Как вените ни да НЕ изпъкват толкова?

21.12.11
12:40

Здравейте!

От дъъълги години следя форума и досега винаги съм успявала да намеря отговор на въпросите си. Е, явно поговорката, според която за всичко си има първи път, все пак е вярна. Затова и реших да потърся лично съвет.

Постарах се да прегледам всички теми, в които думата “вени” присъства по един или друг начин и, уви, всички те бяха в насока на това “как да направим вените си по-изпъкнали”. При жените обаче, смятам ще се съгласите (или може би не?), това не е един от най-желаните бонуси. Е, разбира се, виждания по въпроса много, но конкретно за мен нещата стоят така.

Тежестите (до скоро от порядъка на 2-3 кг) винаги са били част от спортните ми занимания. Опитвам се да тренирам поне 5 пъти в седмицата и досега (с по-малките тежести) никога не бях имала подобни проблеми. През последните 2 седмици реших да покача натоварването (с около 5-6 кг, тоест общо около 10-ина), в резултат на което, за мое наааай-голямо съжаление, вените по ръцете ми започнаха видимо да изпъкват. Не твърдя, че има логика това да се случи за толкова кратко време и не знам доколко е нормално, но, колкото и да ми се иска да не е така, в моя случай е факт. Дори в състояние на покой, тоест в ден, в който почивам, са доста .. забележими.

Въпросът ми е - има ли начин, по който това да се предотврати, а ако не - дали процесът е обратим (с други думи - дали вените биха се поприбрали, ако се върна към по-малките тежести)?

Предварително благодаря на всички, които биха имали търпението да изчетат написаното и биха се включили с предложение.

Желая Ви спорен ден и прекрасно празнично настроение! :)

21.12.11
12:49

За мое съжаление не мога да помогна, но ще се опитам да внеса известна светлина. Ипъкналите вени по ръцете са резултат от намален процент подкожни мазнини и увеличаване на мускулна маса. Един вид те са някакъв критерий, че трениращият е на прав път. Малките килограми не са опция :).

Аз съм виждал сравнително малко жени с “вени по ръцете”, но винаги е изглеждало женствено и секси.... (но това си е мое мнение все пак). Да видим колегите какво ще кажат.

21.12.11
13:09

Те всички искат да им изпъкват, а ти...

21.12.11
13:16

Качи малко мазнинки и готово - няма да виждаш изпъкнали вени

21.12.11
14:08

Аз пък знам хора с по 30 см ръка и пак имат вени.. => всичко е до подкожните мазнини!

21.12.11
15:17

Просто не им обръщай внимание. Ако някой каже, че са грозни, то това ще е пресилено.

21.12.11
16:49

Подкожните мазнини и мускулната маса имат значение, но съдовият тонус е подчинен на нервна и хуморална регулация. А там не бива да се пипа много : )

Няма нищо лошо за жена да има малко вени по ръцете, поне от моята гледна точка : )

Мнението беше редактирано от Voyager на 21.12.11 16:50.

21.12.11
17:46

Определено предизвика интереса ми :)
Би ли постнала снимки?!

21.12.11
17:47

С други думи (приемайки, че съм разбрала всичко правилно) трябва да се примиря и да си понеса последствията от избрания от мен начин на живот. Е, явно няма пълно щастие. :)

Благодаря на всички, които бяха така мили да отделят време и да споделят мнение.

entwickler

Напълно уважавам предпочитанията им, защото всеки разбира красотата и естетиката по собствен начин, но мен ме карат да се чувствам някак си .. некомфортно (особено когато при голям процент от хората, които ме заобикалят, не можеш да видиш и капилярче).

NeDD

Това също е опция, разбира се, но на този етап, ако не възразяваш, ще се въздържа :) Благодаря, че се включи все пак :)

Voyager

Чудесно би било, ако наистина останат МАЛКО. За съжаление се опасявам (дано не съм права), че “проблемът” ще се развива и задълбочава. Това, което ме притеснява реално, е, че още от сега правят впечатление - в дните, когато не тренирам и времето е студено (тоест кръвоносните съдове се свиват). Не ми се мисли как ще изглеждат лятото след по-сериозна (и силова) тренировка. 
(Леко лирическо отклонение - нямах представа какво е хуморална регулация, но ето, че с твоя помощ, научих нещо ново - благодаря!)

П.С. Без да искам “лайкнах” нечие мнение - извинявам се, но все още съм ужасно неориентирана.

