Преля ли чашата с родното здравеопазване

Прескочи до:

30.11.11
18:13

Напрежението наистина взе връх с ежемесечните инциденти.
В моите среди сме единодушно против bTV, Миролюба Бенатова и пристрастно поднасяната информация на обществото. Любопитно ми е обаче какво мислите вие, тъй като пиша основно в здравния раздел и по мои впечатления тук не е като да не се ходи по доктори, макар и предимно оплаквания от травматичен характер.
Прочетете и тази интересна гледна точка. Не знам дали авторът е лекар.

Мирослав Боршош / сряда, 30 ноември 2011
“Да убиеш лекар”

Вадили ли сте зъб? Рязали ли сте плът? Държали ли сте човешки орган в ръцете си? Били ли сте целите оплискани в кръв? Изричали ли сте диагноза, с която можете да спасите или да отнемете живот? Налагало ли ви се е да кажете на някого, че му остават няколко месеца живот? Гледали ли сте в очите някой, който още се надява да се случи чудото, за да му съобщите, че току-що най-близкият му човек е починал? Умирало ли е дете в ръцете ви? Раждало ли се е?

Всичко това е част от професията лекар. Това е лице, което притежава образователно-квалификационната степен „Магистър по медицина” или „Магистър по дентална медицина” и има право да упражнява медицинска дейност. По-сложното обаче е кой е човекът, който стои зад тази титла и това образование. Напоследък все повече ми се струва, че такъв човек няма. Няма го доктора. Той се превърна в „докторите”.

Конкретният човек, който ни лекува, остана без лице. Едно общо название за хора, които започнахме да наричаме „убийци”. Маса, за която всеки ден разказваме, че погубват бебета, родилки и старци. Съсловие, което, единственото, което прави според мнозина, е да взима рушвети и за най-малкото усилие за нашето здраве.

Престанахме да говорим за конкретен лекар. Добър или лош. Не говорим за него или нея, а за тях. Говорим само за лекарите. Съдим ги и ги проклинаме. Лекарите бяха събрани в общ образ на некомпетентно и корумпирано съсловие, а болниците се превърнаха в къщи на ужасите. И без да се замисляме, ги изправяме колективно, тях и професията им, пред обществения ни съд.

Мразим ги общо, защото така ни е по-лесно. Защото така правим с всички. Лекарите са убийци, политиците – лъжци, полицаите – корумпирани, таксиметровите шофьори – бакшиши, футболистите – тъпаци, жените със силикон – курви. Не говорим кой конкретен човек как е постъпил, къде е сгрешил или къде е успял.

Страшно е, когато някой почине от немарливостта или некомпетентността на лекар. И онемяваш от болка особено когато става въпрос за детски живот. Но това е конкретна смърт и за нея отговарят конкретни хора. Не лекарите убиват, а лекар е допуснал грешка и конкретно медицинско лице е виновно. Затова еднакво глупаво е да твърдиш, че лекарите са убийци, както и че всички лекари са добри.

Така или иначе всеки път, когато казваме, че лекарите са убийци, със сигурност убиваме по един лекар, който се бори да е професионалист в нелеките условия на българското здравеопазване. Убиваме лекар, защото единственото, което го кара да е такъв, е нашата благодарност и любовта му към професията. Убиваме го, защото не жалката заплата, не мизерната среда, а именно това, че упражнява една велика професия, го кара да е жив за медицината.

Затова, когато не сте доволни или искате да изкажете благодарността си, просто изричайте името на този конкретен лекар. Защото именно от определен доктор ще искате в мизерните и мрачни болници да ви се усмихва. И пак от конкретен лекар ще искате модерно медицинско обслужване, независимо че апаратурите са стари, а консумативите – с ниско качество.

Единственото, което ще си позволя да припомня на всички доктори, е едно изречение от тяхната Хипократова клетва. „Ще пазя своя живот и своето изкуство винаги чисти и неопетнени от никакво престъпление”. И пожелавам на всеки един конкретен лекар да се опита да спази клетвата си.

Българите сме странен народ, май още много можем да понесем.

30.11.11
19:55

за 42 години живот мога да назова имената само на двама Лекари ... и да направя доста дълъг списък с некомпетентни и корумпирани, дипломирани мижитурки с “докторски” дипломи. колкото и кофти да звучи за лекарското съсловие, в момента нещата са такива - болниците са станали нещо като битак, а здравето е стока, за която дори и да си платиш, пак не е сигурно какво ще получиш ... но задължително си плащаш. това го казвам само от пряк, личен опит.
имам чувството, че Хипократовата клетва бива забравяна мигом след изричането и ... “В който и дом да вляза, ще влизам, за да помогна на болните”...
http://neverojatno.wordpress.com/2010/02/12/hipokrat/ - май точно така стоят нещата
дано всички сме здрави и не се налага никога да търсим медицинска помощ

introducer, малко си пристрастен :), но истината е, че за имиджа на родното здравеопазване виновни не са болните, а самите лекари, сестри санитари  и т.н.
Едно е да убиеш от не знание и не компетентност, едно е да убиеш от тотална не мърливост и безочие разкарвайки болния по болници отделения и т.н. само и само да го прехвърлиш на следващия.

днес точно ни се падна темата “интеркостална невралгия” - наричана от някои “диагноза на безсилието.” защо? ами защото е толкова мътно, че няма кой да каже какво е. защото е достатъчно сложно че да не може пациента да го разбере и достатъчно разбираемо че да долови нещо. според някои лекари 80% от “диагностицираните” интеркостални невралгии са “нещо друго,” но не и това което пише на картона.

НО тук идва един много тънък момент. пациента идва и трябва да му попълним едно формулярче на което има графа “диагноза.” в тая графа може да пише “клинично здрав” или патологична находка/диагноза. за съжаление лекаря не може да напише “не знам,” с което често му се налага да лъже. защото той реално не знае, дори да има някакви предположения.

а за разхождането по клиники - системата наистина има нужда от доработка. ако си свидетел на ПТП и на някой му е откъсната ръката, първо ще е цяло чудо ако пострадалия стигне до болница(и не само защото положението е тежко, ами и защото хората нямат идея какво да правят) и тогава вече е въпрос на късмет - в правилната болница ли е пристигнал? в София има 2 болници(едната е ИСУЛ, а другата не я помня) с денонощни екипи които да могат да помогнат в тоя случай. под “помогнат” разбирам да има някакъв шанс човека да си върне крайника.
кои са тия болници и какъв е протокола при такива случаи трябва да се знае както от гражданите, така и от лекарите, така и от диспечерите.

и тук вече голяма отговорност пада върху пациентите/гражданите. те трябва да имат елементарна култура. култура на това кога да ходят при лекар и кога не. култура на бърза помощ. култура, дотолкова че да могат да се допитат до лекаря когато имат съмнения. култура дотолкова че да могат да потърсят второ мнение.

но трябва да отдадем и на лекарите заслуженото. 6 години си смазан от учене и изпити. много от тях нямат реално желание да учат и работят това, но го правят. и накрая какво? излизаш лекар...който не е особено компетентен по повечето въпроси които възникват у болните му приятели(но би трябвало да има идея кой да пита). и после “специализираш”...ако има прием. и работиш, ама по-скоро робуваш, щото поне работата се заплаща. труден път е това. алкохол дебне отвсякъде.

кой може да стане лекар? не всеки. и главната спънка не е това колко можеш да научиш и колко ти е интересно. главната спънка е финансова. остави че трябва да си плащаш семестъра, остави че имаш учебници, ами като не можеш да работиш? от сутрин до вечер или си на лекции или четеш. и това не е една година. а примерно 10. за това и медицината е семеен бизнес. първо за да имат мама и тате някоя и друга връзка, второ да има кой да дава парички, трето защото и те искат ти да преживееш тяхното унижение, болка и мъка с ученето. защото честно е много унизително да те изпитват като петокласник и колегите ти да гледат в пода с надеждата да не ги питат и тях нещо. унизително е да държиш един изпит 3 пъти и на държавната сесия да те късат 5 пъти. от една страна е унизително ако знаеш че първите 3 пъти когато си го взел тоя изпит не си го заслужавал. от друга страна е унизително да си мислиш че знаеш, но преподавателя да ти казва че 90% от студентите няма да минат и квотата за тая сесия е изпълнена. унизително е и да знаеш че си част от системата за “пране на пари” на университета, защото той има изгода ти да учиш 6 години - държавата плаща за да учиш ти! но също така университета има изгода ти да се явиш на 5 поправки, защото всяка от тях се заплаща.

унизително е и да те поставят под общ знаменател с всички останали. “шофьор блъсна дете” - дайте да плюем всички шофьори. сигурно когато четем по вестниците за някоя медицинска грешка и има една камара народ дето си викат “абе аз учих с тоя и беше с акъла си...ама кво ли му е станало” ИЛИ “абе аз учих с тоя и се чудя как изкара толкова време преди да се появи по вестниците.”

