Стягане в далака при кардио

BU

13.04.05
14:38

Здравейте,от доооста отдавна следя всички теми в форума(особено свързани с кардиото).Никъде обаче не видях да е обсъден един проблем,с който всеки се е сблъсквал,ако е тренирал по-упорито.Става дума за една специфична болка в т.нар. далак.Това явление аз си го обяснявам като една своеобразна “червена лампа на организма” че е време да понамалим с натоварването.Аз вече малко над месец тичам повече от редовно и от около две седмици съм достигнал “максималните” 30-35-40 мин и те не ме затрудняват.В началото обаче още на около 10-15 мин усещах много неприятни болки в далака => не може да е от липсата на гликоген и превключването към мазнинките!
Някой може ли да даде инфо на какво се дължи това,обърнах целия форум,но никъде не видях такава тема!
Благодаря предварително от името на всички кардио фенове(като мен) :D

Поздрави

13.04.05
15:29

Не съм се интересувал на какво се дължи, зная че с времето престава да се появява :D Въпреки че понякога, много рядко (2-3 пъти годишно) се “обажда”. Случва се когатоне съм изчакал определеното време след хранене....  хайде да разсъждаваме

13.04.05
15:35

мене ми се получава като тичам...

13.04.05
15:55

Като бях малък и тичах по-продължително, ходех бързо известно време...такива неинтензивни но продължителни натоварвания...ме болеше (то не точно болка де, ама ясно е за какво иде реч)
Аз си го обяснявам с това, че на даден етап от това “кардио” на организма му трябва по-голям обем кръв от наличние в кръвообращенито към момента. А далака е един вид склад за кръв, там стои тя когато не е нужна на организма (мисля че около 0,5 литра можеше да има, не си спомням от часовете по биология). Та когато започне от там да се изпомпва кръв към кръвообращението и същевременно мускулите наоколо се съкращават и го притискат се появява това напрежение...
Но от много време не ми се е случвало....може би защото с възрастта органите се наместват, телесните кухини нарастват и вече не се притиска така. Но това е по принцип, та може при теб по някаква причина далака все още да е така притиснат и от това да е....
Бре, бре...аз зех че се замислих

13.04.05
15:57

[quote author=“marzipan”]Като бях малък и тичах по-продължително, ходех бързо известно време...такива неинтензивни но продължителни натоварвания...ме болеше (то не точно болка де, ама ясно е за какво иде реч)
Аз си го обяснявам с това, че на даден етап от това “кардио” на организма му трябва по-голям обем кръв от наличние в кръвообращенито към момента. А далака е един вид склад за кръв, там стои тя когато не е нужна на организма (мисля че около 0,5 литра можеше да има, не си спомням от часовете по биология). Та когато започне от там да се изпомпва кръв към кръвообращението и същевременно мускулите наоколо се съкращават и го притискат се появява това напрежение...
Но от много време не ми се е случвало....може би защото с възрастта органите се наместват, телесните кухини нарастват и вече не се притиска така. Но това е по принцип, та може при теб по някаква причина далака все още да е така притиснат и от това да е....
Бре, бре...аз зех че се замислих

мммм не само че се замисли ами и май има някаква логика в това...

13.04.05
15:58

Обикновено се получава при неправилно или по-точно неравномерно дишане. Опитайте се да оправите дишането, не се притеснявайте, че сте задъхани и дишате шумно и дълбоко дори когато тичте бавно, и всичко ще се оправи и при по-висока интензивност.

13.04.05
16:15

Да, определено и дишането би трябвало да ма ОГРОМНА роля за тея неща....нямам претенцията да дишам много правилно де, ама си има разлика ако се стараеш да дишаш поне по-ритмично...
А аз лично не усетих кога тоя проблем с далака изчезна....просто изчезна...

13.04.05
18:03

И аз имам същия проблем. Днес като тичах и като ме притегна...просто спрях и си отидох. То не се траеше...  :(  Утре ще се постарая да дишам по-правилно и ще видя дали пак ще стане така  :cry:

13.04.05
18:53

ПИЧОВЕ КАТО ТИЧАТЕ ТРЯБВА ДА СИ ГЪЛТАТЕ КОРЕМИТЕ И ДА ГИ СТЯГАТЕ (през цялото време докато тичате за гълтането на корема не е задължително) ТОГАВА НЯМА ДА ВИ СЕ ПОЯВЯВА  ТАЗИ БОЛКА :!:
ТАКА СЕ ТИЧА ПРАВИЛНО :!:

BU

13.04.05
19:08

Педполагам че за да изчезне тая болка просто трябва да поддържаме точно определено темпо.Преди тичах на една права улица и по стечение на обстоятелствата се налагаше да спирам от време на време(за да не бъда прегазен) и точно след тези моменти започваше да се обажда далака.Значи явно е свързано с темпо,дишане и т.н. Сега тичам на полето и нямам този проблем..а според мен точно тази болка е спирачка за повечето бегачи да спират около 15-20 мин(точно когато започва реалния ефект от кардиото)

13.04.05
21:58

даам това се получава от неравномерно дишане!

