19.04.12
17:18
Здравейте, пиша първото си мнение тук, макар че от доста дълго време следя форума - просто има някои неща, които не разбрах за това ще попитам Вас.
Решил съм да стопя корема или поне някаква част от него и да не изгубя много ММ. За да не се изгуби много ММ разбрах, че трябва преди и след тренировка да се пие протеин и аминокиселини и да се тренира за сила. Знам, че за сила се правят по 4 - максимум 5 повторени, ако не греша? Но не разбрах по колко серии се правят от дадено упражнение? Също така разбрах, че е добре да се ходи на фитнес на гладно, а не когато си ял било то и малко. Друго, което искам да попитам е дали ще бъде хубаво, ако след всяка серия я комбинирам с някакво упражнение за корем? Да речем правя концентрично сгъване, отивам да повдигам краката от лег, почивам 1мин. и така през цялата тренировка.Добре ли е да взема Л-Карнитин преди тренировка или полза няма много от това? Преди или след тренировка да правя кардиото? И последен въпрос - гледам, че на пътеките във фитнеса има опции Кардио и Фет Бънр, каква е разликата?
Ще Ви бъда много благодарен, ако ми и дадете някакви съвети как по-бързо да стопя корема и да запазя колкото се може повече ММ. Надявам се да не се обърнете към темата ми с насмешка. Благодаря Ви още веднъж!
Темата беше редактирана от Mhm на 19.04.12 17:22.
19.04.12
20:06
Така, нищо не си разбрал, ама нищичко.Питаш за НВД а всичките ти въпроси са свързани със начин на трениране.Протеинът след тренировка не се пие за да си запазиш “мускулите” и “силата” а за добавка към вече изградения ти хранителен режим в който не му достигат белтъчини а ти такъв като гледам май нямаш.НВД-то не е Л-карнитин ==> Л-карнитин не ти трябва а да ПРОЧЕТЕШ ОТНОВО КАКВО ОЗНАЧАВА НВД И ДА ГО СПАЗВАШ.За тренировките на гладно, не е баш така.Теоретично не е хубаво, но всеки гледа как за себе си му е добре.
Като цяло започни отначало с всичко преди да си направил някакви глупости.Отиди в раздел ХРАНЕНЕ - намери хранителен режим за своите цели.
Отиди в раздел ТРЕНИРОВКИ - харесай програма по която да тренираш.
Отиди в раздел ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ (не е нужно, но все пак чети и разбери кога, защо и как се използват.Ще ти стане ясно, че не се толкова нужни колкото си мислиш) - намери нужните суплементи които да допълват храненето ти АКО,подчертавам АКО е нужно.
Общо взето, това е !
19.04.12
20:33
Я дай малко мерки:
Възраст, килограми, ръст, колко пъти тренираш седмично. Колко пъти на ден можеш да ядеш?
19г. 74кг. 175см. 3 пъти седмично тренирам и мога да ям по колкото пъти е нужно на ден - 5,6,7…
Виктор Стойчев, мисля че не съм споменал, че ще правя и кардио, а от тук http://www.bb-team.org/articles/1039_znaem-li-vsichko-za-kardio-trenirovkata прочетох, че:
“Хранителните добавки могат да допринесат за по-добри резултати. 30-40 минути преди тренировка вземете една доза L-carnitine, за по-ефикасно изгаряне на мазнини.
Хранителните добавки могат да допринесат за по-добри резултати. 30-40 минути преди тренировка вземете една доза L-carnitine, за по-ефикасно изгаряне на мазнини.”
“Преди тренировка е желателен прием на доза високопроцентен протеин и/или аминокиселини, което ще ви предпази от загуба на мускулна маса.”
“Веднага след тренировката отново вземете доза високопроцентен протеин и/или аминокиселини с цел възстановяване на мускула.”
А в друга тема, тук в ББ-Тийм, имаше подобна на мойта тема и няколко човека бяха отговорили, че е хубаво да се тренира за сила за да се запази максимално ММ. Това е, което съм прочел. И както казах знам, че за сила се правят 4 - 5макс. повторения само, че не знам по колко серии на упражнение.
Колкото до диетата ще ми трябва наистина малко помощ кога какво да ям, какви храни да избягвам и на какви да наблягам. Тъй като от както се занимавам с фитнес съм тренирал само с цел да кача понеже бях 62-3кг. преди да започна да тренирам по-сериозно. Общо взето мазнините са ми само в областта на корема и на бедрата, естествено знам, че навсякъде ще сваля но все пак искам да знам как МАКСИМАЛНО много да сваля от корема, не зависимо какви диети и тренировки трябва да правя.
Интересното е, че ръцете не са ми кой знае колко голями около 33см. а корема ми е направо като мех
Мнението беше редактирано от Mhm на 19.04.12 23:21.
20.04.12
09:59
Такааа,
Ще се опитам да отговоря в поредността на въпросите в първия пост, според това, което зная аз. Ако греша някъде, другите могат да ме поправят.
