19.03.12
19:46
Здравейте!
Дайте идеи за меню по време на пости. Започнах да качвам килограми, поради повишения прием на въглехидрати.
19.03.12
20:25
Малко предистория - може ли да споделиш защо постиш и чувстваш ли се принципно добре през това време?
19.03.12
21:46
Постила съм преди 3 години и се чувствах много добре тогава. Затова постя и сега. Постя защото ям много месо. Постя с цел пречистване и с цел каляване на волята. Чувствам се добре физически. Единственото неудобство е, че трудно се намира разнообразна постна храна в работен ден. Другото неприятно е, че се пълнее от многото въглехидрати.
19.03.12
22:36
Без да се обиждаш, постенето е най-голямата глупост. Аминокиселните в растителните продукти са непълни. Голяма превратна точка на човечеството е било, когато човекът е започнал да отглежда животни и да готви и да се храни с тяхното месо. По този начин яко се прецакваш, ама ти си знаеш. Каляването на волята става с правилна дисциплина. Не си се хранила пълноценно, и за това не си се чувствала добре. Като ядеш бързи въглехидрати, ти се вдига инсулина и почваш да се чувстваш летаргично.
Мнението беше редактирано от f45gter dtheg на 19.03.12 22:42.
19.03.12
23:37
Редица съвременни изследвания показват, че вегетарианската диета е добра за здравето и при грамотно планиране на дневното меню не създава риск от хранителни дефицити. Напротив, има съобщения, че вегетарианците боледуват по-рядко от диабет тип 2, рак на гърдата и дебелото черво, сърдечно-съдови и жлъчни заболявания в сравнение с тези, които предпочитат месните храни.
Да не говорим за всички боклуци, които има в месото.
Просто ми трябва добро планиране и прием на протеин от неживотински произход, защото затлачих над въглехидратите ....
19.03.12
23:53
казано от eleonorata на 19.03.12, 23:37:
Редица съвременни изследвания показват, че вегетарианската диета е добра за здравето и при грамотно планиране на дневното меню не създава риск от хранителни дефицити.
А редица изследвания са на друго мнение...Грамотното планиране на вегетарианско меню обикновено е над възможностите на повечето вегетарианци. Най-често поради липса на познания за храненето и човешката физиология.
Напротив, има съобщения, че вегетарианците боледуват по-рядко от диабет тип 2, рак на гърдата и дебелото черво, сърдечно-съдови и жлъчни заболявания в сравнение с тези, които предпочитат месните храни.
Може, но със сигурност боледуват повече от хората които ядат балансирана, богата на ензими храна, която не изключва месо и животински мазнини.
Да не говорим за всички боклуци, които има в месото.
Освен ако не ядеш растителна храна, произведена както са я правили преди стотина години, значи и зеленчуците и плодовете ти са бъкани с подобни боклуци.
Просто ми трябва добро планиране и прием на протеин от неживотински произход, защото затлачих над въглехидратите ....
Ако го правиш заради постите, трябва да знаеш че Православната църква допуска няколко различни степени на пост; освен това за постни се приемат и всички безгръбначни (а те са на практика 97% от животинския свят ;))
Мнението беше редактирано от Димитър Михайлов на 19.03.12 23:57.
Solomon*
За пореден път си безапелационен! Спокоен, боравещ с факти, истинско удоволствие е човек да гледа как дискутираш....
22.03.12
14:21
казано от Voyager на 20.03.12, 13:21:
Господ е на ВМ-НВД.
trololol :D Много як пост :D
22.03.12
14:50
казано от Solomon Kane на 19.03.12, 23:53:
(bow) (bow) (bow)
Мнението беше редактирано от James Hinks на 22.03.12 14:51.
казано от Витан на 20.03.12, 00:14:
Solomon*
За пореден път си безапелационен! Спокоен, боравещ с факти, истинско удоволствие е човек да гледа как дискутираш....
Неудобен събеседник...прекалено много знаят с Джеймс Хинкс:)
казано от eleonorata на 19.03.12, 21:46:
Постила съм преди 3 години и се чувствах много добре тогава. Затова постя и сега. Постя защото ям много месо. Постя с цел пречистване и с цел каляване на волята. Чувствам се добре физически. Единственото неудобство е, че трудно се намира разнообразна постна храна в работен ден. Другото неприятно е, че се пълнее от многото въглехидрати.
