловието в БГ- нямам представа, сигурен съм, че и ти нямаш. Не си позволявай генерални коментари за хора и общности, които не познаваш, защото ти сам ставаш надменен и високомерен!

Мнението беше редактирано от Nikola Pavlov на 02.12.11 23:11.

02.12.11
23:19

казано от Nikola Pavlov на 02.12.11, 22:29:

Специално към Миро:

Това, което казвам е, че нито ти, нито някой друг има право да нарочва ВСИЧКИ БГ лекари за глупаци и изроди. Народните мъдрости от рода на “Покрай сухото гори и суровото” нямат място в медицината.
Даде добър пример- за лекари боклуци- така е и съм го споменал многократно. Що ти, Миро обаче не спомена за онези лекари, които са спасили и толкова много човешки животи? Или ако на теб се наложи да ползваш медицинска помощ, ще идеш в Германия, за да се не си при българските изроди?

Знаеш ли по комунистическо време как се правеха дребни забележки,критика? Май не знаеш? Започваше се най-напред отдалеко с хвалби :”Другари,в последните 30 години на социалистическо строителство бяха постигнати огромни успехи. Въведе се безплатно здравеопазване,построиха се нови модерни болници и поликлиники. Просторни и светли. Откриха се в цялата страна нови медицински университети,в които утрешните “работници от здравеопазването” ще се борят за нови знания. Бъдещите лекари ще се борят на “трудовия фронт” на медицината. За светлото комунистичесо бъдеще на нашата родина... и прочее. Никой не може да отрече,че имаме отлични специалисти на световно и надсветовно ниво. Като професор хикс,доцент игрек и главният асистент зет.”
И така в продължение на около час хвалби суперлативи. След което се продължаваше: ” Но другари,на фона на всичко постигнато досега се забелязват и някои негативни явления,грешки и извращения на социалистическия морал...” и тъй нататък в тоя дух. И тогава вече казваш,че доктор Иванов е взел кутия бонбони или на втория етаж тоалетната е запушена.
Не можеше да започнеш направо и най-дребната критика дори към чистачката. Първо започваш мнооого отдалеко с хвалби за системата,за партията и нейния пръв ръководител,после за лекарите “даряващи живот”. (то май нашит родители не са истинските,а някои лекари са ни създали?) и чааак след това имаш правото на няква мека беззъба критика с езоповски стил. Иначе ставаш моментално враг за системата и обществото. Имаше един заплашителен израз “Така не може да се говори!”
Нещо напомня ли ти това? Написаното от теб и искането ти да започнем с добрите примери? Някакъв коментар?

казано от Nikola Pavlov на 02.12.11, 23:08:

Към Миро:

нито ти, нито който и да е друг има право да поставя ЦЯЛОТО БГ лекарско съсловие под един знаменател, а само онези, които не си вършат работата. Но не, ти не спря да заклеймяваш всички и да подчертаваш колко се смятаме за богоизбрани. Айде просто  Обаче аз лично НЕ се възприемам като лекар попадащ в тази група и ако обичаш не ме поставяй там, базирайки се на думите ми, извадени от КОНТЕКСТА от теб.
А кой дърпа конците в съсловието в БГ- нямам представа, сигурен съм, че и ти нямаш. Не си позволявай генерални коментари за хора и общности, които не познаваш, защото ти сам ставаш надменен и високомерен!

И как стигна до извода,че заклеймявам всички? Изобщо същото се отнася и за introducer. Нека каже и той как стигна до извода,че обвиняваме всички и че има заговор срещу лекарите в медиите и обществото? В медиите се изнесоха конкретни случаи с конкретни имена. На което ответната реакция беше “охооо,значи вий сте против всички лекари? Значи така,а?” На някой май много му харесва тая теория,защо ли?  Като в старите поговорки.” къде го чукаш,къде се пука” или “Гузен негонен бяга”. Медиите изнесоха конкретни случаи с имена и факти. На което цялото съсловие скача като ужилено.

Конците вече писах кой ги дърпа, такива като анестезиолога,който никога не изрази съжаление и съчувствие за смъртта на починалите. Винаги прави точно обратното,атакува критикуващите. Обижда,заплашва. При такова отношение на самото ръководство,не може да се очаква никаква промяна на досегашното положение на нещата.

Мнението беше редактирано от Миро на 02.12.11 23:39.

02.12.11
23:42

До Миро:

Нямам претенции да познавам комунизма, не съм отраснал в БГ по това време. Прав си за това, че ако е станала грешка, тя трябва да се посочи, виновните да се накажат и да се изгонят. Подкрепям и твоето и на Иван мнение и недоволство, яда и агресията срещу тези колеги и съм го написал в по-горните си постове.
И не, не съм искал да започнем с добри примери, никак даже! Няма значение дали почваш с хвалби или война, след като очевидно има огромен проблем! Но когато има дискусия, очевидно има и 2 страни, без значение дали започваш с яд или с похвално слово. Е, това е нещото, което аз не видях в твоите постове- имаше само негативизъм, нападки към моята простотия, високомерност и пр., нападки към злите колеги и техните управляващи. Нищо против това- в право си!

Обаче ти Миро, защо не погледна и от другата страна със същата ярост и упоритост- нима ти досега не си получавал помощ от БГ лекар и никога не ти се е налагало да си благодарен за това? Вероятно не си, защото имаш отлично здраве, което ти пожелавам.
Е, аз лично съм имал контакти и с “добрата страна” и с изродите. И затова, когато оплюх отрепките лекари си позволих да изтъкна кои са добрите страни на тая професия и защо аджеба ние трябва да ковем знания непрекъснато и каква е нашата работа ( а не колко съм чел, щото съм умен нали!!!!!.

Това, което казвам е, че приемам всичките ти нападки срещу мен- колко съм арогантен, надменен и се мисля за Бог и как пея партизански песни за Чалгария, щото нали задника  и е на топло, в хубавия и уреден Запад. Но моля те, опитай се в следващия абзац и да анализираш колко човешки живота спасяват друга част от БГ лекарите в момента, а може би утре ще трябва да спасяват и нашите?

02.12.11
23:46

До Миро:
“‘И как стигна до извода,че заклеймявам всички? Изобщо същото се отнася и за introducer. Нека каже и той как стигна до извода,че обвиняваме всички и че има заговор срещу лекарите в медиите и обществото? В медиите се изнесоха конкретни случаи с конкретни имена”“

Никой тук не е ужилен и никой не скача, просто изразява мнение, което е подкрепено с аргументи. Стигнах до извода, благодарение на това, че ти говориш за нас на Вие...вие това, вие се мислите за богоизбрани, вие се мислите за велики.. Има лекари, които са сгрешили- факт, има и много такива, които заслужават да бъдат пратени в Индия- факт, но просто когато нападаш лично мен или Introducer, говори ни на Ти, а не на Вие, което автоматично разбрах, че се отнася за съсловието като цяло, защото ти така и не даде пример за добър БГ лекар, а само за милиони грешки, които са допуснати!
Цитат 1: й тва лекарите големи принцески сте станали. (това е от Иван)
Цитат 2: Ето в това е проблемът на голяма част от сегашните български лекари (за разлика от някогашните през последните 100 години), това неадекватно поведение.
Цитат 3: Има едно презрение и ирония към останалите хора. Което и ти самият демонстрираш в момента. ( е тук поне ударението идва над мен)

Мнението беше редактирано от Nikola Pavlov на 02.12.11 23:50.

изгонете всички лекари от БГ или ги изгорете пред парламента

Както по горе писах, няма нужда да го правя те лекарите сами се изгориха и ти самия също това правиш.

03.12.11
00:00

казано от Иван Шишманов на 02.12.11, 23:54:

изгонете всички лекари от БГ или ги изгорете пред парламента

Както по горе писах, няма нужда да го правя те лекарите сами се изгориха и ти самия също това правиш.

Така е, Иване, може да съм се изгорил и сам, щом казваш. Но аз лично заставам твърдно зад мнението си, че лошите трябва да се разграничават от добрите във всяка една професия, вкл. лекарската.
Защото аз също съм пациент като всички нас, не съм богоизбран и не се лекувам сам! И само се надявам, че ако утре (недай Боже) се наложи на мен, на гражданина А, Б, В т.н , да бъдем хоспитализирани, ще бъдем лекувани от добрите лекари, тези които ти също така деликатно сложи под знаменателя “големи принцески сте станали”. Да, и докато ти и Миро се плацикате на плажа, те ще се съдерат, за да ни лекуват, защото в БГ има доста лекари, за които човешкия живот има стойност! И да, нищо, че не съм в БГ познавам такива колеги!

