Импровизиран стак за покачване на мускулна маса - суплементи, прием и мнения.

Прескочи до:

Здравейте колеги и колежки. Понеже може в скоро време да направя един стак за покачване се зачудих какво бих могъл да включа в него. Бюджета ми е около 200лева... скромно но толкова. За сега съм се спрял на протеин, БЦАА и креатин-монхидрат. Продуктите са следните:

- ON 100% Whey Gold Standard - 88лева ( 2300гр ) - 76дози от по 30гр
в тренировъчните дни: 1доза сутрин с храненето или малко преди него както и 1доза 20-25мин. след края на тренировката
в нетренировъчните дни: 1доза сутрин с храненето
- Scivation Xtend - 83лева - около 176дози от по 6.5гр ( 1016 - 1260 гр )
в тренировъчните дни: 2дози преди и по време на тренировката както и 2дози след тренировката
в нетренировъчните дни: няма прием
- ON Creatine Powder - 19лева - 60дози от по 5гр  ( 300гр )
по установения ред: 5дневна зареждаща фаза от по 20гр на ден ( 4пъти по 5грама )
в тренировъчните дни след това: 1доза 20-30мин. преди тренировка и 1доза веднага след тренировка заедно с БЦАА-то.
в нетренировъчните дни: 2дози разпределени през деня

Мисля към всичко това да приемам и Глюкоза веднага след тренировка заедно с БЦАА и монохидрата.

Ако имате идеи каквито и да е ще съм благодарен да споделите.

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

29.12.11
19:31

С price match може даже да икономисаш някой друг лев,от тези цени ;)

Крис, в 6.5 g Xtend има 3.5 g BCAA. Как виждаш нещата с дозировката на този продукт (т.е. колко според теб е 1 доза, за дози ли говорим или за мерителни лъжички)?

еми 6.5гр мисля, че е мерителната лъжичка... не е ли така не съм много запознат... тоест 4мерителни лъжички ( 2 преди и по време на тренировката и 2 веднага след нея ) Това прави 14гр БЦАА по твоите данни.  Имаш ли по-добра идея Кольо... така пише просто по сайтовете от към прием :)

Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 29.12.11 19:50.

HE

29.12.11
20:12

Моя скромничък съвет е изобщо да го зарежеш тоя Scivation Xtend.
Не разбирам, защо ще хвърлиш маса пари при положение, че храненето ти е ОК /да чета ти дневника/, ще вземеш протеин и креатин. Ако искаш - добави и бета аланин. Ако пък държиш да е нещо от рода на Xtend, защо не погледнеш INTERACTIVE Muscle Guard или Muscle Guard elite /въпреки, ще според мен пак казвам е излишно/. По скромно мнение, че ти трябва доста повече от тези 13 гр. дневно ВСАА да усетиш нещо. И последно - не си стреляй всички патрони на куп. Аз на твое място бих направил комбинация “протеин и креатин”, можеш да смениш и този на Оптимум с монохидрата на San - ти си прецени.

Мнението беше редактирано от head_hunter на 29.12.11 20:13.

Да, значи всичко е точно. :) Те моите данни са от... етикета на продукта. :) Ако питаш мен - бих приемал всичкото количество ВСАА по време на тренировка, след като за след нея съм предвидил протеин, но това вече е въпрос по-скоро на вкус и личен избор. За мен начинът, по който си решил да приемаш Xtend, също е ОК. Така или иначе 14-15 g ВСАА е минималното смислено количество от тази добавка. При възможност - по-добре повече.

Защо се спря на този протеин? Whey Shake на Syntrax също е чудесен вариант, независимо че е суроватъчен концентрат. Аз се чувствам добре и с матричен протеин след тренировка (надявам се, че не звучи прекалено еретично :) ). Всъщност изборът на протеин зависи от спецификата на храненето ти като цяло и конкретната възможност да се храниш след тренировка. Ако можеш да се храниш веднага след тренировка, то тогава суроватъчните протеини са по-разумен избор. Ако питаш мен, за такава ситуация аз просто бих увеличил ВСАА или бих приел 10 g комплексни аминокиселини веднага след тренировка (съответно бих си спестил протеина). Ако по някаква причина няма как да се храниш повече от час след тренировка, тогава бих посочил матричните протеини като по-добра идея.

