22.03.12
12:27
Здравейте, интересувах се от съдържанието на фосфор в хранителните продукти и попаднах на нещо, което ме озадачи. Това е разминаване в количеството му преди и след печенето на слънчогледовото семе. В суровото слънчогледово семе е - 660мг., а в печеното е - 1155мг. почти два пъти повече.
Сурово слънчогледово семе
Печено слънчогледово семе
Първоначално си помислих, че е грешка но не е! След това реших, че при печенето в следствие на изпарената вода грамажа намалява и 175гр. суров слънчоглед олеква до 100гр. но и това не е защото ако е така, разминаване в същото съотношение трябва да има и между останалите минерали. А това не е така, при едни количеството на минерала се увеличава при печенето, а при други намалява!?!?
Печено Сурово
Фосфор 1155мг. - 660мг.
Магнезий 129мг. - 325мг.
Цинк 5,29мг. - 5,0мг.
Желязо 3,80мг. - 5,25мг.
Калий 850мг. - 645мг.
Третата възможност, идваща ми на ум е че таблицата показва не съдържанието на веществата, а усвояемоста на веществата преди и след термична обработка.
Ако някой знае от къде идва това разминаване, ще съм му благодарен да обясни!
Това са стойности на 100 грама най-вероятно. 100 грама сурови не са равни на 100 грама изпечени. При печенето се изпарява вода и т.н., затова и при 100 грама печени ще имаш и повече бройки семена, от при 100 грама сурови. ;)
От там идват и по-големите стойности.
Това са стойности на 100 грама най-вероятно. 100 грама сурови не са равни на 100 грама изпечени. При печенето се изпарява вода и т.н., затова и при 100 грама печени ще имаш и повече бройки семена, от при 100 грама сурови. ;)
От там идват и по-големите стойности.
И аз така си помислих, но ако се сметне в цифри е нереално! В 100гр. печен слънчоглед се съдържат 1155мг. фосфор, същото количество фосфор се съдържа в 175гр. суров слънчоглед. Това означава, че като изпечеш 175гр. суров слънчоглед, той олеква с 75гр. и остават 100гр. Определено семената не съдържат такова количество вода, че при изпарението и при печене да намаряват теглото си почти наполовина. Виж ако ги запалиш и изгориш, и остане само пепел е възможно.