Много моля за съвет - как да кача?

13.04.12
22:15

Здравейте! Аз съм човек с много ниско самочувствие. Независимо от мнението на другите хора, аз лично се намирам за прекалено слаб. След два месеца ставам на 18 години, висок съм 190 сантиметра и тежа 73 килограма. Други мерки не съм си взимал но в случай на нужда ще ги взема и ще ги предоставя тук. Ето няколко мои снимки(съжалявам, но други не можах да намеря, а нямам възможност да си направя други в момента) - http://img813.imageshack.us/img813/6078/img3013s.jpg , http://img594.imageshack.us/img594/2499/img3014yq.jpg , http://img135.imageshack.us/img135/9147/img3015q.jpg , http://img815.imageshack.us/img815/5857/img3016l.jpg . На снимките се вижда и гръдната ми деформация, която честно казано не знам какво влияние оказва, ако оказва някакво изобщо. Това което не се вижда са краката, а те са дълги и тънки... като на манекенка... Даже като клякам и ми пукат капачките..
Преди около месец почнах фитнес като тренирам около 3 пъти седмично, а програмата ми се води някаква обща(в интерес на истината я видях в този сайт) и е следната:

Придърпване на вертикален скрипец с подхват - 3 х 15
Повдигане на ръце встрани - 3 х 12
Придърпване на долен скрипец - 3 х 15
Затваряне на пек-дек машина -  3 х 12
Трицепсово разгъване на горен скрипец - 2 х 15
Бедрено сгъване - 3 х 25
Бедрено разгъване - 3 х 25
Коремни преси - 3 х 20-30

В последствие разбрах, че за качване на мускулна маса трябва да се правят по-малко повторения и с повече килограми, затова с изключение на коремните преси вдигнах килограмите на всичките упражнения значително и намалих повторенията до 8 на всяко. Но за този един месец не забелязах абсолютно никакво подобрение.

Друг проблем е, че нямам хранителен режим. Ям МНОГО, наистина много.. и пия много вода и течности като цяло, но без установен режим. В смисъл такъв, че ям тогава, когато почувствам глад или ми изкъркори корема, а в повечето случаи това е на всеки 20 минути. Приятелите ми се чудят как особено докато съм вкъщи ям нон-стоп(буквално) и не качвам и грам. Порциите също никак не са малки, а храната - най-разнообразна. Най-много като, че ли наблягам на месото, ориза, сладкото(шоколади, вафли и т.н) и разбира се, хляба. Когато съм вкъщи ям каквото е сготвено, когато съм навън ям дюнери, бургери, Събуей и т.н.

Четейки темите в сайта, стигнах до извода, че най-вероятно съм ектоморф ? Макар, че съдейки по баща ми, който на мойте години е бил същият като мен, дори с 10 килограма отдолу и малко по-нисък и към 23-4 годишен е наддал МНОГО(не е надебелял.. просто е наедрял значително) и в момента е около 90 килограма ако не се лъжа, честно казано не мога да преценя.

Един приятел ме посъветва да си купя протеин, креатин и амино-киселини, друг пък от фитнеса ми каза, че съм точно за гейнър и да го комбинирам с амино-киселини и витамини. Много хора говорят против гейнърите и наистина не знам към какво да прибегна. От друга страна баща ми твърди, че тези неща са вредни и не мога да разчитам на пари от него за това, така че и финансова възможност нямам кой знае каква. Предполагам ще мога да си позволя да си взимам нещо на малки разфасофки през определено време, защото иначе докато събера 200-300 лева накуп ще мине доста време.

Таа.. въпреки, че раздела е за упражнения, моята тема е доста обща и просто не знаех къде да я пусна. Така, че съжалявам ако не съм уцелил и все пак да задам главните си въпроси:

1. Да ми препоръчате някаква програма за покачване на мускулна маса като за мен(разполагам с 3, максимум 4 дена на седмица).
2. Да кажете какви корекции трябва да направя в хранителният си режим.
3. Да ме посъветвате относно добавките - какво точно да взимам, като ако посочите и точни продукти ще ви бъда много благодарен.

Мерси предварително !!

Темата беше редактирана от bloodknight2012 на 13.04.12 22:32.

