05.03.12
21:26
Здравейте,
Ами всъщност няма много за обесняване,преди няколко месеца ме втресна фактът,че без правилно хранене,правилното трениране не дава особени резултати.
От 2 месеца вече се старая да се храня правилно.Ето ви примерно меню за това,което обикновено приемам през деня.
7:00-100 грама мюсли или овесени ядки със 300 мл прясно варено мляко
10:00-100-120 грама печени пилешки гърди със 120-140 грама зелен грах на Клевър
12:30-100-120 грама печени пилешки гърди със 120-140 грама зелен грах на Клевър + 30-40 грама бяло сирене
15:00-100 грама бадеми или няквакви други ядки
18:30-2 филии хляб със 40,50 грама пилешко+зеленчуци и 40-50 грама бял ориз
20:10-тренировка
21:00-след приключване на тренировката и успокояване на пулса ми приемам 2 до 4 пакетчета захар (10-20 грама захар от тези,които си слагате в кафето)
21:15-150-250 грама банани (някой път се случва и да е нещо сладко от сорта на:вафла,еклер,но не особенно често)
22:00- 180-200 грама белтък (5 яйца само бялото на яйцето) (понякога със 40-60 грама (1-2 филии) бял хляб защото трудно ги ям)
Ставам толкова рано,защото съм на училище,но си нося храната с мен (в пластмасови купички).Ако огладнея по късно изяждам едни 100 грама печени пилешки гърди със още толко грах и малко сирене/кашкавал,но обикновенно не се случва.Също така пия по 4,5 литра вода на ден.Газирани напитки и така наречените “натурални плодови” сокове не съм приемал от наистина отдавна.Гледам да приемам въглехидрати сутрин(бавни),преди тренировка(с умерен гликемичен индекс) и след тренировка (бързи) и по възможност ненаситени мазнини поради по-високата им подадливост към разпад.
На 16 съм,65 кг. и съм висок 170см.
Бихте ли ми обяснили какво ще постигна с такъв хранителен режим и къде са ми грешките,тъй като:
а)със сигурност съм допуснал такива
б)целите са ми да покачвам мускулна маса и изгарянето на подкожни мазнини
Благодаря Ви предварително!
П.С. за тези от вас,които ще ме посъветват да си отворя дневник-направих си,никой не отговори 4 дена, беше затворен.
Темата беше редактирана от Grigor Purvanov на 05.03.12 21:52.
05.03.12
21:45
Според мен след тренировка ще е по-разумно да имаш две хранения, включващи хубаво количество подходящи белтъчини (при теб е едно). Не мисля, че е наложително да приемаш захар и банани след тренировка, аз бих избрал едно от двете и то определено банан. Няма причина да махаш жълтъците на яйцата. Белтъчините в закуската ти са малко. Идеята на дневника е да пишеш ТИ в него, останалите се включваме само когато имаме какво да кажем, а не по задължение.
05.03.12
22:06
Благодаря за бързия отговор!
Ще включа 2-ро белтъчно хранене след тренировка,но може ли някъкъв пример как да си увелича белтъчините сутрин,тъй като след 100 грама мюсли или овес се чуствам доста сит...едни 50,60 грама сирене/кашкавал/месо биха ли били достатъчни?
05.03.12
22:10
Е, наложително ли е да изяждаш точно 100 g овес на закуска? ;)
05.03.12
22:48
Славко...поне би ли се обосновил?
06.03.12
12:19
Тръгнал си по правилен път!
Ще те посъветваме,ще помогнем с каквото можем,но трябва да знаеш,че си иска време и постоянство.Време най-вече за да свикнеш на този начин на хранене,да се научиш да познаваш тялото си,кога и от какво има нужда да му набавиш.И ако си упорит,и когато започнеш да постигаш видими,удволетворяващи резултати-това ще се превърне в начин на живот.
От това,което си споменал в поста ти...добре е,само бих те посъветвал да не ядеш тази захар.След тренировка може да изяждаш едно корни и след като се прибереш,ядеш протеин със сложни въглехидрати и е добре да редуваш “зелениите” (броколи,спанак и т.н.)
Никъде не споменаваш за водата,предполагам знаеш важноста ѝ! едно шишенце до теб и на няколко минути го навдигаш към устата :) и дневно трябва да изпиваш не по-малко от 2.5л
Оп,сега виждам,че си писал за водата-моя грешка,извинявам се ;)
Модерация: Моля, редактирайте мнението си, когато искате да добавите нещо към него. Това е форум, а не чат.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 06.03.12 12:30.
Тази захар след тренировка я замени с мед. Поправете ме ако греша, но мисля, че е добре поне едно цяло яйце да изяждаш на ден, освен белъците. Жълтък и белтъкът се допълват. Също мисля, че мазнините ти са малко.
След като си сутрин на училище, пробвай да изместиш тренировката примерно 2 часа след като си обядвал (ако нямаш ангажименти, де), за да можеш голямото количество пилешко, което приемаш, на практика да действа след самата тренировка, а преди това да заложиш на нещо по-мазничко за енергия.
хехе малко несериозно, но все пак, хубаво е ако си градиш навици да го имаш впредвид. Ако можеш и ти е удобно опитай се да смениш пластмасовите кутии със стъклени или порцеланови такива (аз ползва винтови буркани с широко гърло). Защо ? Може да поразгледаш темите за бисфенол А и ксеноестрогените, като цяло.
06.03.12
20:40
Тази захар след тренировка я замени с мед. Поправете ме ако греша, но мисля, че е добре поне едно цяло яйце да изяждаш на ден, освен белъците. Жълтък и белтъкът се допълват. Също мисля, че мазнините ти са малко.
След като си сутрин на училище, пробвай да изместиш тренировката примерно 2 часа след като си обядвал (ако нямаш ангажименти, де), за да можеш голямото количество пилешко, което приемаш, на практика да действа след самата тренировка, а преди това да заложиш на нещо по-мазничко за енергия.
Работата е там че през деня имам ангажименти ( репетиции (китара/пиано) както и училище Европа) и просто няма как да си сместя така храненията,че да мога да си направя по-рано тренировката.Замених захарта с банани и прибавих 1 жълтък.Също така бихте ли ми предложили въглехидрат,който да комбинирам с яйцата за храна след тренировка...ориз с месо става ли?
П.С. Някой били ми дал мнението си за макарони на фурна или мюсли/овес с мляко,като храна преди тренировка? Мерси предварително!
Мисля, че зеленчуците са по-добра алтернатива на ориза след трен, стига да си ги подбереш с подходящ ГИ (месото нека си седи). Когато правиш силови тренировки енергията от мазнини е за предпочитане пред тази от въглехидрати.
Мнението беше редактирано от cocobutt на 06.03.12 21:29.