“Всяко обобщение е грешно, включително това.”

30.11.11
22:55

Факт е, че системата има нужда от промени, факт е, че са излизали и продължават да излизат пълни некадърници и да се наричат лекари, НО съм категорично против да се поставят всички под общ знаменател.

И не само това, но и още нещо - лекарите работят с човешки животи, но са хора, не разбирам защо очакваме да са свръхестествени същества. По думите на медиите едва ли не се очаква, че ако отидеш на последни издихания и 3 части в медицинско заведение е задължително да те закърпят и оправят и да си тръгнеш жив и здрав след няколко дни, а ако вземеш, че умреш - докторът е убиец.

Аз приемам факта, че лекарите правят грешки, защото и аз не винаги взимам правилното решение на работното си място, страшно и непростимо е само когато грешките са от продиктувани от безхаберие, пълна некомпетентност или алчност.

Отново да подчертая - има нужда от промени, има некадърници, има непростими грешки, но нека не наричаме всички “убийци”, и да си припомним, че и лекарят е човек, и че има една от най-тежките професии.

ПП. Нямам роднина лекар, нито аз съм такъв, а наскоро моя близка почина заради лекарска грешка - реших да го отбележа ако е свързано по някакъв начин.

Мнението беше редактирано от Иван Божанов на 30.11.11 23:02.

01.12.11
00:28

казано от ts.vassilev на 30.11.11, 20:34:

но трябва да отдадем и на лекарите заслуженото. 6 години си смазан от учене и изпити. много от тях нямат реално желание да учат и работят това, но го правят. и накрая какво? излизаш лекар...който не е особено компетентен по повечето въпроси които възникват у болните му приятели(но би трябвало да има идея кой да пита). и после “специализираш”...ако има прием. и работиш, ама по-скоро робуваш, щото поне работата се заплаща. труден път е това. алкохол дебне отвсякъде.

Това болднатото, може би е един много, много, ама много сериозен проблем.
Ако някой не желае да работи работата си, едва ли ще е добър професионалист, ако ще и да  има огромен потенциал.
Недоброто заплащане е извинение. Некадърника си е некадърник, без значение дали получава 200, 2000, 20 000 или 200 000 на месец. Не можеш и да купиш съвестта на човек без съвест. Ако парите са основна и единствена мотивация на бъдещите лекари, нека се ориентират към друг бизнес - кражби, измами, рекет..да не губят 6 години в учене.
Образованието е дървено, работата е тежка, материалната база е стара, системата е куца...  За всички ни е така.
Всичките тези неща, влияят зле и на нас пациентите. Това са фактори, които понякога са недооценени от нас като пациенти и всъщност рефлектират като лоша оценка на професионалиста, който все пак не е магьосник и е ограничен от тези фактори.

Напоследък е модерно да се разчува, а и случаите с трагичен край май не намаляват. Не следя статистика, не мога да кажа със сигурност, а и не знам, дали някой може да даде точна и изчерпателна статистика по въпрос - не за загинали, а за пострадали, излъгани, дали рушвет на някого или просто са претупани като това е довело до сериозни усложнения. А такива има, освен ако не са концентрирани около мен де.....

Това създава едно общо негативно отношение към представители на това професионално съсловие. Ето, Intruder, макар и все още да не е практикуващ(предполагам), вече се чувства засегнат и обвинен, макар и да няма никаква вина, нито за системата, нито за някои говеда, които практикуват към момента.
За съжаление, има го и момента, в който под натиска на това отношение, професионалната солидарност преминава разумните граници. А това вече не трябва да се случва. На всеки от вас, бъдещите лекари(най-общо казано), трябва да е ясно че само 1 скапаняк е достатъчен за да засили и то сериозно, подозрителността и усещането “тия ме цакат” при всеки пациент.

Аз, лично, до момента съм попадал на свестни хора и професионалисти(с малко изключение..ама..). Благодарен съм им. Изпитвам сериозно уважение към лекарите и към това, което правят, затова и си позволявам да съм доста критичен. Може би е прекалено идеалистично и ирационално от моя страна, но аз все пак смятам, че да си лекар е не “просто професия”. 
И въпреки това, надявам се да не ми се наложи да ползвам сериозна медицинска помощ, защото не знам на кого бих попаднал. Мои сравнително близки хора са имали жестоки - скъпи и травмиращи премеждия. И те са за бой, защото си траят, така както си траят и други като тях.

Та...не го приемайте лично. Нека всеки ваш бъдещ пациент да е достатъчно добро доказателство за това, как си вършите работата.
Вие знайте, че сте направили най-доброто и сте дали всичко от себе си, в интерес на работата си и в интерес на пациентите си.
Говеда винаги ще има, но и от вас зависи, тяхната смръдня да не е трайна и да не полепва по вас.

Надявам се да не съм ви засегнал нещо, щото сте пичове (пък и някой ден мое ви влезна в кабинета :)))) :)

Мнението беше редактирано от 6th на 01.12.11 00:30.

Иване, подсети ме за лекцията за язвата на стомаха: “често пациента е подготвен(има язва, нараняване на лигавицата на стомаха), отива на сватба, там яде и пие здраво, заболява го малко корема, приятелите му казват - ела да хапнеш-пийнеш и ще ти мине, той яде още, пие за да не го боли, яде още, перфорира се стомаха и го докарват с един остър перитонит. и близките му казват - оправи го!... е как да го оправя? ми той вече е мъртъв.”(цитата е от лекар, получил сериозно признание за приноса си в коремната хирургия).

казано от 6th на 01.12.11, 00:28:

един студент не ми се струва реално да знае какво му се учи от първия път, особено като няма знание за това как се работи въпросното нещо. още повече че тоя избор става в седми или най-късно десети клас. ако влезнеш в езикова паралелка, малко вероятно е да учиш в технически университет, поради простата причина че имаш наполовината на часовете на конкурентите от математическата гимназия. своевременно трябва да почнеш и подготовката за кандидатстудентския изпит, което си е профилирана подготовка - знае се какъв тип задачи се падат и какъв не се падат.

а мотивацията с пари не се купува!

ако нямаш вътрешно желание да помагаш на пациентите и да ставаш по-добър...за къде си? аз не вярвам моите колежки които ги е гнус да пипнат един изпотен крак да работят в болница някой ден. не вярвам че и някои от колегите по болниците ще седнат да прочетат една книжка след като са завършили. НО когато имаш вътрешна мотивация, няма значение дали болния е арестант или не си е платил здравните осигуровки. а такива хора намират начин...не...начина намира тях. хората просто искат да се отблагодарят на тия които си вършат работата. и ако те един ден прескочат бариерата и си направят частен кабинет, пред него има дълга опашка. но хората усещат желание да им се помогне...или липсата на такова.

Цецо като каза язва и перитонит, се сетих за една моя роднина който бе опериран по спешност след перфориране. Жалкото е, че съпругата му е личен лекар на стотици хора. Всяка вечер си ляга с лекарка която не е успяла да го убеди да си прави периодични прегледи, или да разбере, че нещо с него се случва, а се очаква и и се плаща да го прави със стотици други хора които даже не познава. Питам го “добре де, не те ли боля стомаха, все пак това не е шега работа”, а той ми казва “е боли ме ама изпуша цигара две дръпна едно кафенце и ми мине”.
А защо един личен лекар учи с години и в крайна сметка просто става един касиер взимащ потребителска такса и си е наел сестра която да му пише на компютъра едни направления ?
Защо личните лекари които просто раздават едни хартиики взимат в повече от по тясните специалисти ?
През последните години съм сменил няколко лични лекари и съм говорил с познати. Оказва се, че нито аз нито моите познати не са чували/виждали за личен лекар който да си спазва работното време.
Последния път когато посетих личната си лекарка за да ми издаде медицинско за книжка,  което ми струва само 15 лева, я чаках пред кабинета 20 минути защото в работно време бе прескочила да си накупи плодове от близкия пазар. Пред кабинета бяхме се натрупали над 10 човека.
Е ако аз не ходя на работа на време ме уволняват, ако един лекар не отиде не го уволняват, а дори би могъл да умре някой.
Скоро мой колега го блъсна кола, идва лекаря в спешното назначава излседвания и заминава на следващия пациент. Затваря вратата и сестрите започват пред пациента “тоя луд ли е такива изследвания кой ще ги плаща, то няма пари, а той изследвания назначава”.
Е докато има лекари които си пазарят дрешки в мола докато в линейката има пациент, лекари който идват на работа по което време си искат, лекари които пият по време на смяна, санитари които просто хвърлят хапчетата на пациента на шкафчето и бягат на следващия за да имат време за кафе и сестри които ти казват “подпиши тук, тук и тук” и после минават с номера, че си имал информиран избор, само и само да се отърват от теб, докато има лекари които се чудят дали това което е родила жената е бебе или  нещо си и се чудят по телефона дали е живо и дали няма да умре, докато има лекари които ти казват “твоята клинична пътека е от тук до банкомата и обратно”,  няма как да искате гилдията да е уважавана от обществото.
Като цяло е трудно да се реформира една система в която самите работещи не искат да бъде реформирана.
Като в БДЖ, десетилетия  всички дружно го източваха от чистачките които крадяха тоалетна хартия, през работниците по влаковете които точиха нафта, а кондукторите взимаха пари на ръка та до шефовете заради които се изпариха няколко стотин вагона, а сега дай да стачкуваме дружно.

