16.12.11
22:52
Предполагам, че всеки в един момент е изпитвал болки в колената поради различни причини, трениране на бойни спортове, претоварване, и.т.н.
Би било прекрасно, ако някой може да сподели какви упражнения за заздравяване на колената са най-безопасни и ефикасни, методики за трениране, какво да правим и да не правим, ако имаме проблеми с този “възел” и въобще всякаква полезна информация и опит по темата.
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 16.12.11 23:03.
Докато бягах редовно ме боляха колената :) но тогава като цяло не се движех много добре, ядях доста боклуци и тренировките ми бяха само бягане.
След това спрях да бягам, започнах да потренирвам силово, започнах да се уча да клякам правилно, започнах да се храня по-добре...
Не мога да кажа от кое точно спряха да ме болят колената, но това са работите които промених в онзи етап от живота си(8-9 клас :) )
Начина, по който се движим е много важен за натоварването, което понасят колената. Ако можеш да клякаш до долу без колената ти да се приближават едно към друго, ако можеш да правиш напади - с други думи да контролираш положението на краката в асиметрична стойка, имаш добра предпоставка за здрави колена. Това включва и добра техника при упражнения за крака, добра техника при скокове и приземявания, добра техника на бягане.
Прекаленото натоварване на колената също е водило до болка при мен. Напоследък се говори за качеството на меките тъкани :) понякога активни точки в квадрицепса водят до болка в коляното и малко мачкане/масаж го оправя за минути. Конкретно заради претоварване си мисля, че са ме болели колената след по-интензивни и продължителни бягания(разни състезания при мен) - след като няколко дни съм бягал по пресечен терен, продължително, натоварването започва да ми идва в повече и започват да ми се натягат мускулите по краката. Малко почивка и самомасаж, малко клкове със собствено тегло и се чувствам добре.
Мнението беше редактирано от MrNikoi на 16.12.11 23:28.
16.12.11
23:35
Между другото съм чувал, че при проблемни колена се препоръчва да въртиш педалите вместо да бягаш, заради начина на натоварване, но не знам доколко това е вярно...
Лично аз като бягам, го правя винаги с хубави маратонки и стъпвам на пръсти. Определено по този начин доста се намалява сътресението и шока.
Добрата “загрявка” предварително е задължителна!
в края на лятото имах проблем с връзките на коляното .. Доктора ми беше забранил колело и бягане . Казаха ми да правя на тази машина за разгъване от седеж , с 5 кг (най-малкото) по 20 повторения . То се прилагало при доста случеи за заздравяване
И аз съм го чувал, но предполагам, че е заради това че въртенето представлява някакво смазване, лубрикиране на ставата и не се налага да понасяш динамичните натоварвания на бягането, примерно. Но пък от друга страна представлява едно сравнително еднообразно натоварване за коляното и то не в пълен обхват. Разни американски автори съм ги чел, че не харесват колоезденето, защото през цялото време гърба е във флексия - сгънат, а пък врата е в хиперекстензия.
Аз съм фен на идеята за тренировки, които те карат да внимаваш в това, което правиш. Щом мога да въртя колелото, докато чета списание или гледам телевизора не ми се пасва в тази идея :)
Но разбира се зависи какво значи “проблемни колена”, защото аз разбирам болки в колената, но без някакви патологични състояния. В такъв случай съм твърдо убеден от личния си опит, че добър път за оправяне на повечето болежки е: масаж + разтягане -> заучване на правилни двигателни навици, като след това идва ред по-сериозно спортуване, но така че да се поддържат правилни движения и гъвкавост.
17.12.11
21:35
То тук си имало цяла тема, ама не знам защо така ми се е “изплъзнала” ? :)
http://www.bb-team.org/articles/3730_kolene-i-kolenni-vrazki#axzz1gjYsiLy3