Хранене след тренировка

06.01.12
16:25

Здравейте всички,
понеже съм съвсем нова тук и не знам дали няма да ми се разсърдите, че правя нова тема с такова заглавие.
Надявам се да не се случи и да ме извините.
От месец съм се заела с усилено трениране. По принцип съм човек, който не се оставя дълго време без да тренира.
Най-дълго време съм се задържала на тренировки във фитнес зала, иначе съм тренирала плуване, кик-бокс и различни видове такси.
Пролетта спрях тренировки по кик-бокс, защото направих лека контузия.
Към тренировките се завърнах едва преди месец, но във фитнес зала. Спазвам програма, която намерих тук.
Но сега изникват въпроси свързани със храненето.
По принцип не съм фен на диетите и не мога да ям по определен час, по простата причина, че работата ми не го позволява.
А и в крайна сметка не гоня олимпийски резултати, просто искам да се чувствам добре, тонизирана и стегната.
Причината поради, която ви пиша е храненето след тренировка. Може би сега е момента да кажа, че тренирам след 18.30 до към 20ч.
И след това обикновено хапвам нещо - гледам да не е много. Но някак не го виждам редно - да се яде. Принципно чакам да мине 1 час от края на тренировката, и тогава вечерям, но както и да го гледаме, ядене в 21ч не е много ок.
Затова бих искала да се посъветвам с вас, кой е оптималния вариант в този случай - да не ям изобщо, или да хапна нещо?
Ако сте за второто - какво бихте ме посъветвали да ям вечер, 1 час след тренировка?
Редно е да вметна, че съм момиче, 173 см и 62 кг? Според вас това ок ли е?

Благодаря на всички.

Поздрави!

Според мен яденето след тренировка е меко казано абсолютно задължително. Не виждам нито един проблем в храненето след 21 часа. Смятам, че е разумно да определяш количествата и вида на храната в зависимост от това кога си лягаш. Ако си лягаш в рамките на около 1 час след вечеря, направи едно по-солидно хранене. Ако си лягаш 2 часа или повече след вечеря - просто хапни два пъти, но с по-малки количества. В първия случай бих заложил на качествени източници на белтъчини, мазнини и въглехидрати (последните с нисък гликемичен индекс). Във втория случай първото хранене бих направил с белтъчини и въглехидрати (отново с нисък гликемичен индекс), а при второто хапване ще избера белтъчини и източник на мазнини.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1