13.04.05
23:53

Това няма ли връзка и с черния дроб? Според мен лично има няква връзка с функцията на черният дроб и изхабяването на гликогена. И дишането и сърдечната дейност също влияе, доколкото съм говорил с маратонци и бегачи яко след време капацитет създават. Иначе интересното, е че доколкото съм чувал силачите доста по-бързо израсходват гликогенните нива и доста малък капацитет аеробен имат.
по-здрави

14.04.05
11:04

[quote author=“Emil_mlo”]Това няма ли връзка и с черния дроб? Според мен лично има няква връзка с функцията на черният дроб и изхабяването на гликогена. И дишането и сърдечната дейност също влияе, доколкото съм говорил с маратонци и бегачи яко след време капацитет създават. Иначе интересното, е че доколкото съм чувал силачите доста по-бързо израсходват гликогенните нива и доста малък капацитет аеробен имат.
по-здрави

И аз написах същото,но после видях на Емо поста и го изтрих.Обикновенно боли от дясно,а там е черния дроб,ако е далака трябва да е от ляво.

14.04.05
11:09

Ами то далака се стяга, но е свързан с черния дроб. Общо взето нямам представа и за това трябва да се пита, някой запознат от леката атлетика и как стой въпроса с дишането и аеробният капацитет и т.н. Не е в компетенцията ми точно това.
по-здрави

Боли и от ляво, и от дясно...
Поне при мен.
Черният дроб обикновено не боли, даже и при сериозни заболявания...  Та причината за болката ще да е някаква по - особена, ама не я знам....

BU

14.04.05
12:36

Момчета,всичко опира до тренираност(лично мнение).Едва ли след месец тичане в организма ще протекат кой знае какви промени-той си действа на същия принцип,а болката вече я няма.Извода според мен е че това е просто защитна реакция на организма.Един любопитен факт-коня няма далак и ако бъде претоварен директно издъхва от преумора.Аз дори съм чувал за хора,чиито далаци са били премахнати и нямат проблем.Но все пак,в човешкия организъм няма нищо излишно....така,че умната...като се обади болка вляво,вдясно не се правете на герой,а си починете-и утре е ден :D
Поздрави

14.04.05
22:03

[quote author=”^MaD^”]ПИЧОВЕ КАТО ТИЧАТЕ ТРЯБВА ДА СИ ГЪЛТАТЕ КОРЕМИТЕ И ДА ГИ СТЯГАТЕ (през цялото време докато тичате за гълтането на корема не е задължително) ТОГАВА НЯМА ДА ВИ СЕ ПОЯВЯВА  ТАЗИ БОЛКА :!:
ТАКА СЕ ТИЧА ПРАВИЛНО :!:

Това е пълна глупост, няма такова нещо като ГЪЛТАНЕ на корем, още повече по време на бягане. Прочети малко за правилното дишане и тогава пак си помисли.

Диша се от диафрагмата и по малко от гърдите, за това не трябва да се стяга диафрагмата. Това е.

14.04.05
22:33

Добре, аз съм чувал, че тази болка режеща идва от факта, че при кардио, в случая тичане, далака се отваря и пуска в обръщение кръв от запасите си. Това е “прясна” кръв, която влиза в действие, защото организмът е подложен под силно физическо натоварване. Болката идва от това, че далака се отваря рязко. Просто трябва да продължите бягане, може малко да намалите темпото, но бягайте, за да завърши този процес по-бързо.
Може и да говоря пълни глупости в момента, но съм го чувал няколко човека...

BR

15.04.05
12:07

въпросният далак всъщност представлява слезката(или на лат.lien) и се намира отлявов гръдния кош под диафрагмата.той представлява едно депо за кръв и може да има вместимост около 0,5л. при физически натоварвания тази кръв се пуска в кръвообръщението.не е свързан с черн.дроб , а с панкреаса.болките могат да се получат при притискане от диафрагмата или от стомаха(ако тренираш със пълен стомах).
продължавай да тренираш и след време няма да имаш болки.иначе всички сме имали такива.
а това да си гълташ корема докато бягаш е глупост е глупост също както и че черния дроб боли :!: -черния дроб не може да боли просто защото тои няма сетивни нерви.той може само да е увеличен.

15.04.05
21:17

Аз също тренирам кардио и то от доста време и в началото имах болки но много бързо ги туширах с повече тренировки и по равномерно дишане...забелязах обаче че при регулиране на дишането понякога намалявам скоростта на кардио уредите различни от пътека....ски тренажор или веларгометътр примерно..но ...преди правих едно кардио упражнение за около 15 мин и на 10-та имах болки макар и не особено остри а сега стигам до 25 мин и без никакви пролбеми на поти максимална скорост...и мисля да увеличавам  времето... така че според мен ДИШАЙ и ТРЕНИРАЙ!!! :lol:

15.04.05
22:02

Абе аз знам че се увеличава обмяната на в-вата и кръвта , и в началото когато започнем с голями физ.натоварвания изведнъж , просто този орган не е привикнал към по бърза обмяна.Затова в началото ви боли , а след като понатрупате стаж , болката отшумява.

