Операция на менискус на коляно

15.04.12
23:01

Здравейте,не съм сигурен дали се обръщам към точното място в това да намеря правилното решение на моята ситуация.Ето я и “историята” на моя живот:аз съм на 17години и от дълго време спортувам различни спортове(тенис,колоездене,спускане...),но най-много и най-отдавна баскетбол.Преди 2-3месеца си контузих коляното и в последствие разбрах,че съм скъсал латерален менискус и,че съм засегнал предна кръстна връзка.Преди 5дена ме оперираха и ми отстраниха менискуса.По време на операцията доктора установи,че и връзката е скъсана,но за това след малко...
След 10 дена ще ми махат шевовете.Въпросът ми е какъв вид възстановяване да предприема,защото искам да се върна отново към спортуването.
За въпросната скъсана връзка много се чудя какво да правя,защото си мисля,че не ми е  създавала проблеми защото не изпитвам болка в тази област на коляното.Ето къде идва ред на другият ми въпрос:да предприема ли операция на предна кръстна връзка имайки в предвид възрастта ми?(ще мога ли да спортувам отново?)
Благодаря ви за отделеното време и се извинявам ако имам правописни грешки!

16.04.12
12:06

Тези връзки правят големи мизерии . 2 пъти съм страдал точно от тях (дори при мене имаше и странични) .Според мене не се подлагай на операция за връзката - със почивка ще мине за няколко седмици . НО коляното ти вече ще бъде податливо на такива контузии и е възможно при леко натоварване отново да ги скъсаш. Колкото до възстановяването , при мене беше около 7 седмици покой и мазане с Дийп Релийф (след 2-рата седмица) ,а след 2 месеца някъде започнах леки клекове във фитнеса и упражнения.
За минискуса незнам .. Там трябва да питаш лекаря си,защото работата е друга.Но едно е сигурно - занапреде трябва много да го пазиш това коляно.

14.05.12
19:55

Здравей! На мен са ми правили подобна операция на лявото коляно за скъсан менискус и сега, вече половин година след нея, не намирам някаква промяна от преди операцията. Според мен, не се подлагай на подобна операция. У нас няма много добри специалисти, които да правят качествени операции на коленете (но това си е лично мое мнение).
Колкото до възстановяването, седмица след операцията (така ми е казал кинезитерапевт) поискай от личния си лекар направление за физиотерапия (код 23 от здравната каса) и отиди на физиотерапия, но някъде, където има и кинезитерапевтичен салон. Обикновено се правят по 1 час на ден упражнения за раздвижване. Това направление важи за 7 дена, но след това джипито има право да ти даде направление за ортопед, който пък има право да ти даде още 2 направление за физиотерапия, с които да продължиш лечението си.
Отделно ме караха да разтривам с лед оперираното коляно (най-много до 3 минути!!!) по 5-6 пъти на ден и след разтриването с лед да го мажа с Lioton 1000 гел (има и по-евтин, български вариант, но не му помня името).
На мен ми казаха чак след 4-ия месец да се опитвам да клякам (става дума за най-обикновени клякания). Клекове с тежести ми казаха занапред да не правя и че по принцип били вредни (това беше мнението на кинезитерапевта), бедрено разгъване може, но с по-малки тежести по повече повторения, както и повдигане за прасец, каране на колело, велоергометър.
Успех с възстановяването!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1