Болни бъбреци и добавки ( протеин + амино )

29.01.12
23:43

Здравейте!

Напоследък много често посещам сайта и се информирам.
Този път обаче не успях да намеря по - подробна информация за това, което ще питам в тази тема.
Открих една стара тема, но не ми беше много полезна.
За съжаление първият ми пост тук ще е свързан с описание на хронично заболяване.
Въпреки това се надявам да получа мнения по въпроса.

Така ...
Накратко казано имам проблем с белтъка в урината. Над нормата е, направих си биопсия и ми откриха хроничен гломерулонефрит. Има сериозни последствия, ако не се лекува, а именно може да доведе до бъбречна недостатъчност. За щастие моят е с много минимални щети. Поне за момента. Пия кортикостероиди от юли 2011г. и новините са добри. След 2 месеца трябва да ги спра напълно. Също така се лекувам и с билки.

За какво пиша тази тема и защо точно тук?
Наскоро започнах да тренирам в залата след много голям застой. За жалост малко преди това откриха и проблема с бъбреците. Тъй като имам нужда от малко повече енергия реших да си набавя и протеин. След това говорех с докторите те отсякоха,че протеина е абсолютно забранен и т.н.

Сигурно повечето от вас ще ми кажат да слушам докторите, но аз не мога да им вярвам напълно. Искам да чуя и мнения от хора с повече опит от мен. Тези кортикостероиди доведоха до други проблеми, да не говорим какво причиняват на черния дроб.

Въпросът ми е, ако приемам протеин в нормални ( дори бих казал минимални ) количества дневно дали това наистина би довело до задълбочаване на проблема. Също така не ми се вярва да го пия повече от месец - месец и половина и после ще си направя изследвания, за да видя как стоят нещата. Взел съм си много добър протеин: Optimum nutrition Hydro whey 3.5 lbs. http://www.optimumnutrition.com/products/Platinum-Hydrowhey-p-271.html
Смятам да го пия 2 пъти х 30 грама на ден сутрин и след тренировка.

Другото за което също искам да питам са аминокиселините.
Дали те също могат да имат злокачествен ефект върху бъбреците.
Там също се насочих към добра фирма.
http://www.gasparinutrition.com/products/aminomax8000/
Смятам да ги пия по 3 пъти дневно х 3 таблетки.

Не знам дали ръстът и теглото имат значение, но 187см. 78кг.
Опитвам се да кача няколко килограма.

Като цяло е това. Повечето теми и мнения във форума са,че не вредят на бъбреците. Обаче те засягат здрави бъбреци, не видях много мнения за хора вече застигнати от такива проблеми.

Благодаря ви предварително за мненията!

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

30.01.12
15:26

Моят съвет, като човек от двете позиции- и трениращ и някакво си бъдещо медицинско лице, е да не пиеш протеини на прах
Първо, защото можеш да качиш килограми и постижения и без него
Второ, защото с това заболяване шега не бива

Честно казано изобщо не намирам връзка да се влоши гломерулонефритът с богата на протеини диета, даже по стари спомени знам, че и при пълна бъбречна компенсация и при нефрозен синдром (декомпенсация) се препоръчва повишаване на белтъчния внос (към 1.5гр/ кг тм). Само дето не си спомням какви белтъчини, от какви източници и пр.

Казусът е, че при здрави трениращи се препоръчва 2.2гр / кг тм, а личния ми опит показва (по мен и приятели) показва, че мускул се прави и с много по-малък прием на протеини. Отделно, че в медицинските учебници “Завишен” е 1.5 , а норма е мисля към 0.8 ?

Така, че и без протеин ще си тренираш и ще растеш, не го мисли толкова, спести си парите и дертовете дали ще ти стане нещо.

30.01.12
15:49

Приемът на протеин при ХГН (хрон. гломерулонефрит) трябва да е макс. 0.6 гр на кг тегло. В замяна на това, протеинът трябва да е чист, при нас се препоръчва чисто месо, обезмаслено мляко, яйца и др. Нямам представа какви са протеините в добавките за трениращи, но дневната калорийна доза е препоръчително около 146 кJ на килограм тегло. Не забравяй, че нивото на сол също трябва да е по-ниско, заради опасността от проблеми с кръвното налягане.

За детайли следва да се консултираш с лекуващия нефролог или интернист. Диетата следва да се наглася периодично според биохимичните показатали.