Идеята на head_hunter за бета аланина хич не е лоша. Бета аланин, креатин и хубави дози ВСАА - така бих направил аз.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 29.12.11 20:24.

Мерси за включването Хед надявах се да вземеш участие :)

- Мисля, че Xtend-а го намирам най-изгоден от към цена/качество/дози... продукта който ми предлагаш ще стигне за по-малко време :/
- Сега погледнах Бета-аланина ... според теб не се ли препокриват като функции със Монохидрата ?!
- Иначе отностно Креатина... ами този на Сан е на същата цена като този на Оптимум... поне така го намирам според теб по-добър ли е ( този на Сан )

Към Кольо - храненето ми след тренировка не е проблем... ям някъде 40-50минути след тренировка и то защото просто стомаха ми е малко свит след тренировка и чакам малко да се ‘’успокои’’ и след това ям. Избрах Оптимума по същата причина по която избрах и Xtend-а. Обиколих сайтовете и сякаш го намерих най-изгоден от към цена/качество/дози... иначе бих опитал с голям кеф Синтракса но просто цената спрямо дозите ми идва в повечко. Ако реша да взема Бета, Моно и БЦАА както споделяш за ефективно дозите БЦАА ще скочат, защото Бета-аланина е по-евтин от протеина и ще имам някой лев отгоре който да хвърля за БЦАА.

Към двама ви - какъв би следвало да бъде приема ако реша да взема Бета-аланин, Монохидрат и БЦАА... виждам, че сте на малко различни мнения но все пак.

Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 29.12.11 20:34.

Бета аланинът и креатинът взаимно подсилват ефективността си и не бих казал, че действието им се припокрива. Комбинацията бета аланин, креатин и ВСАА... мисля, че можеш да я направиш добре, ако не правиш зареждащ период с креатина (не съм уверен, че е наложително, но нямам опит с монохидрат и не смея да бъда категоричен) и осигуриш бета аланин за 2 месеца по 5-6 g дневно. Това е работещата доза бета аланин и ако не можеш да я поддържаш, мисля, че не е разумно да инвестираш в него. Освен всичко друго, гледаме да се вместим и в бюджета, нали?...

Колкото до храненето - щом като е добро, аз бих заложил на аминокиселинна суплементация веднага след тренировка и директно храна след това.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 29.12.11 20:44.

29.12.11
20:55

Нали си ученик бе, имаш време за всичко, за какво ти е този протеин? Ти чак такива дупки в храненето гледам нямаш, просто можеш да го засилиш от към мръвка и пестиш от протеина ;)
Аз бих взел бета аланина + монохидрата като бета аланина бих почнал месец по  - рано да го пия, за да може след зареждащата фаза на креатина да започне и по - активно да действа. Та да се застъпят от към действие ми е мисълта ;р

HE

29.12.11
20:59

Ако смяташ, че ще можеш да си набавяш нужното количество белтък от хранене - протеина е излишен, но пък от друга страна аминото излиза по-скъпо. Действието на бета аланин-а и креатина, не се припокрива, а напротив - допълват се /бета аланина, ще ти даде и известна издръжливост/. Зареждащата фаза с монохидрат е остаряло понятие, както и поддържащата доза в последствие от 5 гр. Раздели си две дози от по 5 гр. в дневния прием и си ОК.
Имай в предвид обаче, че от добавки не се пести и ти препоръчвам ако ще взимаш ВСАА да ги пиеш и в не тренировъчни дни /тогава също играят роля при възстановяването/. Скептичен съм към Екстенда при мен възстановяването от него дойде при двойни дози, че понякога и тройни /в зависимост от тренировката и това, как се чувствам/.
San за разлика от Optimum поне са си направили труда да напишат на етикета, че е микронизиран креатина им, докато на Оптимум такова нещо на етикетите не видях. Общо взето за креатина е все тая, но с условието, че гледаш да е креапюр или микронизиран и съответно марка на която може да се има доверие.

29.12.11
21:11

Според мен, ако имаш добре изграден хранителен режим и приемаш достатъчно протеин с храната, то допълнителният прием на протеинова пудра би следвало да е насочен повече към бързината на усвояване, отколкото към добавянето на допълнително количество протеин към общия дневен прием.

