11.01.12
23:14
Пия си аз прясно мляко, и си мисля дали наистина е толкова полезно колкото го рекламират? Разбира се, че не. Организмът ни не е направен да пие мляко. Особено краве мляко. Пием мляко докато сме бебета, след това няма никаква нужда от него. Организмът ни не е свикнал с млечните продукти. Просто не е полезно нито за човека, нито за кравата, нито за Земята. Ето малко инфо по въпроса -
http://www.peta.org/issues/animals-used-for-food/dairy-industry.aspx
http://www.care2.com/greenliving/11-reasons-to-stop-eating-dairy.html?page=1
Вие какво мислите? Аз мисля, че е време да намаля млечните продукти на минимум. А може би след време, напълно.
Темата беше редактирана от Кристиян Дончев на 11.01.12 23:15.
11.01.12
23:22
Сега се сетих и за това видео - http://www.meatvideo.com/
Май ще ставам вегетарианец скоро :(
Съмнявам се, че много хора се отнасят така с животните си, но не знам откъде идва яденето ми, така че има шанс това да се случва някъде наблизо и въобще да не подозирам ?
Май най-доброто решение е да си отглеждам животни някъде на село..
Повечето спортисти приемат протеин на прах поради [insert favorite reason here]
Повечето протеинови добавки са WHEY (суроватъчно) - базирани.
Oт какъв ли зеленчук се прави суроватката... :p дали не е точно cow milk?
И да, организмът ни не е свикнал с млечните продукти. Или поне не беше допреди 20-тина (или повече) хиляди години . Ама свикнахме. Почнахме да опитомяваме добитъка за да му пием млякото. Приспособихме се. За да си на върха на хранителната верига, трябва да си всеяден. Задължително е.
В противен случай съществуването на вида (homo sapiens sapiens) би зависел от наличието на конкретна суровина, с изчезването на която, ще изчезне и той.
Аз лично те съветвам да се заинтересуваш от фотосинтезата. Разбрах че има прецедент - някакъв индиец от няколко години не се храни с нищо, само стои с отворена уста срещу слънцето.
Тука един касапин се хвалел как режел сухожилията на животните, дерял ги живи и накрая ги колел с ножа. Откачалници има навсякъде за жалост..
11.01.12
23:50
Към някои неща организмът ни се приспособява бързо, към други - не. Затова сме оцелели, защото сме приспособими. Колко сме се приспособили към млечните продукти не знам, но има куп други въпроси които ме притесняват много повече. Например от къде идва млякото, как се отнасят с животните и още други неща. С кеф ще си пия прясното мляко, ако аз си доя кравата, която всеки ден яде на пасището на село. И да, за жалост има ненормалници навсякъде.. Айде лека нощ от мен. :)
12.01.12
00:12
Я кажи и какво точно ще ми стане ? ;)
Като се замисля то и с кожа не трябва да се обличаме тогава в кръга на шегата ха ха Лека!
12.01.12
08:17
казано от Кристиян Дончев на 11.01.12, 23:50:
Към някои неща организмът ни се приспособява бързо, към други - не. Затова сме оцелели, защото сме приспособими. Колко сме се приспособили към млечните продукти не знам, но има куп други въпроси които ме притесняват много повече. Например от къде идва млякото, как се отнасят с животните и още други неща. С кеф ще си пия прясното мляко, ако аз си доя кравата, която всеки ден яде на пасището на село. И да, за жалост има ненормалници навсякъде.. Айде лека нощ от мен. :)
Наистина млякото в магазина няма нищо общо със другото, тази година опитах мляко в планината няма нищо подобно с това в магазина. :)
12.01.12
09:57
@Teen Power
Еми какво ще ти стане..
1. На кравите може да са давани сякви неща, като хормони, ГМО и други боклуци. И всичко това, за да произвеждат повече мляко. Сигурно ги хранят с всичко, но не и с трева. Така предполагам са повечето по-големи фирми.
2.Доказано е, че ако прекаляваш с прясното мляко, а границата е много тънка, че всъщност е вредно за костите.
За повече обяснения виж линковете, които дадох.
Както казах, ако си 100% сигурен за източника на млякото, тогава спокойно може да пиеш, но млякото което купуваме, нито съдържа всичките макро/микронутриенти, и в допълнение съдържа боклуците с които (може би) са хранени кравите.
Мнението беше редактирано от Кристиян Дончев на 12.01.12 09:57.
казано от Кристиян Дончев на 12.01.12, 09:57:
@Teen Power
Еми какво ще ти стане..
1. На кравите може да са давани сякви неща, като хормони, ГМО и други боклуци. И всичко това, за да произвеждат повече мляко. Сигурно ги хранят с всичко, но не и с трева. Така предполагам са повечето по-големи фирми.
2.Доказано е, че ако прекаляваш с прясното мляко, а границата е много тънка, че всъщност е вредно за костите.