Мнението беше редактирано от Nikola Pavlov на 03.12.11 00:02.

И да големи принцеси сте станали, само мрънкате и ревете, а нищо не правите за да промените системата. Чакате ние пациентите да ви я променяме.
Беше ми смешно и жалко на последната стачка на лекарите в бургас, слизат от новите джипове и опъват плакатите на паркинга пред болницата, че искали повече пари. Не бе не искат нова система, не искат да им се отчитат знанията грешките, да бъдат следени и т.н., само повече пари искат нищо друго.
Добрите лекари в България са като добрите политици. Всички сме чували за тях предимно от другите лекари и политици, но не сме ги виждали.
Ти ми вадиш, че няколко лекари в света били добри е да ама за теб това е нещо велико, но за мен нищо не означава. Аз пак няма къде да отида да ми извадят сливиците като европейски гражданин в 21 век.

03.12.11
00:15

казано от Иван Шишманов на 03.12.11, 00:09:

И да големи принцеси сте станали, само мрънкате и ревете, а нищо не правите за да промените системата. Чакате ние пациентите да ви я променяме.
Добрите лекари в България са като добрите политици. Всички сме чували за тях предимно от другите лекари и политици, но не сме ги виждали.Аз пак няма къде да отида да ми извадят сливиците като европейски гражданин в 21 век.

Иване,
Аз лично, както и много колеги не мрънкам и не рева, седнал съм си на тренирания задник и се развивам. Защото ти (или аз) като пациент като дойдеш, няма да ме питаш дали съм следвал принципите на гражданското право, за да променя системата, а ще искаш помощ.
И ако ти досега не си виждал добър лекар в БГ, а само си чувал, недей да отговаряш в 1л. мн.ч, аз също съм българин и не само съм чувал, но слава богу, съм виждал и съм бил лекуван от такива. И както казах, радвам се и искрено ти пожелавам много здраве, както и на мен самия, защото с тези нагласи наистина няма да има кой да ни вади сливиците в БГ след няколко години, а и аз и ти сме под 30!! И не разчитай много на европейското гражданство,в униклиниката на Улм (Германия) вадене на сливици на здравно осигурен ЕС гражданин (тоест с БГ здравна застраховка) струва 1.500 евро! Мда, нали сме в 21 век, а медицината е скъпа, защо са ни БГ лекари, като Европата е пълна с добри лекари, в уредени държави!!!

03.12.11
00:18

казано от Nikola Pavlov на 02.12.11, 23:46:

До Миро:
Стигнах до извода, благодарение на това, че ти говориш за нас на Вие...вие това, вие се мислите за богоизбрани, вие се мислите за велики.. Има лекари, които са сгрешили- факт, има и много такива, които заслужават да бъдат пратени в Индия- факт, но просто когато нападаш лично мен или Introducer, говори ни на Ти, а не на Вие, което автоматично разбрах, че се отнася за съсловието като цяло, защото ти така и не даде пример за добър БГ лекар, а само за милиони грешки, които са допуснати!
Цитат 1: й тва лекарите големи принцески сте станали. (това е от Иван)
Цитат 2: Ето в това е проблемът на голяма част от сегашните български лекари (за разлика от някогашните през последните 100 години), това неадекватно поведение.
Цитат 3: Има едно презрение и ирония към останалите хора. Което и ти самият демонстрираш в момента. ( е тук поне ударението идва над мен)

Грешката е вярна. Говоря вие в множествено число,а не в единствено. А защо трябва да започна с добрите примери? По каква логика? Все едно някой катаджия те спира и ти иска подкуп. Ти отиваш уж да се оплакваш,а започваш половин час да изреждаш добрите примери. Как тоя или оня полицай ти помогнал с нещо. И накрая малко преди да те изгонят,започваш вече по същество за какво си дошъл. Или пък се жалваш от несправедливо отношение на съдия. Започваш да изреждаш добрите прояви на съдиите и посочваш дела водени по блестящ начин с издадена справедлива присъда? И накрая вече започваш за въпросния субект. Ти не прочете ли какво съм писал за критиката по комунистическо време? Как се започва отдалеко и след дълга тирада се стига до проблема по същество. Щом не си живял по това време,заинтерсувай се,поразпитай по-големите от теб. Повтаряш на 100 % тогавашните обичаи. Кой има полза от всичко това? И ако кажа,че полицаят Петров ми взема подкупи,това значи ли че съм против цялото съсловие? Ако се оплача от съдия значи ли че съм срещу всички юристи в беге? Тая измислена теория,че има заговор срещу лекарите май е много удобна на някого. Вече казах,че самият си противоречиш. Пишеш да,виновните трябва да понесат наказанието си. А когато ти посочим виновни,извърташ на 180 градуса и започваш друга песен. “Ама вие сте срещу лекарите”. Впрочем това е добре познат номер,разиграван тук в България. Посочете виновните! Като ги посочат,започва една истерия “Ама вие против лекарите ли сте? Като се изнесат на запад,врачки и знахари ще ви лекуват.” Гадни балкански мурафети и рекет.

03.12.11
00:34

казано от Миро на 03.12.11, 00:18:

Грешката е вярна. Говоря вие в множествено число,а не в единствено. А защо трябва да започна с добрите примери? По каква логика? Все едно някой катаджия те спира и ти иска подкуп. ТПишеш да,виновните трябва да понесат наказанието си. А когато ти посочим виновни,извърташ на 180 градуса и започваш друга песен. “Ама вие сте срещу лекарите”. Впрочем това е добре познат номер,разиграван тук в България. Посочете виновните! Като ги посочат,започва една истерия “Ама вие против лекарите ли сте? Като се изнесат на запад,врачки и знахари ще ви лекуват.” Гадни балкански мурафети и рекет.

Миро,

Първо не си противореча, не излизай с евтини психологически трикове, може да ми е втори майчин, но обичам и разбирам български език! И изобщо не пея друга песен, нито извъртам. На мен виновни няма какво да ми посочваш- аз не съм прокурор, а и не съм толкова умен като вас, за да анализирам грешките на съсловието, има по-умни и начетени от мен! А ти като знаеш кой е виновен, какво направи? Какво реши и дали изобщо ще направиш нещо? Или о, чакай...да, лекарите да ни лекуват, да четат, да са най-висок стандарт, ама да и да ни напраат уредената държава- защо ли не, нали много сме чели...изобщо осъзнаваш ли какво казваш!
И спри с изтърканите номера за балкански мурафети...няма рекет, няма нищо, свобода е, има полети от Варна за целия свят, качваш се и отиваш да те лекуват уредените лекари в Европа. Те наистина се радват на БГ пациенти, чакат ни с червен килим, а в Германия даже и кола ни подаряват! А да, и в Западна Европа лекарите освен, че подреждат съсловието, лекуват хора и коват закони, отскоро строят и магистрали! Да, грешката е вярна!

Мнението беше редактирано от Nikola Pavlov на 03.12.11 00:37.

казано от Nikola Pavlov на 03.12.11, 00:15:

като пациент като дойдеш, няма да ме питаш дали съм следвал принципите на гражданското право, за да променя системата, а ще искаш помощ.

Ще питам познати приятели и твои пациенти дали спазваш хипократовата клетва под която си се клел. И ако ми кажат “идва когато си иска, прави квото си иска, винаги не пропуска да иска пари, никога не ми обръща внимание и т.н.” значи ми е ясно какви принципи си следвал.

казано от Nikola Pavlov на 03.12.11, 00:15:

вадене на сливици на здравно осигурен ЕС гражданин (тоест с БГ здравна застраховка) струва 1.500 евро

Там е работата, че в Чалгария и да дадеш парите пак няма кой да ти извади сливиците.
Да не ти казвам кво са за един Германец 1 500 евро срещу което получава квалифицирана медицинска помощ и кво са за един Българин срещу които получава шанса да умре.
Изобщо осъзнаваш ли какви глупости пишеш, защото аз лично се заливам от смях.
Само ми обясняваш да не говоря за съсловието като цяло, ами докажете се пред пациентите, направете си рейтингова система и т.н. и т.н. аз ли да ви ги правя тия неща ?!?!
Принцески такива.

