Велоергометър - по колко време да въртя и най-вече има ли значение на коя скорост и с колко км/ч?

02.02.12
22:50

Здравейте!
Наскоро започнах да използвам велоергометър за кардио, но не съм много запознат с този уред и искам да попитам по колко време да въртя и най-вече има ли значение на коя скорост и с колко км/ч.

Темата беше редактирана от Юлиян Тодоров на 02.02.12 22:52.

03.02.12
13:41

Прочетох повечето статии, но все пак не видях да пише за км/ч и на коя скорост ще е най-добре. Ако може някой, който има опит с този уред да ми разясни някои техники. Аз например въртя половин час с 30 км/ч на 1-ва скорост, ама май няма голям ефект. Скоростта или да вдигна или другото, или и двете?

казано от cross93 на 03.02.12, 13:41:

Аз например въртя половин час с 30 км/ч на 1-ва скорост, ама май няма голям ефект.

Забравил съм една важна статия:

Целева зона на сърдечен ритъм

Не трябва да гледаш скоростта, а пулса си. В зависимост от моментната му стойност и процента от МСР, който представлява, тялото използва различно “гориво” за енергия.

При по ниска интензивност 0% до 50-60%, тялото използва главно мазнини за гориво, докато от 60% до 100% използва главно глюкоза (въглехидрати).

И все пак е важно да уточним - ти какъв ефект точно търсиш?

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 03.02.12 13:50.

03.02.12
14:31

Добре де, аз като правя кардио, пулса ми не пада под 150. Което се пада около 80% от максималния, на моменти дори качвам до 160-165. Карам тренажора около 30-35 мин, но с изключение на първите 3-4 мин когато карам по леко за загрявка, следващите 25-30 мин под 145 не ми пада пулса. Тоест през това време горивото идва от глюкоза и по малко от мазнини?

Общо взето - да. При 80% от МСР не цялото гориво е от въглехидрати, но процента на използваните мазнини е около 25%.

При 55-60% от МСР използваното гориво е 50%:50%, а при 25% от МСР 75% от енергията идва от мастните киселини в адипоцитите.

Relationship between fatty acid delivery and fatty acid oxidation during strenuous exercise

При всички случаи е доказано, че това не е толкова важно. Много по-важни са изразходените калории.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 03.02.12 14:44.

03.02.12
18:34

Значи първо да попитам ако гориш мазнини трябва да отслабнеш, а като гориш въглехидрати какво става? И с колко процента от МСР трябва да бягам? В статията пише, че целевата зона е 60-80%, а ти казваш, че с 25% гориш 75% мазнини. Тука малко се обърках. Мерси предварително!

03.02.12
18:39

Според мен отговорът на твоя въпрос е в статията за интервалното кардио. Говорите за сърдечен ритъм, но според това, което съм чел, отговорът не е в поддържането на 80% от максималния - това дори може да бъде опасно, ако се прави често и в дълги периоди. Точно това качество на интервалното кардио да щади сърцето му дава голямото предимство пред равномерното, независимо за каква скорост си говорим в двата случая.

Виж, както казах по-горе, грешка е да се гледа моментното използвано гориво. Много по-важно и основа за изчистването на подкожните мазнини е количеството изгорени калории, при това за 24 часа, а не по време на тренировката.

Ето какво ще те посъветвам:

- ако търсиш по-доброто кардио за изгаряне на подкожните мазнини, спри се на интервалното (HIIT). То е и много натоварващо, тъй че ако си с наднормено тегло или имаш здравословни/сърдечни проблеми недей да го правиш. Изпълнявай го в отделен от силовата тренировка ден или поне нека има 6-7 часа разлика между тях. Продължителността на изпълнение може да варира според тренираността на организма и тялото, но можеш да започнеш от 5-10мин. и да увеличаваш с времето. Обикновено 10-15-20мин. интервали са напълно достатъчни.

Интервалното има предимството, че поддържа метаболизма завишен доста часове след като привършиш със заниманието, което означава повече изгорени калории за единица време, което води до по-голяма загуба на мазнини.

- ако интервалното кардио не ти е по-вкуса или има друга причина, изпълнявай монотонно, като се целиш в 60-70% от МСР. Продължителността може да варира между 20 и 40 мин., но повече от 40-45мин. няма особен смисъл. Изпълнявай го след тренировка или в отделен ден.

Естествено, без правилно хапване нищо няма да ти помогне. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 03.02.12 19:31.

04.02.12
10:56

Благодаря за помощта!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1