Прием и дозировка на витамин D

Премествам в тази тема две много съдържателни мнения от дневника ми. Смятам, че ще са полезни на повече хора така. Дискусията тръгна от това, че планирах прием на 10 000 IU витамин D дневно.

Мила

28.02.12
12:59

Предполагам, че не бъркаш, най-вероятно, си се консултирал с опитни и знаещи, но...
И аз мислех да приемам по 10 000 ИУ дневно, заради  Поликуин и неговата статия за Витамин Д, където препоръчва 2 х 30 000 ИУ или 100 000 ИУ на седмица или всеки ден по 5 000 ИУ. Обаче си дадох сметка, че приемам допълнително 2 - 3 000 ИУ вит Д от храна, мултивитамини. Поликуин може и да пие по 100 000 ИУ на седмица, но съм сигурна, че си е направил изследвания за това дали има нужда и от колко има нужда. А аз дори не знам дали имам недостиг на витамин Д (макар,че зимата е по-вероятно да имаме всички)

Книга: An evident-based guide. Australian edition (сигурно най-стриктната държава относно добавки и лекарства)

Toxic ingestion of prescribed forms of vitamin D or excessive dietary consumption of
either D2 or D3 has been reported in the vicinity of 50 000–100 000 IU/day or
10 000 IU taken routinely for several months. Obtaining such enormous amounts
from unfortified foods is improbable. The resultant hypercalcaemia manifests as
anorexia, nausea, vomiting, polyuria, muscle pain, unusual tiredness, dry mouth,
persistent headache and secondary polydipsia. Over extended periods of time this
state of hypervitaminosis can result in metastatic calcification of soft tissues including
kidney, blood vessels, heart and lungs. Symptoms and signs at this later stage include
cloudy urine, pruritis, drowsiness, weight loss, sensitivity to light, hypertension,
arrhythmia, fever and abdominal pain. Toxic levels cannot be obtained from excessive
sun exposure (FAO/WHO 2002, Groff & Gropper 2005).

Аз пак ще се повторя, че лично съм пила в продължение на 40 дни по 35 000 - 40 000 ИУ вит Д  всеки ден, без да знам и горепосочените странични ефекти ги нямах, но пък се случиха други неща със здравето ми и винаги си имам едно на ум, че това е оказало ефект.
Да едно е да пиеш 10 000 ИУ друго е 35 000 ИУ дневно.

Но все пак ако не си си правил изледвания за Витамин Д и освен тези 10 000 ИУ ще имаш прием и от други продукти/храна може да помислиш евентуално за нещо средно от 15 000 ИУ за два дни общо. Аз доста се поразтърсих и сякаш това ми се видя, няй-често употребяваната максимална доза Витамин Д, използвана в клинични изследвания.
И ако се върнем отново на Поликуин, той казва, че суплементирането с 5 000 ИУ дневно в продължение на 3 месеца ще върне нивата на витамин Д в нормата (ако имаме недостиг)
2-те ми стотинки по въпроса.

Мнението беше редактирано от Мила на 28.02.12 13:01.

По принцип и аз съм против приемането на толкова големи дози от витамина, но пък научните изследвания по въпроса с предозирането и интоксикацията все още са прекалено противоречиви.

В крайна сметка, според това, което намирам/съм намирал като информация смятам, че дози под 10-15 000 ИУ ще са безопасни в повечето случаи. Документираните случаи на интоксикация за последните 10 години са прекалено малко - около 10-тина, при това тези хора са приемали дози между 3.6 и 210 милиона единици дневно, в продължение на 4 месеца.

Определено е, че излагането на слънчева светлина в продължение на 15мин. кара тялото да синтезира витамин Д в размер от 15 000 ИУ. Вече според сезона, силата на слънцето, кожата и т.н. нещата варират, но горе-долу.

В храната няма чак толкова много витамин Д. Най-добрият източник са рибеното масло (cod liver oil 1350 IU in tablespoon) и мазните риби (скумрия - 345 IU на 100гр.), но яйцата, месото и т.н. не са чак толкова богати (под 100 IU на 100гр.).

Рискови групи за дефицит на витамин Д са:
- възрастните хора (над 40 години)
- хората с фрактури
- хора, които не се излагат на слънце поради кожни заболявания
- тъмнокожи хора, главно бременни тъмнокожи жени
- хора, които страдат от понижено усвояване на витамина (малабсорбция)

В крайна сметка, от краткото ми проучва установявам, че за да има дефицит човек трябва доста да го е закъсал. Приемането на 1000 IU дневно без проблем предотвратява дефицит, стига да не се намираш в рискова група.

Най-правилно за мен е:
- прави се кръвно изследване и се установява каква е концентрацията на витамин Д в кръвта.
- ако има дефицит - взима се суплемент в по-големи дози, като се смята, че 5000 IU в продължание на месец са напълно достатъчни, за да се върнат нормалните нива.
- ако няма дефицит - взима се една съвсем обикновена доза от 1000-2000 IU дневно. Не виждам смисъл да се взимат десетки пъти по-високи дози, при това ежедневно, ако концентрацията в тялото е нормална. Все едно да поправяш нещо, което не е счупено.

Ако ще се взимат големи дози, въпреки че дефицит липсва, то тогава според мен е редно да се правят редовни профилактични изследвания на кръвта, за да се следи състоянието на организма.

Явно има още неща да се изясняват около витамина и дозировката му, но това е моето мнение към момента.

Vitamin D Toxicity in Adults: A Case Series from an Area with Endemic Hypovitaminosis D
Vitamin D Intoxication with Severe Hypercalcemia due to Manufacturing and Labeling Errors of Two Dietary Supplements Made in the United States
Vitamin d in the new millennium.
How to get vitamin D?
Vitamin D in Australia: issues and recommendations - тук има едно pdf-че, което може да се изтегли и е пълно с подробна информация.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 28.02.12 13:50.

DO

28.02.12
15:11

Vitamin D3 Dosage Table for Adults:
D3 Dose for adults Body Mass

Body mass (kg):
50-70 71-90 91-120   > 120

Bodymass (pounds):
110-155 156-199 200-264 > 265
How much strong sun?  Vitamin D3 daily supplement (IU)
No Sun 3500 5000 6500 7500
A little on most days 3000 4000 5000 6000
Lots (outdoor type)  1500 2000 2500 3000
Very substantial, daily 0 0 0 0

Не забравяйте,че трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО,да се приема магнезий,заедно с витамин Д! Поне по 500 мг на ден!

01.02.16
13:15

Здравейте,на мен също ми се налага да приемам витамин Д3,по 5000IU дневно.За тази доза колко магнезий и К2(четох,че и той е необходим) трябва да приемам ?
Предполагам,че има съотношение,но не намирам информация

03.02.16
19:48

Здравейте,

започнах да пия витамин Д3,понеже кръвните изследвания отчетоха дефицит -  14.32ng/ml.Взех си на NOW FOODS витамин Д3 5000IU и почнах да пия по едно на ден.От няколко дена забелязях,че имам главоболие(нетипично за мен по принцип).Дали според вас може да е от витамина и дали трябва да пия и магнезий и/или Витамин К2 с него и ако трябва по колко ?

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1