02.04.12
17:21
Здравейете,
Става въпрос за дясното ми коляно.
Преди около 4 месеца почна да ме боли коляното при клякания , т.е като го натоварвам. Но тогава не ми правеше голяма впечатление и не отидох на доктор.
Преди 1 месец отидох на Ортопед и той ми каза да пия Renovax(Glucosamine, Hondroitin, MSM), Mig-400 за 10дни, да слагам тампони с Риванол вечерта и да се мажа с Хипароид. Направих си рентгенова снимка,от нея каза че има много леко “изяждане на ставата” и има оток. Ходих и при д-р Халваджиян в АВИС МЕДИКА. Той ми изписа Тросикам и да се мажа с Perskindol. Едновременно аз започнах да ходя на физиотерапия- Ултразвук и Лазертерапия. Казаха ми да не натоварвам крака. Преди 1 седмица свърших Физиотерапията и изпих лекарствата. Въпреки това все още усещах по-лека болка. Ходих и при двата доктора и те ми казаха че вече няма оток да започна с леко натоварване на краката. Аз правих 3 серии с най леко на Бедрено разгъване през седмицата. Купих си и Вигантол Ойл. Но сега ме боли даже малко повече. Според мен е избързано да почвам да натоварвам крака все още. И да добавя че болното коляно е по-топло на допир от другото коляно.
Фитнес тренирам и сега но краката не. Иначе съм дигал с по 50кг на клек и не мие било много тежко, единствено мисля че някой път не съм загрявал.
Дайте си мнението какво мога да направя , какво мислите вие?
Темата беше редактирана от didkosv на 02.04.12 18:18.
03.04.12
00:00
Здравей! Като съвет, което мога да ти дам , ако крака е дори малко подут , ти препоръчвам да го държиш на високо и да слагаш лед , докато спадне отокът. Болката може да се дължи или на слаб мускул, замисли се дали някой от мускулите на краката или корема ти изостава, и започни да работиш по въпроса, тъй като слаби мускулни групи поставят напрежение върху коляното. Не съм лекар и не мога да ти кажа дали можеш да го тренираш или не , консултирай се с твоя доктор или физио. Що се касае до упражненията , ако се върнеш и почнеш да правиш крака започни по леко и тренирай краката отделно, за да елиминираш доминация на някой от двата крака ( примерно прави екстензиите с по-малко килограми с единия крак и после с другия) . Важни са и упражненията за баланс, тъй като и при най - малкото подуване на коляното се прекъсват важни мускули над капачката и трябва да ги възобновиш. Ако лекаря ти каже, че може да ги тренираш прави клекове на един крак , напади и различни подскоци, за да активираш всички мускули покрай крака. Единствения начин да се диагностицира коляно е с магнитен резонанс , на ренгена няма какво да се види. Лично аз за съжаление имам опит с тези неща. А каква точно е болката, която изпитваш и от коя стана може да кажеш, че се проявява?
03.04.12
21:23
Ето на тази снимка може да се види къде ме боли като клякам например:
http://store.picbg.net/pubpic/2A/BE/db7a6af08a882abe.jpg
Болката е някъде под капачката, вътре в капачката на коляното.
Аз съм на 16 години. Може и да съм ударил коляното някъде и като съм тренирал да е прогресирало възпалението.
Какво ще кажете?
Мнението беше редактирано от didkosv на 03.04.12 21:30.
08.04.12
11:47
В момента пия Hyalur(Хиалуронова киселина), ArthroGuard. Трябва да има подобрение.
05.05.12
13:23
Значи да разкажа как върви:
Все още имам проблем. Пука капачката/под нея, хрущи, боли леко-средно. Усещам че коляното е по нестабилно. Не виждам някаква подутина в болното коляно, единствено е леко по топло. Някои дни ме боли повече, други дни се чувства добре. Усещама лека болка под капачката(на дълбочина) и точно там пука и хрущи като клякам и натоварвам.
Съмнявам се, че имам Бурсит понеже някои симптоми съвпадат, а и преди месеци стоях някои път на компютъра на колена на земята, тренирах с доста упражнения краката:
5X8пов. Заден Клек
5X8-10пов. Преден клек с дъбмел
5X8-10пов. Задно сгъване за задно бедро
3X6-8 пов. Напади/Отпади
И точко и при бурсита пише, при повтарящи се движения дълго време може да се възпалят бурсите.
1-2 пъти дневно правя компреси с лед за по 10мин.
Наскоро започнах да правя тези упражнения: http://www.aafp.org/afp/1999/1101/p2019.html
На ортопеда не искам да ходя понеже ми прави физиотерапия с лазер и ултразвук но не усетих подобрение, и съм склонен да вярвам че пак нищо няма да помогне а ще ми вземе парите. По добре да си купя някоя добавка.
Какво ще кажете вие?