15.04.05
22:37

Абе хора, от дишането е, опитно съм си го дказал сам за себе си. Незнам точни закономерности, но при неадекватно дишане и бягане става тази болка... така мисля.

15.04.05
22:45

Ахам ясно. А този катаболен процес, който се извършва с изяждането на гликогена и т.н. също зависи от панкреаса както знаете и общо взето са навързани нещата. Дихателните техники са интересна тема междо другото и как да се постигне този капацитет за избягването на болката и т.н.
по-здрави

15.04.05
23:15

Не знам на какво се дължи точно но мойте наблюдения от 8 години тренировки по бойни изкуства (бая аеробни) мога да кажа че:
1. Получава се при нетренираност или не подготвен организъм. Забелязах го след лятните почивки. Като започнех да тренирам след тях около месец се появяваше и след след това изчезваше до следващата почивка.
Сега го виждам още повече при положение че не тичам редовно вече две години.. :(
2. Правилното дишане е много важно защото снабдява кръвта равномерно с кислород което не натоварва сърцето и следователно далака като част от кръвоносната с-ма. Няма неравномерно натоварване мяма болка.
3 Преяждане. Това мисля че всеки го разбира какво е и каво следва след него :)
Това знам аз.
По-Здрави!

16.04.05
00:39

LSForce добр сумира нещата...
Emil_mlo еми то всичко не навързно като се замислиш :wink:
накратко - важно е равномеро темпо и дишане, а при болка - воля да продължим

16.04.05
22:46

Далака те боли защото е наи-големия склад за крав и това е една от основните му функции (съдържа около 0,5 л кръв) и когато бягаш от самото мятане на тази крав се усеща тежест в далака :wink:

17.04.05
22:12

Абе да чукна на дъво, аз последната годинка забравих какво е болка в далака. Много съм убеден, че 80% е дишането. А за дишането знам едно/от множество работи, който съм тренирал/ - диафрагма му е майката.  От начало не можеш да дишам с диафрагмата, обаче с упражненията вече много добре става и се чувствам супер, ако имате желание да се развивате опитайте. :wink:

18.04.05
13:41

Aз на дишането не обръщам особено внимание. Дишам по инстинкт.  Напоследък почнах да тичам с по-умерено темпо и болката я няма! :lol:
Така че не се старайте към максималната скорост! Никой не ви гони  :twisted: Тичайте си с умерена скорост и според мен не трябва да я има болката (поне при мен е така).

19.04.05
12:08

Въпросът ми може да ви се стори глупав, :oops:  , за което предв. се извн., но вие през всичките тези 30-40мин. ли бягате или малко и ходите от време на време, както правя аз.

19.04.05
12:12

Съществуват различни варианти, но ако трябва да се отговори на въпроса - то да, през цялото време се бяга (бягаме).

19.04.05
21:44

[quote author=“vania”]Въпросът ми може да ви се стори глупав, :oops:  , за което предв. се извн., но вие през всичките тези 30-40мин. ли бягате или малко и ходите от време на време, както правя аз.

При интервалното кардио се редуват спринтове с ходене или по-бавно тичане с цел да ти се успокои пулса. Това май е най-модерното кардио. Мисля, че още се нарича високо интенцивно кардио.

Болката долу се дължи на нетрениран организъм или недостатъчен интервал между храненето и кардиото, който според мен трябва да е поне 5-6часа. Поне при мен е така.

19.04.05
23:01

Eeee чак 5-6 часа... Това е много. По принцип на стомаха са му нужни около 2 часа да смели НАПЪЛНО храната (освен ако не си преял :) )

19.04.05
23:40

в неделя към 15часа изядох 7кюфтета, в 18,30 все още ми се повръщаше като отидох в залата. Ако не правиш основно хранене, а само въглехидратно зареждане тогава съм съгласен че 2 часа е нормално, но за тичане стомаха трябва да е абсолютно празен, според мен

19.04.05
23:46

Бе кфи са тея ваште стомаси. При мен се получаваше след канско преяждане само лек дискомфорт при два часа тичане и то само с два часа почивка... Явно опира да метаболизъм.... И и до тренинг :)

20.04.05
00:10

[quote author=“vania”]Въпросът ми може да ви се стори глупав, :oops:  , за което предв. се извн., но вие през всичките тези 30-40мин. ли бягате или малко и ходите от време на време, както правя аз.

Ами това “модерното кардио” по мое мнение не е много здравословно, въпреки, че е супер ефективно.

Аз мисля, че на серии се постигат най-свестни резултати без организма да се изкъртва.

Тоест бягаш 10 минути крос, ходиш, 15минути крос, ходиш, 20 минути крос, ходиш.
Може и: 5 мин.крос, леко бягане, 10 мин крос, почивка, спринт ове на 2-3 серии, почивка, 10 минути крос...

Подобно съчетаване на серии. Това е просто предложение, ако опиташ може да прецениш как ти се отразява.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1