Постът не е диета и няма нищо общо с “пречистване”, “така се чувствам добре”, “ям много месо иначе”, “калявам си волята” и тн. Няма общо и с вярата в Бог ако щеш. Смисълът е изцяло религиозен като целта е да постигнеш смирение. Последното е индивидуално като разбиране и като усещане. “неприятно е, че се пълнее от многото въглехидрати” означава точно обратното - суета, гордост...
22.03.12
22:06
Solomon Kane,
много силно се интересувам от мнението ти по следните въпроси:
Имат ли място и какво, ако да, суровите зеленчуци в диетата ни ( говоря за хора със здрав стомах), а също и пробиотиците? Благодаря ти!
24.03.12
02:00
казано от Joyplovdiv на 22.03.12, 22:06:
Solomon Kane,
много силно се интересувам от мнението ти по следните въпроси:
Имат ли място и какво, ако да, суровите зеленчуци в диетата ни ( говоря за хора със здрав стомах), а също и пробиотиците? Благодаря ти!
Баси, явно когато троля на хората темите съм убедителен ;) Мерси за доверието...
По въпроса (който е много важен в контекста на храненето и може би трябва да се сложи в отделна тема): По принцип смятам, че храненето прекалено много се усложнява - броене на калории, изрично % съотношение между мазнини/белтъчини/въглехидрати, брой хранения и т.н. Важното е, че хубавата храна е добра за организма при равни други условия. А хубавата храна е истинската храна. И както казах по-горе - ако идва във вид, в който не е съществувала преди 100 години, най-вероятно това не е баш хубава храна.
По време на ядене, ако хапваме несготвени храни, като например салата или други сурови зеленчуци, храносмилането ни ще е по-добро. Това е и причината първо да се сервира салата, а животинските протеини, като месо и риба, да съставляват основното ядене. Когато зеленчуците се варят във вода или се приготвят при висока температура (над 90 градуса Ц) ензимите се губят. Така че аз гледам да ям зеленчуците или на пара, или бланширани за около две минути. Много от суровите зеленчуци и плодове са богати на пробиотици (в смисъл несмилаеми фибри, които са добри за червата и осигуряват хранителна среда на добрите бактерии там) - банани, ябълки, къпини, боровинки, ягоди, малини, боровинки, стафиди, артишок, аспержи, червен и бял лук, праз, чесън, спанак, глухарче, и не на последно място - доматите.
А като споменаваме бактериите в стомаха, повечето хора не осъзнават колко са много и колко са важни - близо 100 трилиона (1000 млрд) бактерии от около 300 различни вида населяват човешките вътрешности. Между тях има така наречените добри бактерии, като лактобацилус бифидус (бифидобактерия), и лоши бактерии, като бактерията Уелш. Повечето от бактериите в червата не са нито добри, нито лоши, а са бактерии с междинна функция. Те имат уникални качества - ако броят на добрите бактерии се увеличава, междинните бактерии се превръщат в добри бактерии; когато пък се увеличава броят на лошите бактерии, междинните също стават лоши. Така междинните бактерии накланят в една или друга посока баланса на добрите и лошите бактерии, а този баланс определя общото здравно състояние на чревната среда.Около 3000 вида от произведените в тялото ензими се образуват от чревните бактерии. Общото между хората с добри стомашно-чревни характеристики е, че ядат големи количества пресни храни, съдържащи много ензими. Това означава не само, че се приемат ензими отвън, но също и че се поддържа среда, стимулираща чревните бактерии на свой ред активно да произвеждат ензими.
Мнението беше редактирано от Solomon Kane на 24.03.12 02:02.
24.03.12
11:02
Solomon Kane ,понеже стана дума за добрата храна като обобщение с определени характеристики,които аз тълкувам като класификация на палео диета,но какво мислиш относно теорията за съобразено хранене според кръвна група и според географски пояс? Относно втората теория споменаването на банани ме подсети за неправилното им усвояване при определени обстоятелства,както и за кокосовите средноверижни триглицериди примерно.
Мнението беше редактирано от donsir на 24.03.12 11:47.
