19.02.12
18:47
Здравейте, от доста време Ви чета, но все не събирам смелост да пиша, но реших, че е дошъл моментът и трябва да попитам.
Преди да започна с въпросите ще опиша на кратко какво се случи през последната година. Точно преди една година започнах да се храня “здравословно” и да спортувам. Бях 52 кг. 164 успях да стигна 46 за което бях много щастлива. Започвах да се вманиачавам все повече и повече.. спортувах всеки ден, всъщност спортът ми беше 40 мин. тае бо, бягане на място и много скачане на въже. След известно време започнах 90 дневната, с която свалих до 40. При тези кг. ме определиха за анорексичка. Лятото бях при родителите си и под техен контрол се хранех, качих 2-3 кг. И сега мисля, че си ги поддържам. Може и 45-6 да съм станала не знам. Та от 2 седмици отново си правя упражнения вкъщи, но проблем ми е храненето. Отлично знам кое е здравословно и кое не, но сладкото ми е голям проблем и за жалост не мога да го заменя нито с плодове нито с каквото и да е друго. Под сладко имам предвид тези от бурканчета /конфитюр, мармалад и мед/ другите “боклуци” съм ги отписала. Бих искала да ме съветвате как да се храня и какви упражнения да правя. Трябва да премахна мазнините които са останали от корема и краката, и да се стегна. Много искам да си оформя корема, но не знам как ... :Д За това ще съм благодарна на всякакви отзиви. Съжалявам за дългия пост.
Здравей :)
Имам подобен “опит” , относно килограмите и диагнозата...
Неангажиращ съвет - тренирай силово(със свободно тежести/собствено тегло)...във фитнес , ако ти е възможно...и цялото тяло - не само бедра и корем...
Не мисля , че кардио е подходящо към момента...
И за сладкото има място в менюто , пък и сама казваш , че не консумираш драстичните боклуци/джънкове - сутрин и след тренировка е ок...като цяло го избягвай вечер . И количествата са важни . Желанието ти за сладко , може да е породено , от недостатъчен прием на калории или не добре балансиран хранителен режим....
Хапвай често и гледай да имаш белтъчни храни на всеки прием...
Не си дала достатъчно информация - възраст, обичайното ти меню/упражнения и т.н.
“Мазното” по корема или където го “виждаш” ще изчезне с подходящо физическо натоварване и хубава и достатъчна храна , а не с поддържането на 42/45/48кг - тия цифри не ги гледай :)
Та , как се храниш сега и какви тренировки правиш ?
Поздрави :)
Първо благодаря за отговора. Извинявам се, че не съм дала достатъчно информация. На 15 г.
Менюто ми е следното:
сутрин: 2 филии пълнозърнест хляб с кашкавал/яйца и краставица.
закуска 2: плод обикновено ябълка
обяд: доста често се случва да ям само плод, защото съм в училище. Но когато съм в нас ям каквото има сготвено гледам да е с месо, картофи, ориз, спанак.. такива неща.
следобед: плод
вечеря: като обяда
късна вечеря: отново плод
Упражненията са около 15-20 мин. тае бо. 10 мин. интензивно кардио, скачане на въже... все кардио. Правех и едни други които са за стягане, но мисля, че за тях ми е рано.
Плодовете са ми в повече, но не мога без тях пристрастена съм :д.
Сутрин обикновено си позволявам сладко за да няма прегрешения през останалата част от деня, но днес реших, че няма да ям сладко и следобеда си похапнах доста добре.
Ако може да ме насочиш към упражнения и някакъв режим ще съм много благодарна. : )
Менюто ти е що годе прилично...предполагам сте се съветвали с диетолог и родителите се съобразяват , какво да готвят(обяд/вечеря)...
Не е хубаво да заместваш обяда с плод , когато си на училище . Не , че плодът е лош и излишен , но не е заместител на едно хранене...както и за следобедна самостоятелно...
Като последно хранене дори е излишен ... малко риба или сирене/извара/ядки...
На 15г. си и разни популярни режими/диети не мисля , че ще ти е от полза да спазваш .
Носи си храна за обяд в даскало - сандвич от пълнозърнест хляб с месо/яйце/сирене е най-лесно...
В краен случай си взимай кисело мляко/сурови ядки + плода...това важи и за следобедна закуска , на место плод...
Относно сладкото - сега не му бери грижа - хапвай разумно и не го изключвай...
Храни се редовно и не пропускай ядене , като имай предвид , че плодът не го замества
За упражнения...тренировки тип “покачване на мускулна маса , за начинаещи” ...цяло тяло през ден , да речем . Разполагаш ли с гирички/тежести ? И не , няма да качиш от подобни ...
Кардио - не мисля...
Мога да ти драсна примерен режим , писан от диетолог за мен (стандартен е и не изключва нищо , за да е неподходящ за 15г. момиче) , но основното е да хапваш месо/яйца/кисело мляко/сирене/кашкавал и т.н....белтъчна храна на всеки прием . Бобовите също са богати на растителен протеин(белтъчини) .
И не бягай от мазнините !
Може да опиташ с дневник тук и като опишеш няколко дни , хората ще дават насоки . При подобна деликатна ситуация е трудно да се дават категорични съвети .
Поздрави :) и съжелявам , че не мога да помогна задоволително ...
ЕДИТ: На 15г. май е трудно да се справиш сама/с форумна помощ и е желателно да се съветваш със специалист...за подобни случаи , аз намирам за най-ползотворно , личен треньор с добри познания в областта на храненето...има и подобни потребители тук...
Мнението беше редактирано от Мая на 19.02.12 23:04.
Здравей, при мен проблема е, че дума не може да стане за диета/диетолози/ограничаване в храната. Миналата година действах на своя глава и явно съм се справяла чудесно, щом сега едвам качвам кг. Не искам да спазвам диета, не искам и да свалям кг, даже напротив ако може и да кача за да си върна цикъла. Знам че трябва да ям доста протеини, но как да ги комбинирам с другите храни това не ми е ясно. Не обичам кисело мляко, но с другите храни нямам проблем.
Опитвам се да не пропускам нито едно ядене, но когато се случи не го правя нарочно.
Честно казано не ми се ходи и на фитнес до сега само вкъщи съм си тренирала.
Защо трябва да изключа кардиото ?
Съжалявам ако ставам нахална.
Ще те послушам и ще си създам дневник наистина така ще е по- лесно. Много ти благодаря за отговорите. Изключително полезна ми беше. :)