Променя ли термичната обработка, съдържанието на минерали в хранителните продукти?

22.03.12
12:27

Здравейте, интересувах се от съдържанието на фосфор в хранителните продукти и попаднах на нещо, което ме озадачи. Това е разминаване в количеството му преди и след печенето на слънчогледовото семе. В суровото слънчогледово семе е - 660мг., а в печеното е - 1155мг. почти два пъти повече.
  Сурово слънчогледово семе
  Печено слънчогледово семе

    Първоначално си помислих, че е грешка но не е! След това реших, че при печенето в следствие на изпарената вода грамажа намалява и 175гр. суров слънчоглед олеква до 100гр. но и това не е защото ако е така, разминаване в същото съотношение трябва да има и между останалите минерали. А това не е така, при едни количеството на минерала се увеличава при печенето, а при други намалява!?!?

                                          Печено        Сурово                 
                      Фосфор        1155мг.  -      660мг.
                  Магнезий          129мг.  -      325мг.
                          Цинк          5,29мг.  -      5,0мг.
                      Желязо          3,80мг.  -      5,25мг.
                        Калий          850мг.    -      645мг.

    Третата възможност, идваща ми на ум е че таблицата показва не съдържанието на веществата, а усвояемоста на веществата преди и след термична обработка.

    Ако някой знае от къде идва това разминаване, ще съм му благодарен да обясни!

22.03.12
15:26

Това са стойности на 100 грама най-вероятно. 100 грама сурови не са равни на 100 грама изпечени. При печенето се изпарява вода и т.н., затова и при 100 грама печени ще имаш и повече бройки семена, от при 100 грама сурови. ;)
От там идват и по-големите стойности.

22.03.12
20:53

казано от Dimzata на 22.03.12, 15:26:

Това са стойности на 100 грама най-вероятно. 100 грама сурови не са равни на 100 грама изпечени. При печенето се изпарява вода и т.н., затова и при 100 грама печени ще имаш и повече бройки семена, от при 100 грама сурови. ;)
От там идват и по-големите стойности.

И аз така си помислих, но ако се сметне в цифри е нереално! В 100гр. печен слънчоглед се съдържат 1155мг. фосфор, същото количество фосфор се съдържа в 175гр. суров слънчоглед. Това означава, че като изпечеш 175гр. суров слънчоглед, той олеква с 75гр. и остават 100гр. Определено семената не съдържат такова количество вода, че при изпарението и при печене да намаряват теглото си почти наполовина. Виж ако ги запалиш и изгориш, и остане само пепел е възможно.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1