30.01.12
17:49

Здравейте,

Благодаря за мненията.
Относно консултацията за диета. Отговорът им беше да ям всичко в умерени количества. Най - важното да намаля солта до минимум и да пия поне по 3-4 литра вода на ден. Чистият протеин при мен сякаш се оказва проблем, защото така и не мога да се науча да спазвам правилна диета.
Затова реших да си взема протеина с идеята да си набавям от другаде нужното.

Мисля че ако наистина успявам да приемам голямо количество течности т.е. от 3 литра нагоре няма да има проблем с добавките. Съгласен съм,че е най-добре да не ги приемам и мускули се правят и без тях. Въпросът е,че стоят в нас от зимата. Взех ги на промоция с много добро намаление и още не съм ги отварял. Затова споменах,че едва ли ще пия след като тези свършат. Може би трябва да намеря оптималното време в което да ги пия т.е. след като приключа с лекарствата примерно. Дават ми добри шансове след това да не се налага да пия никакви кортикостероиди.

Отделно лятото бях взел също продукт на Optimum, но в по-малка разфасовка.
Честно казано не забелязах промяна на показателите.
Нефрологът ми каза,че са имали културисти, които са лежали при тях и този протеин само е влошил състоянието.
Обаче аз нямам такива големи цели,а просто тренирам за удоволствие.

А за аминокиселите какво ви е мнението ?

30.01.12
18:06

В Канада при това заболяване се препоръчва предимно растителна храна,яйца и млечни,умерено пълнозърнести ,бобови само ако са белени.Не се препоръчват никакви протеинови добавки поне докато изследванията не са в норма,след като изследванията се нормализират се прави консулт с лекари относно добавките,но по-вероятно е пак да ти забранят.Интересно е,че ти препоръчват всеки ден по 100 - 150 гр ориз.Мазнини умерено до към ниско ниво от дневния прием - само екстра върджин зехтин , а ако има термо обработка по малко масло.Никаква добавена сол към храната..,никакви преработени храни.Здравето е преди мускулите,не мисля,че ще ходиш на Олимпията ,така че не рискувай.На скоро имаше един бюлетин на лабораторията Кюри,според който препоръката от 2,2 гр. протеин на кг. активно тегло е доста преувеличена.Покачване на мускулна маса е възможно и при прием на 0,8-1,2 гр протеин на кг.....Не протеина прави културистите големи ,а други ‘’ добавки’‘.Аз също имах проблем с бъбреците,дори бях пред хемодиализа, но се оправих и сега нямам проблеми.По принцип тук при проблеми с бъбреците не се препоръчва вдигане на големи тежести.Така че,може би е добре тренировъчния ти интензитет да е в границата на релефа .Желая ти успех.

Георги, слушай лекуващите те лекари, включително и съветите от тази тема. Остави добавките настрана и си пази здравето. По-добре назад с 50-100лв., отколкото да си докараш нещо още по-сериозно.

Отделно - купените от теб добавки няма да се развалят. Сигурно имат поне 1 година до изтичането на срока на годност. Изкачай да се излекуваш, пък тогава ще ги пиеш.

Ако срокът на годност изтича скоро - подари/продай ги на някой твой приятел, за да не си съвсем назад.

Бързо оздравяване ти желая!

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 30.01.12 18:15.

30.01.12
18:32

Нямам наблюдение относно приема на аминокиселини. При нас не се препоръчват фитнес добавки (протеини, АК и др.) поне 6 месеца след диагностициране и лечение на ХГН. Дали това е най-правилно, не мога да коментирам, понеже нямам никакви практически наблюдения върху пациентите след изтичане на този период от 6 месеца.

След като терапевтът ти е препоръчал от всичко в умерени дози, е добре да се довериш на експертното му мнение и опит.

Поздрав,

Владимир Недков

30.01.12
18:55

Георги Иванов, какви бяха резултатите от изследванията? Колко бяха протеинурията, калция и фосфора?

Мнението беше редактирано от Владимир Недков на 01.02.12 15:59.

30.01.12
19:29

Владимир Недков, мен ли питате за изследвания или ? Защото аз съм с проблема. :)
Иначе юли 2011 ми диагностицираха ХГН т.е. има 6 месеца.
Най-добре наистина няма да пия нищо поне до следващото влизане в болницата през юни.

Мнението беше редактирано от LoyalToNoOne на 30.01.12 22:18.

Владимир Недков

01.02.12
16:00

Георги Иванов, да извинявай! Сподели изследванията си.

01.02.12
20:46

Това са изледванията.
Качил съм и биопсията.
Втората епикриза е пълен хаос. Няма да коментирам колко се е постарал доктора всичко да е “прегледно”.
Където има две цифри. Примерно на втората епикриза хемоглобин 122,138 г/л. Първата стойност е когато влизам в клиниката,а втората при изписването.
Надявам се да се разбира всичко.