24.03.12
13:59
казано от Denny Crane на 24.03.12, 11:02:
Solomon Kane ,понеже стана дума за добрата храна като обобщение с определени характеристики,които аз тълкувам като класификация на палео диета,но какво мислиш относно теорията за съобразено хранене според кръвна група и според географски пояс? Относно втората теория споменаването на банани ме подсети за неправилното им усвояване при определени обстоятелства,както и за кокосовите средноверижни триглицериди примерно.
Denny Crane мога да споделя само собственото си мнение, без претенции за валидност. Чел съм една от книгите на Питър Ди’Адамо и не се почувствах убеден - всяка рестриктивна диета, която насърчава спортуването е ок и работи, но неговата идея е доста рестриктивна, без да е подкрепена с клинични изследвания. Той просто има една теория.
А палео-диетата е повече маркетингово явление - реално имаме доказателства че храненето на палео-хората е било зависимо от това къде живеят (виж тук) - били са като скакалци в общи линии. Т.е. не са били на ВМ-НВД нон-стоп по обективни причини - ако манджата първо трябва да се хване, а тя не иска да съдейства сещаш се.
Разкажи нещо повече за географската диета и за проблемите със усвояването - не съм попадал на това.
За тази диета според географския пояс научих още като бях на 10, смятайте соц време нагъвам аз банана и един наш приятел франсе ми казва, недей да го ядеш защото ти не си роден там където растят бабаните, представете си как съм го гледал тогава, но го запомних, направи ми силно впечатление, все пак бананите по онова време си бяха само за по коледа... Но така и аз не си направих труда след време да потърся за сериозни изследвания в/у тази теория...
30.03.12
12:06
казано от Solomon Kane на 24.03.12, 13:59:
казано от Denny Crane на 24.03.12, 11:02:
Denny Crane мога да споделя само собственото си мнение, без претенции за валидност. Чел съм една от книгите на Питър Ди’Адамо и не се почувствах убеден - всяка рестриктивна диета, която насърчава спортуването е ок и работи, но неговата идея е доста рестриктивна, без да е подкрепена с клинични изследвания. Той просто има една теория.
А палео-диетата е повече маркетингово явление - реално имаме доказателства че храненето на палео-хората е било зависимо от това къде живеят (виж тук) - били са като скакалци в общи линии. Т.е. не са били на ВМ-НВД нон-стоп по обективни причини - ако манджата първо трябва да се хване, а тя не иска да съдейства сещаш се.
Разкажи нещо повече за географската диета и за проблемите със усвояването - не съм попадал на това.
Едва ли мога да кажа нещо ново по въпроса.Но в общи линии е това - хранене според традиционно наличните продукти на географската територия.Тоест на принципа - праскови вместо манго.
Иначе за ВМ НВД и особено за цикличнто ако разсъждаваме философски има доста несъответствия.Нали тезата е,че преди векове и хилядолетия та до палео ерата е било нормално ВМ НВД войнска диета. Интересно дали си мислят,че ако човек хранел се циклично намери глиган по обяд ще си го остави за вечерта.Или идеята,че се е ловувало само вечер първо е според географските и климатични условия и вида на животните и второ класиката е рано сутрин и привечер когато тревопасните са на водопой.Тоест по тази логика се появява въпроса за закуската.
ВМ НВД - ако палео дивакът намери разорани от някое животно купчина картофи дали ще ги подмине?
Между другото една тема от спидер спорта http://spidersport.com/forum/viewtopic.php?t=6683&postdays=0&postorder=asc&start=0.
Тези хора доста са се увлекли...
Мнението беше редактирано от donsir на 30.03.12 12:07.
Специално в тази тема не са се увлекли, изобщо. Единственото нещо, което не ми харесва в техния форум, е, че бягат от въглехидратите като от отрова. Не отчитат, че организма има достатъчно добри механизми да се справи с последствията от консумацията им. Прекалено маниашки се отнасят. Макар и да съм голям фен на ВМ-НВД, не ме заболява сърцето, когато майка ми е направила пиле с ориз..
30.03.12
12:40
казано от Denny Crane на 30.03.12, 12:06:
ВМ НВД - ако палео дивакът намери разорани от някое животно купчина картофи дали ще ги подмине?