Мнението беше редактирано от Иван Шишманов на 01.12.11 06:47.

казано от Иван Шишманов на 01.12.11, 06:46:

Като цяло е трудно да се реформира една система в която самите работещи не искат да бъде реформирана.

факт е че “старите” не искат. ще се завърти едно поколение поне в което ще има такива хора.

Скоро една позната ми се похвали, че има впечатление, че хората от моето поколение са доста пробивни, но това е нормално. Хората от поколението над нас са покварени от комунизма, а тези след нас от прехода който разби образованието, здравеопазването, държавата като цяло и т.н.
Какво ще е положението за в бъдеще зависи от нас младите.

01.12.11
11:10

Не искам да защитавам лекарите - те носят част от вината, но не техният принос е съществен.
Как очаквате да изглежда една здравна система в държава, в която здравеопазването не е било приоритет на нито едно правителство през последните 20 години?
България отделя най-ниския процент (около 4%) от най-ниското БВП на глава от населението в ЕС за здравеопазване. Най-малко от най-малко...
Дори в София (да не говорим вече за провинцията, където в повечето болници положението е още по-плачевно) лекарите са поставени пред дилемата да лекуват пациента така, както той трябва да бъде лекуван или да пестят пари на болницата/министерството/касата. И за да стигнат нищожните бюджети, които на всичко отгоре се управляват лошо (разбирай крадат се) от болничните администрации, пациентите просто не получават достъп до модерно лечение, а до стари, евтини генерични или биоподобни препарати. В някои случаи това е достатъчно и не е нужно да се прибягва до скъпо иновативно лечение, но тази преценка трябва да е на лекуващия лекар и той да се чувства свободен да решава, а не да е под постоянен натиск да избира винаги най-евтиното (а понякога дори никакво) лечение, за да не вкара болницата в преразход.
Чуден пример за това е хемодиализата. При цена от 66 лв на процедура на пациент, която нашата мила държава отпуска за всички консумативи и медикаменти, парите просто не стигат, за да получи пациентът всичко необходимо и някои неща директно се пропускат (наприер в много случаи вторичният хиперпаратироидизъм изобщо не се третира, а последствията от него за бъбречно болния са доста сериозни). 
На този фон се прави една “реформа” на парче, без някой от управляващите изобщо да има визия и стратегия за това как трябва да изглежда здравеопазването ни след 10 или 20 години. Парчетата се кърпят така, както им изнася на една групичка свръхбогати люде, които продължават да смучат като кърлежи и да се възползват от слабостите в системата. Така наречените клинични пътеки са допотопно остарял метод за финансиране, а приказките, че един ден ще се промени тази система, са толкова плахи, че няма накъде. Никъде другаде в Европа (освен в Полша, но по друг начин) не се използва безумието медикаменти да се реимбурсират на базата на DDD. Месец преди края на годината все още не е ясно как ще се финансира онкологията и хемодиализата и дали ще преминат от министерството към касата или не, а ако преминат (коет е по-вероятно), как точно ще става отпускането на средства... Това са само няколко примера от начина, по който се управлява и “реформира” здравеопазването.
На този фон отделните лекарски грешки нито са решаващи, нито определящи, а са по-скоро логично следствие от общото безхаберие, недофинансиране и незаинтересованост.

Повечето пари в системата няма да накарат лекарите да ходят на време на работа,  да спрат да пият,  да си пазарят дрешки в мола  т.н.
По горе споменах БДЖ, но в последните десетилетия колко пари от данъците се наляха точно в БДЖ, а фирмата бе все по губеща и по губеща.
Колко пари месечно получава един личен лекар който просто издава едни листи за специалистите ?
Какви пари трябват за да превържеш на някой ръката така, че да не я изгуби

01.12.11
13:21

казано от Иван Шишманов на 01.12.11, 13:08:

Повечето пари в системата няма да накарат лекарите да ходят на време на работа,  да спрат да пият,  да си пазарят дрешки в мола  т.н.
По горе споменах БДЖ, но в последните десетилетия колко пари от данъците се наляха точно в БДЖ, а фирмата бе все по губеща и по губеща.
Колко пари месечно получава един личен лекар който просто издава едни листи за специалистите ?
Какви пари трябват за да превържеш на някой ръката така, че да не я изгуби

Разбира се, че няма да ги накарат. Затова и системата трябва да се реформира, а не да се кърпи на парче. Каквото и да си говорим за политика, всички сериозни партии в България се изредиха на власт, без никой да промени нещо съществено. Всичко си е същото от времето на Мими Виткова.
Голяма част от проблема идва от няколко фармацевтични компании с доста корумпиращо влияние, които никога не са подписвали каквито и да било етични кодекси и не спазват ничии правила, докато не ги хванат (в това число и закона). Далеч не всички компании са такива, но за съжаление се случва като в поговорката - лъжицата с лайна разваля кацата с мед. Докато Рош плащат на лекарите на ръка и после им търсят сметка за това какво изписват, докато държат буквално на заплата хора в касата, които просто спират протоколи за лечение с лексрства на други фирми, докато Актавис пращат лекари на почивка на Бали ей така, за да ги държат после за топките, а никой в България не е съден или дори глобен за такива практики, нещата няма как да станат по-добре.
Проблемът има страшно много лица и измерения. Излизането от тази каша ще е страшно болезнено и бавно и това е една от причините никоя политическа сила да не иска да се компрометира, като се захване с него сериозно.

Ще си позволя да се самоцитирам :)

казано от Иван Шишманов на 01.12.11, 11:04:

Какво ще е положението за в бъдеще зависи от нас младите.

Така, че младежи действайте. Там където аз работя всеки ден и час ми се налага да работя и да влагам енергия за разбиването на съществуващи от десетилетия стереотипи, но си струва и не е невъзможно.

01.12.11
19:03

Ето и на каква статия попаднах днес. Предлагам най-накрая да ни изпозастрелят всички бъдещи, настоящи и бивши доктори на националния стадион, та да се свърши :

“Какво искате? Да няма лекари ли?” - скастри шефът на лекарския съюз журналисти, които питаха за масово измиращите напоследък родилки. Прозвуча като последно предупреждение преди обявяването на война.

Всъщност войната си върви и всеки ден събира своята кървава реколта. На пръсти се броят семействата, които не са дали поне един убит.

Ако войната не е стигнала до теб, уважаеми читателю, време е да се замислиш. Имаш ли позната, легнала в болница да ражда? Веднага я провери. Да не се окаже, че вече 40 часа се мъчи, изоставена сама, защото не си е платила. А когато, вече умираща, със сетни сили извика: “Ще си платя!”, да чуе в отговор: “Да беше се сетила по-рано.”

Или имаш възрастен роднина в интензивното? Незабавно се информирай дали не е вързан за леглото и не лежи с отворена уста, чиято кухина е с консистенцията на едра шкурка, тъй като дни наред никой не му е давал вода.

Незасегнати от войната обаче едва ли има, защото тя не е нещо ново. Напоследък просто влезе в активна фаза.

Всичко започва с високомерието към обикновения човек, станало лекарска норма преди 50 години. Дядо ми, тогава 60-годишен, чува следното: “Дядка, как да ти го кажем, да разбереш? Дробовете са ти плява, сърцето - слама. Ходи си на село да си умираш.”

Дядо ми би ги разбрал. И на български, и на френски, и на румънски, и на турски. Те обаче са били над това да се обясняват на някакъв си селяндур. След тази случка той живя още четвърт век, което пък показва нивото на компетентност, още тогава настанило се в системата.

Към средата на 80-те здравеопазването вече бе в калъпа на съветската медицина, чийто основен принцип гласи: “Няма болен - има болест.” Резултатът беше, че лекарите престанаха да се съобразяват с човешкото достойнство. Така е до днес.

Дори да оживееш при раждане например, процесът по нищо не прилича на онова, което се случва в Европа. “Курво” е разпространено обръщение към родилката. Ако тя много вика, получава репликата: “Когато се чукаше, не викаше, а?” Ако ражда преждевременно, любезно я информират: “Не раждаш - абортираш.”

Жестокостта на езика води до жестокост на поведението. Помните убитото в Горна Оряховица бебе - никой не отрече автентичността на записа: “Не ще да мре, мърда... В кофа ли да го давим?” Ми ние така си говорим, казаха после лекарите.

Така ще си говорят и за теб, уважаеми читателю, когато дойде твоят ред, за жена ти, децата ти и родителите ти. Когато всеки ден унижаваш човешки същества, рано или късно преставаш да ги смяташ за такива. И спираш да се занимаваш. Отидете в някоя болница в събота и неделя. Огледайте се за дежурни лекари и ако намерите такива, ще ви дам тиквен медал.

