Екстракт от кора от йохимбе при жени

04.02.12
15:59

Здравейте!

Дали някой е наясно с действието на екстрат от кора на йохимбе (yohimbe bark) при жени? Различните източници си противоречат по въпроса - някои твърдят, че този продукт изобщо не бива да се прилага при жени (включително и някои производители поставят подобно предупреждение върху етикета), а други - че не само може, а резултатите върху липолизата и либидото са много положителни и при представителки на нежния пол.

Интересното е, че освен общите странични ефекти, никъде не се цитират конкретни данни за разлика в действието на йохимбина при двата пола.

П. П. Опитах се да споделя линкове към статии, в които се изказват двете противоположни твърдения за йохимбина, но явно има някакъв забранителен списък в бб-тийм, защото получавам съобщение “Action Denied: Blacklisted Item Found”. Както и да е, ще минете и без линковете... :)

Мила

04.02.12
17:53

До сега не съм срещала нито етикет, нито проучване, което да твърди, че йохимбето не трябва да се приема от жени. А доста съм изчела и доста съм изпила, повече хидрохлорид и по-малко барк ( и не бих повторила заради гадното тресене). Относно либидото, при мъжете се повишава, защото кръвта нахлува по-бъзо към пениса и причинява чувство за ерекция, а при жените този ефект се наблюдава към гърдите и от части към генеталиите. Така, че ако повишения прилив на кръв към гърдите попринцип възбужда една жена, значи йохимбето ще има положителен ефект и при дадената жена.
Винаги съм смятала, че влиянието върху липолизата е доста по-ефективно при жените, отколкото при мъжете. Отварям една от книгите, които имам и ти цитирам:
‘’ Perhaps, most interesting, the stubborn fat on women’s thights is more difficult to mobilize (...)alpha 2 receptors) Yohimbe may help to specifically reduce bodyfat in teh more stubborn fat areas on women, which is most often the thighs, and sides of the thighs(...) the so called ‘‘saddle bags’‘.

Има приложени няколко проучвания, едното от което е (накратко цитирам)
20 жени - подлагат ги на 3 седмична диета. На 10 от тях им дават йохимбе, на останалите 10 плацебо. Резултатът - жените с йохимбето значително намалили своето тегло спрямо групата с плацебото.

Не се прави разлика в действието на йохимбето при жените и при мъжете, защото йохимбето се използва като билка, лекуваща проблемите свързани с нарушената ерекция. Но фитнес индустрията го превръща в нещо друго.

Така че, в положителния ефект върху липолизата съм сигурна, а относно повишаване на либидото и при двата пола е относително и според мен зависи.

П.П Гледала съм филм по Нат Гео, за африканските племена, според които йохимбето се е използвало като афродизиак и при двата пола.

Мнението беше редактирано от Мила на 04.02.12 17:55.

04.02.12
18:35

Благодаря за споделения опит! :)
Цитирам какво пише на опаковката на Yohimbe Fuel на Twinlab (bark):
Not for use by children under the age of 18, geriatric patients or females.

Заради това се зачудих дали мога да го предложа на жена ми, но тя така или иначе вече го отказа, защото имах неблагоразумието да й прочета страничните ефекти и още преди да го е пила, я хвана хипохондрията. :)

Мила

04.02.12
18:41

Ами преди 2 седмици приключих същата опаковка, но не съм го забелязала това становище :D. Никакви странични ефекти не съм усетила освен студа, който ми е крайно неприятен. Преди това бях пила барк на Country life. Не знам какво е становището на производителя и защо са го писали, но както цитирах вече от книга с научни изследвания, напълно безопасно е да се приема от жени (освен страничните ефекти, които могат да се появат и при двата пола)

Мнението беше редактирано от Мила на 04.02.12 18:42.

Мила

18.02.12
10:28

Поръчах си йохимбе на Natrol и докато търсех да видя на колко %-та е стандартизиран в един сайт и аз видях, че към описанието бяха написали, да не се приема от жени. Обърнах се вчера към Natrol и ги попитах за тяхното становище относно това, защо жените не трябва да пият йохимбе. Техният отговор беше, че нямат такова становище и че подобно нещо не би трябвало да се изписва за техния продукт.  Наистина на етикета не го пишеше, но в 1 сайт го имаше към описанието на този продукт. Точно същото описаниe, което го има в iherb относно Yohimbe Fuel - Twinlab. Но на етикета го няма това стновище и на йохимбето на Туинлаб.
Това не е становище на производител със сигурност. Не знам защо го пишат, но долния пасаж не е становището на производителя.

Warnings

This product contains yohimbe bark extract which contains yohimbine. Not for use by children under the age of 18, geriatric patients or females. Not for excessive or long term use. Do not exceed recommended servings. Do not use if you are at risk of (...)

Според мен “geriatric patients or females” се чете и превежда заедно, а не поотделно.

Т.е. трябва да се чете “geriatric patients or geriatric females”. Или в крайна сметка става въпрос за бременни или кърмещи жени, но това просто не е уточнено.

Иначе и аз не виждам защо да не се приема от здрави жени на нормална възраст.

Мила

18.02.12
10:54

Не знам какво имат предвид, но определено е неточно. И слято да се чете, във думата ‘’пациент’’ би трябвало да влиза и ‘’жена’‘, иначе не виждам защо до уточняват чрез използване на ‘’ females’‘. На етикетите си пише ‘‘do not use if U are pregnant or lactating’’ това е доста по-точно изказване (от етикета на Натрол)
По-важното е че може да се пие и от жени.

18.02.12
14:18

казано от Мила ‘‘Mon coeur’’ на 18.02.12, 10:28:

...защо жените не трябва да пият йохимбе. ...

Не е доказан по научен път факт, по скоро дедукция, както и много от нещата свързани с въздействието на хранителните добавки.
Логиката е следната - не че вреди, но вероятно няма кой знае какъв ефект при жени. Проблема е, че повечето жени търсят начин да намалят количеството подкожна мазнина в долната част на тялото. Т.нар. “базова липолиза”, т.е. подкожни мазнини разграждани в покой и преди хранене, е по-изразена в горната част на тялото. Мазнините в долната част на тялото не са толкова активни; от друга страна бета-антагонистите (e.g. адреналин, ефедрин, кофеин) не повишават разграждането на мазнините в долната част на тялото при жените - те действат само при мъжете. Това според някои автори се дължи на доминацията на т.нар. алфа-2 рецептори, които се намират в подкожната мазнина в долната част на тялото, съчетани с по-бързото натрупване на мазни депа което е резултат от въздействието на естрогена. Това според много специалисти важи и за йохимбето. От друга страна - няма разлика в процеса на разграждане на мазнина по време на тренировки при мъжете и жените.

Мила

18.02.12
15:12

казано от Solomon Kane на 18.02.12, 14:18:

казано от Мила ‘‘Mon coeur’’ на 18.02.12, 10:28:

...защо жените не трябва да пият йохимбе. ...

От друга страна - няма разлика в процеса на разграждане на мазнина по време на тренировки при мъжете и жените.

Именно. Аз както казах, за първи път научих/прочетох от @Боби_ , за въпросното становище. Имам няколко книги с проучвания за хранителни добавки, в които използването на йохимбе и йохимбин при жени имат положителни ефекти ( но за всяко едно становище могат да се намерят изследвания) И от Twinlab ми отговориха, че те не са констатирали подобно нещо.
Аз лично съм доволна и от барка и от хидрохлорида.
П.П Solomon Kane - както винаги, хубаво, кратко и ясно обяснение. ;)

Мнението беше редактирано от Мила на 18.02.12 15:14.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1