С оглед на тази логика (при “изпилени” диета и тренировки) играта по-скоро би била с по-бързата усвояемост (и оттам възстановяване) след всяка тренировка, отколкото с приемането на повече белтък, който не би могъл да бъде усвоен добре (без помощни вещества).

В този случай аз бих си купил аминокиселини (по-голяма бързина) вместо протеин (по-бавна усвояемост, при вторично значение за общия дневен прием).

Ако приемаш достатъчно протеин от храната и имаш добре балансирано хранене, общата стратегия (според мен) би трябвало да се насочи към по-качествена тренировка (по-големи тежести/повече повторения) + по-добро възстановяване, а за тази цел комбинацията от:
1. Монохидрат + бета аланин;
2. Аминокиселини (+декстроза след тренировка),
ми се струва по-подходяща.

Да Хед това за микронизирания монохидрат го знам... към такъв съм се насочил мисля, че този на Оптимум е такъв.

Добреее момчета значи до тук избистрихме: Бета-аланин, Креатин Монохидрат и БЦАА:

- Монохидрата е на ON Creatine Powder… без зареждаща фаза по ваш съвет... 1доза 20-25мин преди тренировка и 1доза веднага след тренировка

- БЦАА-то мисля да си е Екстенд... не съм пил никакви БЦАА Хед затова пък при мен може и да потръгне... ще го пия в големи дози както съветвате. 3 мерителни лъжички по време на тренировката и 2 мерителни веднага след нея заедно със Монохидрата. В не тренировъчните дни мисля да има два приема по 2 мерителни лъжички... ако усетя слабо възстановяване ще увелича приема / до колкото разбрах ще се ориентирам по мускулна треска и общото ми състояние и това ще ми е ориентир към дозите БЦАА /

- Бета-аланина... нямам много познания тук даже никакви.. ще ме насочите ли към нещо което според вас ще ми свърши работа

Любомире - Като се има в предвид, че явно няма да правя зарежда фаза на Моно-то още ли мислиш, че трябва да почна Бета-аланина месец преди Монохидрата.

Кольо и Хед - споделяте ли мнението на Любо?!

ПП: Глюкоза мисля да взимам около 50-60грама след тренировка заедно с БЦАА-то и Монохидрата... какво мислите....

Антов - Точно такова искам и аз... подобрение в самата тренировка.. възстановяването след нея и захранването ми преди нея е на ниво според мен... в самата тренировка тренирам с нужната интензивност и прочие но нямам треска... това ме навежда на мисълта, че мускула е добре ‘’нахранен’’ но не е достатъчно ‘’уплашен’’ :)

Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 29.12.11 21:28.

29.12.11
21:37

При всички случаи аз бих започнал аланина месец преди креатина, защото му “трябва” малко време да го усетиш.а. Ама това само мое мнение де, не знам дали другите го споделят ;)

Мнението беше редактирано от Lyubomir на 29.12.11 21:39.

Да сега видях, че ползи започват да се извличат 2-4седмици след началото на приема му... а ти към кой бета-аланин би ме насочил.

29.12.11
21:41

Тука по - добре Кольо да каже. Аз мисля, че Primaforce е ОК. Пък ся е на промоция 50лв.

Мнението беше редактирано от Lyubomir на 29.12.11 21:42.

HE

29.12.11
21:46

Смятам, че по 2-2.5 гр. разделен на 4 приема, ще е добре.
На PRIMAFORCE излиза най-изгодно в съотношение грамаж и цена.
Не съм съгласен с Любо за зареждащата фаза с монохидрата, а за действието му си е спорен въпроса. Вземи си 500 гр. Монохидрат и си го пий с бета аланина.

п.п. И бета аланин се усеща от първия прием ;) Вече за действието е относително.

Мнението беше редактирано от head_hunter на 29.12.11 21:50.

Е мисля, че 300гр моно ще стигнат... до колкото знам се приема около месец и след това се прави пауза... та 300грама ще стигнат за сега :) Впрочем не успявам да намеря Бета-аланина на Примафорс... вече в два оналайн сайта... като вкл. и магазина на бб-тийм стават три... нещо да помогнете момчета :)

HE

29.12.11
22:04

Силата пробва ли ги, че уж те са им вносителите.