Наистина, някакви нощни дежурства се дават. И се пие. Като случая с дежурния лекар, който се напивал цяла нощ, а заместилият го сутринта колега открил три мъртви бебета...

Убиването на човешкото достойнствоводи до убиването на хора, тъй като достойнството е основната характеристика на човешкото същество. Убиваш достойнството - убиваш човека. Затова няма лекарства за онкоболните, оперирани умират от мръсотия, хиляди гаснат с грешни диагнози, а тежко болни са подритвани от болница в болница, докато решението на техния проблем не дойде по естествен път.

Подритването на човешки същества като животни обяснява и изумителната некомпетентност на системата. Как така ще интубираш хранопровод вместо трахея? Навремето в Северна Ирландия ИРА взривяват бомба, шрапнел попада в гърлото на британски войник и му блокира дишането. Старшината грабва химикалка, вади й пълнителя и интубира редника. В трахеята, не в хранопровода. Старшината не е бил медицинско лице - просто воин от Кралската пехота.

Пренебрежението към живота и въпиещата некомпетентност пораждат на свой ред две други убиващи явления. Първото е кръговата отбрана, сравнима само с тази на мафията.

Да се върнем на трите бебета, умрели, докато дежурният се напивал. Какво решава съответната комисия? Едното бебе така си било, второто било дефектно и бездруго щяло да мре, а третото просто си умряло. Виновни няма никога, защото в тази война Женевската конвенция не действа и няма трибунал за престъпления срещу човечеството.

Второто убиващо явление е рутинната документна измама. Огромно количество епикризи са измислици, скалъпени, за да не лъсне, че пациентът е бил пренебрегнат, изтезаван или убит. Ако например ви върнат болния да си мре у вас, обичайната епикриза е инфаркт. Ако болният умре на тяхна територия, най-вероятно ще става дума и за белодробна емболия.

Погледнете пак епикризите на ваши починали роднини, уважаеми...

Има и епикризи, които прикриват финансови измами. Връщат ти например детето от операция с епикриза: операция проведена, не е успешна. После се оказва, че операция не е имало.

Разрезът на детската глава е за парлама,

за да се вземат парите.

Подобни епикризи се пращат и в чужбина, където хората все пак не пасат трева. Така стана с известен наш хирург, пратил такава епикриза във Франция, където отчаяната майка завела детето си. Французинът се хванал за главата: операция няма, белег и епикриза - има...

Прокурорите, които трябва да повдигнат обвинение към въпросния наш хирург в момента пълнят гащите от страх. Защо? Защото знаят, че ще вдигнат срещу себе си цяла система, която никога не е давала “свой” да бъде осъден. А нейната злопаметност гарантира, че жертвите са завинаги омотани в плътна като паяжина, лепкава пелена от страх.

Знам, какво си мислите: “Абе, тоя Дайнов акъл има ли? Нали ако им падне в ръцете - край с него.”

Така си мислите, защото и вие знаете за какво иде реч. Да, току-що се лиших от лукса някога да им легна на болнично легло като агне на заколение. Ако не участвам в тази война, поне ще съм сигурен, че няма да стана поредната статистика в нейната кървава реколта.

Неотдавна в такава статистика превърнаха и баща ми. Мен обаче първо ще трябва да ме хванат.

Мнението беше редактирано от introducer на 01.12.11 19:03.

01.12.11
21:20

Рибата се вмирисва от главата казваха възрастните хора. Лошият пример в лекарското съсловие се дава от един човек,който изгради професионалната си кариера по политическа линия. Много бързо се издигна от доцент (или дори асистент?) до професор. Анестезиологът участва във всички бурни събития на деветдесетте. Викаше,скачаше по барикадите и митингите. Толкова усърдно го правеше,та се чудя кога му оставаше време за основната му професия. И не е ли по-добре да стане политик или юрист,та той си е роден за такъв човека? Явно това викане и подскачане по митинги,шествия е имало защо да бъде. Ей тъй се осребряват политическите заслуги. И набързо се става професор. Нямаше никакъв проблем да има във това. Работа е на съсловието преди всичко.
Обаче отдавна следя под лупа медийните му изяви. Винаги се появява при случаи на трагични медицински инциденти,а понякога да си го кажем направо след медицински гафове. Появява се нашият човек за да охули пострадалите и техните роднини. За да заплашва потърпевшите и обществото. Той е като някъв профсъюзен лидер по-скоро, отколкото да дава представата че е бил лекар,когато и да било в своя живот. Винаги замита (с един грубиянски и недопустим тон държан на журналистите,един вид “я си гледайте работата”) всички инциденти завършили фатално под килима. Вместо да изясни нещата,той се опитва да ги прикрие. И настрои лекарите срещу обществото,което резонно има своите изисквания за качество и стандарти на медицинската дейност в беге. Винаги се държи с презрение към хората от телевизионния екран. Може би смята пациентите за стадо свине,та в 21 век в една страна от Евросъюза е нормално за него едно такова поведение и отношение към пациентите?

Няма смисъл да пиша султански фермани. Тоя човек мъти водата в лекарското ви съсловие. Той дава лошия пример, той защитава лошите прояви, той подбива лекарската етика и морала. Докато тоя човек заема високи постове в лекарския съюз introducer, никакви промени няма да има в българското здравеопазване. И нещата ще стават все по-зле и по-зле. Всичко това е резултат от персоналните решения на отделни личности във върхушката на лекарския ви съюз. Тия смъртни случаи са закономерен резултат от промъкването в управлението на една съсловна организация на крайно неподходящи хора,абсолютно некомуникативни. Които очевадно са негодни да ръководят и не са способни да оценят обективно проблемите в беге здравеопазването. Един войник може да прояви чудеса от храброст,а един некадърен генерал да провали една цяла армия и дори цялата своя държава.

Мнението беше редактирано от Миро на 01.12.11 21:23.

казано от introducer на 01.12.11, 19:03:

Предлагам най-накрая да ни изпозастрелят всички бъдещи, настоящи и бивши доктори на националния стадион, та да се свърши.

Няма нужда да ви изпозастрелват,  вие сами ще решите дали да се застреляте.

http://novini.dir.bg/news.php?id=10041421

Гаф след гаф след гаф ...докога драги лекари.
И децата знаят, че истински добрите лекари отдавна не са в Чалгария.

01.12.11
22:55

introducer, защо да ви изпозастрелят? Мислиш, че историите в тази статия са измислица или манипулация?
Недей да изпитваш съпричастност към ‘героите’ от описаните случки в историята.  Не се слагай в един куп с такива хора, освен ако не искаш да си като тях.

02.12.11
00:10

казано от 6th на 01.12.11, 22:55:

introducer, защо да ви изпозастрелят? Мислиш, че историите в тази статия са измислица или манипулация?
Недей да изпитваш съпричастност към ‘героите’ от описаните случки в историята.  Не се слагай в един куп с такива хора, освен ако не искаш да си като тях.

Аз съм лекар, но не живея в БГ от много отдавна и не съм учил тук. Чувал съм много неща за БГ болници, лекари и прочие. Мога да приема, че има много безотговорни и недобросъвестни колеги- дали заради пари, дали заради липса на морал и желание, можем много да изброяваме.
Тук където работя има огромен бюджет- това значи апаратура, бързина, адекватност, да но не винаги сме успешни, макар с колегите да се опитваме, имаме идеи, опитваме се да направим всичко възможно, което е по силите ни- от добро отношение към пациента до най-доброто лечение или алтернатива. Понякога обаче не се получава- всеки пациент е строго индивидуален случай, много от медицинските стандарти не могат да се приложат на 100%, но тогава има парадокс- дали да приложа стандарта и да си измия ръцете или да приложа алтернатива, но да не понеса юридическа отговорност- все пак човешкият живот не е научен експеримент.
Казах всичко това, защото следя редовно пресата в БГ- журналистите се опитват масово да очернят съсловието- с репортажи, със статии, често базирани на емоции, а не научни факти. Не може да се насъскват хората срещу лекарите. От нас самите зависи да се накажат сгрешилите колеги, така че всеки да си носи отговорността. Но не може да настроиш една нация срещу лекарите и медицинските специлисти, недопустимо е и жестоко. Непрекъснато в тази преса издигат мутри, певици, звезди, а когато един БГ лекар кара скъпа кола или има много пари- това е ужасно и корумпирано. Е не става така, не можеш да генерализираш.

И вероятно много от нас не знаят, но има 2 български лекари, които са директори на направления в NIH USA- една от институциите, които насочват последните тенденции в медицинските науки. Преди 2 години имаше БГ лекар, в групата, която спечели Нобеловата награда за медицина и физиология. Един от най-добрите неврохирурзи в Германия е българин, един от най-добрите спортни лекари в Европа е българин. Това се едва няколко примера, имам много. Казвам това, за да подчертая, че не всички са под един знаменател.