03.12.11
00:46

казано от Иван Шишманов на 03.12.11, 00:36:

Там е работата, че в Чалгария и да дадеш парите пак няма кой да ти извади сливиците.
Да не ти казвам кво са за един Германец 1 500 евро срещу което получава квалифицирана медицинска помощ и кво са за един Българин срещу които получава шанса да умре.
Изобщо осъзнаваш ли какви глупости пишеш, защото аз лично се заливам от смях.
Само ми обясняваш да не говоря за съсловието като цяло, ами докажете се пред пациентите, направете си рейтингова система и т.н. и т.н. аз ли да ви ги правя тия неща ?!?!
Принцески такива.

Иване,

Сега ти ме караш да се смея- за средния германец 1500 евро са точно толкова, колкото и за мен и теб, които идваме от БГ! 20% от германци имат частна здравна осигуровка, която е горе-долу толкова на месец, но те са огромни доходи и някои се лекуват предимно в САЩ или Англия! И да в Германия има кой да ти извади сливиците безплатно ако си осигурен, ама това ниво е постигнато от хората като мен и теб, не от лекарите, те просто учат и лекуват, не променят, а предлагат!
И не ми пей за рейтингови системи- имаме точно 7 тук, на които и ние се заливаме от смях, както ти от мен:) Рейтинг може да прави само специалист. Да оценява поведение и отношение обаче, може всеки! Недей да бъркаш.

И аз съм се доказал пред пациентите си, много мои колеги в БГ също, а ти ако не ни вярваш- има полети до всяка точка на света, респективно до всяка добра клиника! В уредения свят чакат само нас...повярвай ми:)

Мнението беше редактирано от Nikola Pavlov на 03.12.11 11:21.

Чист бай Ганьо си си. Гледай кви глупости си написал.

казано от Nikola Pavlov на 02.12.11, 22:29:

имам доста хабер какво се случва в БГ много добре.

казано от Nikola Pavlov на 02.12.11, 23:08:

А кой дърпа конците в съсловието в БГ- нямам представа

казано от Nikola Pavlov на 03.12.11, 00:46:

за средния германец 1500 евро са точно толкова, колкото и за мен и теб

Някакви комплекси ли избиваш не разбирам.

И аз съм се доказал пред пациентите си

Това го повтори 20 пъти, но не виждам какво ме касае.

В уредения свят чакат само нас...повярвай ми:)

С удоволствие ти давам контактите на мои пациенти от тук! Можеш да ги питаш по телефона анонимно, кажи, че си от здравната каса, ще ти отговорят веднага! Имейл ли искаш или мобилен- сериозен съм, тук всеки гражданин може да иска мнение за даден лекар от клиниката.

Мдааа определено избиваш комплекси. Аз пък мога да ти дам телефоните на ужасно много хора в България пострадали от лекарска немърливост, НЕ само от грешки, но и от тотална дебелочлива гнусна немърливост. Сестрата ти дрънка глупости идва лекаря пиян и той почва и те праща при другия който те праща при още по другия. После ти викат “подпиши тук тук и тук” и като се гътнеш викат “абе той отказа хоспитализиране и затова”. В България няма семейство което да не се е сблъскало с лекарската немърливост, а всички знаем поне за няколко човека жестоко пострадали в следствие на тази немърливост. В Китай един сгрешил лекар би се самоубил, в Германия ще бъде наказан, а в България някой като сгреши колегите му подскачат точчно като теб, че то било допустимо имало и добри лекари бла бла бла абсолютнин глупости. Айде не коментирай система и реално положение което очевадно не познаваш, защото иначе си приличаш на типичния Бай Ганьо който коментира от жени до астронавтика и е ужасно знаещ, а дефакто ...си е Бай Ганьо.

03.12.11
10:00

казано от Иван Шишманов на 03.12.11, 07:52:

Чист бай Ганьо си си. Гледай кви глупости си написал.Мдааа определено избиваш комплекси. Аз пък мога да ти дам телефоните на ужасно много хора в България пострадали от лекарска немърливост, НЕ само от грешки, но и от тотална дебелочлива гнусна немърливост. Сестрата ти дрънка глупости идва лекаря пиян и той почва и те праща при другия който те праща при още по другия. После ти викат “подпиши тук тук и тук” и като се гътнеш викат “абе той отказа хоспитализиране и затова”. В България няма семейство което да не се е сблъскало с лекарската немърливост, а всички знаем поне за няколко човека жестоко пострадали в следствие на тази немърливост. В Китай един сгрешил лекар би се самоубил, в Германия ще бъде наказан, а в България някой като сгреши колегите му подскачат точчно като теб, че то било допустимо имало и добри лекари бла бла бла абсолютнин глупости. Айде не коментирай система и реално положение което очевадно не познаваш, защото иначе си приличаш на типичния Бай Ганьо който коментира от жени до астронавтика и е ужасно знаещ, а дефакто ...си е Бай Ганьо.

Иване, мисля, че излизаш от рамките на добрия тон, прекаляваш и не ми говори за Бай Ганьо и за БГ литература, която ти дори не си прочел! . Идеята, която защитавам е, че в БГ трябва да има масов процес на разграничаване, наказване и изхвърляне на некадърните специалисти, не да ти говоря колко са велики лекарите.

Пита ме директно за пациенти, затова ти казах, не съм се хвалил, нито ми пука дали точно ти ще ме оцениш- има си хора, които го правят ежедневно, а и да оценяване на лекар съвсем не значи само хвалби!- като не знаеш, не коментирай! И като вметка- В НИТО ЕДИН ПОСТ НЕ СЪМ КАЗАЛ,ЧЕ Е ДОПУСТИМО ЛЕКАР ДА ГРЕШИ- НЕ СИ ИЗМИСЛЯЙ!

Ще се радвам ако спреш да правиш сравнения с Китай или Германия, които си чел в жълтата преса на БГ и съм 100% убеден, че нито говориш китайски/немски, нито някога си бил там, за да знаеш кой лекар се е самоубил и кой е бил наказан! Да говориш наизуст те прави не само по-голям бай Ганьо от мен, но и ставаш смешен- ако не можеш да защитиш тезата си, не обиждай! Най-лесно е да те затрупам с епитети и да те обиждам, което между другото ти правиш и после ми пееш кой е типичен бай Ганьо и кой не е!!!! Обърни внимание на тона си!

Дебелоочливата гнусна немарливост е има във всяка професия и понеже в медицината това е недопустимо, ти обясних каква е нашата роля в промяната на системата! Но защо да ме разбереш- нали е лесно да седиш у вас и де въртиш на стола си и да пишеш обиди!!
Така всички знаете за поне няколко човека, които пострадали от системата,а  ти защо така и не разбра за поне няколко други човека, които са били спасени от системата- няма да ти падна нивото и да ти кажа защо, понеже ще е обидно!

За кой дърпа конците в здравната система- нямам представа! Това, което ти казах е,че знам какво се случва в тази система, не кой ръководи съсловието и кой спира реформите!!!! Така че не ми вади думите от контекста, за трети път го казвам! И да те питам аз,защото си очевадно огромен познавач, след като знаеш кой дърпа  конците на тази система, какво направи ти, освен да обиждаш хората по форумите? Или пак ще изелезеш с евтиното- ми вие всички лекари сте измет, аз ли да ви оправям!..

И да,  ОЧЕВАДНО познавам системата, защото съм бил пациент!!!!!!!!!! И не ми казвай точно ти какво е реалното положение! За разлика от теб обаче мога да оценя и позитивните черти и да ги разгранича от масовата измет!!!!!

А като започнеш да ми говориш как избивам комплекси.....класически БГ психотрик, от евтините! Само ще те попитам- а твоите обидни епитети срещу мен и други хора от форума какво са? Или вероятно става дума но академичен подход, който ОЧЕВАДНО не познаваме, поради огромната ни ЛЕКАРСКА НЕМАРЛИВОСТ!

Мнението беше редактирано от Nikola Pavlov на 03.12.11 10:06.