Чисто фактологично ще ги подмине като бяла мечка пингвини ;)
Инак ако не абсолютизираме - а дано, ама надали :)
казано от Denny Crane на 30.03.12, 12:06:
Между другото една тема от спидер спорта http://spidersport.com/forum/viewtopic.php?t=6683&postdays=0&postorder=asc&start=0.
Тези хора доста са се увлекли...
Само една “Аллах ВМНВД акбар” липса в края :D
казано от Voyager на 30.03.12, 12:33:
Специално в тази тема не са се увлекли, изобщо.
А па не са се поувлекли...хич даже...То там ако някой стъпи в страни от сектата - бан веднага ;)
казано от Voyager на 30.03.12, 12:33:
Единственото нещо, което не ми харесва в техния форум, е, че бягат от въглехидратите като от отрова. Не отчитат, че организма има достатъчно добри механизми да се справи с последствията от консумацията им.
Шшшш, стига ве, какви последствия, тва да не е алкохол...
Мнението беше редактирано от James Hinks на 30.03.12 12:42.
30.03.12
12:58
James Hinks
Бан за да не се губи КПД-то (cash)pider (cash)port :D
Мнението беше редактирано от donsir на 30.03.12 12:59.
30.03.12
13:01
По съгласен не мога да бъда... Вземат ли да прокламират нещо няма значение какво дали здравословно, полезно, безсмислено даже. То е за ПАРИ. Има ли реклама значи е за пари. А има ли намесени пари смятайте колко им пука за хората, които се възползват от това нещо. То не са лечители, знахари, билки, медитации, бойни изкуства само и само да си дадеш едвам спечелените парички...
Мнението беше редактирано от Марин Маринов на 30.03.12 13:05.
30.03.12
13:21
казано от Denny Crane на 30.03.12, 12:58:
James Hinks
Бан за да не се губи КПД-то (cash)pider (cash)port :D
(bow)
Сипа му на Милко :D
30.03.12
14:23
Винаги чета темите за постите. Никога не съм попадал на свестно менение, нито от единия, нито от другия лагер.
Като за начало - разликата между пости и вегетарианство е огромна.
Едит: Също така - не можеш да кажеш “от религиозна, или от здравословна гледна точка постиш”. То ако има от едното, има и от другото.
Мнението беше редактирано от Сгазен Помияр на 30.03.12 14:24.
Друго за ВМ-НВД-то.Животните в природата изобщо не са толкова мазни,колкото сегашните ни прасета гъски пилета и т.н. ;)
30.03.12
14:45
казано от Сгазен Помияр на 30.03.12, 14:23:
Винаги чета темите за постите. Никога не съм попадал на свестно менение, нито от единия, нито от другия лагер.
Като за начало - разликата между пости и вегетарианство е огромна.
Едит: Също така - не можеш да кажеш “от религиозна, или от здравословна гледна точка постиш”. То ако има от едното, има и от другото.
Ще си позволя да цитирам: “Пост телесен, без пост духовен, не допринася за спасението на душата, дори напротив, може да бъде и духовно вреден, ако човек, въздържайки се от храна, се протиква със съзнание за собственото си превъзходство. Истинският пост е свързан с молитва, покаяние, въздържане от страсти и пороци, изкореняване на лошите дела, прощаване на обидите, въздържание от съпружески живот, изключване на увеселителни и зрелищни мероприятия, дори гледане на телевизия.
Постът не е цел, а средство за смирение на плътта и очистване от грехове. Без молитва и покаяние постът се превръща само в една диета. За православния човек постът е съвкупност от добри дела, искрена молитва, въздържане от всичко, включително и от храна. Телесният пост заедно с духовния образуват истинският пост.” (Източник)
В повечето случаи, когато водим спорове с вегетарианци, забелязвам, че те са изпълнени точно със съзнание за собственото си превъзходство. Намирам го за дразнещо и неуместно. На повечето хора (обикновено от нежния пол), които ми обясняват че са станали веджи, защото са прочели някоя книга, им казвам че това означава единствено че трябва да четат повече, за да не се впечатляват толкова. Същото важи и за крайните привърженици на други течения в храненето.
Мнението беше редактирано от Solomon Kane на 30.03.12 14:46.