Както всеки един от нас си позволява злоупотреби с професията, така и много колеги грешат, но нашата ненавист трябва да е насочена към тях, не към съсловието. Не бива да позволяваме да ни промиват мозъците някакви си журналисти. От нас зависи това да се промени, когато имаме гражданска позиция и я защитаваме, така ще предотвратим и това някои лекари да си играят с нас и здравето ни.

А можеби искаме да ни лекуват врачки и баячки след години в БГ- нас и децата ни??

Ники

02.12.11
02:31

казано от Nikola Pavlov на 02.12.11, 00:10:

казано от 6th на 01.12.11, 22:55:

Аз съм лекар, но не живея в БГ от много отдавна и не съм учил тук. Чувал съм много неща за БГ болници, лекари и прочие. Мога да приема, че има много безотговорни и недобросъвестни колеги- дали заради пари, дали заради липса на морал и желание, можем много да изброяваме.
Тук където работя има огромен бюджет- това значи апаратура, бързина, адекватност, да но не винаги сме успешни, макар с колегите да се опитваме, имаме идеи, опитваме се да направим всичко възможно, което е по силите ни- от добро отношение към пациента до най-доброто лечение или алтернатива. Понякога обаче не се получава- всеки пациент е строго индивидуален случай, много от медицинските стандарти не могат да се приложат на 100%, но тогава има парадокс- дали да приложа стандарта и да си измия ръцете или да приложа алтернатива, но да не понеса юридическа отговорност- все пак човешкият живот не е научен експеримент.
Казах всичко това, защото следя редовно пресата в БГ- журналистите се опитват масово да очернят съсловието- с репортажи, със статии, често базирани на емоции, а не научни факти. Не може да се насъскват хората срещу лекарите. От нас самите зависи да се накажат сгрешилите колеги, така че всеки да си носи отговорността. Но не може да настроиш една нация срещу лекарите и медицинските специлисти, недопустимо е и жестоко. Непрекъснато в тази преса издигат мутри, певици, звезди, а когато един БГ лекар кара скъпа кола или има много пари- това е ужасно и корумпирано. Е не става така, не можеш да генерализираш.

И вероятно много от нас не знаят, но има 2 български лекари, които са директори на направления в NIH USA- една от институциите, които насочват последните тенденции в медицинските науки. Преди 2 години имаше БГ лекар, в групата, която спечели Нобеловата награда за медицина и физиология. Един от най-добрите неврохирурзи в Германия е българин, един от най-добрите спортни лекари в Европа е българин. Това се едва няколко примера, имам много. Казвам това, за да подчертая, че не всички са под един знаменател.

Както всеки един от нас си позволява злоупотреби с професията, така и много колеги грешат, но нашата ненавист трябва да е насочена към тях, не към съсловието. Не бива да позволяваме да ни промиват мозъците някакви си журналисти. От нас зависи това да се промени, когато имаме гражданска позиция и я защитаваме, така ще предотвратим и това някои лекари да си играят с нас и здравето ни.

А можеби искаме да ни лекуват врачки и баячки след години в БГ- нас и децата ни??

Ники

А защо примерно не доведеш жена ти да роди в България и после пак да ми шепнеш на ушенце колко сме предубедени??? Ясно ли ти е, че хора едва свързващи двата края потъват в дългове за да могат да напълнят джобовете на безхаберните и корумпирани лекари само и само да получат малко сигурност в подобен момент, въпреки че този разход не би трябвало да е перо на здравно осигурени родители?? Знаеш ли какви са сумите, които се дават под масата за едно нормално раждане? Ясно ли ти е, че ние, които съвестно си плащаме съвестно здравните осигуровки искаме да имаме някаква сигурност за себе си и за децата си, но въпреки това ползваме услугите на частни лекари срещу заплащане, защото на останалата  некадърна и корумпирана част не може да се разчита. Когато изпиташ това на гърба си пак се върни и пак повтори колко сме предубедени! Тук е мястото да изкажа благодарноста си на един от малкото лекари, които заслужават това, казва се Д-р Пенков работещ в МБАЛ „Хаджи Димитър” - Сливен (от Бургас, по план график бяхме решили жена ми да роди в частна клиника в Сливен (заради прословутата “компетентност” на Бургаските лекари), та същия този лекар ми заяви още на първото посещение: Здравната каса покрива раждането, ние допълнителни пари за това не взимаме! И ако аз съм решил да се отблагодаря на този човек по някакъв начин, то е било защото съм бил доволен от вниманието и грижите положени от този човек, а не защото си ги е поискал сам. Знаете ли какъв е истинския проблем в България? Това е липсата на заводи, заради тази липса Сульо и Пульо се занимават с неща, които не са им работа! Оставайте със здраве, и пожеланието всички ние да не стъпваме в кабинети, в които можеш да попаднеш я на Сульо, я на Пульо!

казано от Valdis на 02.12.11, 02:31:

заради прословутата “компетентност” на Бургаските лекари

Парадоксално, но факт. Нивото на Бургаската медицина е някъде около средновековието. Нещата до там са стигнали, че когато някой известен актьор получи здравословен проблем кауБойко му праща Фалкона за да го прибере от Бургас, а ние нормалните обикновенни данъкоплатци ?!?
Жените ни раждат в Сливен и Варна, а сърдечно болните ни се лекуват в Ямбол.
Представете си какво е нивото в Бургас за да предпочетат хората раждането на детето им  което може да възникне внезапно и не очаквано да бъде извършено на 100-130 км от мястото на което живееш цял живот.

Само в България и Африка човек може да изгуби ръката си заради калпаво направена превръзка.
Европа сме ама на хартия.

02.12.11
07:02

Може и да е прав човека за тези отличили се сънародници в чужбина. Но това е в чужбина, където системата е направена така, че да те прави конкурентноспособен. Ако не си - просто както казва Валдис отиваш да работиш в завод. Живял съм по време на студентството си (ветеринарна медицина) с много кандидат хуманни лекари - от тях само 2-ма (момиче, което сега е в Норвегия и момче) се отличаваха с желание и талант да усвояват материята. Всички други бяха синове, дъщери или други роднини на лекари или чужденци и някои с много пари , които си мислеха, че искат да станат лекари, а в същото време парите са основния им мотив. За съжаление от трети курс нагоре, видях как медицината се преръща в бизнес. Просто тогава ми се отвориха очите за това. Изглежда принципите на хората са се променили или радикализирали. Както каза един 70 годишен професор - “Едно време да те скъсат на изпит беше срам за теб и фамилията ти, означаваше, че прекъсваш за година, през която отиваш да работиш на село и след това много вероятно е да не се върнеш да продължиш обучението си поради куп причини, сред които и финансовите. Сега родителите ви ви дават пари на ръка и искат само да учите, а вие ги харчите по дискотеките и интернет клубовете, влачите по 10 - 15 изпита, които само търсите начин да платите.”
Втората причина за състоянието на медицината в България е финансовото положение в страната. Вместо лекарите, които искат да научат нещо, да си купят книга и да я прочетат, да идат на курс за повишаване квалификацията или придобиване на нови знания, те са се съсредоточили да оцеляват. Имах млади колеги, които до 15 часа следобяд са преподаватели и водят упражнения, а след това отиват да правят алуминиева дограма във фирми и т.н. Аз си мисля, че ако добрите лекари имаха пари да водят един достоен начин на живот, то те биха бързо изместили некомпетентните “чалгари” хипиатри от болниците, които лекуват с методи и знания от времето на Асклепий. А корупция винаги ще има. Поне ще си сигурен, че като влизш за вадене на сливиците (както се бе случило през лятото с едно момиче, за което разказваха по новините) няма да се окажеш в будна кома. Да пази Господ.

Бе кво ме топли, че има двама трима велики родни лекари, които работят в международни екипи и т.н. при положение, че няма кой една рентгенова снимка да ми направи, да ми изроди детето или да ми превърже пръста който прободох с пирон..

То е като спорта ни велики щангисти, велики гимнастички, великия Йовчев, великото поколение от 94-та, а децата и младежите няма къде да спортуват.
introducer и другите които учите медицина, не си слагайте розовите очила и не ставайте слепи за проблемите в медицината, онези проблеми с който се среща болния и работете за промяна на положението.
Ние пациентите търим и никой лекар не сме разпнали на площада.

02.12.11
07:14

казано от Иван Шишманов на 02.12.11, 06:58:

казано от Valdis на 02.12.11, 02:31:

заради прословутата “компетентност” на Бургаските лекари

Само в България и Африка човек може да изгуби ръката си заради калпаво направена превръзка.
Европа сме ама на хартия.