03.12.11
14:18

Ааа, Никола...загубена кауза :)
Ванката е на скорост и въобще не те чете - чете те, но с мотичка в ръка. Затова и по нищо не личи, че е осъзнал почти пълното припокриване на позициите ви.
Както се казва, темата е тежка и емоционална. Когато подхождаме предимно с емоциите си, обикновено отиваме в крайности.
А, това не е коректно. Не е коректно към лекарите, без значение дали са малцинство или мнозинство, които обичат работата си и дават всичко от себе си за нея, понякога и...повече от това.

Мнението беше редактирано от 6th на 03.12.11 14:18.

03.12.11
15:25

казано от 6th на 03.12.11, 14:18:

Ааа, Никола...загубена кауза :)
Ванката е на скорост и въобще не те чете - чете те, но с мотичка в ръка. Затова и по нищо не личи, че е осъзнал почти пълното припокриване на позициите ви.
Както се казва, темата е тежка и емоционална. Когато подхождаме предимно с емоциите си, обикновено отиваме в крайности.
А, това не е коректно. Не е коректно към лекарите, без значение дали са малцинство или мнозинство, които обичат работата си и дават всичко от себе си за нея, понякога и...повече от това.

Така е, аз също мразя онези колеги, които са се превърнали в изроди и дерат пациентите, понеже държат живота им в ръцете си, но това съвсем не е толкова генерално за всеки български лекар! За системата сме виновни ние самите като граждани и не може да издигнем ВСИЧКИ лекари като изкупителни жертви.
Неуместни са примерите на Иван за Китай- няколко големи града имат страхотна медицина, но останалите болници и лекари, повярвай ми, не пожелавам и на най-големия си враг да се лекува там (бил съм по програма “лекари без граници”). Но е много по-лесно да оплюеш някого, като правиш безпочвени сравнения.

Що се отнася за емоции, има емоции и от страна на нас лекарите, много млади колеги се махат именно заради това, че сами не могат да променят нищо, а медиите и гражданите само се настройват срещу тях, БЕЗ ДА ПРАВЯТ НИЩО ОСОБЕНО, ЗА ДА СЕ ПРОМЕНИ. В този форум и Иван и Миро знаят кой е виновен и кой регулира съсловието, ама нищо не правят, освен да отправят лични нападки. Отговорността е на всички нас, които искаме да живеем в тази държава. Същото е и в “уредените държави”- ако не са гражданите да следят и да контролират, лекарите, а и всяка професия биха правили каквото си поискат, ненаказано и безкрайно, както е в БГ. Но затова съвсем не са виновни ВСИЧКИ лекари, а всеки един от нас.

И за  загубената кауза в спора с Иван и Миро- отдавам го на не особено добрия си български език и произтичащите вероятни двусмислици. Не искам да вярвам, че млади и умни българи могат да са в толкова изкривена от емоциите си крайна позиция!

Мнението беше редактирано от Nikola Pavlov на 03.12.11 15:29.

03.12.11
19:36

г-н Павлов, тук няма как да бъде осъден лекар за недобросъвестно и/или умишлено бездействие, довела до допълнителни проблеми и/или смърт на пациент и то защото проверяващите са от същото съсловие, използващи същата практика - “гарван, гарвану око НЕ вади” - народа го е казал. досега не съм чул официално един лекар да заяви, че негов колега е направил грешка, а нали се сещате, че експертите, които правят разследвания за лекарски грешки са също лекари ... и кво става - замазване на целия случай, подправяне на документи и измисляне на диагноза, която да отговаря на причината за смърта, само и само да няма виновен лекар ... и досега НЯМА - факт
съгласен съм с вас да не говорим за съсловието като цяло, а за отделни лекари ... какво мислите че ще се получи ако правим отделни графи за “истински” и “некадърници” ... коя ли ще е по-пълна (прогнозирам 95% преднина за некадърниците). в първия си пост по темата казах, че се сещам само за двама истински лекари ... а с доста съм имал пряк досег с доста и то с различни специалности. твърдя, че лекарите (в голямата си част), сами отвориха пропаста между тях и пациентите си -  с грубото, в много случаи и абсолютно селяшко (да не използвам по-силни изрази), отношение към пациентите си. вчера по новините даваха репортаж за една столична болница в която бяха наслагали камери в операционните (едва ли е случайно) и разказваха за лекар, който пошляпвал сестрите с ръката на пациент под упойка - на шега било ... как да уважаваш такъв лекар и да му имаш доверие (и не казвайте, че е единичен случай)? бил съм в компанията на лекари и знам какви изрази използват за пациентите си. мога още доста да пиша, но въпроса ми е - системата или парите са причината за такова отношение?
във втория си пост съм задал един въпрос за компетентноста на лекарите - бихте ли коментирали и него?

03.12.11
20:12

казано от FRANKO1 на 03.12.11, 19:36:

г-н Павлов, тук няма как да бъде осъден лекар за недобросъвестно и/или умишлено бездействие, довела до допълнителни проблеми и/или смърт на пациент и то защото проверяващите са от същото съсловие, използващи същата практика - “гарван, гарвану око НЕ вади” - народа го е казал. досега не съм чул официално един лекар да заяви, че негов колега е направил грешка, а нали се сещате, че експертите, които правят разследвания за лекарски грешки са също лекари ... и кво става - замазване на целия случай, подправяне на документи и измисляне на диагноза, която да отговаря на причината за смърта, само и само да няма виновен лекар ... и досега НЯМА - факт

Абсолютно съм съгласен с теб за отношението на тази  некадърна част на БГ лекари към пациентите си- недопустимо и направо изродско! Сблъсквал съм се лично с такова отношение и съм бил изумен и безмълвен,карал съм се и съм викал- а отговора отсреща беше: “Ще си купя джип и пак ще ви оставя да пукнете..”....без коментар. Сега към твоите въпроси:
1. Лекарската грешка- и аз съм чувал, че в БГ няма осъдени лекари, аз лично нямам идея как е устроен лекарския съюз, кой ги регулира и пр. просто знам, че тази порочна практика я има. Тук при нас има етична комисия, която се сезира за вс. отделен случай и въпреки че е “уредена дуржава”, такива случаи има много....например вчера материал на пациентка с бързо протичащ туморен процес е стоял 2 седмици!!! в Лаб, докато някой се е сетил да започне диагноза! За този вид тумор, всеки ден е от значение, така че лекарски грешки или разсеяност има и тук. И, да...случаят беше приведен под ” случаен пропуск без умишленост”. Да, това тук се случва много по-рядко от БГ, но доста такива “случайни” също НЕ се наказват! Иначе етичните комисии се свикват независимо, бързо, често с експерти от чужбина и строго анонимно. Работата им се контролира предимно от пациентски организации и граждански комисии, които следят за законовите норми (ясно е, че няма как да има външен медицински контрол). Накрая всичко се разглежда от съдебно-медицински експерти, които наистина режат глави на поразия ако се налага! Но да, основният контрол тук не е на медиите, а на гражданите. Просто в БГ, тези изроди си позволяват да се ненаказани, защото няма функционираща система, няма прокуратура, полиция, съд....лекарите изроди дефакто се благоприятстват от системата!
2. Колко са кадърни БГлекарите- не мога да си позволя коментар, понеже не съм още такъв експерт. Факт е, че не уча в БГ, защото не мисля, че образованието е адекватно (лично мнение, може и да греша). Дошъл съм тук, за да се науча и искам да се върна в БГ, знам че стандартите, които развиваме тук могат да се приложат в БГ и бих искал да ги наложа като специалист. Не мога да отрека, че в БГ има отлични лекари, лично съм се сблъсквал и съм бил възхитен от мисленето и отношението им- и не са били 2-3! Във всяка една наука, кадърността идва с много труд и много учене, парите в БГ не предразполагат за това...мисля, че това е много важен фактор, който спира развитието на млади лекари като нас. Тук болницата плаща всякакви курсове, навсякъде по света, но младият специалист трябва да има представяне над 80%- семинари, случаи, консилиуми, тоест ние сме мотивирани да учим и да работим, за да ни платят тези курсове за квалификации и пр.
3. Камерите и лекарския хумор- само на нашия етаж, който е 250 кв. м., имаме 17 камери, а дори не сме операционна. Тук камерите се ползват от етичните и граждански комисии за проверка и за сигурност! За щипането на сестри- преди 2 седмици хванаха зам. шефа на нашата клиника да прави секс в сауната със сестра, където нормално има и пациенти. Разбира се той беше наказан според правилника по морални причини. Което обаче НЕ го прави лош специалист!
4. Като цяло в Европа има много малко лекари- кофти тенденция, което значи, че са адски търсен ресурс и това (макар и супер гадно) е предпоставка за корупция не само в БГ! Просто такава е човешката природа. Лично аз осъждам този факт!