13.04.12
22:34

Първо си оправи майндсета.Такива неща като ‘’самочувствието ми е много ниско’’ да си нямаме.Второ трябва още сега да знаеш, че трябва да тренираш много време, а не да очакваш след един месец да имаш резултати и да се спичаш че си слаб.Надъхвай се всеки ден с клипове, тренировки и ще стане.По тренировъчния и хранителния режим.Щом си начинаещ, най-добре да намериш тренировките за начинаещи и да ги следваш стриктно 3 месеца.Виж всяко упражнение как се прави и спазвай техниката.Това е много важно.Ако все пак не ти се тренира така, ами по сплит прави 8-10 повторения с по-тежки килограми, както си осъзнал че трябва.Много важно е да включиш упражнения като клек, лег и мъртва тяга.Прави раменни преси и набирания.Това трябва да са ти засега приоритетните упражнения, бицепс и трицепс по по-по малко тъй като си хилка още(спох, всички са били, освен кюфтаците :D) Колкото до храненето, яж 5-6 пъти на по-малки порции и опитай да следваш режим.Яж по едно и също време, ставай и си лягай по едно и също време.Опйтай да изключиш събуей, бургери и т.н. и вкарай ако можеш повече месо, ориз, яйца, плодове, извара.Тези пари които даваш за събуей ги давай за полезна храна.Важно е да се образоваш с времето и да знаеш кое какво е.Това е от мен.И да знаеш че с твоята височина, когато направиш мускули ще изглеждаш много по-добре, от нисък човек.Успех !

1.http://www.bb-team.org/workout/1567_klasicheska-shema-za-masa-ot-starata-shkola
2.Чети хранителните режими из сайта и разгледай дневниците.Като цяло яж 4-5 пъти, всяко хранене да има белтъчини.Зарежи джънк фууда,това че ядеш много не означава че ще качваш.
3.Спести си парите, само ще се разочароваш.Направи 1 година стаж и тогава говори за тях.От добавки не се качва,от добавки се покачват разходите за излишни неща.Инвестирай парите в МЕСО,ОРИЗ,КАРТОФИ,РИБА,ЯЙЦА,МЛЯКО,ЯДКИ,ЖИВОТИНСКИ МАЗНИНИ.

13.04.12
23:10

Махни и вафлите и шоколада, също така.Трудно, нали? :) хаха

13.04.12
23:18

Благодаря и на двамата! :) Иначе http://www.bb-team.org/workout/1567_klasicheska-shema-za-masa-ot-starata-shkola не ми върши кой знае каква работа, защото най-малкото нямам толкова свободно време. Както казах 3 дни в седмицата, максимум 4 имам свободни. А относно шоколада - пробвал съм да го спра(ако не друго то в опити да намаля акнето, което имам - а то напоследък стана ужасно), но установих, че съм придобил едва ли не някаква физическа зависимост към него. Ако не хапна нещо сладко започвам да изпитвам нужда от него и да се чувствам крайно обезсилен.

Мнението беше редактирано от bloodknight2012 на 13.04.12 23:19.

Според теб тази програма колко дена се изпълнява?

13.04.12
23:39

http://www.bb-team.org/workout/4011_3-mesechna-kragova-trenirovka-za-nachinaeshti Ето това правиш 3 пъти седмично в продължение на 3 месеца.Правилна техника, раздаване на макс, без скатаване и ще станеш машина.Дерзай в залата!

14.04.12
00:43

Като за начало пробвай с хранителен режим “Бебешки стъпки” или “чийтинг”,докато не спреш сладкото напълно.Какво значи това:
Това означава,че ако си кажеш,че ще спреш сладкото и олиото (ще ти бъде трудно - наистина трудно),но ако си кажеш “Днес няма да ям,но пък на края на седмицата ще си хапна” и така на 7 дни - 1 път ще ядеш сладко (И нямам предвид на 7-мия ден да пълниш бузите с шоколади и чипсове,а по 1 чипс/шоколад и тнт). Хранителен режим си изготви по този линк:
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/49742
А програмата,която колегата над мен каза е точно като за теб в следващите ти 2 месеца.След като вече спазваш диета и тренираш ПРАВИЛНО не очаквай веднага да видиш резултати (ако искаш да видиш веднага резултати се оперирай и си вкарай силикон ;д).Протеина е храна на прах,тоест можеш да си го набавиш от месото,рибата,яйцата и млечните продукти.Според мен тази диета ще е най-подходяща за теб през този 2 месечен цикъл,а след това мини на ВВД или НВД-ВМ:
http://www.bb-team.org/articles/908_ravnomerno-balansirana-dieta-rbd
Препоръчвам ти да си оправиш самочувствието! Храни се и тренирай правилно и много скоро ще видиш разликата (може да не е голяма,но ще я видиш). Успех!!!

14.04.12
02:15

Последните два поста бяха изключително полезни! Мерси и на двамата! Само едно въпросче. Ако си готвя вкъщи как да изчисля протеините, въглехидратите и мазнините(то и за навън си важи това де)?

14.04.12
02:23

казано от Георги Буюклиев на 13.04.12, 22:15:

В последствие разбрах, че за качване на мускулна маса трябва да се правят по-малко повторения и с повече килограми, затова с изключение на коремните преси вдигнах килограмите на всичките упражнения значително и намалих повторенията до 8 на всяко.

