18.04.05
11:54
Някой да е имал херния?
Крайно неприятно ми е, но май съм си направил беля. Въпреки това ми се ще да сравня симптомите, преди да се затичам към хирург. :?
ами доколкото знам хернията е някакъв вид изсипване на вътршен орган,съпроводено е с остри бодежи,най-вече в долната част на корема
[quote author=“freakster”]ами доколкото знам хернията е някакъв вид изсипване на вътршен орган,съпроводено е с остри бодежи,най-вече в долната част на корема
Именно за това говоря. Изсипване поради скъсване на долната част на коремната стена. Обаче ми е много трудно да преценя дали става дума за разтягане на мускул или сухожилие или за херния. При херния (евентуално) би трябвало да има подутина. Но не знам задължително ли е, какъв е размерът, къде точно е разположена. А не искам да ходя на хирург, без да имам повече информация.
Ако има някой препатил, моля да помогне.
Здравей!
Херния съм нямал, но: има няколко теми за херния във форума, може да ги видиш и да пишеш ЛС на хората; все пак искрено те съветвам да отидеш на лекар - не че ще те оправят или че са кой знае колко добри, но ей така, за успокоение.
поздрави
Благодаря и на двамата за мненията!
В крайна сметка ще изчакам още мъничко, че другата седмица пътувам за чужбина за няколко дни и като се върна, ще посетя хирург, за да се успокоя.
18.04.05
14:06
Аз съм имал херния.
Въпреки това не съм специалист :)
Трябва да отидеш на лекар. Хернията първо се установява с пипане с ръка.
Основните места, на които се проявява, са на долната стена на корема и около ташаците, като вторият в ранна детска възраст може да се оправи и с наместване.
Именно такъв е бил и моят случай.
В другите случаи - операция.
По добре - по - скоро, защото иначе могат да последват усложнения, като например перитонит.
Обаче да, трябва да има подутина, твоят случай по - скоро наподобява на проблем с мускул или разширени канали на херния, без същинска такава.
Все пак иди на лекар. Щом нямаш подутина, вероятно ще минеш без операция, може би само с почивка.
И докато не отидеш на лекар, не тренирай с тежести! Избягвай дори резки или натоварващи движения и дейности!
Има шанс и да е друго, но все пак внимавай!
Поздрави!
ПП. Въпреки разпространената басня културистичния колан не помага за херния, освен може би за дискова. За херния се продават специални еластични разтегателни колани - нещо като гащи... При нужда предполагам твоят хирург мож да те упъти откъд да си вземеш такива.
Оздравявай!
[quote author=“D3BEP”]ПП. Въпреки разпространената басня културистичния колан не помага за херния, освен може би за дискова. За херния се продават специални еластични разтегателни колани - нещо като гащи... При нужда предполагам твоят хирург мож да те упъти откъд да си вземеш такива.
Оздравявай!
:lol: Бандаж му казват и си търся от 6 месеца. В България май няма такива. Използвам тесни слипове, но мисля, че далеч не е същото.
18.04.05
15:04
Аз носех, като малък - още по вреемто ан комунизма. Имах два...
Трябва да има, потърси, поразпитай. Няма ги масово - определено!
18.04.05
18:09
дааа давайте му идеи браво на вас бе!! като те боли отиваш на лекар той ти казва ако ти каже ще те оперираме ти няма да идваш тука и да питаш и да казваш че не искаш да те оперират отивай на лекар и каквото ти каже той !
18.04.05
19:11
Не те разбирам братле какво точно казваш...
Но пояснявам: ако става дума за херния - хернията може да бъде пряко опасна за живота.
Два пъти по - опасна при занимание с тежести.
Това е дереджето.
И пак казвам: тя се установява само на място, от хирург.
[quote author=“snEjk0”]дааа давайте му идеи браво на вас бе!! като те боли отиваш на лекар той ти казва ако ти каже ще те оперираме ти няма да идваш тука и да питаш и да казваш че не искаш да те оперират отивай на лекар и каквото ти каже той !
Съгласен съм с теб.
Човека да отида СПЕШНО НА ЛЕКАР! Това е единственото адекватно нещо което може да се направи, някак какво да се замисля.
Това не е шега работа.