От лекари които философстват пишейки много,  а казвайки малко висейки по форумите цял ден, бог да ни пази.

03.12.11
20:38

казано от Иван Шишманов на 03.12.11, 20:34:

От лекари които философстват пишейки много,  а казвайки малко висейки по форумите цял ден, бог да ни пази.

Иване,
Разбира се, че като не можеш да опровергаеш нечии твърдения с факти и аргументи ще се спреш на “дървена философия”. Радвам се, че в БГ има толкова работливи хора като теб, току виж сме станали “остров на стабилност в Европа”! И само за твое сведение, докато написах постовете си, довърших и ръкописа по последната си статия....леле какво самочувствие имам...да вземат да ме разпнат пред парламента, че къвто съм лекар- комплексар!

ПС: Трябва ли да ти пратя хонорар, за това че ме оцени, тук тези експертизни оценки са около 30 $ на час..?

Мнението беше редактирано от Nikola Pavlov на 03.12.11 20:42.

Те и в България са така масовите лекари, също толкова нагли и все ни обясняват философствайки колко трудно било, колко сложно, какви велики работи правили,  писали и прочие, а като дойде време да те лекуват няма никой .

С такива какво да се занимаваш, нито ще ги спреш да са нагли и морално гнусни нито ще ги накараш да спазват хипократовата клетва нищо.

Мнението беше редактирано от Иван Шишманов на 03.12.11 21:10.

03.12.11
21:14

казано от Nikola Pavlov на 03.12.11, 20:12:

такива случаи има много....например вчера материал на пациентка с бързо протичащ туморен процес е стоял 2 седмици!!! в Лаб, докато някой се е сетил да започне диагноза! За този вид тумор, всеки ден е от значение, така че лекарски грешки или разсеяност има и тук. И, да...случаят беше приведен под ” случаен пропуск без умишленост”. Да, това тук се случва много по-рядко от БГ, но доста такива “случайни” също НЕ се наказват! Иначе етичните комисии се свикват независимо, бързо, често с експерти от чужбина и строго анонимно. Работата им се контролира предимно от пациентски организации и граждански комисии, които следят за законовите норми

Пфффффф. На мен ми е ясно,че на теб нищо не ти е ясно. Абсолютно нищо. И драскаш тук без да имаш ни най-малка представа до колко трагично е положението в България и че ножът вече е опрял до кокала. Впрочем като чужденец не си длъжен да разбираш какво означава изразът “ножа опря до кокала”. Ще те науча на още един български израз от деветдесетте години на миналия век. За да обогатиш колекцията си и усвоиш още по добре своя “втори майчин” език. Изразът е: “Не си в час!” Не е лошо да го запомниш. Ето уча те на нещо ново.

Значи ти си чул някакви оплаквания на твои колеги,че в беге се води кампания против лекарите (а няма защо) и тук направо са ги хванали за гушите горкичките. А те всеки божи ден треперят за кожата си. Обаче неблагодарните българи тормозят тия достойни трудолюбиви пчелички,честни,почтени,хрисими. (Вземи си тълковен речник от бегето да прочетеш какво значи думата хрисим).

Разбрахме се с теб,няма що. Биопсията (или както се нарича там) взета от тумора е престояла  2 СЕДМИЦИ  забравена престъпно в лабораторията. ЦЕЛИ 2 СЕДМИЦИ???? Ах 2 седмици!!! Чудо невиждано в бегето. Тук при нас никога биопсийните материали не се бавят 2 седмици. Просто някои пациенти направо не им се обръща никакво внимание и биват преглеждани и лекувани след .... 2 години. За да им кажат съответно,че вече нямат никакъв шанс за оцеляване. Защото в тия 2 години метастазите са обхванали целия им организъм и господ да слезе от небето не може да ги спаси.

Ние всички тук ей тъй сме нарочили българските лекари за “врагове на народа”. И водим разюздана кампания против тях. Нямаме си друга работа,нямаме си служебни и семейни задължения. Ей така без нищо от безделие седим и си чешим езиците и се заяждаме с лекарите без никаква причина.

Аз не знам как я виждаш тая работа. И всичко това,което си писал. Че си за обективна,независима проверка на всеки подобен случай,че си за дистанциране от груба немарливост и гафове,че си за наказания и дистанциране на добрите лекари от тези,които са сбъркали занаята си. Нали точно това същото ти разправяме цял час с Иван Шишманов и някои други тук. Ти пишеш за сериозно разследване,което го има при вас,пишеш за независими комисии с участие на чуждестранни специалисти,за анонимни разследващи комисии,пишеш за контрол над лекарската дейност от граждански комисии. Къде го има всичко това у нас? Можеш ли да ми отговориш на тоя простичък въпрос.

Каквоооо? Граждански контрол ли? Всеки божи ден и след всеки смъртен случай от тиви екрана белите престилки нагло и високомерно заявяват: “Вие не сте компетентни да определите дали има лекарска грешка или няма! Така не може да се говори! Само лекар може да каже какво точно е станало! Вие обикновените простосмъртни граждани нямате думата! Ай сиктир,я се скривайте там! Тече вътрешна проверка по случая (тоест в самото болнично заведение,директорът “проверява” своите колеги) и докато тя не приключи (обикновено след половин,една или дори две години)никаква информация не можем да ви дадем! Вие гражданите не сте тези които ще ни искате обяснение и търсите сметка! Вие сте никои! Не разбирате нищо от нашата област! Вие едва ли не сте дебили,които не могат да разберат какво става”.

03.12.11
21:38

До Миро:

Първо, ти не си в позиция да ме учиш, на каквото и да е, вкл. и медицина. Неуместни и евтини подигравки от твоя страна за моя “втори майчин език”! Падаш ниско! И да, не ме учи на БГ език, знам какво е хрисим, ако искам да се подобря, ще прибягна до учител, не до теб или речник!

И ако ти и Иван прочетете внимателно, това което съм писал, а не вадите думите ми от контекста, ще разбереш, че сме на същото мнение! Но що ли да не си го изкараме на “наивния лекар Никола от уредената държава”!!!!!!!!

Така, и не съм чул от колеги за кампанията против БГ лекарите, бил съм свидетелна тази кампания, която продължава от около 30 години, не е от днес! Това може и да осветли тезата на Иван, че в БГ и 1500 евро да даеш няма кой да ти извади сливиците! Заради такива “експерти” като теб и Иван, добрите лекари избягаха още след 89! Заради такива експерти като вас, групата на изродите лекари в БГ расте- защото вие насаждате ненавист и омраза, както в хората, така и в съсловието. Заради нелепи и безумни коментари! И не е така само с лекарите, така и с физици, химици, биолози, инж. науки и всичко!!!!

Грубо и неграмотно е от твоя страна да коментираш написаното ми за материали и да ми говориш колко стоели биопсиите в БГ!  Адски недопустим коментар на лаик! Да ме видя, аз някъде да коментирам твоите компетенции и професия???  Засрами се и спри да коментираш области, от които нямаш представа!

Да, контрол в БГ няма, ама недей да ми хленчиш и да ми ревеш- затова си виновен ти, аз и всички ние, щото аз например гласувам всеки път, но не ми стиска после да ида и да измета политиците, които нищо не правят. Да би да си по-активен от мен или си големия патриот!!! На думи всички сме силни, ама вече ти казах, докато ти се миеш във Варненското море, много от моите БГ колеги спасяват животи, ма защо да те интересува- ти може и да се лекуваш сам!

И ако някой тъпанар лекар е нарекъл хората “дебили”, това съвсем не го прави представителна извадка на цялото съсловие. Абстрахирай се от емоциите си и се замисли!

Мнението беше редактирано от Nikola Pavlov на 03.12.11 21:39.

03.12.11
22:26

казано от Nikola Pavlov на 03.12.11, 21:38:

До Миро:
Засрами се и спри да коментираш области, от които нямаш представа!

Да, контрол в БГ няма, ама недей да ми хленчиш и да ми ревеш- затова си виновен ти,... ма защо да те интересува- ти може и да се лекуваш сам!
Абстрахирай се от емоциите си и се замисли!