За повече обяснения виж линковете, които дадох.
Както казах, ако си 100% сигурен за източника на млякото, тогава спокойно може да пиеш, но млякото което купуваме, нито съдържа всичките макро/микронутриенти, и в допълнение съдържа боклуците с които (може би) са хранени кравите.
Много си прав !
Същото се отнася и за мазнините в месото.Ако едно животно се храни с трева,а не го блъскат с хормони и някакви фуражи,то мазнините му ще бъдат много по-полезни от тези,на което животното е оглеждано само на добавки и ,,изкуствена’’ храна.Същото се отнася и за жълтъците.
12.01.12
10:19
@Teen Power
Еми какво ще ти стане..
Айде пак се почна с тва ГМО...па и чак за храненето на едрия рогат добитък - ти имаш ли си идея какво, колко и как трябва да яде една крава ? ;) Или прости си виждал, че ги пасат и следователно тя яде само трева ? :D
Доказано ? От кого, кога, къде ?
Айде без такива изказвания, а ?
http://wewantorganicfood.com/2008/01/26/pasteurizing-milk-destroys-essential-nutrients/
http://www.realmilk.com/rawvpasteur.html
12.01.12
10:24
казано от brusakch на 12.01.12, 10:21:
http://wewantorganicfood.com/2008/01/26/pasteurizing-milk-destroys-essential-nutrients/
http://www.realmilk.com/rawvpasteur.html
И ?
Трябва да приемем тези неща за сериозно научно изследване ли ??? :D
Кристияне, а ти преди да правиш такива обобщения, направи ли си труда да потърсиш проучвания на тема как се движи нивото на ензимите, свързани с разграждането на млякото (най-вече лактаза) с възрастта при хората с различен произход?
При повечето бозайници след порастване то пада рязко до почти нулеви нива при възрастните индивиди.
Същото важи и за повчето хора с азиатски произход (с особена сила това важи в Югоизточна Азия). Разликата идва обаче при европейците и жителите на Близкия Изток, които консумират мляко от самото одомашаване на първите говеда, овце и кози. При мнозинството от тях (всъщност нас) нивата на лактаза при възрастните се различават съвсем малко от тези при децата.
Извод е много ясен: както вече беше отбелязано съвсем правилно, адаптирали сме се отдавна към консумацията на мляко и разграждането на млечни захари и протеини.
12.01.12
10:37
Явно разбираш повече от мен, затова се съгласявам с теб. НО, все пак остава въпросът за произход на млякото. И да, кравите трябва главно да се хранят с растения, като това включва фуражът, тъй като повечето видове фураж се правят от растения, предполагам, че всичко друго е ненужно. Наистина не съм направил нужните проучвания, но прочетох 3-4 сайта и се запалих, но затова е форумът, да си изкажете и вие мнението.
12.01.12
10:45
казано от Кристиян Дончев на 12.01.12, 10:37:
И да, кравите трябва главно да се хранят с растения, като това включва фуражът, тъй като повечето видове фураж се правят от растения, предполагам, че всичко друго е ненужно. о.
Ако кравата докато пасе на воля из балкана попасе и малко татул, дали ще и е здравословно млякото, а ?
Фураж се прави само от растения и е дума, която означава храна. Но самите фуражи биват груб, концентриран, зелен...и говедата имат нужда от всякакви, а не само паша... ;)
Явно разбираш повече от мен, затова се съгласявам с теб. НО, все пак остава въпросът за произход на млякото. И да, кравите трябва главно да се хранят с растения, като това включва фуражът, тъй като повечето видове фураж се правят от растения, предполагам, че всичко друго е ненужно. Наистина не съм направил нужните проучвания, но прочетох 3-4 сайта и се запалих, но затова е форумът, да си изкажете и вие мнението.
Аз преди малко си “опресних” знанията. В Северна Европа процентът на лактозна непоносимост е много нисък - в различните държави варира между 1 и 3-4%. Югоизточна Азия пък е на другата крайност - 98-99%.
Интересното идва между тези две крайности. Според статистиката при жителите на Балканите лактозна непоносимост има при около 40% от населението, което лично мен адски много ме изненадва. Това ще рече, че ако същото е в сила за българите (а няма причина да не е), има шанс 40% за всеки от нас да има по-силно или по-слабо изразена лактозна непоносимост. И тук вече наистина идва моментът всеки да си вземе решение сам за себе си и да “анализира” това как му действат млечните продукти и причиняват ли някои от симптомите на въпросната непоносимост. :) При мен лично не съм забелязал подобно нещо.
http://www.youtube.com/watch?v=EICxVQdEeQc интересно мнение,но лично аз без млечни не мога,просто се опитвам да не прекалявам....