Прави и коремните преси с добавена тежест, не е сложно.

казано от Георги Буюклиев на 14.04.12, 02:15:

Последните два поста бяха изключително полезни! Мерси и на двамата! Само едно въпросче. Ако си готвя вкъщи как да изчисля протеините, въглехидратите и мазнините(то и за навън си важи това де)?

В сайта има таблица със съдържание на различните храни, сурови,сготвени,пържени и тн...

14.04.12
14:09

Намери тук в сайта таблици с процентното съдържание на храните.Дадено е на количество протеин на 100 гр.Демек 100 гр. пилешко=20~гр. протеин.Знам че сега си на мама и тати и е трудно да отделяш пари, но не е толкова трудно да избягваш едни храни и да наблягаш като можеш на други.

14.04.12
14:47

Моят съвет е да се научиш да клякаш - потърси в нета Starting Strength 3rd edition, прочети частта и изгледай клипа за клека, изгледай и So You Think You Can Squat в ютуб, и действай. От тежкото клякане надали има по-добро упражнение - не само ще качиш маса, но ще закоравееш и физически, и психически. Малко са хората, на които след тежко клякане не им се е вдигнало с една идея самочувствието да знаеш:))

14.04.12
22:10

А нещо за оправяне на стойката като цяло? Изгърбен съм доста и седейки през голяма част от ежедневието си, било то в училище или вкъщи, колкото и да се опитвам да бъда максимално изправен, като не мърдам с часове се изморявам ужасно много и започва да ме боли та пак си се връщам в изходна позиция. Има ли нещо друго, което мога да направя по въпроса, в залата или вкъщи?

Мнението беше редактирано от bloodknight2012 на 14.04.12 22:11.

14.04.12
22:18

За изправяне на стойката - >> http://www.youtube.com/watch?v=4c_1gknSZyw&feature=related

Можеш да го правиш навсякъде ,където има за какво да се хванеш на височина до 1 метър.

Мнението беше редактирано от Гената на 14.04.12 22:19.

03.05.12
17:28

Правя http://www.bb-team.org/workout/4011_3-mesechna-kragova-trenirovka-za-nachinaeshti от както направих темата. От известно време даже правя не по 2, а по 3 кръга, но въпреки че посвикнах малко със залата като цяло и дигнах тежестите леко ефекта е почти нулев, та мисля да сменя програмата. Така като гледам с тоя метаболизъм и трудно качване на маса съм си баш ектоморф, а прочетох, че ектоморфите трябва да тренират по-рядко и по максимум 1 час с базови упражнения предимно(каквото и да значи това), но такава програма не мога да намеря. Ако ми препоръчате някаква максимално ефективна програма като за мен ще ви бъда изключително благодарен.

03.05.12
17:35

А за две седмици (или 6 тренировки) какъв ефект очакваш?

03.05.12
17:39

Три са седмиците, а аз преди това още месец и половина почти бях с друга програма. Ефект искам от гледна точка на това да правя нещо от което ще има полза, а не да си губя времето напразно. Една подобна кръгова тренировка ми отнема около час и половина, ако не и повече, а натоварването от нея, макар и с големи тежести е минимално.

03.05.12
17:46

2-3, все тая. Какво значи да си губиш времето? Трябва време, за да има видим ефект, не става от днес за утре, още повече, че тренировките са само част от уравнението.
А ако в горната програма спазваше предписаните почивки, нямаше да ти отнема повече от 40 мин. и натоварването щеше да е друго.

03.05.12
18:20

Ами не е проблем да си я продължа още малко програмата, но просто все си мисля, че вече ми е време за нещо “по-сериозно”. Че ефект ще има все някакъв ще има, и разбира се няма да е веднага, но някак си ми се иска чакането да е възможно по-малко :D А само един въпрос относно гореспоменатата кръгова тренировка - последните две упражнения(коремни преси, хиперекстензии и т.н) по 8-10 повторения както е дадено не ме натоварват ама грам.. Да добавя тежест някак си ли, така ли да ги оставя или да правя по повече повторения какво бихте ме посъветвали?

Мнението беше редактирано от bloodknight2012 на 03.05.12 18:21.

03.05.12
19:00

Най-голям ефект ще видиш от вилицата и лъжицата! Страхотни упражнения са! Откакто им схванах техниката напредъкът е уникален! Пробвай ги тези упражнения и ти, заслужава си!

ПП: карай по програмата за начинаещи, както ти казаха по-горе и се стреми да намалиш почивките :)

Мнението беше редактирано от johnny trevata на 03.05.12 19:03.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1