Ами щом сам признаваш,че контрол в БГ няма за какво говорим тогава?  А как да го има тоя контрол?
Между другото ето ти един факт за размисъл. Беше изнесено в медиите от служителите на Темида,че по някои разследвания и дела срещу лекари,съдът с месеци и години не може да намери нито едно вещо лице-лекар за съдебна експертиза на случилото се. Нито едно. Е що така? Нещо да ти говори това? Там където си в уредената държава също ли е тъй със съда? Делата и разследването да се отлагат и влачат с години,почти до изтичане срока на давност. Защото съдът не може да намери един-единствен лекар,който да се съгласи да извърши обективна,безпристрастна експертиза. А уж у нас съдебната власт е третата власт? Няаама такова нещо! Лекарите братче плюят в лицето на тая трета власт,за нищо я нямат. Те са третата или дори първата власт в България,а съдебната система за тях е деветата дупка на кавала. С която може и да не се съобразяват.
Предполагам тоя израз “девета дупка на кавала” е разбираем за теб. Не е нещо неприлично или със сексуален подтекст. Мога да ти предложа накрая една стара българска поговорка “На чужд гръб и 100 тояги са малко”. Сети се сам защо ти я казвам и в каква връзка.

На миро с малко “м” изобщо не знам защо му бива обръщано внимание.Възникне ли спор,свързан с медицинските кадри в България,той самосиндикално решава,че всички били боклуци и никой не ставал за нищо,никой не си разбирал от професията.Обясняваш му като на неук човек,че имаме лекари,които учат колегите си в САЩ на иновативни техники,той ти се смее в лицето,е кажи ми аджеба как да си комуникираш по нормален начин с такъв индивид..Защо никой не споменава нещо за един проф Генчо Начев,който е избран за лекар на Югоизточна Европа,който има над 14 000 сърдечни операции,който е признат световен кардиохирург,кой от вас може да се похвали,че е върнал от онзи свят 14 000 души ? Струва ми се никой.Защо не споменахте един доц Юлиянов,който всяка седмица изнася лекции в САЩ в областта на коремната хирургия и онкология,който е помогнал на хиляди души с напреднали карциноми,на които им бива казано,че са иноперабилни,който е удостоен с награди от американската колегия на хирурзите,който въвежда за пръв път в СВЕТА методи за лечение на карциноми на черен дроб.Нека не изброяваме още десетките наши лекари,които са на почит в световен мащаб,а тук биват оплювани по форумите от хора,на които основното занимание е вдигането на тежести.Лекарски грешки стават и ще продължават да стават,редно е всеки да си носи последствията,но не и да се срива авторитета на едно цяло съсловие.

03.12.11
23:09

казано от Георги Димитров на 03.12.11, 22:47:

Нека не изброяваме още десетките наши лекари,които са на почит в световен мащаб,а тук биват оплювани по форумите от хора,на които основното занимание е вдигането на тежести.Лекарски грешки стават и ще продължават да стават,редно е всеки да си носи последствията,но не и да се срива авторитета на едно цяло
съсловие.

А ти какво търсиш в тоя форум,на “хора,на които основното им занимание е вдигането на тежести” по собствените ти думи?
Влязал си тук и започваш веднага да обиждаш домакините. Между които има ученици,студенти,бизнесмени и дори юристи. Може ли да разтълкуваш тия твои думи “хора,на които основното занимание е вдигането на тежести?” Смятам,че стигна твърде далеч в охулването на колегите тук. Би трябвало да се извиниш на момчетата и момичетата в сайта.

Нали именно за това ваше (на такива като теб твои колеги) нагло,надменно и високомерно отношение говоря? А ти фактически подкрепяш това което съм написал? Онзи ден правеше абсолютно неуместни забележки на Valdis за неговото мнение по темата за някаква травма. Ти направо му забрани да пише по медицински теми. Започна да ровиш за биографията му,има ли медицинско образование. Което не е твоя работа. Ако си агент на ДАНС и му правиш досие е друга работа. Обаче какво образование има или няма Valdis не би трябвало да те интерсува. Надхвърляш лекарските си правомощия и по недопустим начин се бъркаш в личния живот на хората на което по закон нямаш никакво право. И малко се осъзнай,че не си в медицински форум,а приносът ти тук за разлика от тоя на introducer е на практика равен на нула 0.

03.12.11
23:26

казано от Миро на 03.12.11, 22:26:

А уж у нас съдебната власт е третата власт? Няаама такова нещо! Лекарите братче плюят в лицето на тая трета власт,за нищо я нямат. Те са третата или дори първата власт в България,а съдебната система за тях е деветата дупка на кавала. С която може и да не се съобразяват.
Предполагам тоя израз “девета дупка на кавала” е разбираем за теб. Не е нещо неприлично или със сексуален подтекст. Мога да ти предложа накрая една стара българска поговорка “На чужд гръб и 100 тояги са малко”. Сети се сам защо ти я казвам и в каква връзка.

Ами дойдохме си на думата, това, което пея от 2 дни и на теб и на Иван. Системата е кофти във всяко едно отношение и да се промени зависи от всички нас- аз гласувам редовно, предполагам и ти!! Това, че системата куца във всяко едно отношение, зависи от нас да се промени!
Аз съм избрал позиция- да се развивам и да се върна в БГ! Ти какво избра, освен да ни обиждаш по форумите. Колкото зависи от мен, толкова зависи и от теб!! Айде отговори ми на този въпрос.
И не ВСИЧКИ лекари плюят по третата власт, в това мога да те уверя лично! Просто онези некадърници не ги е страх от третата власт, защото не функционира. Но за това сме виновни и аз и ти и всеки млад човек в БГ!

И да знам какво е “На чужд гръб и 100 тояги са малко”...както ти казах  многократно тук, лекувал съм се в БГ и познавам и двете страни на лекарското съсловие, така че нито си измивам ръцете, нито говоря непроверени факти! Мога да ти кажа, че един от най-добрите специалисти, които съм срещал ( а аз съм пътувал доста и познавам доста колеги по света) е в БГ и съм му бил пациент!

03.12.11
23:42

казано от Миро на 03.12.11, 23:09:

А ти какво търсиш в тоя форум,на “хора,на които основното им занимание е вдигането на тежести” по собствените ти думи?
Влязал си тук и започваш веднага да обиждаш домакините. Между които има ученици,студенти,бизнесмени и дори юристи. Може ли да разтълкуваш тия твои думи “хора,на които основното занимание е вдигането на тежести?” Смятам,че стигна твърде далеч в охулването на колегите тук. Би трябвало да се извиниш на момчетата и момичетата в сайта.

Миро,

Отново нападки, срещу друг форумец Георги, като му вадиш думите от контекста!
Значи Георги обиждал форумните домакини...., а ти с твоите нападки и вадене на думи от контекста- не!! Осъзнай се малко, както сам каза, хората в този форум са достатъчно умни, за да прочетат целите постове! И той да се извинял??? Моля? А ти защо не се извиниш за нападките срещу онези лекари, които си вършат работата.Е, да ама няма да го направиш, така че недей да даваш наставления. Тук е място за дискусия на теми, които се аргументират, не сме съд, където ти да се изживяваш на съдия!

”И малко се осъзнай,че не си в медицински форум,а приносът ти тук за разлика от тоя на introducer е на практика равен на нула “ Много грубо изказване и неблагодарно! Както аз (така и Георги) сме давали много съвети на колегите спортисти, които са ценни и са помагали, нещо за което в “уредените държави” хората плащат и то вярвай ми- доста! И недей да изопачаваш думите ни отново- давали сме съвети, защото също спортуваме и уважаваме колегите! Направи запитване между форумците, на колко души сме дали съвет, не щото сме велики лекари, а защото сме млади хора, които не са хейтъри!

03.12.11
23:53

казано от Иван Шишманов на 03.12.11, 21:08:

Те и в България са така масовите лекари, също толкова нагли и все ни обясняват философствайки колко трудно било, колко сложно, какви велики работи правили,  писали и прочие, а като дойде време да те лекуват няма никой .
С такива какво да се занимаваш, нито ще ги спреш да са нагли и морално гнусни нито ще ги накараш да спазват хипократовата клетва нищо.

Иване, да това е най-лесното, да си хейтър и да обиждаш от въртящия се стол у вас, а ние да те лекуваме и да ти оправяме системата, за която ТИ като избирател си отговоренм точно колкото и аз! Като си такъв “патриот” и буден гражданин, събуди се и направи нещо.....
И повярвай ми има достатъчно лекари в БГ, които могат да лекуват перфектно! Като не ти изнася- ей ти Германия и Китай. Като те излекуват, ела и ми се обади пак.

03.12.11
23:59

казано от Nikola Pavlov на 03.12.11, 23:26:

Това, че системата куца във всяко едно отношение, зависи от нас да се промени!
Аз съм избрал позиция- да се развивам и да се върна в БГ! Ти какво избра, освен да ни обиждаш по форумите. Колкото зависи от мен, толкова зависи и от теб!! Айде отговори ми на този въпрос.
И не ВСИЧКИ лекари плюят по третата власт, в това мога да те уверя лично! Просто онези некадърници не ги е страх от третата власт, защото не функционира. Но за това сме виновни и аз и ти и всеки млад човек в БГ!

И да знам какво е “На чужд гръб и 100 тояги са малко”...както ти казах  многократно тук, лекувал съм се в БГ и познавам и двете страни на лекарското съсловие, така че нито си измивам ръцете, нито говоря непроверени факти! Мога да ти кажа, че един от най-добрите специалисти, които съм срещал ( а аз съм пътувал доста и познавам доста колеги по света) е в БГ и съм му бил пациент!

Не виждам абсолютно никакъв смисъл повече да обсъждам тая тема. Наистина доскоро смятах,че лекарите са едни от най-интелигентните хора,независимо какво вършат на практика и за какво използват тая своя интелигентност. За добро или за зло. Ти ме караш да се усъмня,че съм грешал. Вече 2-3 дни зацикли на тая “кампания против лекарите” и няма да си мръднал на милиметър. Непрекъснато си противоречиш. Или просто искаш да дразниш умишлено хората тук? Колкото зависело от мен,толкова и от теб??? Все едно аз сега да ти кажа,че можеш да влезеш в Енергото на Шишманов или в някоя ТЕЦ или подстанция и да командваш кое как трябва да се направи. Ние изразяваме мнението си,което не е само наше. Обаче работата по реформирането и промяната на сегашното незавидно положение не е наша работа. Това трябва да бъде дело на самите вас. Не прехвърляйте собствената си отговорност на другите.

И внимавай какво говориш,че като се върнеш в бегето много ще патиш от колегите си. И ще ти вдигнат мерника. Ти пишеш,че тук стават много гадни неща и има отделни отвратителни лекари,има и медицински гафове. Нещо което категорично се отрича и отхвърля от нашите медици и техния БЛС. В стремежа си сляпо да ги защитаваш настървено,ти прехвърли всякаква граница. Каза някои неща,които тук никога не се признават за верни от нашите медици. Ти стигна твърде далече в тия свои констатации,които за колегите ти са просто една “клевета”. И това едва ли ще ти се размине току така.

А това,че си лекуван добре има своето обяснение. Още навремето “колегите” и техните роднини винаги влизаха в лекарския кабинет с предимство,веднага пред 100 чакащи на опашката. И се лекуваха по начин съвсем различен от тоя на обикновените хора. Обградени с внимание и обгрижвани. Ела в бегето,скрий,че си лекар и гледай тогава какво става. Не ви прилича на двамата с Георги Димитров (това име за какво ли ми говори?напомня ми на нещо,ама не се сещам сега). Грижил съм се за един лекар,80 годишен пенсионер,съсед  дето никаква файда няма да видя от него. Синът му от София я дойде веднъж през лятото за плажа,я никакъв не се мерне. В най-жестоките студове съм му купувал лекарства,поправял съм му електроуредите и съм му монтирал контакти за символично заплащане. За да не мръзне. Лекарствата които му пишеха в началото на 90-те години, по аптеките ги “нямаше” в тогавашната криза. Но когато кажех,че е лекар веднага се намираха от аптекарите.

Мнението беше редактирано от Миро на 04.12.11 00:06.

04.12.11
00:16

До Миро:

Да, то така е най-лесно, лекарите да оправят здравната система, адвокатите- съдебната, а Миро да ни диктува и обижда по форумите, щото е велик българин! Ти въобще осъзнаваш ли какво говориш!! Здравеопазване, образование, съдебна система и пр. зависи от всички- набий си го в умната глава!! Заради такива като теб има корумпирани и гадни лекари, защото такива като теб и Иван- “патриоти” прехвърлят отговорността на другите. Затова, че ти и другите сме допуснали некадърните лекари (или които и да са други професионалисти) да си реформират съсловието по свой тертип, има корупция, защоте именно тези некадърници коват правила в собстен интерес.
Но защо ли да го разбираш- ти нали работиш и плащаш данъци, кво те интересуват другите съсловия- нека сами да си оправят системата!
Работата на лекаря  е да лекува, а работата на гражданите е да могат да извличат полза от това, което значи, че също трябва да са отговорни за промяна в системата! Не си измивай ръцете! Проблемът в такава важна система като образование и здраве е на всички нас, ясно ли тие, така е и в “уредените държави”

И не ми говори за преимущества- когато съм бил на лекар, не ми е писало на челото Д-р. Нито един от лекуващите ме добри лекари не е знаел, че съм колега, понеже тогава бях студент! И да когато казах на онзи изрод-лекар, че съм колега, той побесня и едва не ме изгони, както прави с всички пациенти.

И да, не защитавам сляпо всичките си колеги, а тези, които заслужават. Никога не ми е било проблем да споря с колега или да му кажа, че е идиот ако е избрал глупав подход, А това, че в съсловието се подкрепят, когато има нужда, не е проблем, когато е в границите на нормалното. Ти в твоето професионално съсловие да не би да стреляш по всеки, който има нужда от помощта ти- едва ли!
Миро:”“Наистина доскоро смятах,че лекарите са едни от най-интелигентните хора,независимо какво вършат на практика и за какво използват тая своя интелигентност. За добро или за зло. Ти ме караш да се усъмня,че съм грешал. Вече 2-3 дни зацикли на тая “кампания против лекарите” и няма да си мръднал на милиметър. Непрекъснато си противоречиш. ”“
Абсолютно безумие, което не заслужава коментар, използваш евтини трикове, за да манипулираш колегите спортисти от форума. Е нека те светна- те не са глупави и могат да четат и да разбират български език!
Относно интелигентността на лекарите- тя е същата като интелигентността на спортистите, монтьорите, физиците и пр. Всеки специалист е интелигентен, още повече хората в този форум. Не мисля, че ти обаче си човека, който трябва да оценява това!

Мнението беше редактирано от Nikola Pavlov на 04.12.11 00:30.

04.12.11
18:30

Тъй като темата е за мнения и гледни точки- ето още една, която ми попадна днес:

Лекарските грешки. Тази фраза се превърна в парола през последните седмици за тези, които с лека ръка хвърлят упрек върху съсловието, което май единствено се бори за живота у нас.

Ние сме страна на парадоксите не отскоро. При смъртен случай на близък сме готови да платим колкото ни кажат за погребални услуги. После ни преджобват още веднъж за място на гробищата и ковчег. Следва трети кръг – пазарене за противни еднотипни мраморни плочи. Плащаме чинно и гледаме да не разсърдим някой циганин на гробищата, защото може да ни скрои номер и изпращането на скъпия покойник да се превърне в грозна драма. Мълчим пред абсурдите на погребалната индустрия и се оставяме доброволно на рекета.
Покрай училищата се продава дрога, както някога край стадионите семки или на синдикален протест кебапчета. С тази дрога убиват децата ни. Скърцаме със зъби, но не отиваме да протестираме пред полицейското управление, което си прави оглушки, нито пред прокуратурата, нито пред съда, който пуска с лека ръка всеки наркопласьор, който си е платил по веригата. Наркотрафикантите и наркобосовете пък въобще не стигат и до там. Не е ясно защо не пискаме, не скачаме и не браним най-свидното – децата си!

Няма обяснение и за изумителната ни пасивност, когато научим за проява на поредна детска агресивност, за жертвите на домашно насилие: осакатени деца, захвърлени пеленачета, пребити съпруги, битови кървави драми, самоубийства и пр.
Но сме хипер активни, когато нещо неприятно се случи с нас или наш близък в болнично заведение. „Тия лекари се увълчиха!” – възмущаваме се, обзети от справедлив гняв.

Няма да коментирам колко глупаво е подобно поведение и колко несправедливо. Ще дам два примера от собствения ми „стаж” в болници през последните три години, който, уверявам ви, не е малък.

Лежа във ВМА, на седмия етаж – Травматологията и ортопедията, в стая с още двама колеги по съдба. Единият, около 60-годишен мъж, не спира да ни запознава с житейската си философия. Най-много се гордее, че укрива доходи, не плаща данъци, краде ток и вода за къщата си и внася минимална здравна осигуровка, при това от няколко месеца. През десетина минути мъжът натискаше червеното копче да вика сестрите и санитарите да го обслужат. Ако се забавеха 2-3 минути почваше да псува и да сипе огън и жупел по цялото лекарско съсловия и здравеопазването като цяло. Когато близките му идваха на свиждане, чувах и от тях същите мрачни и обидни думи, които спираха само когато даваха турски сериал и бяха втренчили поглед в телевизора. Ако трябваше да избира между лекарите и турските сериали - щеше да избере второто, макар точно лекарите да го бяха спасили от инвалидната количка.

Друг епизод – в реанимацията на кардиохирургията на болница „Св. Анна” в София (УМБАЛ, ако трябва да бъда точен). Лежа си кротко и неподвижно по разбираеми прични. Периодично докарват нов пациент след спешно спасяване от инфаркт или някаква сърдечна криза. За два дни преброих 6 човека, които не бяха плащали нито стотинка здравна осигуровка. Близките на двама от тях, цигани от съседни на София селища, вдигаха врява до небето, че не се грижат за роднините им както трябва, били готови да платят на ръка, имали и злато, ако трябвало да се урежда нещо, какво било това здравеопазрване, те нямали ли права и прочие тъпотии. Далеч от глъчката, хирурзите и анестезиолозите, вършеха своята работа.

Защо ви разказвам всичко това? Защото ме е яд като чувам с каква лекота, а понякога и охота, се сипят обвинения срещу хората, които спасяват живот. Всичко друго в България цъфнало, та се хванахме за лекарските грешки. Не че трябва да ги подминаваме, но нима не сме наясно, че са спътник в предоставеното ни временно ежедневие. За какво са този шум и психоза? Който ги е допуснал, да си носи последствията, каквито са по закон. Защо се опитваме да търсим правосъдие чрез медиите, чрез изричане на тежки думи, че и присъди някои издават. Не смеем да се изрепчим на наркопласьора, който зарибява ученици, на полицая, който ни иска 20 лева за нещо си, на келнера, който ни удря в сметката, на политика, който ни лъже в очите, на тези, дето ограбиха държавата... Но нападаме хората в бяло (какъв шаблонен израз!), защото допускали грешки.
Няма да припомням колко време и усилия са нужни, за да се изгради един лекар и медик въобще.

Ще ви разкажа една абсурдна, но поучителна история, която прочетох в интернет.
Веднъж в Клиниката на Склифосовски (известна в не само в Русия) внезапно се разболяли половината лекари и нямало кой да застъпи на нощно дежурство. Главният лекар направо се отчаял и не знаел какво да прави. В този момент пред него се появил Христос и му казал: „Ти си спасил десетки човешки животи и аз ще ти помогна в този труден момент”. Докторът онемял от почуда, но не преди още да успее да реагира, в коридора се чули гласове. Спешният екип докарал мъж, премазан от ТИР, в състояние, за което медицината не дава никакъв шанс. Въпреки това хирургът казал да го сложат на операционната маса и започнал да оглежда раните. Христос се приближил и видял, че животът си отива от ранения. Решил, че само чудо може да го спаси и изрекъл със заповеден глас, както някога на Лазар: „Стани и тръгни!”. Умиращият станал и спокойно се отправил към вратата. Когато излязъл в приемната близките и роднините му не повярвали на очите си.
-      Какво стана, какво направиха с теб?!
-      Какво да ви кажа, знаете ги докторите какви са. Дойде един при мен, небръснат такъв, престилката му скъсана, огледа ме и ми кресна да се махам. Даже на рентген не ме пратиха, мръсниците!

Да не забравяме и думите на Хипократ: Животът е кратък, пътят към изкуството дълъг, добрият случай е мимолетен, опитът недостатъчен, а решението - трудно. Затова не трябва само лекарят да е готов да направи всичко, което зависи от него, но и болният, и обществото, и външните обстоятелства трябва да сторят нужното той да си свърши работата.
Това е. И да не забравите: хапчетата трябва да се пият редовно.

Мнението беше редактирано от introducer на 04.12.11 18:31.

04.12.11
20:43

казано от introducer на 04.12.11, 18:30:

Тъй като темата е за мнения и гледни точки- ето още една, която ми попадна днес:
Това е. И да не забравите: хапчетата трябва да се пият редовно.

Много добро и аргументирано мнение на Introducer. Дал е 2 примера, които са ежедневие за него и е бил свидетел. Значи освен негативните примери, можем да намерим и позитивни, нали?
Има огромна част от БГ лекарите, които са срам за съсловието и трябва да бъдат наказани и изхвърлени. Обаче това не става само с писане и обиждане по форумите. Реформите в тази система зависят от нас самите, които на вс. 4 години гласуваме. В БГ се строят магистрали, АЕЦ, не знам си още какво, но никой от политиците не се наема да се захване със здравеопазването или образованието- системи, които от доста години пропадат скоростно.
Обаче никой не се интересува, всички чакаме някой да ни оправи- лекарите да си оправят системата и да не са високомерни, учителите да си възпитават децата и да не протестират....ами така няма да стане. Понеже по-нагоре много хора даваха примери с “уредените държави”, повтарям още един път, че специално в тези държави хората са много активни, що се тиче здравеопазване и образование. Само като пример, преди 2 години, проблемите в пенсионните реформи и здравните осигуровки въе Франция доведоха до оставка на министър и цели ръководни комисии- процес, в който хората направо го “имзетоха”.

Но на нас тук ни е лесно да оплюваме лекарите, но за съжаление не са само тях. Плюем и БАН- били старци, живеели на гърба на държавата. Ами нека- аре, да изгоним и лекарите и научните работници, после да пристъпим и към адвокатите, финансистите и пр.- защо ли са ни, всички тези лекари и др. със самочувствие, наглост и високомерие (както Миро и Иван се изразиха за нас).

Лично аз съм имал проблеми с БГ лекари и съм писал жалби, стигнах до МЗ и ми беше грубо отговорено- ми, кво искаш, няма време, аре пак се обади. И проблемът е, че само единици от нас изобщо прибягват до протест, няма масовост, затова и те си позволяват да си играят с нас. Ние сме им позволили да има корупция и некадърността да вирее. Защото ако и други като мен бяха дошли пред комисията за жалби към МЗ, онази дебела лелка нямаше да тряска врати и да се държи надменно, защото ние сме ги избрали и с нашите данъци им плащаме! Просто те командват, защото няма обществен натиск, затова всички правила и закони са нагласени в тяхна полза.

Лично аз за себе си съм избрал как се боря срещу лекарската некадърност- решил съм да се науча и да се развивам в посока, която после да прилагам в БГ според световните стандарти, защото консерватизма в някои области на БГ медицина ме дразни!Не да стоя по форумите и да обиждам или да работя в система, която сам няма как да променя. А другите, които ни плюха и обиждаха какво направиха?

И по-нагоре някой беше споменал безумното сравнение, че лекарите в Бургас идвали с джипове- значи ако политик дойде с джип- може, ако фолк звезди и мутри- пак може, ама ако лекар е с джип- о, ужас, вместо да седи и да ни лекува, пише по форумите, че и джип си купил. Без коментар....ама това е процес, започнал преди 30 години, още през комунизма лекарите получаваха пари, колкото да преживяват, да не би нещо по-така.

Цитатът на Introducer е много подходящ- Затова не трябва само лекарят да е готов да направи всичко, което зависи от него, но и болният, и обществото, и външните обстоятелства трябва да сторят нужното той да си свърши работата.

Ето един пример за обществена реакция- http://www.blitz.bg/news/article/123913

Мнението беше редактирано от Nikola Pavlov на 04.12.11 21:05.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1