Точно преди седмица баща ми ми разказа за негов колега. Майка му на този човек си чупи крака в тазобедрената става. Лекарите я оперират и след операцията жената е добре. След няколко седмици след оплаквания, че крака я боли, семейството се отправя към друга болница в гр. Луковит. Там и казват, че има гангрена на ходилото на същия крак и трябва да го ампутират, за да спасят жената. Отрязват и крака до колянната става и жената сега е инвалид (или понеже не харесвам тази дума - човек в неравностойно положение). Както виждате не е само в Бургас. Навсякъде е и ще става все по-зле. Само за тази година са напуснали около 700 медицински специалиста. Това е от 70 града в страната да си тръгнат по 10 лекари или от 35 по-големи града да си тръгнат по 20 лекари. Много скоро хората ще се лекуват в Румъния, Гърция, Турция.

Нямах предвид, че само в Бургас е трагично положението.
Исках да кажа, че щом в Бургас, град със стотици хиляди потенциални пациенти плащаши купища пари за здравеопазване ситуацията  е трагична, град който би следвало да е привлекателен за работа от един добър лекар, не искам да си представя какво е по малките градчета и отдалечените селца.

02.12.11
09:20

Най-интересното е, че явно доста хора са се хванали на въдицата, хвърлена от платената журналистика у нас.
Вместо да търсят източника на проблема, те се оставят да бъдат насъскани срещу цяло едно съсловие. Вярно, всяко стадо си има мършата - това важи с пълна сила и за лекарите. Не се наемам да кажа дали процентът на въпросната “мърша” у нас е по-висок от средния в Европа (примерно) - може би е. Но това все още не означава, че трябва да изкараме на площада всички лекари и да ги разстреляме. Може би вместо това е по-добре да направим същото с управляващите политици, а и с тези с опозицията - ще има по-позитивен ефект.
Всъщност проблемът е дълбок и чисто финансов и политически - здравеопазването в този му вид е изгодно за една неголяма група хора, включително и за настоящия министър на здравеопазването Дянков (о, да - той решава всичко, онзи кухоглавец Константинов е поредната пешка без собствено мислене). Вие си хулите лекарите, а тези, от които зависи всичко, си разиграват коня на спокойствие.
Само да не се окаже, че когато започне “бесенето”, нещата ще излязат от контрол - историята познава доста такива случаи.

02.12.11
09:31

Към Валдис

Изобщо това, което става е, че тези на Дондуков се опитват да ни превърнат в “територия с наСЕЛЕНИЕ, а не в държава с ГРАЖДАНИ”, това е проблемът, не ни е проблемът лекарското съсловие.

Ники

Мнението беше редактирано от Nikola Pavlov на 02.12.11 09:42.

никоя крайност не ми се струва привлекателна.

нито тая да онеправдаваме всички. и тия дето една книга не са прочели след дипломирането си, и тия дето третират хората като добитък, и тия дето от безсилие “лекуват” неща които не знаят.

НО имайте предвид че наистина една травма в тазобедрената става има доста неблагорпиятна прогноза. да моята баба си я счупи, оперираха я в частна клиника, баща ми си купи кръв пред болницата, гледаха я добре и на всичкото отгоре излезна по-евтино от лечението в държавна клиника. аз отчитам че баба ми се справя чудесно. обаче възможностите за възникване на усложнения не са 1 и 2. какви съпътстващи заболявания има? често старите хора/жени(про които се увеличава риска от счупване на шийката на фемура чрез индиректен механизъм) имат поне 1-2 заболявания които лесно да предизвикат усложнения. каква интервенция се е наложило да се прави? планки и пирони е едно, ендопротеза е друго.

Hip fractures are common injuries in the elderly, with significant mortality and morbidity from several factors. Many of these patients have cardiac disease, and some develop cardiac complications which may increase mortality.

Mean length of follow-up after fracture was 2.8 years. Within the first 3 months of follow-up, 78 (10.0%) of the hip fracture patients died, compared to only 39 (1.7%) in the control group. HR for mortality 3 months after hip fracture was 6.5 (95% CI 4.2-9.6). For the entire follow-up period women who sustained a hip fracture had an HR for mortality of 1.9 (95% CI 1.6-2.3), compared with women without a hip fracture.
We found that elderly women who sustained a hip fracture had increased mortality risk. The excess mortality was highest short time after the fracture, but persisted for several years after the fracture, and was not explained by pre-fracture medical conditions

In patients with hip fracture (cervical treated with hemiarthroplasty or pertrochanteric or subtrochanteric treated with internal fixation) preoperative use of low-dose acetylsalicylic acid was associated with significantly increased need for postoperative blood transfusions and significantly higher all-cause mortality during one year after surgery.
? употребата на аспиринче преди счупването се свързва с по-висока нужда от кръвопреливане и смъртност в първата година. дори в развити страни усложненията не са рядкост. в момента обаче коментираме без да имаме(поне аз нямам) статистика как се развиват нещата в България. т.е. малко наизуст говорим.

факт е че повечето лекари, ако имат избор, биха практикували в София - повече клиентела, платежоспособна клиентела и има къде да си харчиш парите след това.

02.12.11
09:38

казано от Иван Шишманов на 02.12.11, 07:10:

Бе кво ме топли, че има двама трима велики родни лекари, които работят в международни екипи и т.н. при положение, че няма кой една рентгенова снимка да ми направи, да ми изроди детето или да ми превърже пръста който прободох с пирон..

То е като спорта ни велики щангисти, велики гимнастички, великия Йовчев, великото поколение от 94-та, а децата и младежите няма къде да спортуват.
introducer и другите които учите медицина, не си слагайте розовите очила и не ставайте слепи за проблемите в медицината, онези проблеми с който се среща болния и работете за промяна на положението.
Ние пациентите търим и никой лекар не сме разпнали на площада.

Прав си, нямам вече розови очила и наистина работя, за да го подобря, ама трябва и гражданска позиция.

Докато ние съсловието променяме положението, ти давам сайта- www.pubmed.com има всичко научни основи, теории и практики на съвременната медицина. Мога да ти предоставя всичките си учебници и публикации- фасулска работа. Четеш, практикуваш и си велик доктор, ако аз мога- всеки го може. Няма да имаш проблеми с рентгенография и израждането на деца. С това масово настройване на обществото срещу съсловието- ще останат баячки и знахари, ама що ли да не ни лекуват, нали имат опит....ти би ли дал на на някоя врачка да лекува теб и семейството ти- едва ли. Значи къде е решението–

Не трябва да те топли, че имамем велики лекари, наистина не е твоя работа. Но докато заедно не променим и не изгоним отрепките от лекарското съсловие, всички велики лекари ще се избягали. Тогава или и ние трябва да се измъкнем от БГ или да пристъпим към варианта, който ти описах по горе. От нас зависи.

02.12.11
09:49

казано от Boby_ на 02.12.11, 09:20:

Най-интересното е, че явно доста хора са се хванали на въдицата, хвърлена от платената журналистика у нас.
Вместо да търсят източника на проблема, те се оставят да бъдат насъскани срещу цяло едно съсловие. Вярно, всяко стадо си има мършата - това важи с пълна сила и за лекарите. Не се наемам да кажа дали процентът на въпросната “мърша” у нас е по-висок от средния в Европа (примерно) - може би е. Но това все още не означава, че трябва да изкараме на площада всички лекари и да ги разстреляме. Може би вместо това е по-добре да направим същото с управляващите политици, а и с тези с опозицията - ще има по-позитивен ефект.
Всъщност проблемът е дълбок и чисто финансов и политически - здравеопазването в този му вид е изгодно за една неголяма група хора, включително и за настоящия министър на здравеопазването Дянков (о, да - той решава всичко, онзи кухоглавец Константинов е поредната пешка без собствено мислене). Вие си хулите лекарите, а тези, от които зависи всичко, си разиграват коня на спокойствие.
Само да не се окаже, че когато започне “бесенето”, нещата ще излязат от контрол - историята познава доста такива случаи.

Ще ти кажа за процента на мърша- не е по-висок, не е и много по-нисък. Тук има граждански организации и правни такива, които контролират внимателно кой какво прави и всяка доказана грешка ( а тук всяка грешка се доказва) се наказва. Иначе мърша, колкото щеш, много от колегите са ми с лимитирани познания....ама четата непрекъснато, щото ако потънеш и една крачка надолу- изчезваш, въпреки малкия процент на лекари изобщо в Европа.

Боби, прав си за съсловието на 100%. Обаче не всички мислят като нас. Повечето са на мнение- нега ги изгоним всички от БГ, що ли са ни. Ама нека да ми каже някой от вас тук, дали би поверил здравето си и на семейството си на врачки и баячки.....едва ли. Но ако така продължаваме..това ни и чака. Или о, не...сори. Има алтернатива- “мили индийски и китайски лекари”. Много се кефят на българската природа и начин на живот.

02.12.11
09:51

казано от Nikola Pavlov на 02.12.11, 09:31:

Ето ти сайта, откъдето може да се подготвиш сам и да лекуваш, адски е лесно, фасулска работа, след като аз мога и ти можеш- има всичко от най-новата медицина. Съгласен съм да ти предоставя всичките си учебници и публикации- адски са интересни и няма да ти е проблем да се подготвиш. Убеден съм, че за една година ще се справиш- четеш и практикуваш, защо не, какво пречи, след като мога да си сменя крушката или да си поправя хладилника, значи всеки може да диагностицира, оперира и лекува.