Първо - няма как да стопиш само корема, но това го знаеш, също така е хубаво да знаеш, че там където си натрупал първо - корема - ще стопиш последно. Това със загубата на многото мускулна маса може да се минимизира. Не те съветвам обаче да започваш с фет бърнър. Доколкото усещам не посещаваш фитнес от много време. На повечето места препоръчват за първа употреба на бърнър едва след година и половина стаж в залата. Масово вече се препоръчва и след първите 6-8 месеца. Бих ти препоръчал да заложиш на кардиото. Също така не бих ти препоръчал да тренираш в залата на гладно - хапни 2 часа, час и половина преди това хубав протеин от естествен вид и някакъв въглехидрат, примерно ориз. Час преди тренировката можеш да вземеш протеин и половин час преди самата тренировка аминокиселините и доза л-карнитин. След тренировката - протеин и аминокиселини също.
Кардиото бих ти препоръчал да го правиш след тренировката. В никакъв случай в началото, особено ако ходиш гладен във фитнеса. Сигурно си прочел, че най-ефективното кардио е сутрин на гладно. Аз бих взел протеина и аминокиселините след тренировката сутрин. Някои взимат протеин и/или аминокиселини преди кардио-тренировката. Виждам, че правиш кръгови тренировки - за долна и горна част в една тренировка. Ако продължаваш да ги правиш ги прави без много почивки между всяка серия и да - мисля, че можеш да правиш корема след всяка 2-3 серии за повечко потене, но не тренирай корема твърде често. Повече от 2-3 пъти седмично.
Ниско и умерено интензивното кардио няма да ти помогне много. Поне така мисля. Бих те посъветвал да заложиш на високоинтензивно или интервално кардио. На повечето места се пропоръчват 3-4 кардио тренировки седмично. Аз лично правя 6 и нямам проблем с възстановяването, но при всеки е индивидуално.
Програми за стягане/сила има в изобилие в сайта - потърси в търсачката. Отделно можеш да видиш следните стати:
http://lubomirivanov.com/3310/
http://www.fitbul.com/fitbul-5x5
Относно храната - базовите правила - поне 2 гр. протеин на килограм телесно тегло.
Без бързи въглехидрати след 14.00 часа и въобще въглехидрати след 20.00 ч.
Запази повечкото хранения за да поддържаш метаболизма.
Разбира се, някои неща са индивидуални.
Само забравих да попитам, как да разбера колко ккал горя за да знам по колко ккал да приемам за да спазвам отрицателен калориен баланс?
ЕДИТ: Четох до сега блога на Любомир Иванов, и гледам, че има фитнес услуга, която се нарича “Х Форма - Лийн Боди” и пише следното:
Включва тренировъчна програма и хранителен режим за покачване на чиста мускулна маса и елиминиране на мазнините едновременно, за да се сдобиете с добра фигура и да подобрите цялостната си кондиция.
Че това възможно ли е?
Мнението беше редактирано от Mhm на 21.04.12 12:31.
21.04.12
14:43
Процесът на качване на ММ и сваляне на мазнини едновременно се нарича преформатиране и общо взето е най-трудният от трите цели на трениращия - качване на мускулна маса, сваляне на килограми (вкл. мм) и преформатиране.
Прилагам ти линк с една табличка, която аз съм правил. Тя е с формули и автоматично изчислява калорийния баланс.
Въведи си мерките, виж си активността и калориите долу и извади 20% от калориите, за да бъдеш в дефицит.
kalorien balans.xls
Линк за сваляне : http://dox.bg/files/dw?a=aab45fadcf
Благодаря ти много още веднъж! Въведох си данните и гледам табличката умерено активен, тоест от 1-3 пъти на фитнес. Аз ходя лично 3 пъти, и ми излезна 2491ккал, тоест ако приемам 2000 на ден съм екстра, така ли да разбирам?
EDIT: Май е повече от 20%, защото сега видях, че има табличка калориен баланс и ми пише 1811 ккал, което прави близо 30%
Мнението беше редактирано от Mhm на 21.04.12 16:49.
21.04.12
16:59
Разбира се, можеш да намалиш колкото искаш, но имай предвид:
1. По-малкото калории е възможно да забавят метаболизма ти.
2. Ще огладняваш доста повече - 2 000 калории не винаги са чак толкова много храна.
Простата сметка казва, че ако намалиш дневните си калории с 500 ще губиш седмично 3 500 калории - това е почти 1 килограм за 2 седмици.
Ако свалиш повече килограми обаче за по-кратко време със сигурност ще увеличиш загубената ММ.
Пробвай, виж как ти се отразява и коригирай в последствие. Следи мерките на кантара. Но първите загубени кила сигурно ще са от вода, така че пий по-често вода.
Ясно, само не разбирам как в тренировъчен ден и в нетренировъчен изразходвам еднакви ккал (или поне така илиза)
22.04.12
13:11
Независимо дали тренираш, или не, остави си еднакъв брой калории за деня, направи си обаче един зареждащ ден - с 3 г/кг въглехидрат