Мнението беше редактирано от LoyalToNoOne на 16.11.12 23:56.

Владимир Недков

01.02.12
21:26

Да, беше ми полезно във връзка с мой клиент. Предлагам да изчакаш няколко месеца, докато нормализираш изследванията си докрай, след което да се придържаш към тренировки с малък обем и белтък в рамките на 1 гр/кг активни тегло. Ще си пуснеш изследвания, докато си на такова хранене и ще се види.

01.02.12
22:11

Значи оставям добавките за след като всичко влезе в референтните граници. :)

17.11.12
00:05

Сетих се за тази тема докато преглеждах форума.
Март месец зарязах всякакви кортикостероиди,хапчета,болници и т.н. Просто не се чувствах добре.
Преминах изцяло на билки преди 9 месеца и се чувствам прекрасно!
Изследванията го доказват. Та те дори са по-добри отколкото когато вземах кортикостероиди ...
И резултатът е от 0,56г/л януари след изписване от болница и системи сега съм свалил до 0,37. Референтната граница е 0,14.
Не бих казал,че следя белтъка в храната си, но съм ограничил солта до минимум.
Не съм вземал добавки. Честно казано съм доволен от физическите резултатите и без тях.
Все пак мисля да пробвам с добавки тази зима , следейки периодично състоянието си чрез изследвания.
Благодаря за съветите,които ми дадохте. Те наклониха везната в полза да не вземам добавки и това беше правилното решение.

Мнението беше редактирано от LoyalToNoOne на 17.11.12 00:08.

20.08.13
17:21

.

Мнението беше редактирано от Asen Georgiev на 29.10.15 15:25.

16.05.15
14:30

И аз се включвам в темата.

Оказа се, че доста време съм си ходила с Хроничен Гломерулонефрит, засега неуточнен поради моят отказ да се подложа на Биопсия.  Но фактите са налице.  Белтък и кръв в урината, обща отпадналост, измършавяване, висок холестерол, атрофия но мускулите,  задръжка на вода, отоци и т.н. ..... Редовните потребители са запознати с моите изследвания.


След всичко, което прочетох досега, в главата ми се върти един интегрален въпрос.

ЗАЩО СЕ ОГРАНИЧАВА ПРИЕМА НА БЕЛТЪЦИ ЧРЕЗ ХРАНАТА, При положение че организмът ежедневно загубва ценни количества от него чрез урината???
НЕ ТРЯБВА ЛИ ДА Е ОБРАТНОТО??? Да се увеличи приема, за да се компенсират загубите???

Много ще се радвам ако ми кажете.

Иначе и аз не се подлагам засега на терапия с кортикостероиди. Действам с билки, но отскоро. Ще изчакам два месеца и ще пусна нови проби.

Поздрави.

Мнението беше редактирано от Ива Миланова на 16.05.15 14:32.

18.05.15
11:14

Нека се включа и аз, като (бъдещо) медицинско лице. Белтъците са кисела храна, заради остатъците от фосфорна и сярна киселини, които съдържат.
Това значи, че организмът ще се старае да компенсира тяхната киселинност чрез различни механизми:
-буферни системи. Тук включваме и фосфатната буферна система, която се извършва точно в бъбреците.
- екскреция на H+ йони чрез урината
- гломерулонефрит има нарушен поляритет на мембраната и белтъци започват да преминават по-свободно в урината. Може да се стигне до намалено съдържание на белтъчини в кръвта, което да афектира организма по няколко параграфа - хипопротеинемия (развитие на отоци, намален имунитет + куп още неприятности)
- опасност от образуване на т.нар. “хаптен” (белтък, свързан с някаква друга молекула, което го превръща в имунен дразнител за организма - с една дума, антиген)

Най-добре е да имаш умерен прием на белтъчини в такъв случай, но да не прекаляваш, особено с добавки, които колкото и да са тествани, не се знае, дали нямат някакви странични продукти в тях, които допълнително да затормозят бъбречните функции.

Прием на 0.8-1 г/кг телесно тегло ще ти бъдат добре, без да се излагаш на риск.
Все пак, направи си справка с нефролога

18.05.15
17:37

Страхотно разяснение! Благодаря!!!

А какво се случва когато няма индикации за повишена “бойна готовност” от страна на имунната система? Имам изследвани трите основни Имуноглобулини и са в норма. Може ли пак по същия механизъм да бъдат активирани?

Благодаря.

