Персимон - как се яде?

08.12.11
04:41

Здравейте

От чисто любопитство взех един, но сега се чудя как да го употребя. Каквото разбрах от гугъл е, че е бил полезен, за голям плод се счита над 160 гр. (моят е 346гр.). Но също така и че е много препоръчително да се яде след като е добре узрял.

По какво мога да разбера кога е хубав за ядене? Как бихте препоръчали да се консумира - нарязан като домат, отгризване като ябълка...? Някакви хубави рецепти, които да сте пробвали с него? И като цяло какво можете да ми кажете за този плод?

Miss Fight

08.12.11
08:52

Търси плода под названието “райска ябълка”, ще намериш повече информация.


“Добре е да се консумират пресни – във вид на току-що получен сок, или направо, като плодове. Ако са изсушени, количеството на захарите в тях е по-високо. С най-много въглехидрати са райските ябълки, преработени в сладка, желета, мармалади или сиропи.
Общоукрепващ и силно калоричен е десертът, получен от месестата част на няколко презрели райски ябълки. Тази част се издълбава до твърдата обвивка на плода и се поставя в чаша. Към нея се добавят по шепа стафиди и надробени ядки. Сместа се разбърква с мед, на вкус. Накрая се поръсва с кокосови стърготини.
И още една рецепта: няколко узрели плода се нарязват на дребни парчета. Поставят се в емайлиран съд с гореща вода. Похлупват се плътно и престояват така около 5 минути. След това водата се прецежда, а нарязаните ябълки се пасират. Полученият сок се излива в тъмни бутилки, които се затварят с капачки. За по-дълготрайна употреба може да се стерилизират на водна баня в продължение на 10 – 12 минути. Този сок е общоукрепваща напитка, идеална за студените месеци.  “

Загледах се в състава на райската ябълка. Като че ли моят фаворит при ябълките е по-приемлив.

Може пък да е по-вкусна.

Колкото по твърд плод купиш, толкова повече ще го чакаш да узрее.Когато узрее става много тъмно оранджев, направо като червен и има един такъв вкус като на консервиран домат със захар.Аз го ям като го разделям на две и засмуквам :D(за корите не знам дали се ядът), даже може и с лъжица, защото е като мармалад.”Леко така” е блуткава, като на пъпеша около семките, за това не всички я харесват.Наистина е много важно да е доста мек плода, а това, че е 127ккал малко не ми се вярва, но е възможно.

Мнението беше редактирано от Претренирвам на 08.12.11 18:17.

01.01.16
19:12

От село имам Райски Ябълки с тегло 140-160г всяка. Мисля, че са презрели, защото са много меки.  В nutritiondata има два вида японски и обикновенни. Японските на 100г са 70 калории, 18.6г въглехидрати , 3.6г фибри , 12.5г захари а Обикновенните на 100г са 127 калории, 33.5г въглехидрати (по подробни данни не са дадени).
На вкус не ми се струват толкова сладки, че да имат толкова калории. Обикновенните ябълки са по сладки а в тях има 10.4г захари и са 52 калории на 100г. Затова ще гледам данните на японските райски ябълки. Ако сравня трите вида излиза това: (Виж  снимката).

Мнението беше редактирано от wizard_m на 01.01.16 19:14.

01.01.16
21:47

казано от wizard_m на 01.01.16, 19:12:

От село имам Райски Ябълки с тегло 140-160г всяка. Мисля, че са презрели, защото са много меки.  В nutritiondata има два вида японски и обикновенни. Японските на 100г са 70 калории, 18.6г въглехидрати , 3.6г фибри , 12.5г захари а Обикновенните на 100г са 127 калории, 33.5г въглехидрати (по подробни данни не са дадени).
На вкус не ми се струват толкова сладки, че да имат толкова калории. Обикновенните ябълки са по сладки а в тях има 10.4г захари и са 52 калории на 100г. Затова ще гледам данните на японските райски ябълки. Ако сравня трите вида излиза това: (Виж  снимката).

Съвсем неуместно е да се сравняват обикновените ябълки с райските. Те дори не са от един вид.
Райските ябълки имат някъде 4 разновидности и стойностите, които те интересуват се отличават. В крайна сметка там важен е минералния състав, който е особено богат, не толкова количеството захар и протеини.

02.01.16
03:41

Сравнявам ги, защото обичам плодове и понеже спазвам калориен баланс. Следя калориите и избягвам да включвам плодове над 55 калории на 100г. Имам 4 хранения и ако в тях добавя по 1 плод от 140г на  всяко хранене стaва следното:
4 бр райска ябълка са 776 калории
4 бр японска са 387 калории
4 бр обикновена ябълка са 280 калории
Калориите в Райските ябълки са между 387-776 и ще ми е трудно да си спазвам калорииния баланс без да го надхвърлям.
Мандарини, портокали, киви, ябълки, праскови, сини сливи, кайсии са между 42-55 калории на 100 грама.
По калоричните плодове са грозде 73кал, смокини 77кал, Банани 88кал,  райска ябълка японска/американска 65/141кал, натурална фурма 282кал.

От тази тема Как да си съставим хранителен режим
281,3 гр. въглехидрати на ден разделени на 4 са 70г въглехидрати на хранене.
16г въглехидрат от ябълка 140г
21г въглехидрат от японска райска ябълка 140г
47г  въглехидрат от американска райска ябълка 140г
90г овесени ядки са 53г въглехидрат + 16г  въглехидрат от ябълка = 70г общо
40г овесени ядки са 23г въглехидрат + 47г  въглехидрат  от американска райска ябълка  = 70г общо
120г овесени ядки са 70г въглехидрат

Мнението беше редактирано от wizard_m на 02.01.16 04:30.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1