14.12.11
15:56
Как е най-правилно да си направя отвара от шипки? Задавам този елементарен въпрос, защото съм вече доста объркан от многото различни съвети на бабите. :)
14.12.11
20:12
#1
Не знам какво са ти казвали, но наскоро пих прекрасен чай по най-простата система: измиваш шипките, слагаш ги в тенджера с вода, да ги покрие и ги оставяш да врат известно време. Чудно :)
14.12.11
21:41
#2
За чай от шипки не знам, ама ще съм много благодарен, ако някой може да ми препоръча сносен мармалад от шипки! :)
Аз не виждам смисъла от чая от шипки. Всичкия вит.С отива по дяволите след термична обработка. А шипките са най- богатия плод на вит С.
15.12.11
16:11
#4
Шипките, ако си ги брал, предварително трябва да се изсушът и натрушът. Изчисти ги, максимално от влаканцата (мъхът отвътре) - не били добре за храносмилателната система и от семките ( за вкус) . Когато си правиш чай гледай да е само с вряща вода - 100 градуса. Дръж 3-5 мин и си го пийвай с удоволствие :) !
Как е най-правилно да си направя отвара от шипки? Задавам този елементарен въпрос, защото съм вече доста объркан от многото различни съвети на бабите. :)
momentum е дал много добър отговор. Също така може да си купиш от билкова аптека цяла торбичка с шипкови люспи. За отварата се използват шипковите люспи. Ето какъв начин на приготвяне предлагат в една книга за билки:
“Начин на приложение Две супени лъжици шипкови люспи се заливат с 400 грама кипяща вода. Киснат предварително в продължение на 6-7 часа. Варят се 3 минути. След прецеждане от отварата се приема 3 пъти дневно по 120 грама след ядене.
Запичащото действие на дрогата се постига с отвара от целия плод със семената.Лечението с шипков чай се прилага в продължение на 2-3 месеца, няколко пъти в годината в зависимост от тежестта на заболяването.
Полезна лекарствена форма е и шипковото вино. Приготвя се от 500 г счукани сушени шипки или 1 кг пресен плод, 500 г захар и 5 л вода. Оставя се на топло в продължение на 6 дни. Получената течност се пие вместо вода.”