Не съм Хед ама при тях няма наложен платеж... а аз немога да плащам с карта затова и не съм гледал :( Видях го продукта но както казах немога да пазарувам с карта... :)

HE

29.12.11
22:15

казано от kristiancho на 29.12.11, 22:11:

Не съм Хед ама при тях няма наложен платеж... а аз немога да плащам с карта затова и не съм гледал :( Видях го продукта но както казах немога да пазарувам с карта... :)

Добре де, мога да мина днес или утре през магазина им и да ги помоля да ти пратят поръчката с наложен платеж ;)
Ако ми откажат в което се съмнявам, аз ще ти го взема и ще ти го изпратя с наложен платеж - все ще измислим нещо щом става въпрос за теб :P

Хех яко си пич Хед :) Когато дойде време ще ти пиша и прочие да се разберем и да видим какво можем да направим :) Сега трябва  да видя за Моното и БЦАА-то в силата ... :) Или може само Бета-аланина да взема от Силата ако успееш да ме уредиш... :)

Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 29.12.11 22:20.

29.12.11
22:19

Kristiancho,миналата година (както и по-миналата) пих същата комбинация,но вместо монохидрат,приемах кре-алкалин (тренирам футбол,целта ми не е като твоята,най-вероятно),но искам да ти кажа,че аз не бях доволен от бета-аланина на primaforec.Първият път пих този на interactive и бях доста по-доволен.От този на primaforce не усетих нито веднеж ‘’бодлички’‘,окей..не е задължително,зависи от човека,но предполагам,че след като съм усетил веднъж такъв ефект (от бета аланина на interactive),би трябвало да го усетя и от бета аланините на всички останали фирми.Може и да не съм прав,просто споделям мнение.Този път ще пробвам бета аланина на NOW.

HE

29.12.11
22:21

казано от kristiancho на 29.12.11, 22:18:

Хех яко си пич Хед :) Когато дойде време ще ти пиша и прочие да се разберем и да видим какво можем да направим :) Сега трябва  да видя за Моното и БЦАА-то в силата ... :) Или може само Бета-аланина да взема от Силата ако успееш да ме уредиш... :)

Когато си решиш - аз съм насреща, ще помогна с каквото мога ;)

п.п. Сега видях, каква глупост съм написал :D
Добре де днес точно няма да мога да мина през магазина им или поне без да ме арестуват :D :D :D
Отивам да лягам, че вече плещя глупости от умора ;)

Мнението беше редактирано от head_hunter на 29.12.11 22:24.

Хехе ще те имам в предвид Хед... учителю...

29.12.11
23:06

Едно пояснение или въпрос,каквото и да е..
Крисчо забелязах,че ще пиеш креатин монохидрат ПРЕДИ и СЛЕД тренировка.Чел съм,че няма да успее да се усвои за толкова кратко време и за това е по-добре сутрин и преди ИЛИ след тренировка.Повече преди,защото основната му цел е сила (но то от сутринта до времето през което ще тренираш няма да се отрази по-малко:) )

Ами и аз съм чувал нещо такова но... колегите не ме поправиха за приема... следователно считам, че би трябвало да е ОК приема му преди и след трен.

29.12.11
23:56

Е аз да подам топката,пък ся това на къде ще я ударите Вие е друг въпрос :Д

Така... бета аланин - за предпочитане е да бъде на прах (реално веществото е под формата на малки кристали, подобно на сол). Капсулите също са вариант, но значително по-скъп и затова не го препоръчвам. Продуктът на PrimaForce е ОК, според мен... предполагам, че този на Now Foods също, но цената му е друга. Съвсем скоро приключих период от 100 дни с прием на бета аланин от Bulk Powders - не виждам разлика между него, този на PrimaForce и този на InterActive, работи си. Според моя опит 6 g дневно, разделени на 2 или 3 части (3 пъти по 2 g или 2 пъти по 3 g), приемани през 4-6 часа на празен стомах, са една добра схема за прием. Нещата се свеждат до конкретната организация на ежедневието - хранене, почивка, трениране. Винаги гледам една от тези части да се пада по време на тренировка. Колкото до действието - при мен ефектът от тази добавка започва да се забелязва след 3-4 седмици прием, т.е. от там нататък мога да направя разлика в усещането към тренировъчния процес. Затова и съм на мнение, че човек трябва да предвиди прием на бета аланин за поне 2 месеца (най-добре 3-4 месеца). Ако говорим за параестезията (боцкането, иглиците) - да, усещам я от първия път и всеки път, когато приема поне 2 g бета аланин. Има начини да се притъпи това усещане, но аз лично не го намирам за неприятно и проблемно - появява се около 10-15 минути след приема и след още толкова вече е отшумяло.

Колкото до комбинацията с креатин монохидрат - да, предвид на това, че креатинът се приема за относително по-кратък период, идеята на Любо е съвсем разумна.

Ахааа другата ми мъгла Кольо беше.. ясно бета-аланина се приема на 3-4дози от по 2-2.5гр... на ден казваш работещите дози за 5-8грама.. така и ще бъде... периода ще е 2месеца минимум по твой съвет. Казваш още един от тези приеми да съвпада със тренировката.... не разбрах точно но имаш предвид да смеся една лъжичка бета-аланин с бцаа-то което ще пия по време на тренировката ли ? Като цяло можеш ли да ми дадеш пример с приема на бета-аланин като часове... нещо от сорта: 7:30, 12:30, 16:00 ( с бцаа в тренировката ), 20:00 часа... нещо такова ли имаш предвид. А как стоят нещата с приемам му през почивните дни?

казано от kristiancho на 30.12.11, 10:19:

...не разбрах точно но имаш предвид да смеся една лъжичка бета-аланин с бцаа-то което ще пия по време на тренировката ли?

Мда, точно така. :)

Като цяло можеш ли да ми дадеш пример с приема на бета-аланин като часове...

Давам веднага моята схема, която ползвам:
- 2 g - сутрин, веднага след ставане от сън, около 20-30 минути преди закуска (при мен това значи между 6 и 6:30 часа)
- 2 g - около 20-30 минути преди да обядвам (при мен това е между 12 и 12:30 часа)
- 2 g - по време на тренировка (тренирам от 19 до 21 часа)

Когато тренирам рано сутрин, първата доза е по време на тренировка, втората остава с обяда, а третата остава за преди вечеря (виж по-долу). Случвало се е да тренирам и по обяд (фитнесче) - тогава пък втората доза влиза в тренировъчната напитка, останалото е същото.

А как стоят нещата с приемам му през почивните дни?

Приемът в почивните дни е абсолютно същия, само че количеството, предвидено за тренировката, приемам около 20-30 минути преди да вечерям. Нищо сложно.

Сега... категорично мисля, че бета аланинът няма нужда да се пие под часовник като антибиотик, просто не е наложително чак толкова да се издребнява. Идеята е да разпределиш количеството сравнително равномерно в рамките на деня - нищо повече. Затова казах, че нещата зависят от конкретната организация на ежедневието ти. А дали ще оставиш 3 часа между два приема на бета аланин или 7 часа - не мисля, че е ча-а-ак толкова важно и определящо, след като поддържаш нужното количество за деня. Бета аланинът е добавка за търпеливи хора и по друга причина - иска се малко мерак и воля да приемаш добавка няколко пъти дневно в продължение на един не много къс период. :)

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 30.12.11 10:37.

Е и аз ти благодаря за търпението... просто нали се сещаш, че по описанията в онлайн магазините тея неща които ги казваш не ги пише :) Ако някой има нещо да допълни... да казва :)

Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 30.12.11 11:02.

Хе... напълно наясно съм какво пише по on-line-магазините и сайтовете на производителите... все големи купешки думички, а практически полезните неща са малко. :) Няма проблем с търпението ми, правя го с удоволствие. На разположение съм. :)

30.12.11
11:05

Вместо бцаа, пробвай л-левцин на примафорс. И приема на суплементи по време на тренировката е напълно излишен откъдето и да го погледнеш ;)

казано от AnToAn4o на 30.12.11, 11:05:

И приема на суплементи по време на тренировката е напълно излишен откъдето и да го погледнеш ;)

Би ли разказал повече за това, моля. :)

И според моето скромно мнение, комбото Креатин Монохидрат + Бета-Аланин + БЦАА е най-добрият вариант  в момента.

На креатина на Оптимум не пише, че е микронизиран, но са лепнали логото на Creapure, което означава, че е възможно най-доброто като монохидрат (като всеки един микронизиран). За монохидрата има десетки изследвания и всичките доказват, че работи. Дали ще правиш зареждаща фаза, дали ще го приемаш по 10 гр за месец или по 5 гр за два, няма да видиш никаква разлика. Бях чел едно изследване, където доказваха, че при прием на 5 и 10 гр на ден, накрая след един и същи период, няма разлика в нивата на креатин в мускулите. От друга страна при постоянен прием на монохидрат в дългосрочен план, има редица други благоприятни ефекти - подобряване на паметта, инсулинова чувствителност, намаляване на болки в ставите, увеличаване на чистата мускулна маса и т.н. Аз лично мисля да се пусна на един експеримент, да употребявам 5 гр микронизиран монохидрат повече от 100 дни. Единствено монохидрата бих го заменил с магнезиев креатин хелат, който като че ли е най-ефективната от новите формули и може ще бъде заместника на моното. Но засега не се е наложил толкова и най-малкото го няма отделно на пазара.

Бета-Аланинът е чудесна добавка. Действието се усеща след първия прием, а продуктът започва да действа оптимално след 3 месеца употреба. На нау наистина е малко солен, но е микронизирана суровина CarnoSyn. Primaforce са среден клас марка, но нямам наблюдения върху техния бета-аланин за да изказвам мнение. Според разни му там изследвания няма никаква разлика между прием на 4 и 6 гр дненво.

БЦАА-то е излишно да го описвам. За мен най-добрата добавка за възстановяване, но трябва да си набавяш поне 15 гр чисто BCAA по време на тренировката. Аз бих го пил единствено по време на тренировка.

Протеин не ти трябва. При оптимизирано хранене е излишно. Пък и нали си айляк :D

казано от AnToAn4o на 30.12.11, 11:05:

Вместо бцаа, пробвай л-левцин на примафорс. И приема на суплементи по време на тренировката е напълно излишен откъдето и да го погледнеш ;)

На база личен опит ли го казваш или изследвания?

30.12.11
11:36

[quote author=“AnToAn4o” date=“1325235958” И приема на суплементи по време на тренировката е напълно излишен откъдето и да го погледнеш ;)

Ееее...един разумен мъж, дето да е заел малко...

Какво има да се обяснява бе Деско...почваш да тренираш, храносмилането и усвояването на нутриенти почва да клони към 0-та...а ти тъпчеш БЦАА и други “интра” трейн продукти...и за чий...

Малко преди тренировка, заедно с другите пред-тренировъчни(ако ги има) и повече след...не е много сложно...

БЦАА не е най-точното сравнение с храна. Нивата на усвояемост и спестените ензимни реакции са доста важен фактор. Те хората си имат едни такива помещения, пълни с апаратура. Лаборатория май му се викаше и знаят какво правят. Къде пристрастността, къде парите са намесени е друг въпрос. Но аз говоря от личен опит и опита на не един човек.

30.12.11
11:59

http://itc.gsw.edu/faculty/gfisk/anim/autonomicns.swf

Каквото си разбрал, разбрал...

Лаборатроии, апаратури и т.н., които съм сигурен, че редовно посещаваш и ползваш ти ги признавам и ти се радвам...после отваряш учебника и четеш как функционира тялото...

Теория много, може да си чешем езиците цял ден. Но по никакъв начин теорията не може да замени практиката ;)

Може да се замервате с изследвания от днес та чак до след Нова година. Обаче нищо няма да докажете.
Нещата са индивидуални и излизат далеч извън научните публикации. Още повече, че често самите публикации не са направени с достатъчно голяма контролна група, а на не един и два университета самите изследвания са “спонсорирани”.
Най-меродавното и точно мнение може да даде само опитът.
Ето какво казва моят опит: Някъде под 10% от хората, с които сме приемали интратренировъчно добавки, имаме по-добри резултати без нищо по време на тренировката, т.е. бистра водица само. Аз също спадам към тях. Но това не ми пречи да продължаваме да опитваме нови варианти. Хубавото на тези добавки е, че ти трябват само по няколко тренировки със и без, за да разбереш кое работи по-добре за теб.
В случая Славко може да е ок без, докато при Десо със е по-добре. Просто това нищо не доказва.
Като цяло повечето трениращи извличат по-голяма полза със суплементация по време на тренировката.

Прескочи до:

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1