01.03.12
00:31
Здравейте, след 2 седмици имам състезание по лека атлетика. Не е Държавно първенство а градско от веригата Ученически игри 2011-2012. Състезавам се на висок скок, 100 м и щафета. Моля Ви кажете какво да пия (добавки или хранителен режим) какви упражнения да правя за отскок и бързина.състезавам се в групата 8-10, висока съм 1.65 и тежа 55 кг . Кажете ми ако има нужада от сваляне на колограми :). Моля Ви помогнете ми със съветите си. (wasntme)
01.03.12
06:10
Здрасти, дисциплините ти са такива, че ти трябват здрави и бързи крака с експлозивна сила. Имаш прасци и мускули на пръстите, имаш бедрени мускули, имаш седалищни мускули. Първите ти трябват за отскока при бягането и скачането. Намери си нещо високо 2-3 сантиметра стъпи на него с пръстите, а петата да ти остане на пода, вземи някакви тежести в ръце и почни да се повдигаш на пръсти. Бедрените мускули ги тренирай с клякания, като не клякаш и не се изправяш до край, така че мускулите ти да са винаги под напрежение. Седалищните мускули ги тренирай с напади и качване на стълбища през едно стъпало. Ако имаш възможност много е добро бягането на пясък. Вземи колежките от щафетата и тренирайте нисък и висок старт. На къса дистанция си и ти е много важно да се научиш да имаш рязък старт. Тренирайте и техниката на подаване на щафетата по време на бягане на максимална скорост. Прави клякания с отскоци. Прави упражнения за разтягане и гъвкавост, за шпагат. Прави интервално бягане - бягаш с всичка сила 100 метра, след това 100-200 метра вървиш и така няколко пъти. Постепенно натоварвай тренировките ден след ден защото мускулната треска на краката много боли и много бавно минава. Два три дена преди състезанието не тренирай или тренирай леко. Загрей добре преди състезанието за 15-20 минути и хапни 40-50 грама мед с орехи преди старта. Добавки не ти трябват, а хубава и качествена храна - месо, яйца, обезмаслен кашкавал, ядки, зеленчуци, ръжен хляб, кафяв ориз, боб, леща, грах, плодове. Без джънк фудове, вафли и пържено. Килограмите са ти добре. Ако ти се отслабва може да ги свалиш до 50, ама за по-нататък и за минимум 3-4 месеца! Да не вземеш ся да се анорексираш за две седмици. Сега си се храни нормално щото ще трябва да си силна и енергична, а не някоя пребледняла вейка. Хайде, успех! И после пиши как е минало :)
Мнението беше редактирано от Герган Петков на 01.03.12 07:10.
01.03.12
20:33
Благодаря Ви. Вие ме спасявате - тези дни от притеснение относно физическата ми подготовка за състезанието не мога да си намеря място. Преди поне тренирах волейбол, бях по добре физически, а сега без тренировки в продължение на 3 месеца... нямам думи.Благодаря отново. Ще кажа какво е станало - дано стигнем до областно. ^-^
08.03.12
20:26
Имаме треньор, но той не е специалист по лека атлетика, преподавател в училище по ФВС. Ние честно казано нищо не правим по физическо само два пъти годишно ни изпитва на волейбол, баскетбол, и лека атлетика. Той ни каза за състезанието и само кога трябва да отидем на стадиона, и на какви дисциплини ще сме. Нямаме тренировки, а на мен в понеделник ми каза, че освен високия скок, щафетата и стоте метра ще скачам и дълъг скок. Помогнете отново, моля Ви. Скачам от място 2 метра, но не съм скачала в пясък. Кажете ми някакви упражнения. Нямам възможност да ходя на стадиона, и правя упражненията които ми казахте на една поляна която е доооста голяма и която се намира между блоковете (знам че е по малко разстоянието, но все пак ги правя някъде :D). Та молбата ми е да ми кажете и упражнения за дълъг скок :D.
Скоковете са наистина сложна материя...наистина. Не искам да ти убивам ентусиазма, даже напротив, но наистина на поляната ще ти е трудно.
Като цяло за скока, ти трябва....скорост. Трябва ти добре преценен разбег, за да си напаснеш скоростта и мястото от което ще скачаш.
Наистина са много нещата и тук надали ще успеем да ти помогнем много.
Стълби някъде имаш ли, на които да правиш разни подскоци...?
Напиши в youtube-то : long jump drills…там загледай.
17.03.12
18:21
Гледах клипчета.Правих подскоци и на стъпала. Ходихме и на стадиона един единствен път с учителя ни. И пак той не ни показа този дълъг скок. Бягахме 100 метра и до тук. Състезанието ми е на 21, не знам какво ще правим :D. Тези дни понеже беше хубаво времето ходих да бягам на стадиона по няколко обиколки, но все пак този дълъг скок ме притеснява най най много. Гледайки клипчетата не изглежда никак лесно, господина каза че ако скоча 4 и нещо щяло да бъде добре о.О. Ако някой има още някакви идеи за този дълъг скок (скачам 2 и 5-6 см от място), как да скоча тези четири метра да сподели. Благодаря Ви за хубавите и много полезни съвети, сега всичко е в ръцете на отбора :D. Благодаря ! :)
19.03.12
16:17
Сложи си пружини на подметките :D