Да ви кажа как се разви ситуацията, ако ви интересува.
Днес сутринта ходих на хирург. Резултатът е начална херния, към която съм предразположен поради разширени канали. Може да се остави така, няма спешна нужда от операция. Но не е препоръчително да се товари коремната мускулатура, а това почти изключва голяма част от упражненията. Единственото лечение е оперативно - операцията не била тежка, но все пак си е коремна операция и поне половин година след нея не може да се тренира. Лично аз смятам да карам по-леко и да си подбирам упражненията засега, а да се оперирам на есен.
Хирургът беше много опитен и доста знаеше по въпроса. Разпитах го и за бандажите. При вече образувана херния можели да причинят повече неприятности, отколкото полза (няма да навлизам в подробности).
Това е в общи линии.
19.04.05
10:30
Добре - еми не ти е казал по различни неща отколкото предположих.
Ти нямаш образувана херния...
Намали натоварванията. Клек и тяга са опасни упражнения за теб; въобще като цяло поне месец - два почивай!
[quote author=“D3BEP”]Добре - еми не ти е казал по различни неща отколкото предположих.
Ти нямаш образувана херния...
Намали натоварванията. Клек и тяга са опасни упражнения за теб; въобще като цяло поне месец - два почивай!
Точно сега, преди лятото да почивам? :lol:
Имаш право, разбира се, но няма да го направя. Ще тренирам с по-малки тежести, ще наблегна на гърди, гръб и ръце, пък ще видим какво ще излезе. Във всеки случай се чувствам крайно неприятно.
Колкото до бандажите, те имали една много неприятна черта - при вече образувана херния претърквали “пропадналата” част от тънкото черво, образували микронаранявания, които по-късно сраствали. Това в много случаи налагало оперативно остраняване на срастналата част от червата, което вече е нещо по-сериозно от проста операция от херния. Така че внимавайте с бандажите - не са универсално средство.
Благодаря на всички за отговорите и мненията!
19.04.05
11:10
При разширени канали нямаш “пропаднала” част на червата.
Гръб? Гръб също е опасно. Поне на първо време.
[quote author=“D3BEP”]При разширени канали нямаш “пропаднала” част на червата.
Гръб? Гръб също е опасно. Поне на първо време.
В момента се намирам в много гадно душевно състояние - има нещо, което ще ме спре да тренирам както си знам и върху което нямам практически никакъв контрол и то точно когато започнах да постигам резултати, на които се радвам. Това ме довежда до безсилна ярост направо. Надявам се на никого да не се случва, защото усещането е ужасно гадно.
Ще тренирам внимателно и умерено, с по-малки тежести, но няма да допусна това да ми попречи. Съзнавам напълно, че поемам немалък риск, но така е в живота - да се пресече улицата също е рисковано.
Благодаря още веднъж за подкрепата.
[quote author=“Boby_”]В момента се намирам в много гадно душевно състояние - има нещо, което ще ме спре да тренирам както си знам и върху което нямам практически никакъв контрол и то точно когато започнах да постигам резултати, на които се радвам. Това ме довежда до безсилна ярост направо. Надявам се на никого да не се случва, защото усещането е ужасно гадно.
Ще тренирам внимателно и умерено, с по-малки тежести, но няма да допусна това да ми попречи. Съзнавам напълно, че поемам немалък риск, но така е в живота - да се пресече улицата също е рисковано.
Благодаря още веднъж за подкрепата.
Прав ти път аверче, разбирам напълно как се чувстваш, вервай ми... Направи най-доброто за себе си, до колкото ти стигнат силите. Но въпреки това помисли, когато живота ти затвори вратата- ВЛЕЗ ПРЕЗ ДЖАМА! Замисли се за алтернативи на спорта, който тренираш. Аз така направих преди известно време и сега съм много доволен от решението си.
Пожелавам ти всичко най-добро!
Наистина в такива случай е добре да се отиде на лекар за да няма усложнения и по големи поражения
20.04.05
08:54
Мартине бандаж има в спортните магазини на площад македония аиде и успех :mrgreen:
Ако е верно, ще черпя :D
23.04.05
01:03
аз имах подобен проблем отидох на лекар и тои ме оспокои такаче иди на лекар