Витамин B12

21.04.05
19:08

Ходих в аптеката и питах за B12 и ми казаха че има на ампули.Искам да питам по колко ампули на седмица да взимам,за колко време,преди или след тренировка и дали мога да я пия с някакъв сок вместо ижекции.10x предварително.

21.04.05
19:18

b12 се усвоява само мускулно

21.04.05
22:47

да не пускам нова тема...ако си я взема на ампули по колко е дозата през ден ли се слага или всеки ден...ако може малко повече инфо.... :D

[quote author=“6efa”]b12 се усвоява само мускулно

Б12 и витамините от групата Б са едва ли не жизнено необходими за организма. Съществуват следователно два варианта за хората, които не си ръчкат инжекции с Б12:
Да карат без него цял живот.
Организмът им сам да си го произвежда.
Едно е невъзможно без риск за здравето, две е пълен абсурд.
Друг е въпросът, че ампулите не са за пиене, и че усвояването става в много по - голяма степен с инжектиране, отколкото с пиене.
Което важи и за всяко друго нещо. Ами дайте тогава и баничките да си гислагаме на инжекции!
И още по - друг е въпросът дали организмът има въобще нужда от такива големи дози витамини...

22.04.05
10:27

“Съществуват следователно два варианта за хората, които не си ръчкат инжекции с Б12:
Да карат без него цял живот.
Организмът им сам да си го произвежда.
Едно е невъзможно без риск за здравето, две е пълен абсурд. “

Дзвер ти май нещо си се обаркал или аз не сам та разбрал но,Искаш да кажеш че б12 е жизнено важен и без него не може да се запази здравето на човек а от друга страна било абсурдно човешкия организъм сам да си го произвеждал,В такъв случай излиза че човешкия организъм не може да произвейда жизненоважен за него витамин което наистина вече изглежда абсурдно.Значи аз като никога не сам зимал б12 инжекционно или орално и като организма ми неможе да го произвежда ще умра тай ли?.Тука има нещо гнило :? Иначе за баничките ми хареса :lol:

Витамините не се произвеждат в човешкия организъм. Никой от тях, даже и витамин С. Те се усвояват само от храната(в нормални условия). Това е, което искам да кажа, т.е. не е вярно че се усвояват само с мускулни инжекции :)
Например поради липса на витамин С в храната полярните изследователи са умирали от скорбут.
Подобни заболявания и симптоми има при недостиг на повечето познати витамини.

22.04.05
11:22

В12 е за хора без апетит и за хора трудно покачващи теглото,комбинира се с фолиева киселина ,а основно го ползват щангистите,силовите трибойци и другио тежки спортове с продължителни натоварвания.Оправдателно е взимането им само с такива случаи

ПО принцип Б12 е за синтеза на белтъците, мисля, че имаше роля и в кръвта(ЧКТ - срещу анемия); при липсата му в организма се наблюдава не само повишена уморяемост, но и хипернервност и загуба на координация на движенията...
Специално при витамини от групата Б опасност от симптоми на хипервитаминоза има само при Б6, но пак казвам; повишената концентрация не е нито необходима, нито желателна, особено при директн оинжектиране... Витамините функционират като катализатори, те участват в дадена реакция, но след реакцията обикновено се възстановяват и така докато бъдат изхвърлени от организма. Твърде високата концентрация на даден витамин повишава с малко ефективността му, а с много - рисковете.
Ако си спортист, да - вземай го.

Опааа. попрочетох малко.
Нещата, които съм писал, са горе долу така:
Вижте какво пише: Б12 - единственият водоразтворим витамин, който може да се складира в организма!!!! Т.е. по това прилича на мастноразтворимите.
Това може да е както хубаво, така и лошо, защото складирането обикновено става в черния дроб; а Б12 съдържа кобалт и не е абсолютно изключена странична реакция...

22.04.05
11:54

ДЗВЕР не съм се изразил правилно или ти не си ме разбрал  :? идеята е точно в това което написа че няма смисъл да се пият ампулите като усвояването е в пъти по добро под формата на инжекци пък и те за това са направени :)

Ок, братле, извинявам се.
Да, няма смисъл ампулите да се пият и дори не съм сигурен в какъв разтвор са и дали той е добър за усвояване чрез стомаха.

22.04.05
21:33

Е**ти обарквацията.Б12-жизненоважен витамин който не се произвеж.да от тялото.Иначе бил жизнено важен :lol: И кат е жизнено важен и не го пия ко следва после пък можело да се пие и инжектира а след това само да се инжектира  :? Карай ясно е че явно никой не му разбира много :D

08.09.14
22:28

Ало,”специалиста”,витамин Б12 СЕ праизвежда от чревните бактерии в минимални количества. Също така витамин Б1-Тиамин,витамин Б7-Биотин,витамин К,силно-отговорен за кръвосъсирването,СЕ произвеждат от организма. Без тях животът е невъзможен и най-малкия недостиг може да бъде фатален,особено на витамин К. Ето цзащо организма произвежда някои от витамините,а именно тези без които няма как да съществува. Преди да пишеш се просветли малко,защото става ем смешно,ем нелепо.

Франческо, регистриран си преди повече от 5 (пет!) години и с първото си мнение “съживи” тема, която е неактивна почти 10 (десет!) години... наистина ли мислиш, че посланието ти към този човек ще стигне до него? :)

Коле, вярвай в зомбита! :D

09.09.14
08:29

Не мисля,да ти кажа честно,но по повод информация за +Червения витамин”-Б12 която търсех,попаднах на това изказване. Е съжалявам,но не се сдържах да напиша коментар до въпросния човек,защото такова непознаване на тази материя ме подразни. Или по-точно ме подразни даването на “компетентни мнения” във форуми,като самият пишещ е буквално-силно заблуден,меко се изразявам. Хич не му минава и през ума,че с глупостите си обърква питащите. Така,че се съмнявам че посланието ще стигне,но се изнервих. И аз ше взема да се напия от мъка,хахахахахахахахаха.

При изследване разбрах, че имам недостиг на витамин B-12 и попаднах на марката Bulgaricus, разгледах им сайта, видях че предлагат този витамин и си го поръчах, тъй като чувам доста добри отзиви за тях надявам се и аз да остана доволен. :)

BT

21.09.16
12:26

А добре, по колко трябва да се приема, защото чета, че при недостиг се пие по 1000 млг. а масово добавките са по 2,5 млг. или има Б комплекс, а Б12 го няма. Детето на една позната за малко не остана с много тежки увреждания заради недостиг на Б12 и от нея знам, че се пие по-големи дози.

26.11.16
07:05

Модерация: Писането на български език е задължително!

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 26.11.16 08:12.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1