19.05.15
22:06

Имунната система е сложно нещо. Влияе се от много, много, ама много фактори :)

1. Здравословно състояние
2. Възраст
3. Хранене
4. Околна среда
5. Вредни навици
6. Прием на медикаменти
7. Начин на живот
8. Генетични фактори
9. И куп други (факторите не са подредени по важност. Просто съм споменал по-основните)

Какво разбираш под “да бъдат активирани”?

20.05.15
11:00

Ами ще го обясня допотопно... ( по-скоро за себе си...) :D

Имунната система е в покой. Поради някакви фактори е нарушена гломерулната филтрация и организмът започва да губи белтъци. Чрез увеличен прием на белтъци  се получават онези хаптени и организмът започва да реагира чрез имунен отговор, като отчита чуждо нашествие и започва да се “бори” с вредителите.

Това ли е механизмът на отключване на автоимунни заболявания?

Благодаря!

Мнението беше редактирано от Ива Миланова на 20.05.15 11:14.

20.05.15
15:18

Може би аз не съм се изказал правилно, но образуването на хаптени изобщо не е добро нещо. Вероятно си мислиш, че това е един позитивен стимул за имунната система? Съвсем не :)
Това води до алергични реакции от различен тип. На образуването на хаптени се дължат алергиите към лекарства и други прости небелтъчни молекули. Веднъж попаднали в тялото, те се свързват с белтък-преносител. Сам по себе си, нито белтъкът-носител, нито лекарството предизвикват имунен отговор. Но комплексът, изграден от тях (т.е. хаптенът) води до имунен отговор под формата на алергична реакция.

Рискът е следния - неправилни белтъци стигат до бъбрека, за да бъдат екскретирани през вече скапаната от гломерулонефрита мембрана. Там могат да се отложат, да се свържат с някакъв човешки протеин (белтък) и така да станат имуногеннен комплекс - хаптен.

20.05.15
16:38

Разбрах те перфектно, още първия път. Може би аз тъпо зададох въпроса си..


Имам още един въпрос.  Има ли механизъм за поправка на “цедката” на гломерулите, освен терапиите с Имуносупресори и Кортикостероиди, които всъщност не лекуват?

20.05.15
17:29

Не. Само може да се забави процеса на увреждане на нефроните.

Мнението беше редактирано от aleks на 20.05.15 17:29.

16.03.18
00:12

Здравейте! Попаднах случайно на тази тема и въпреки, че е малко старичка, не се въздържах да пиша, тъй като съм на хемодиализа и мисля, че имам информация относно въпросите ви. Преди да мина на хемодиализа може би направих огромна грешка като не послушах мнението на един доста добър нефролог, който ми каза, че като последен шанс да се спасят бъбреците, трябва да се спре напълно приеманият чрез животински или растителни продукти протеин и да се пият големи количества протеинови хапчета (казваха се нещо от сорта на Кетостерил и са доста скъпи). Идеята е, че чрез нормалната храна (особено от животински произход) се приемат протеини, които не се усвояват толкова добре и също така натоварват и без това нефункциониращите добре бъбреци. Чрез тези хапчета се приемат най-подходящите за болните бъбреци протеини. А за протеина на прах - сега, когато съм на хемодиализа, докторите ми предписаха един специален протеин на прах, който е за хора на хемодиализа, т.е. не би трябвало да е вреден за бъбреците (приема се пак с цел да компенсира изтичането на белтък чрез урината и съответно да се намалят отоците, които се дължат на ниското количество белтък в кръвта, чиято функция е да извежда водата от клетките към кръвта, от където водата да се извежда от организма чрез бъбреците) и мисля, че наиситна се отразява добре и човек се чувства по-енергичен и с по-укрепнали мускули. Казва се НутриДиал.
А за количеството вода - не мисля, че дори хора със здрави бъбреци трябва да пият повече от три литра вода на ден. Повече вода може би е полезна само за хора с камъни в бъбреците, които трябва да изхвърлят. При бъбречни проблеми многото вода натоварва допълнително бъбреците, а когато заболяването се усложни (вдигне се креатинина и т.н.), лекарите даже препоръчват да не се пие повече от литър вода на ден, за да се щадят бъбреците. Колкото и странно да звучи всичко това за всички, които доскоро сме водели един нормален живот, без никаква идея какво представлляват бъбречните заболявания.
Нядявам се да съм била полезна, а и вече да сте се справили успешно с вашите заболявания!

Здравейте,

Бихте ли споделили как протича лечението на гломерулонефрит при тези от вас, които под една или друга форма се лекуват...

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1