Според мен трябва да се притесняваш от това дали млякото от фермите,наистина отива в магазина - а не от това с какво хранят кравите! ;)
но млякото което купуваме, нито съдържа всичките макро/микронутриенти, и в допълнение съдържа боклуците с които (може би) са хранени кравите.
От магазина ли го купуваш? Още ли не са забранили на това да се вика “мляко” се чудя само :D От всички начини, по които можеха да го кръстят, баш на това дето го няма вътре са го нарекли, да им се ненарадваш ...
И в тоя ред на мисли, ако в големи количества млякото е “вредно за ставите”, можеш спокойно да пиеш такова от картонени кутии - там поне със сигурност няма :)
Добрее в по-горе написаните постове, споменавате че да се прекалява с млякото не е добре.
Въпрос: С кое мляко не е добре да се прекалява: Прясно или кисело ???
За какво количество прием на ден говорите?
13.01.12
21:04
Гийк, аз засега няма откъде да си взимам мляко, но ако някоя баба от село се съгласи да ми дава от нейната крава, ще съм първият на опашката. :D
Наско, аз говоря главно за прясното мляко, но стана дума и за млечните продукти. За киселото мляко, не знам как е ситуацията. Може би същата :/ А за прием, всеки е различен, всеки си преценява за себе си. Аз гледам да не пия повече от 1 голяма чаша прясно мляко, (добре де, онова нещо дето прилича на прясно мляко, от магазина) малко преди да си легна. Също вече много рядко ям мюсли, защото аз съм свикнал да го правя с прясно мляко. Ако ще ям мюсли, ще търся някаква алтернатива. Може би ще си изтисквам някакъв сок..
Мнението беше редактирано от Кристиян Дончев на 13.01.12 21:07.
Незнам, лично аз си взимам мляко от село 100% чисто, виждал съм даже как го “изкарват” от кравата, така де доят. :D
Според мене щом нещо от животното може да се яде, то трябва да се яде и не е вредно. :)
edit: Иначе млечните продукти са чудесен източник на протеин и мазнини.
Мнението беше редактирано от Абазаба на 13.01.12 21:49.
Пийте мляко, няма да ви навреди. Аз пия домашно мляко от крава пасла на полето по около 3-3.5 литра на ден и нямам никакъв проблем.
За полезно го дават да се яде всеки ден: сирене, кашкавал, кисело и прясно мляко.. Особено за хора, които страдат от липса на калций, тези храни са много важни..
В интернет всеки може да напише каквото си иска. Търси се сензацията, нещо което уж коренно и тотално променя статуквото. Писнало ми е да чета разните вегетариански, вегански, палео-малео “сайтчета”, които са ПЪЛНИ с ЯВНИ ЛЪЖИ! Обиколил доста животински ферми у нас и в чужбина. Такива извращения като в така популярните видеа няма никъде. Кой стопанин ще се отнася така с животните, които изкарват прехраната му?
В едно популярно българско “сайтче” бяха изложили супер смешните факти, цитирам: “Заставят ги да стоят на бетонни подове, в собствените им изпражнения по цял ден, във фабрики, където трябва да дават над 40 литра мляко на ден - 10 пъти повече отколкото могат да дадат в природата.” (finger) Тия хора, излагащи факти, дори не са си направили труда да проверят, една “улична превъзходна” селска био крава колко литра мляко дава. Без химии, ГМО-та и т. н. МИНИМУМ 20! Иначе не е рентабилно баба ти да я гледа. Ама нали “10 пъти повече” звучи някак си МЕГА!
Всеки има право да яде/не яде каквото сметне за добре! Но не приемайте всичко “изследвано” за чиста монета!
казано от Sarfaa на 14.01.12, 16:19:
Такива извращения като в така популярните видеа няма никъде. Кой стопанин ще се отнася така с животните, които изкарват прехраната му?
Тука не съм съгласен с теб! Както казах, дори аз знам за такива “хора” и то в моето градче.
14.01.12
22:31
Млякото и яйцата са най-добрата(не може би, а най-добрата)храна в света. Никога не бих ги сменил, за да хапна нещо друго. Дори имах период, в който яденето ми беше само 500мл прясно мляко + 3 яйца и така няколко пъти на ден. Тогава сигурно и качих най-много мазно, защото това 500мл мляко често беше над литър, но пък силата се повиши най-много в този период и пак ще го повторя ако мога, ако ще и 100кг мазно да кача. Има значение и това, че млякото беше домашно, но пак не виждам какъв е проблема, ако не се слагат някакви изкуствени работи в него. Има куп изследвания и всеки от нас може да извади поне 10, които казват, че е вредно, полезно и т.н. но обаче едва ли някое от тях ще бъде напълно вярно. Въпроса е в това как тялото реагира на млякото и въобще да познаваме тялото си. Чета разни неща и винаги имам едно на ум, но пък ако моето “изследване” показва, че тялото ми реагира по друг начин, защо да слушам какво ми казват дадени професори ?!
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече