Прием на протеин и стомашни проблеми - как да постъпя?

29.02.12
16:24

Здравейте,

Доста често ме мъчат стомашни проблеми. Изпих 5 либри суроватъчен протеин на Twinlab и през този период прекарах диария, мисля веднъж. Лекувам я с Ентерол и диета и след 3-4 дена всичко е окей до следващия път. Проблемът се появява периодично -  2 седмици съм добре, но не се знае на третата какво ще се случи. Сега съм със Синта и за този месец и нещо поне два пъти диарии, като единия път започнаха двудневни болки в корема, след това диария. Също приемах и креатин монохидрат на Сайтек, знам, че при предозиране може да се получи диария, но при зареждането не ми стана нещо, камо ли като го вземам по 5гр дневно. А съм пил креатин много пъти и не съм имал проблеми.

Възможно ли е проблемът да е от бутилките, в които разтварям протеина? Стремя се да ги изплаквам след употреба, даже често ги сменям, но е възможно някой път да не съм бил прецизен.
Съхранявам протеина вкъщи, където някоя вечер в възможно да се достигнат температури от порядъка на 28 градуса, но все пак е в кофа и не усещам някакъв различен вкус или аромат.

По принцип съм с чувствителен стомах и няма година, която да е преминала без диарии, но сегашното положение е крайно изнервящо, защото ми се спира цялостния режим на хранене и трениране и излиза така, че за един месец правя почивки от по 8-9 дена за тренировки и правилно хранене.

Разбира се е възможно добавките да нямат нищо общо с цялата история, а да е поредица от инфекции или недоизлекувана стара, но ако някой е имал подобни проблеми бих се усъмнил в съвпадението?

Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 29.02.12 16:33.

Като получиш отново диария, отиди на гастроентеролог. Изследвай се за вирусна или бактериална инфекция.

Може и от протеина да е, да имаш силна лактозна непоносимост или нещо от сорта, но това е най-добре лекар да го установи. Тук колкото и предположения да ти даваме, няма как да ти се даде точен отговор и решение.

Може да е лактозна непоносимост, както казва колегата. Може и да имаш недостиг на пепсин, солна киселина или друг фактор, който участва в разграждането на белтъка.  Може да си вземеш протеини където са сложили и ензими или да си ги купиш отделно и да пробваш. От неизмити шейкъри, по които се застояват и окислява съдържание от предишните им ползвания или са направени от някаква кофти пластмаса също е възможно да имаш проблеми.

01.03.12
07:06

Благодаря за отговорите. Определено нямам лактозна непоносимост, ще видим дали скоро пак ще се получи този проблем. Имало е периоди, в които съм пил протеин и не съм имал никакви проблеми, така че отпада този вариант. Когато се получи диарията  си купувам и  Мезим форте.
Като отида при личния с разстройство обикновено ми изписва пробиотик и нещо ала лопедиум, а когато е по-силно гентамицин. Сега нямам парите и времето да се занимавам с направления и така нататък, та си пуснах едно самолечение с пробиотик и широкоспектърен антибиотик, какъвто ми изписва често. Да видим след края на приема на антибиотика дали ще се повтори.

Мнението беше редактирано от Museee на 01.03.12 07:29.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1