07.03.12
22:32
Здравейте, бих искал да ми кажете дали би било удачни при положение, че съм на НВД като междинно хранене да хапвам около 100гр печен фъстък ... апък преди лягане извара+кисело мляко
Благодаря предварително :)
07.03.12
22:55
Стига да се придържаш към принципите на този хранителен режим, фъстъците са ОК.
Фъстъци - ок
Виж мляко и извара преди лягане ..... пробвай, ако за 2 седмици няма прогрес - разкарай млечните продукти.
08.03.12
15:56
Да не пускам нова тема да питам тук,защото въпроса ми е близък.В момента съм на ВМ-НВД и ям на ден към 150г сурови фъстъци и въпроса ми е дали това е добре за диетата като се има предвид,че въглехидратите ми идват от фъстъците?И още един въпрос,някой път като съм в университета и не мога да направя добро хранене си взимам фъстъци и ям по 50-60 грама и като се прибера след 1час(някой път и по-малко) си правя яденето.Дали има проблем в това?
прогреса е там, че след като изям изварата и млякото цяла вечер съм сит .. и не огладнявам до сутринта :)
11.03.12
09:14
Фъстъците са ок, проблемът е да не са в прекалено големи количества (както при BeaWolf), защото са изключително богати на омега 6, но пък нямат никакви омега 3 и се получава сериозен дисбаланс.
Та...или използвайте орехи, които съдържат омега3:омега6 = 1:4, или си набавяйте омега3 от риба, други растителни източници или хранителни добавки, за да постигате съотношение поне близко до 3-4:1.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 11.03.12 09:15.
11.03.12
12:31
До колко грама фъстъци е нормално да се яде на ден.Тези 150г прекалено много ли са ?А какъв е проблема в тоя дисбаланс на омега 3?
11.03.12
12:44
Можеш и по половин килограм фъстъци да ядеш, стига да можеш да балансираш съотношението омега 3 към омега 6.
За омега 3 мисля, че няма нужда да преразказвам стотиците статии и научни разработки, които показват положително влияние върху човешкия организъм и главно сърдечно-съдовата система.
Доказана е връзката между голямото съотношние между гореизброените мастникиселини и множество болестни състояния, както и положителното влияние на малкото съотношение върху същите тези болести.
Някои примери:
- отношение 4:1 (омега 6:омега 3) намалява смъртността със 70%.
- отношение 2.5:1 намаля разпространението на раковите клетки при пациенти с рак на ректума, докато отношение 4:1 не оказва влияние.
- ниското отношение на омега 6 към омега 3 показва по-нисък риск за развитие на рак на гърдата при жените.
- отношение 2-3:1 подтиска възпалението при пациенти с ревматоиден артрит
- отношение 5:1 показва положителен ефект при хора с астма
За съжаление омега 6 се набавят изключително лесно, докато омега 3 по-трудно. Цаката на здравето се крие в балансът! :)
The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 11.03.12 12:45.
11.03.12
16:00
Само сурови фъстъци! Кви са тия печени боклуци?
11.03.12
18:49
Заинтересувах се за омега 3 мастните киселини и видях,че са полезни за доста неща даже се препоръчват да се зимат независимо дали тренираш.Прочетох че намаляват и нивата на лошия холестерол,което ако е така ще е много добре.Но само едно не ми е ясно от къде да разбера как да направя съотношението на омега 3 и омега 6.
П.С.Линка който си дал може да е полезен и интересен,но не съм толкова добър в английския,че да го разбера.
11.03.12
18:59
Естествено, че се препоръчват дори и да не тренираш. Есенциалните мастни киселини не са някакъв бодибилдинг суплемент. Те са жизнено необходими за организма ти, за да може да работи и трябва да се набавят от храна или хранителни добавки, тъй като организма не може да си ги произвежда сам както други вещества.
http://nutritiondata.self.com/ - това е хранителна база данни и поне за мен е единствената известна, която предлага наличието на мастните киселини в храните. Та, търсиш храните, които консумираш най-чество, събираш, смяташ и виждаш колкото дневно ти се събират от омега 3 и колко от омега 6. После делиш второто на първото и ако се получи число близо до 4 или по-малко, значи всичко е тип-топ. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 11.03.12 19:03.
11.03.12
22:20
Еми ако има някой подобен сайт,но на български ще ми помогнеш повече :).Милсех си да си купя омена 3 или омега 3-6-9,но като четох това ми направи впечатление “Може да ограничите напълно приема на наситени мазнини (от сирене, масло, свинско месо), но задължително трябва да си набавяте необходимите за тялото ненаситени мазнини (есенциални мастни киселини)”.Това значи ли,че трябва да намаля фъстъците и другите източници на мазнини ако приемам омега мастните киселини?
12.03.12
10:06
Пише “може”, а не “трябва”. Текстът има за цел да подчертае, че омега 3,6 и 9 са жизненонеобходими за човешкото тяло, така трябва да го тълкуваш. Иначе никога не можеш да ограничиш напълно наситените мазнини в една диета, особено включваща животински продукти. Почти невъзможно е.