Няколко въпроса за кардиото

12.04.05
17:18

Здравейте! Нека някой запознат, внесе малко яснота по въпроса.
На първо място:една кардио тренировка, с каква продължителност трябва да бъде?След колко време започва разграждането на мазнините и след колко време на мускулите? Само в нетренировъчни дни ли следва да се прави сутрин?? Колко дни в седмицата трябва да се почива?
Трябва ли да се приема протеин преди кардиото, или фетбърнър е по-добре, а протеина след?
И това, което интересува най-много всички, е как да правим кардио така, че да топим повечко мазнинки и по-малко мускул.

Прдварително благодаря!!

12.04.05
18:12

[quote author=“Neo”]Здравейте! Нека някой запознат, внесе малко яснота по въпроса.
На първо място:една кардио тренировка, с каква продължителност трябва да бъде?След колко време започва разграждането на мазнините и след колко време на мускулите? Само в нетренировъчни дни ли следва да се прави сутрин?? Колко дни в седмицата трябва да се почива?
Трябва ли да се приема протеин преди кардиото, или фетбърнър е по-добре, а протеина след?
И това, което интересува най-много всички, е как да правим кардио така, че да топим повечко мазнинки и по-малко мускул.

Прдварително благодаря!!

Колко е продължителността на кардиото е много спорен и относителен въпрос. Общоприето е, че не добре е да се надвишават 30-45 мин. До колкото съм чел “топенето” на мазнини започва след около 4-5 минута, при положение, че гликогените нива в мусулите и черния дроб са изчерпани, но това както винаги е относително. Кардиото може да се прави всеки ден, в зависимост от типа на метаболизма на отделния индивид,  интензивността и продължителността. Аз лично през последните седмици на подготовка правя кардио всяка сутрин по 20мин. и след тренировка 20мин. Когато се прави кардио сутрин не трябва да се вземат протеини за да не се запълват гликогенните нива и да горим протеина вместо мазнини. От друга страна е добре организмът да не е зает с други деиности, като разграждане на храна и т.н. по време на кардиото, защото в тялото циркулира по-малко кръв заета с разграждането и не може да доставя необходимото количество кислород на тялото (последното важи и за трнировката). За максимално топене на мазнини с по-малък риск за мускулите интензивността трябва да е от 70 до 85% удара в минута на сърцето, от максималният пулс, който най-просто се изчинслява 220 минус годините. Преди и след кардио най-добре да се приемат амино киселини, защото това са протеини във вече разграден вид и почти веднага отиват в кръвта и съотвено до мускула, а пък от друга страна при освояването им не се отделят калорий. Хубаво е да се пият и фетбърнъри преди кардиото, но колко имат ефект, едва ли някой може да каже. Затова може да се използва класическият евтин и безвреден варянт Л-карнитин, кафе и аспирин.

X_

12.04.05
19:08

по принцип аеробната/кардио тренировка е тренировка за повишаване на издържливостта основно-като качество на целият организъм...в бодибилдинга този вид тренировка се използва като средство за изчистване на излишните мазнини,които както знаем се използват в определен етап от работният процес като основен източник на енергия за извършване на определена работа.
В случаите,когато работим основно за издържливост критерий се явяват интензивността на аеробното натоварване и продължителността на работата,например- бягане при пулс над 80/85%  от макса, това ниво се достига при интензивна работа и се характеризира с малка продължителност-8,10,12 минути . Именно затова има и такива тестове,които отчитат нивото на издържливост на даденият човек, както е теста на Купър,който покриват всички международни футболни съдий. :) ,но тренировките за издържливост се различават от кардио-тренировките за изчистване при бодибилдинга.При вторите:
/това всичко си е мое мнение-без претенций :lol: /
1.кардио сутрин на гладно-след 15мин средна интензивност започва горенето на мазнините/ако си на диета с малък прием на въглехидрати/.Продължителност -20-30 мин
2.тренировка за коремна преса-веднага след кардиото и не повече от 10/15 мин-суперсерий
това се прави в нетренировъчни дни.
3.след тренировка-20/25 мин кардио,средна интензивност.
4.кардито на гладно си е кардио на гладно-не вземаш нищо,30 мин след ставане :wink: отиваш и тичаш.
5.веднага след кардиото-2лъжици мед и след половин час суроватъчен протеин
6.след тренировка в залата и кардио-отново 2 лъжици мед и протеин.
Основно-отрицателен калориен баланс,яко белтъчини в диетата и нека почивните ти дни в трен. схема да са наистина почивни.

13.04.05
13:52

Аз лично през последните седмици на подготовка правя кардио всяка сутрин по 20мин. и след тренировка 20мин.

Правилно ли съм те разбрал, че правиш кардио ВСЕКИ ден, а когато ти е тренировъчен - ДВА пъти?!
Според всичко това, което знам и съм чел за кардиото, би трябвало да топиш и здраво мускул.Не се ли опасяваш за масата си??

13.04.05
16:02

Ако искаш да си супер чист, трябва да жертваш. Въпроса е как да го направиш най-разумно.

13.04.05
16:58

[quote author=”Чукундур”]Затова може да се използва класическият евтин и безвреден варянт Л-карнитин, кафе и аспирин.

аспирин? какъв е неговият ефект.

бтв, на сайта на мусаши пише ( като оставим настрана техните си продукти дет рекламират):

1 таблетка Phytine (български продукт - от всяка аптека)

това имате ли идея какво е?

Поздрави!

13.04.05
17:25

Мога ли някъде да прочета горе-долу при редовно кардио, ако човек изгори килограм мазнина, колко мускул също гори?? Имам предвид наистина горе-долу, знам,че всичко е строго индивидуално. Човек да си направи сметка, струва ли си или не, в момента да чисти, или да изчака още малко маса да качи.
Ако на аватара си ти, Чукундур, мога само да те поздравя!!!

13.04.05
18:23

Не е задължително като правиш кардио да сваляш мускул, но съответно няма да можеш да гориш толкова качетвено (или по-скоро бързо) мазнини. Всичко е въпрос на съотношение и е много индивидуално. Някой хора имат страшно бързи метаболизми и нямат нужда от кардио за да се изчистят.
Иначе на аватара съм аз.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1