04.03.12
22:45
Здравейте колеги,както забелязах не съм единственият с този проблем тук,преди месец ми откриха 2 дискови хернии в поясната област,проблемите почнаха постепенно преди Нова Година изостриха се за няколко дни,после попреминаха,оказа се че имам и лордоза (гръбначно изкривяване),ходих на ЯМР и се откри диагнозата,тогава чак почнах противовъзпалителни за нерва,преди да ми поставят диагнозата нямах изтръпване на крака и т.н явно на психическа основа или не знам и аз щом разбрах възможните ефекти,почна да се получава бодеж по десният ми крак от време на време.По принцип от доста време се занимавам със фитнес почвам спирам почвам спирам,сега от около 2 години редовно си ходех,в момента съм спрял по разбираема причина,сега се чувствам окей като изключим изтръпването,гледамд а се пазя почнах да правя гимнастика,която ми препоръчаха,карам велоергометър,гледам да ходя повече пеша със специални обувки и т.н Молбата ми е да споделите какви са вашите оплаквания и проблеми свързани с това състояние,как се оправяте,имате ли болки,защото съм пред дилемата дали да се подложа на операция,като цяло мненията са доста противоречиви вие сами го знаете предпоалгам,ако не го направя дали ще се промени нещо коренно спрямо в момента...знам че фитнес заниманията са препоръчителни,но трябва да са по специална методика.Надявам се да сте чували за някой добър специалист в тази област от Варна,ако не е така здраве да е ще намеря някак си време да се свържа с Лазар Радков,чувам само добри неща за него,тук пиша от доста време,преди под друг никнейм и редовно чета имам само добри впечатления,че е компетентен и отзивчив човек.Всяка помощ е добре посрещната и ще бъда благодарен.Лек ден :))
06.03.12
00:33
Аз лично съм чувал, че не е много добре да се прибягва да операция... Моят съвет е да се пробва първо с методите на консервативната медицина. И аз имам сходни проблеми и заради това съветът ми е следният: първо започваш да спортуваш редовно (плуване за предпочитане поне 3-4 пъти седмично). След това имаш нужда от стречинг и специална гимнастика (консултирай се с кинезотерапвт и ортопед задължително!). Също може да опиташ с йога или някакъв вид масажи и с упражнения за подсилване на мускулатурата на корема.
И не на последно място, ако работиш на компютър ти препоръчвам да имаш удобен стол. Положителната нагласа също е много важна - не се депресирай, а мисли положително и всичко ще се оправи. Успех!
06.03.12
07:03
Операцията не само,че е добре,а е единствен метод за лечение.Останалото са невероятно успешни методи за печеливш бизнес.Термини като прибиране на херния и прочие са повече от шарлатански.Изчакването и задълбочаването на неврологичната симптоматика е най-лошото,което може да си подарите,особено щом са започнали парестезии в крайник/крайници.Това е сигурен белег за належащата хирургия.Митове за сложността на операцията винаги ще има,но нека все пак се знае,че е рутинна процедура с минимална травматизация и на следващия ден си отивате в къщи.Няма друг начин за отстраняване на херниалното съдържимо.Възможни усложнения са инконтиненция,импотентност,пареза,така че подхождайте внимателно към проблема.Спорта и укрепването на мускулатурата са задължителни,но не лекуват проблема.
Аз съм със същия проблем но се стигна до операция за която поне засега не съжалявам.2006 година ме оперираха страшни болки бяха дори неможех да ходя бях на легло 2 месеца.След операцията се възстанових напълно поне досега не съм имал отново такива болки.Лошото на оперцациите поне така мисля че беше 80% от случайте водят до рецидив.
Преди операцията мног ме плашеха че била много опасна и рискова само че след това рабрах че този вид операции са водили като леки.
За укрепване на кръста наблегни на коремните мускули(като трениращ корема чрез изометрии или упражнения който не товарят кръста), кръста и глутелоса.Отиди при някой професионалист дано ти помогнат.
16.03.12
13:13
Скъпи колеги, читатели, модератори. Драги съфорумци и случайно преминаващи.
Моля не навлизайте в чуждо поле. Радииращата болка изисква консултация с невролог. Може да е някаква глупост, може и да не е. Единствения който ще реши да се оперира или не е пациента(по закон, ако е в контактно състояние). Дали проблема изисква операция решава тоя който ще извършва операцията, всичко останали само предлагат вариант. Тук често се правят грешки и в двете посоки - пациенти които не искат да се оперират когато е наложително и лекари които оперират когато не е. Всички имат добри намерения, но пътят към много места е постлан с добри намерения.
Моля не препоръчвайте плуване за никой здравословен проблем. Нека да препоръчаме на хората да се плацикат, да правят подводна гимнастика, но да не ползваме термина плуване.
Сега конкретно по проблема. Ако ти е развалена колата - отиваш на автомонтьор. Безотговорно е да ремонтираш сам колата си - повишаваш опасността за останалите участници в движението. Ако не ти харесва какво ти казва автомонтьора - отиваш на друг и т.н. докато не останеш доволен. Дали е правилното решение - никой не знае.
Който твърди със сигурност че знае какво Е и какво трябва да бъде е просто лицемерен или наивен. Има много хора с дискови хернии и без болки, има такива без хернии и с болки. Дисковата херния не е нито гаранция за увреда на “нерв”, нито гаранция за болка. Болката не означава непременно увреда на някаква тъкан - тя е интерпретация на мозъка за това какво се случва. ЯМРто може “да покаже” дискова херния и като те разрежем да няма таква, а може и да покаже че няма и ние да я намерим. Нямаме надеждна статистика(по принцип няма надеждени статистики - те са само купчина числа които някой върти докато докаже тезата си или хареса резултата) за това дали операциите са добри или не са, дали рецидивират или не.
По дефиниция упражненията не лекуват херниите(не съединяват разкъсаните стени на диска), но могат да премахнат болката, да премахнат двигателния дефицит. Операциитте могат да възстановят целостта на диска, но не могат сами по себе си да премахнат двигателния дефицит, а могат и да не премахнат болката.
Каквото и да напишем тук е преопростяване на реалната картинка и отразява единствено личното ни мнение.
П.П. не трябва да се бърка “рутинна” с “лека” операция.
07.07.16
20:36
Здравейте!
Преди две седмици ме оперираха от шийна дискова херния, поставиха ми кейдж на С4-С5. До момента на операцията ходех редовно на фитес. Бихте ли препоръчали какви упражения да правя във фитнеса?