Така е.....а кой е виновен за Сульо и сие...нека ги изметем от там като проявим гражданска позиция.

Изобщо това, което става е, че тези на Дондуков се опитват да ни превърнат в “територия с наСЕЛЕНИЕ, а не в държава с ГРАЖДАНИ”, това е проблемът, не ни е проблемът лекарското съсловие.

Ники

Приятелю, някъде да видя да съм споменал, че е лесно да практикуваш тази професия? И това да си автомонтьор не е лесно, но и там е пълно с некъдърници защото някой им е позволил да практикуват професия, от която също зависи човешки живот. За другото си прав, съсловията били лекарски или каквито и да са други са продукт нещо много по-сериозно и по-дълбоко. Много е лесно обаче да призоваваш за гражданска позиция когато се намираш на хиляди километри от проблема, ти защо не си тук в България за да отстояваш собствената си гражданска позиция?

02.12.11
10:04

Всички лаете един срещу друг. Истината е в парите и политиката. Групичка хора имат изгода да се получава така. Те плащат на политици, медии и прочее.
Искам само да питам колегите медици - ако изключим факта, че имаш познати като лекар и ти обърнат внимание по-така. Ако си обикновен гражданин и връщат жена ти от болницата два поредни дни с родилни болки, казвайки и да стиска зъби и трае докато му дойде времето, само защото не си си платил където и на когото трябва или по друга причина, неизвестна и на мен и ако жена ти умре заедно с детенцето ти, което бе факт, просто констатиран от медиите преди няколко седмици, ти какво би направил? Какво повече има да губи човек, на който жена му и детенцето му са мъртви и то поради безочието на медици?

02.12.11
10:34

следя темата от самото начало с голям интерес.
лично за мен основните проблеми за “лекарите” са няколко:
1. гледат на пациентите си като едни самоходни 100+лв, а не като на живи хора с някакви проблеми, които трябва да решат. докато пациентите не усетят, че доктора при който са отишли, го интересува как може да им помогне, а не как може да взема парите на пациента максимално дълго време, няма и да има доверие от страна на пациентите. не може да се отнасяш към хората като към добитък и да очакваш те да са доволни и благодарни за това.
2. квалификацията на “лекарите” - не може, човек, който с хиляди мъки е изкарал 3 на изпитите след 25 неуспешни опита, няма никакво желание да се усъвършенства, не е отворил една книга след дипломирането си да лекува успешно хора. няма лошо да не знаеш нещо, но когато не си компетентен, насочи пациента към някой компетентен и то навреме, а не да го разкарваш 100 пъти, да си плаща прегледите и чак като усетиш, че му е писнало от теб, да го насочиш към следващия (който най-вероятно ще повтори упражнението). имам един въпрос към лекарите, който от години ме вълнува - как се получава така, че когато са на работа в някоя болница и здравната каса им плаща, не могат да помогнат, но като са в личния си кабинет - могат?
3.  кога най-накрая ще разберат, че не обикновенния пациент е виновен за разпределението на парите от здравната каса и състоянието на системата като цяло? обикновенните хора си плащат осигуровки, дават колкото могат (което в огромна част от случаите не е много) извън това и пак не получават нищо в замяна.
това според мен са основните неща, в персонален план, които пречат на лекарите да спечелят доверието на пациентите. има много други фактори, които не зависят от лекарите като отделни хора - състоянието на системата, общо финансово състояние на държавата и тнт .... но те не зависят и от отделния пациент. тези фактори не мога да коментирам, защото не съм достатъчно компетентен в тази сфера.

02.12.11
11:28

До Валдис
“”Приятелю, някъде да видя да съм споменал, че е лесно да практикуваш тази професия? И това да си автомонтьор не е лесно, но и там е пълно с некъдърници защото някой им е позволил да практикуват професия, от която също зависи човешки живот. За другото си прав, съсловията били лекарски или каквито и да са други са продукт нещо много по-сериозно и по-дълбоко. Много е лесно обаче да призоваваш за гражданска позиция когато се намираш на хиляди километри от проблема, ти защо не си тук в България за да отстояваш собствената си гражданска позиция?

“”

Веднага ти отговарям защо не съм в БГ. Някой по-горе беше попитал, защо ние лекарите не сме искали да се промени статуквото, за да има по-малко грешки. Ами ето аз искам, затова не съм в БГ. Намерил съм място, където имам условия да се науча и да се развивам. Ами моята гражданска позиция е следната- искам да съм добър, жертвал съм много неща, за да го постигна, едно от които е да изляза и да блъскам, докато стана добър специалист. И съвсем не е легло от рози. И да, искам да се върна в БГ и да прилагам стандартите, на които са ме учили и учат. Моята гражданска позиция е да стана добър лекар и учен. Не мога едновременно с това да събирам граждански комисии и да контролирам работата на колегите или политиците на Дондуков.
Но нали се сещаш, че след масовия негативизъм към съсловието- аз и много малко колеги не сме мотивирани да се върнем в БГ. И какво става тогава- да ни лекуват знахари и чекръкчии.

Ето аз отстоявам моята гражданска позиция на лекар- да съм от добрите. А останалите какво правят- позволяват на политиците ни да превърнат БГ в територия с наСЕЛЕНИЕ, а не държава с ГРАЖДАНИ. Мисля, че това движение в гражданските позиции ще го отстъпя на другите млади хора в БГ. Защото като се върна в БГ, моите пациенти няма да ме питат, дали съм контролирал здравните комисии, а ще искат адекватна здравна помощ, която се кове с много учене.

Ники

Мнението беше редактирано от Nikola Pavlov на 02.12.11 11:28.

02.12.11
11:36

казано от Камен Илиев на 02.12.11, 10:04:

Всички лаете един срещу друг. Истината е в парите и политиката. Групичка хора имат изгода да се получава така. Те плащат на политици, медии и прочее.
Искам само да питам колегите медици - ако изключим факта, че имаш познати като лекар и ти обърнат внимание по-така. Ако си обикновен гражданин и връщат жена ти от болницата два поредни дни с родилни болки, казвайки и да стиска зъби и трае докато му дойде времето, само защото не си си платил където и на когото трябва или по друга причина, неизвестна и на мен и ако жена ти умре заедно с детенцето ти, което бе факт, просто констатиран от медиите преди няколко седмици, ти какво би направил? Какво повече има да губи човек, на който жена му и детенцето му са мъртви и то поради безочието на медици?

Камене,

Не знам защо в БГ повечето хора издигат лекарите като някаква институция, която едва ли не решава дали пациента да умре или да живее. Има две страни на барикадата, аз лично също съм бил в болница и се е налагало да ме лекуват, пред болестите всички сме еднакво равни, пред края също. Имам научни публикации, но това не ми е достатъчно да се лекувам сам, сещаш се....
Това, което казвам е, че от нас самите зависи да променим това положение. Аз като лекар ще уча, за да съм добър и да налагам високи стандарти на лечение. Останалите като граждани са отговорни да създават комисии и позиции, чрез които да контролират работата на лекарите. Пример, в клиниката тук има 4 граждански комисии, които свикват независими консилиуми при лекарски грешки. Оттам се свиква съдебна комисия, прокуратура и не знам си още какво. Механизмът работи, разбира се с добро законодателство като гръб. Но нито аз, нито колегите ми тук имаме време да следим и да гоним онези от нас, които искат пари или са измет като професионалисти. Ако почнем да ги гоним, кой ще ни върши работата- определено няма да е министъра на здравеопазването!
Реформите зависят от самите нас, не само от политиците и силните на деня. Ако само седим и пишем по форумите, промяна няма да има. И да, виновните колеги да се накажат, но не и да се линчуват останалите, които се стараят и искат да са добри. Аз лично отказвам да вляза по общия знаменател “Преля ли чашата с родното здравеопазване”.

Ники

02.12.11
12:17

Наистина се радвам за хора, които са излезли извън държавата и успяват в чужбина. Ако мога и аз ще емигрирам живот и здраве. Проблема е, че тук нещата много бързо се побългаряват и затова е по-добре никога да не се връщаш тук, освен за ваканция. Навсякъде парите управляват - и тук и на запад или изток, но там понеже много по-дълго време е имало гражданско общество, са направени закони, които се спазват до определена степен и това повдига нивото и донякъде държи финансовите интереси да не бият толкова на очи. Тук гражданско общество още няма в такива размери, за да се усети гласа му- преди 89-та е бил един режим(колко добър не мога да имам мнение), след 89-та друг режим, който бе и още е като свежа тор за цветята от сорта “Бай Ганю”, и в който “Бай Ганю” получава зелена улица да си разиграва коня, донякъде подкрепян от новите “демократични” закони, донякъде от стремежа на хората да се налапат бързо и безскрупулно. Според мен държавата е обречена и в такъв вид, освен ако не стане някакъв катаклизъм - политически или природен, няма да просъществува дълго. Затова не се връщай и остави народа да се разправя с докторите както знае. Той ще намери начин. Аз приключвам моето участие в тази тема.

