Растеж на мускули с по-малко от 2гр/кг. белтъчини на ден?!

Здравейте, интересно ми е може ли да се постигне нарастване на мускулната маса с по-малко от 2гр./кг. протеини на ден. Не са ми интересни научните изследвания и съветите на професионалистите, които твърдят, че минимума е 2гр. на килограм тегло,  интересен ми е вашия опит. Нямам особено голям апетит, не съм голям любител на месото, нямам и излишни средства за протеин на прах, отделно съм привърженик на естествената храна. Преди се хранех по 5 пъти дневно, приемах около 200гр. дневно, но да ядеш на сила като не си гладен беше гадно, макар и да имаше резултат. Да си претоварваш храносмилателната система освен, че неприятно е и нездравословно.
Според вас мога ли да имам добри резултати ако се храня 3-4 пъти дневно, като дневния ми прием на белтъчини е приблизително 120гр. Склонен съм и евентуално да ползвам глутамин с цел да контрирам катаболните процеси. Висок съм 193, тежа 91кг., по-скоро ектоморфна структура. Тренирам троен сплит, 2 дни, след това 1 ден почивка, 30-40 минути тежести и 10 минути пътека. Целта ми е да кача 10кг, ама не ща да ям насила, неща да се зобя и неща да се тъпча с добавки. Помощ! :D

Темата беше редактирана от Веселин Иванов на 06.04.12 21:12.

Веселине, прочети статията Митове в бодибилдинга: честотата на хранене, заедно с коментарите под нея. Сигурен съм, че ще намериш отговор на въпросите си. :)

06.04.12
21:13

Протеинът е много надценяван. При прогрес в тренировките, калорийно обезпечаване и достатъчно сън, 1-1.5г/кг е достатъчен. Над това не се отчита повишен белтъчен синтез. Цялата тази истерия да се приема протеин на 2-3 часа и в големи количества за деня идва от там, фирмите за добавки да си продават продуктите.

Презобването с протеин активира системите за изхвърлянето му. Цикличното протеиново гладуване води до много по-ефективно задържане на азот в последствие, което е и идеята на цялата работа.

С ръка на сърце мога да кажа, че общото ми състояние се подобри при намаляване на протеина до толкова, колкото ми се яде. Това обикновено са 5 яйца, 100-200г млечни и 200-300г месо на ден.

е ти сам го казваш, преди си се хранил добре, според ‘’правилата’’ и си имал добър ефект. и аз съм имал периоди с недобро хранене и дори съм и спирал сериозните тренировки. кофти не кофти, месото, яденето, това е начина

Благодаря за бързите отговори :) Благодаря и за статията, наистина ми беше полезна и наклони везната където и без това си тежеше - хранене 3-4 пъти на ден, като принципа е във всяко едно да присъства около 150 грама високопротеинова храна - извара, кашкавал, месо, ядки, яйца и т.н. Определено си давам сметка, че списанията които четях преди години са си оказали влиянието, а то засъжаление всичко в тях е добре прикрит маркетинг ;) Вярвам, че най-добре е човек да слуша тялото си и да не гони моментални резултати. А за Цветелин - преди се хранех според предписанията на експертите, взимах си креатина и протеините, но от многото храна бях постоянно унил, нямах желание за тренировка и ефекта беше едра и силна, но и с тлъстини по бедрата и корема, мудно движеща се и вдървена физика. След половин годишна пауза сега съм се надъхал и тренирам пак, но този път ще слушам повече тялото си и няма да се вманиачавам в храненето.  Все пак фитнеса е начин на живот, не самия живот и здравето и добрия тонус са по-важни от всичко! :)

06.04.12
22:13

Естествно че може и с по-малко протеин!!! Това за 2.2 са пълни глупости!

ако приемем че нормалното ни тегло, според таблиците от едно време, е ръста в см без 100, демек за мен 1.75м да съм 74-6 кг, сигурно ще ги подържам и с по-макло протеин и храна. но ако съм 84-6, т.е. повече от ‘’нормалните’’ за ръста ми, трудно ще ги държа, пък камо ли да раста с една шепа храна когато ми се яде

Мнението беше редактирано от Цветелин Домушки на 07.04.12 10:10.

S!

07.04.12
14:52

Ами, да ти кажа с една шепа ядки ще се наям, примерно... Ако си решил да използваш белтъка за енергия, ще ти трябват и бая парички. Иначе 5 яйца с масло ще те нахранят много яко, ако добавиш и малко сланинка - ще ти пукат ушаците цял ден :D :D :D

хахах, е не цели 5 яйца, имах предвид като опция за белтъчна храна. Едно омлетче с 4 яйчица, нарязана чушчица и една шепа грах или царевица към 2-3 филийки препечен хляб и някоя люта чушчица найш как добре влиза като си гладен - като хайдутин в празна къща! :D

S!

07.04.12
20:43

Ако махнеш всичко, без яйцата, може да се нарече “Храна”. И защо НЕ 5 ЦЕЛИ ЯЙЦА ? Какво ще стане, да не взема да опъна кънките ? А всъщност това с 2.2гр на кг е тъпотия за мен. Един човек 100кг с 20% мазно, ще трябва да приема 160гр, друг с 5% мазно, ще трябва да приема 190гр протеин по тая формула. Ей това е разликата.... затова - всеки да си усети както му е най-хубаво. Това е същото като оная тъпотия с ръста минус 100. Еми, аз съм 174 някъде и съм 74кг. Да ти кажа, въобще не изглеждам “идеално”.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1