Мнението беше редактирано от E D на 21.12.11 17:51.

21.12.11
18:28

казано от E D на 21.12.11, 17:47:

... За съжаление се опасявам (дано не съм права), че “проблемът” ще се развива и задълбочава. Това, което ме притеснява реално, е, че още от сега правят впечатление - в дните, когато не тренирам и времето е студено (тоест кръвоносните съдове се свиват). Не ми се мисли как ще изглеждат лятото след по-сериозна (и силова) тренировка. 
...

Защо не ги снимаш тези вени, да видим до каква степен изпъкват и пак ще коментираме.

Лично аз не виждам повод за притеснение. А и защо се тормозиш за неща, които не можеш да промениш? Хората се късат от тренировки и вените име не стават по-изпъкнали, освен ако не са на режим на изчистване. Ако не смяташ да “чистиш до кости”, “проблемът” няма да се задълбочава.

21.12.11
19:16

Явно наистина няма как да променя нещата, да - благодаря за включването, Vic (благодаря още веднъж и на всички останали).

Снимки на въпросните вени все още нямам :) , но ще кача при първа възможност.

Поздрави.

MF

21.12.11
21:27

И аз като увеличих тежеститеми изпъкваха, ама вече като че не толкова, може би се приспособяваш, де да знам. Ама пък мен много ме радват веничките, не те разбирам направо. :D

22.12.11
08:58

Въпрос на генетика е колко повърхностно са ти разположени вените. И моите са така - като се изсиля изпъкват. Да не говорим, че ако се случи по-малко плаж както ми е бяла кожата си се виждат...
На мен не ми пречи, в смисъл не мисля че е грозно. Виж при мъжете даже го намирам за секси :)

22.12.11
12:54

Аз за това работя, първият признак, че тренировките ми имат ефект, беше, че се появиха вени на места, където никога не съм ги виждала - рамо например и с нетърпение очаквам момента, в който ще ми се показват по цялата ръка, само като я стегна, сигурно ще продължи години, аз имам време ;)

22.12.11
15:16

Moonray

По принцип аз също съм доста бяла и видими вени съм имала ВИНАГИ, но тези са нещо ново за мен. Докато се придържах към малките тежести, всичко беше под контрол и в рамките на приемливото (според МОИТЕ критерии), а сега ..

Като цяло спортните ми цели се свеждат до това да бъда здрава и в някаква прилична форма - всякакви такива екстри, като изпъкнали кръвоносни съдове и спукани капиляри, са по-скоро нежелан (за мен) бонус. Не знам дали всичко е само в моята глава, но наистина не ме радват и не ми се струват нито нормални, още по-малко пък секси.

Просто исках да разбера дали е възможно (вените) да се върнат в изходно положение, ако започна пак с малките килограми. Е, явно не е и така или иначе все ще си ги имам, та поне да има смисъл от цялата работа - ще продължа с по-сериозното натоварване.

Благодаря Ви много за вниманието. Лек и спорен ден Ви желая! :)

П.С. За да добиете по-реална представа за какво говоря, прилагам и една снимка (поне се надявам да съм успяла).

Поздрави.

22.12.11
16:03

казано от E D на 22.12.11, 15:16:

...
П.С. За да добиете по-реална представа за какво говоря, прилагам и една снимка (поне се надявам да съм успяла).
...

Да, виждат се. Не виждам естетичен проблем. Кожата ти е тънка като лист, а и като цяло си слабичка (от каквото се вижда на заден план).

Ако това ти е обичайното тегло и винаги си била толкова слаба без да ти е било цел, добре, ще приемем, че е генетично и такава ти е структурата. Но ако гладуваш за да изглеждаш така, престани веднага, ще си навлечеш доста здравословни проблеми.

22.12.11
18:50

Ммм, да. Знаех си аз, че всичко не е само плод на моята фантазия.

Благодаря за загрижеността, Vic, но не, не гладувам. Минавали са ми разни черни мисли за по 2 марули дневно, признавам, но за толкова години, досега не ми се е случвало. Колкото и да ми се искат бързи резултати, гладът не е опция.

Опитвам се да се храня балансирано и, доколкото ми е възможно, здравословно, спортувам при всеки удобен случай (а време, когато има желание, винаги се намира) и като цяло се старая да бъда разумна. Ако това спомага да бъда и слаба, чудесно, ако не - важното е да съм здрава. А засега нямам оплаквания (само да не бяха тея вени :D).

Лека вечер и благодаря за коректното отношение.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1