02.12.11
14:07

казано от Камен Илиев на 02.12.11, 12:17:

Тук гражданско общество още няма в такива размери, за да се усети гласа му- преди 89-та е бил един режим(колко добър не мога да имам мнение), след 89-та друг режим, който бе и още е като свежа тор за цветята от сорта “Бай Ганю”, и в който “Бай Ганю” получава зелена улица да си разиграва коня, донякъде подкрепян от новите “демократични” закони, донякъде от стремежа на хората да се налапат бързо и безскрупулно. Според мен държавата е обречена и в такъв вид, освен ако не стане някакъв катаклизъм - политически или природен, няма да просъществува дълго. Затова не се връщай и остави народа да се разправя с докторите както знае. Той ще намери начин. Аз приключвам моето участие в тази тема.

Прав си на 100%, но нали това е нашата държава...проблемът е тук, че политиците използват медиите, за да промиват мозъците на хората, докато ни превърнат в наСЕЛЕНИЕ. Първо започнаха с образованието- много успешно и завършват с края му. В последните години се захванаха и със здравеопазването, един от върховете, в които е да настроят хората срещу лекарското общество. Пак много успешно- въведоха порочния кръг плащаш- живееш, не плащаш- умираш. И се удивявам колко податливи сме ние на тези манипулации. Вероятано просто народ, лесно се контролира и асимилира. Народът се разправя с докторите, а боготвори лепи брени, мутри и подражава на звезди и фолкове.
И да само катаклизъм ни оправя, но ние трябва да го предизвикаме сами.

02.12.11
18:33

казано от Nikola Pavlov на 02.12.11, 14:07:

Прав си на 100%, но нали това е нашата държава...проблемът е тук, че политиците използват медиите, за да промиват мозъците на хората, докато ни превърнат в наСЕЛЕНИЕ. Първо започнаха с образованието- много успешно и завършват с края му. В последните години се захванаха и със здравеопазването, един от върховете, в които е да настроят хората срещу лекарското общество. Пак много успешно- въведоха порочния кръг плащаш- живееш, не плащаш- умираш. И се удивявам колко податливи сме ние на тези манипулации. Вероятано просто народ, лесно се контролира и асимилира. Народът се разправя с докторите, а боготвори лепи брени, мутри и подражава на звезди и фолкове.
И да само катаклизъм ни оправя, но ние трябва да го предизвикаме сами.

Загубих половин час да изчета всички глупости,които си надраскал в темата. И стига вече повтаря непрекъснато това наСЕЛЕНИЕ. Не забравяйте откъде са дядовците и бабите ви и кога са окачили свинските цървули на пирона. наСЕЛЕНИЕ,наСЕЛЕНИЕ. Е хубаво нека да бъде СЕЛЕНИЕ, както непрекъснато повтаряш като стара ръждясала латерна или повредена грамофонна плоча.
Ти изобщо искаш ли да си отвориш за реалността затворените очи? Или си избрал позата на щрауса зарил глава в пясъка и повтаряш непрекъснато някакви стереотипни клишета?
Защо изобщо коментираш неща,които не разбираш щом си в чужбина??? Ти знаеш ли какво става тук? Имаш ли някаква най-малка,елементарна представа какво аджеба се върши тук? Или ей така да си чешем езиците за спорта? Фитнес на езика и пръстите по клавиатурата?
Ти самият непрекъснато си противоречиш. Пишеш,че в тая западна болница където си понякога ПРАВИТЕ НЕВЪЗМОЖНОТО за да спасите някой пациент и въпреки това резултатът често е с фатален изход. Ти смяташ ли,че тук се действа по същия начин? И въпреки това хората са недоволни и насъсквани? Ти говориш за някакви си там независими комисии в това число и граждански. За прокуратура и съд? А тук виновните лица се самопроверяват или техните приятели ги проверяват,като в 99,999 999 % от случаите резултатът от тези “обективни” “проверки” и разследвания е,че всичко е “извършено абсолютно правилно”, но видите ли господ се намесил от небето за да прибере този когото обича,както има един стар лаф.
Къде ги виждаш ти в беге тия разследвания и като как аджеба си ги представяш? Въпрос към теб с понижена трудност. Има ли в България такова животно,наречено разследване на лекарски грешки?
Там имало независими комисии,в това число и граждански. А тук направо нагло и арогантно ти заявяват,че нелекари не могат да преценят действията на провинени медици. И тук не става въпрос за сгрешена диагноза както навсякъде по света. А за много груба немарливост и безотговорност на лекари,каквато може да има само в Африка и страните от  Третия свят. Едно момиче умря от изтичане на кръвта,след безобидна операция на сливиците. Изписана преждевременно от болницата. След това родителите безуспешно се опитват да накарат лекарите да я прегледат. Връщат ги обратно без дори да я видят. В целия град и цялата ни държава не се намира един-единствен лекар,който да спаси малкото дете на 5-6 години и спре кръвоизлива от гърлото. КРЪВОИЗЛИВИТЕ СЛЕД ОПЕРАЦИЯ НА СЛИВИЦИ НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ СПРЕНИ! Нали така е и на запад? Прокървиш ли след операцията,свършен си! Изтича ти кръвта и край,ковчега. Съвременната медицина НЕ МОЖЕ  да спре кръвоизлив. Това е невъзможно! Все едно да искаш спасяване на болен от рак в последен стадий. Та и кръвоизливите продължаващи  една седмица и повече не могат да бъдат спрени! И при вас в Германия е така,нали? Текне ли кръв,да се приготви ковчега и напечатат некролозите!

Мнението беше редактирано от Миро на 02.12.11 18:41.

02.12.11
19:02

Бахти, Миро, това с момиченцето вярно ли е? Напълно съм съгласен с теб и с двете ръце те подкрепям, макар да не смятам, че беше правилно да казваш, че човекът е драскал глупости. Изразява мнението си и никой не е задължен да чете какво е написал, за да го критикува после.
Ей, не трябва да има такива случаи на нелепа смърт или увреда какъвто бе и случая с 21 годишното момиче, което влиза за операция на апендицит и остава в будна кома с мозъчно увреждане. После “комисията”, която се самопровери, каза че не е вписано в картона какъв анестетик е сложен и в каква доза. Виновния не бе открит доколкото си спомням. Ако е обратното, някой може да ме поправи.

02.12.11
19:35

казано от Камен Илиев на 02.12.11, 19:02:

Бахти, Миро, това с момиченцето вярно ли е?

Ами случаят беше през септември. Обаче взе да ми се губи дали беше още през миналата година  или тази.Може би през миналата година. Изключително скандална история. Момиче на около 5-7 години е заведено от родителите си в хирургията за планова операция на сливиците. Препоръчана от лекарите,поради това че много често боледува. Операцията е извършена (вече забравих къде,в столицата или някой от най-големите градове). Детето прибързано е изписано,но това не е проблем фатален. Не е това проиблема. Започва да се чувства все по-зле. Родителите се опитват безуспешно да го върнат в болницата,но доколкото си спомням ги връщат с детето дори без преглед. Накрая след около 10 или 15 дни детето умира,бледо почти побеляло.

Отначало награбиха хирурга,който е оперирал. Той дори имаше някаква степен,асистент или доцент. Дотук нещата бяха горе-долу приемливи. Несполучлива операция по някаква причина,следоперативни инфекции може би или дори сепсис.
Можеш ли да си представиш какво беше изумлението ми,когато съобщиха резултата за смъртта от аутопсията? Починала от слаб,слеоперативен кръвоизлив. Който продължавал около 7-10 или дори 15 дни. През това време детето е гълтало кръвта. Понеже е малко,не може да обясни какво му е. И никой не си прави и най-малък труд да го прегледа,изследва,спаси. Сякаш сме 1 милиард като китайците или поне по 200 милиона като Америка и Русия. Та не ценим хората си,не ценим всеки един човешки живот. Постоянно се оплакваме,че все повече намаляваме, а действаме почти съзнателно в тая посока,да ускорим тая тенденция. Е откъде да дойде това население?

Да,прав си,че може би не трябва така да му пиша.Обаче ме хваща яд,като вземат разни нашенци живеещи в някоя уредена западна страна да дават акъл за абсолютно всичко. Без да си имат хал хабер как живеем ние тук и какви са местните условия. И на всичкото отгоре,той самият пише,че контролът в Германия е много строг и санкциите са неизбежни. А тук много неща се прикриват и потулват.

И къде ги е чел тия неща за масови настроения срещу цялото лекарско съсловие? Може би в жълтата преса? В “Шок” или “Уикенд”?  От тях ако черпи “обективна” информация за настроенията в България,просто нямам думи.

Мнението беше редактирано от Миро на 02.12.11 19:43.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1